Komentáre (80)

Chiroptera

09.11.2015 19:56:31
Anonym - brano

A uz je to nebodaj vylezene?

Re: Chiroptera

09.11.2015 22:43:52

Nie. Adam bol skusit, nazov pochadza este od Milana.

Chiroptera

10.12.2015 00:35:17
Anonym -

ani som netusil ze je na Sulove nieco tak brutalne, drzim prsty vsetkym co na to maju (ja nie :P)to by bola bomba!

Chiroptera

06.12.2019 01:39:33
Anonym - Istropolitan

Adamov dalsi pokus: https://www.youtube.com/watch?v=6dj72rLlTe8

Chiroptera

04.03.2021 17:49:29
Anonym - richto

je to tam ;P

Re: Chiroptera

04.03.2021 21:07:16
Reakcia Anonym - Martin

A čože ? Komu sa zadarilo?

Re: Re: Chiroptera

13.03.2021 12:39:40
Reakcia Anonym - igi

Podľa 8a.nu Mikušínec, jemu sa aj ulomil chyt a zalepil ho viac natesno, čo bola pre Adamove prsty primalá dierka. Každopádne gratulácia k novému maximu slovenského lezca.

Chiroptera

15.03.2021 11:41:33
Anonym -

Super výkon, som zvedavý ako sa k tomu postaví SHS James keďže v sektore je zákaz liezť. Brada Jaskyňka - povolené od 1.7. do 31.12. Pes - povolené od 1.7. do 31.12. Hniezdo - povolené od 1.7. do 31.12.

Re: Chiroptera

17.03.2021 12:52:54
Reakcia Anonym -

tak reprezentanti celkovo seru na zakazy, pozrite aj Bucekov a Kuricov prelez JUMP na Trojzubci v Sulove, pripadne Bucek na Slnecnych stenach v Maninskej uzine cesta Priserie

Chiroptera

16.03.2021 17:04:12
Anonym -

Adam Ondra navrhol obtiaznost 9a+ a Michal Mikusinec mu tuto jeho domnienku potvrdil ... dokonca mu cestu aj stazil zmensenim dierky , ktovie mozno by to mohlo byt aj 9b ?

Re: Chiroptera

16.03.2021 22:08:15
Reakcia Anonym - Rečka

Mikusinec nič nepotvrdil, ale navrhol obtiažnosť 9a+ keďže cestu pred ním nikto nevyliezol, už baviť sa o takej obtiažnosti je otázne keďže nevyliezol ani žiadne 9a

Chiroptera

17.03.2021 06:51:51
Anonym - Kodo Lopold

9A+ by bolo pre Adama. Pre nášho mladého nádejného skalkára s rozpätím ako albatros a ešte upravenou dierkou sa takáto cesta o jednom bouldri môže scvrknuť kľudne na 8c alebo c+. Čo by jeho skúsenosti , sile a technike svedčilo viac a vždy by to bolo úžasné. Mikušinec a 9a+ je asi taký nonsens ako keby Peťo Hámor tvrdil , že na potulkách v basecampe pod Annapurnou vyliezol 8A boulder lebo rok zhyboval.

Re: Chiroptera

17.03.2021 09:21:54

Ale no tak chlapci, nechápem čo tu hejtujete pod infantilnými pseudonymami? Chalan vyliezol dlhoročný projekt, ktorý spopularizoval aj AO tým že ho skúšal a nevyliezol a vyjadroval sa aj ku klase. Mišo nastrelil 9a+. Ak je to 8c(+) ako tvrdíš, tak to na jar bude mať hneď 5 ďalších opakovaní od Peťa Kurica, Tomáša Bučeka, Kuba Kováčika, Roba Lubyho, Pištu Bednára, prípadne Paliho Kratochvíla (ktorý sadisticky miluje jednoprdy), ktorí sa k tomu budú mať možnosť vyjadriť... Lebo od klávesnice vieš o obtiažnosti hovno a to preháňam. Preskočit 9a a rovno vyliezť 9a+ nie je žiadna rarita + nebol to žiadny rýchly prelez ale dlhý proces v oblasti, kde je udomácnený a kde skrátka len chýbajú ďalšie 9ačka, lebo historicky treba všetko držať ako 8(c). Za mňa full rešpekt nech to s klasou po rokoch dopadne akokoľvek, to FA mu nikto nevezme... Prvoprelezca ide vždy na trh s kožou, keď navrhne klasu, je to ale jeho privilégium a je na zvyšku lezeckej obce, aby najprv strávila nejaký čas v pote a prachu, vyliezla to a potom sa vyjadrila ku klase... Možno nájde niekto ľahší soft, alebo tam príde Tristan, ktorý váži, toľko čo Mišove prístupové boty a do tých dierok zmestí 3 prsty a zhodí to na 8a a hejteri budú môcť byť spokojní, že Chiropteru nikto ďalší nepolezie najbližších 20 rokov...

Chiroptera

17.03.2021 10:32:27
Anonym - Zavaky

Tomáš súhlasím, až na to, že Mišo podľa všetkého nebol ani udomácnený v tých nižších číslach. Napríklad zajtra vybouldrujem nejaké pofiderné 8B , to bude ešte ok. O rok na to v Tatrách vyleziem 8C/C+ lebo som ho mal blízko domu a Lanzi povedal že preňho by to tak bolo, pretože je v cruxe so svojimi 1,67 našpanovaný na max a musí dynamicky triafať jednoprdu, ktorá ešte nesedí jeho prstu. Samozrejme ja by som sa tam rozkročil a staticky ju pekne našróboval. Čiže moje svedomie by mi hovorilo, kľud Dávid dal si do toho síce veľa času a síl ale máš v tom výhodu a na C/C+ musíš byť dlhodobo neskutočne výkonný lezec. Keď sleduješ poliakov, Čechov okrem Adama atď ..to sú ich životné výkony po desiatkach c+ a 9a. Myslím že keby som si zapísal 8C/C+ boulder čo je tomu ekvivalent, rozprúdila by sa tu podobná diskusia od lezcov ktorý lezú aspoň 8A a to je dobre. Rôznych typov svedomí bolo už na Slovensku dosť, jasné čas ukáže a mne to môže byť jedno, lenže nová generácia potrebuje zdravé, triezve vzory.

Chiroptera

17.03.2021 10:56:19

Zavaky, keď v Tatrách vylezieš 8C/C+, tak ti najprv všetci zagratulujeme a potom sa tam všetci nahrnieme to skúšať a keď všetci odídeme s dlhým nosom, tak budeme radi, že sme ti hneď zablahoželali a keď to vylezieme za jednu session, tak si to zapíšeme za 7C/C+ a ty už budeš nabudúce opatrnejší s klasou, lebo je taký prepad klasy je dosť hamba... Chiroptera je hodená rukavica, viem si predstaviť ako sa Kubo Kováčik už zamýšľa nad svojím víkendovým kalendárom... Robo Luby zas Mišovi celkom sekunduje čo sa týka vzrastu, takže si už tiež asi brúsi lezečky. Pamätáš si napríklad Radovana Součka ako vyliezol From dirt grows the flowers 8C v Chironicu? On myslím že tiež nemal pred tým 8B+. Proste sadne ti a vystrelíš. Robí Chiroptera z Miša 9a alebo 9a+ lezca? Za mňa nie. Môže byť Chiroptera 9a+? Môžeš vyliezť 8C boulder? Za mňa kľudne, ak chápeš čo chcem povedať.

Re: Chiroptera

17.03.2021 12:36:55

Zvaky moze vyliezt 8C boulder, ale predtym musi este vyliezt aspon zo 15 kusov 8B zo 5 6 kusov 8B+ a potom 2 roky systematicky popracovat na maximalke a bude mat sancu na 8C :D:D:D:D myslim ze do 40tky to stiha :)

Chiroptera

17.03.2021 11:08:56
Anonym - Zavaky

Jj chápem a nechcel som písať , že to nebude 9a+. Pre niekoho to 9a+ zrejme je. To bolo písané len o svedomi každého lezca zvlášť. Kto sa tam nemá chuť a čas hrnúť bude čakať na Robov názor alebo na Mišov rýchly prelez Action Direct.

Chiroptera

17.03.2021 11:29:14
Anonym - Hrozienko

:( strašné, historicky celé špatne, velmi by som si prial aby mládež vyrástala zdravo a triezvo, no bohuzial ako? ked celý spolok a komunita nepozná "Boha" ...

Chiroptera

17.03.2021 12:01:21

Michalovi patri gratulacia k vyhonu, urcite sa jedna o hodnotny prelez, avsak bezpochyby velmi specifickeho charakteru... Podla mna tazko taketo cesty vobec hodnotit. Adam Ondra spominal 9a+ asi v tom ma kus prehlad, z videa vidiet ako skace z mrtveho bodu po jednoprstovkach ... ano cesty v takychto obtiaznostiach si nevyhnutne vyzaduju dynamicke kroky, skoky po nechytoch v maximalnej sile vypati celeho tela ... preto je ta obtiaznost udavana ako 9a... je to proste iny level oproti 8c a 8c+ ... Ked spominate ze Michal ma vacsi rozsah a zrejme mohol nieco preciahnut tak to uz tak niekedy byva, ak to vsak vyrazne napomohlo k vykonu a kroky subjektivne zlahcilo co ostava na sebareflexii samotneho lezca, je to uz na nom s cim vide na trh ... :D:D Tiez sa osobne priklanam k tejto variante a je na Michalovi ako to citi... Ked sme boli po pretekoch v Insbruku s Robom Lubym zalliezt v zilertali, tiez sa mu podaril rychly prelez bouldra Zwerg Bumsdi 8B, kedze so sitstartu dociahol do topoveho chytu a boulder vyliezol cim vynechal krux tazke 8B kroky ... mohol si ho kludne zapisat za 8B... boulder vyliezol spravne od startu az do topu ... ale samemu mu bolo jasne ze to prenho bolo niekde medzi 7B a 7C. Dalsi priklad mozem uviest z mojho projektu ktori leziem vo Svajci v Murgu... boulder Entlinge 8C , premna najtazsie kroky v maximalke co som kedy liezol na maximalny rozsah, pricom musim riesit detaily ako trenie gumy spicky lezecky v momente pristatia rukou na samorezkovu listu v totalnej maximalke... Lezci s vacsim rozsahom to riesit nemusia... Jimmy Webb, Vadim Timonov uvadzaju 8B , pochopitelne tiez by som to na ich mieste takto ohodnotil :D Nespochybnujem Michalov vykon, ale chcel by som upozornit na fakt ze taketo veci co sa tyka rozsahu su normalne, kedze biomechanika v sportovom lezeni je cast fyziky a ta nepusti... je dana :) takze by som viac pokorne prijmal tieto zakonitosti prirody ... tiez nebudem 2 metrovemu lezcovi tlct do hlavy ze nejaka skladacka krok s chytom 22 cm od stupu v strope je to najtazsie na svete a musi to vyliezt ze je to 8C a preco mu to nejde :D Michalovi urcite odporucam, ked uz mu vyhovuje tento styl ultimatnych krokov po dierkach, navstivit Frankenjuru. A formu si vie velmi lahko overit a potvrdit v testpiece stylu Action direkte 9a ... ako ja dalsich overenych 8c 8c+ cestach tohto charakteru. Co si pamatam kroky niesu uplne scifi nieco sa tam da spravit ale ja teda zrovna niesom vyznavac kusavych bolavych dierok :D:D je to specificky styl lezenia ktory ma svoje caro a proti gustu ziaden disputat :)

Chiroptera

17.03.2021 12:09:46

V skratke v suhrne udavat neovereny specificky vykon za historicky milnik slovenskeho sportoveho lezenia mi pride nevkusne nepokorne a prinajmensom velmi ambiciozne ... :D:D:D:D

Re: Chiroptera

17.03.2021 14:58:22

Toto by som nechal na posudenie Komisii alpinizmu, ci z toho naozaj milnik bude... Berme to tak, ze mu vyrazne pomohla vyska (AO tiez pritom nie je ziadny drobec). Co ma teda chalan robit? Napisat to za 8c? Co s tym potom budu robit dalsi? Ked to ty vylezies zapises si to ako? Toto je klasicka debata o klasifikacii. V beznych cislach je klasifikacia otazkou spolocenskeho konsenzu a rozmerove extremy sa v tom stratia. Ak si Miso (a hlavne AO) mysli ze vramci vseobecnej klasifikacie je to 9a+, tak preco nie? O co ide? O slavu a bohatstvo? Ak to posudi Komisia a uzna ze to bol vystup roka, to je jedna strana toho spolocenskeho konsenzu. Webb odzaciatku deklaruje, ze riesi vlastnu klasifikaciu, v podstate nezavisle od beznej. Lezenie nie je o cislach, ale je aj o vykone. Akurat sa ten vykon casto nezhoduje s ciselnym vyjadrenim. Ja to Misovi fakt nezavidim. Ked je morfo tak vlastne je furt len v nevyhode - bud sa nezmesti alebo si ma znizovat hodnotenie. Ked to ma byt objektivne, tak mozeme zacat vymyslat vselijake biomorfologicke konstanty. Ked som od teba o 15kg tazsi, mam si pisat rovnake bouldre za viac, alebo ty za menej? Ale zas mam o 20cm vacsie rozpatie tak to nejako odmocnime a vydelime este :D

Re: Re: Chiroptera

17.03.2021 16:06:11
Reakcia Anonym - Zavaky

Nuž ak sa jedná a míľnik , ktorý ti zabezpečí zlatú karabínu, dotácie a odsunie všetky prelezy v budúcnosti do 9a/a+ na druhú priečku tak potom sa v tom treba ale veľmi dôkladne povŕtať a najmä ľuďmi, ktorí vidia rozdiely. Je ok že komisia v zložení v akom je nezožerie všetko aj s navijakom. Načo sa potom snažiť? Asi už preháňam ale stačí mi spraviť expedíciu do neznáma kde vyleziem cestu ktorú nikto nezopakuje a zahanbim deti, ktoré tvrdo systematicky makajú. Veľmi si prajem aby Mišo vyliezol 9a+ a aj b. Keď s tým James vybehol gratuloval som. Ale nie je to hejt napísať v dobrom duchu pochybnosti a podebatovať o tom. Je v Tom už oveľa viac než len voľno časové hobby lezenie. Na 8a.nu kde to nikto nevie konfrontovať to už dávno je.

Re: Re: Re: Chiroptera

17.03.2021 17:26:24

Co ja viem... Jurko Repcik mal kolko 8c+ predtym ako vyliezol prve slovenske 9a? Ideal keby teraz Miso rovno zrusil tu domodelovanu dierku do prirodna a historia sa moze opakovat :D

Re: Re: Re: Re: Chiroptera

17.03.2021 18:24:07

nejake isto mal minimalne vedlajsie cesty vo visni a najlavejsia bola z nich urcite najtazsia ... :) osobne si myslim ze prave ta povodna cesta bola a myslim ze stale aj je historicky milnik slovenskeho sportoveho lezenia... (bohuzial) :D:D:D:D dalsim milnikom tak ostava Proces v terajsom stave :D:D:D

Re: Re: Re: Re: Re: Chiroptera

17.03.2021 18:47:29

Vo Visni pokial viem tak nie je ziadne 8c+. Ide o to, ze fakt to neni ziadna rarita preskocit stupen. Milos isiel tiez rovno z 8b+ na 8c+ a riesilo sa to tu? Pride mi to jak ked Woods hejtoval Hukkataivala za ten Burden of Dreams, ze prve 9A by malo byt impozantnejsie... Vravim, je to hodena rukavuca, dnes Heger oznamil zakaz cestovania na dovolenky tak miesto opalovania sa v Spanielsku si mozu vsetci silaci vyliezt prve slovenske 9a+ ;)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Chiroptera

17.03.2021 19:08:09

Heger vyhlasil zakaz cestovania a Heuger bude reprezentantov nutit podavat vykony v zahranici muhahahaha :D:D

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Chiroptera

17.03.2021 19:19:14

:D mali by si najprv Heger s Heugerom sadnut a dohodnut sa :D

Re: Re: Re: Chiroptera

18.03.2021 13:23:36
Reakcia Anonym - MartinK

Dávid. Z tohto tvojho komentára som úprimne sklamaný. Cítiť z toho strašný hejt. Tuším pokecame osobne.

Re: Re: Re: Re: Chiroptera

18.03.2021 19:32:20
Reakcia Anonym - Zavaky

Hejt ako hate vyplýva zo závisti, neprajnosti. Zlá pohnútka. Veci sa dajú transparentne vyriešiť, ale to musia chcieť obe strany. Nie na dobré slovo , alebo odfotené topánky, ale normálne ľudia , ktorí chápu aký je rozdiel medzi 8c a 9a+ by mali byť v komisii a pýtať sa na detaily a dotyčného by to nemalo uraziť resp."hejtovať" . Ja sa nechystám liezť 8c nieto 9a+ a nemám čo stratiť v zmysle tom, že sa budem tak typicky slovensky hanbiť za svoje otázky a otázky ďalších športovcov , slušne , s láskou sa teším na video a ďalšie 9a+ :)

Re: Re: Re: Re: Re: Chiroptera

18.03.2021 22:26:47
Reakcia Anonym - MartinK

Vonkoncom sa nemusíš báť. Už sa pýtali a pýtať ešte budú. A nemyslím si, že tam je niekto, kto nechápe rozdiel medzi 8c a 9a+. To ťa môžem uistiť.

Re: Re: Chiroptera

17.03.2021 18:57:40

Ved pisem specificky vykon ... tazko ohodnotit objektivne, proste to je nezmysel je to na subjektivnom hodnoteni. Su proste cesty bouldre kroky ktore su specificke a tym padom musi byt rozdiel aj v ciselnej obtiaznsti a je na subjektivnom zvazeni lezca ako s tym nadeli ... priklad s Robom a boulder Zwerg bumsdi je presne toho prikladom... je to objektivne 8B boulder a Robo ho normalne podla pravidiel etiky vyliezol od sit startu az do topoutu... vyliezol 8B ? povedzme zeby to bolo 8C+ , slo by o historicky milnik v boulderingu ? ano bol by to svetovy vykon podany slovenskym lezcom ... je samozrejme ze sa vynaraju otazky a pochybnosti ak niekto vylezie nejaky extremny vykon obzvlast ked cesta nesla ani najlepsiemu lezcovi na svete Adamovi Ondrovi ... ci to je 9a+ b alebo c alebo len 8a alebo 7c je na prvoprelezcovi. A na otazku ci je to historicky milnik slovenskeho lezenia ostava objektivna odpoved napriklad prelezom Action direkte 9a ...

Re: Re: Re: Chiroptera

17.03.2021 19:01:40

Raz som preliezol boulder za 7C FA, zadarili sa mi už aj ťažšie bouldre ako 7C tak ako Adam vyliezol ťažšie cesty ako 9a+, boulder po mne liezol iný lezec ktorého maximum je 7B+, vďaka jeho proporciám našiel iný softvér a prelez sa mu podaril, mohol si to zapísať za 7C a posunul by si tým svoje osobne maximum, a nikto by mu nato nič nepovedal, ale nakoniec to ohodnotil ako 7B. Aký je ten boulder ťažký? Tak ako som ho liezol ja zodpovedá 7C, znamená to, že ten boulder ma byť takto ohodnotený? Mohla by sa zopakovať rovnaká situácia v bouldri za 8C? Záležalo by viac na dialógu o obtiažnosti? Určite áno ak by sa jednalo o boulder v takej obtiažnosti, ktorú nikto pred tým nepokoril

Re: Re: Re: Re: Chiroptera

17.03.2021 19:18:27

Vilo, o to presne ide, ty si ho nastrelil na 7C, on to potom preliezol inym softom alebo sa mu to len zdalo lahsie a dal subjektivnu klasu 7B. Miso je prvoprelezca, nastrelil. Hor sa na opakovania... Moje 8A na Rozbehoch spred par rokov je dnes 7B+, lebo sa lezie inak a tak jak som to liezol ja to uz nikto nelezie ani nebude tak jasne ze to bude objektivne 7B+, liezol som to so Svistom a takyto bol verdikt na konci dna, prisli dalsi zhodili. Tvoj aj moj boulder ma teraz objektivnu klasu. Ta objektivna klasa ale nevystihuje nas vykon, ktory sme podali pri prvopreleze.

Re: Re: Re: Chiroptera

17.03.2021 19:11:25

Ak ale zacneme riesit subjektivnu vs. objektivnu klasu tak je klasa vlastne zbytocna a staci ti bezna 3 stupnova - lahke, tazke, sci-fi. Mna stale len udivuje, ze na jednej strane je tlak, aby to teda hodnotil subjektivne, na druhej strane nastrelil klasu ako prvoprelez, co je vzdy subjektivna zalezitost. Objketivnou sa stane len a len viacerymi prelezmi. Kludne nech to lezu len rovnaki obri jak je Miso. Je pochybnost o tom, ze to vyliezol? Nie. Riesi sa klasa, ta sa casom ustali a bud bude chalan hrdina alebo to zapadne v privale prelezov, kym to bude komisia hodnotit, tak je este 8 mesiacov...

Re: Re: Re: Re: Chiroptera

17.03.2021 19:59:11

podla mna na zaklade clanku na 8a.nu sa do sulova hrnu autobusy zavistlivych lezcov z celej europy ktory Michalovi zavidia ze preskocil 4 stupne obtiaznosti a preliezol aj Adama Ondru v projekte ... :D:D:D:D a cesta sa po takomto napore lezcov docka minimalne 15tich dalsich opakovani a klasifikacia sa ustali :D:D:D:D

Re: Re: Re: Re: Re: Chiroptera

17.03.2021 20:06:05

blbe len ze vsetky autobusy na hraniciach otocia :(

Re: Re: Re: Re: Chiroptera

17.03.2021 20:20:10

objektivne to zrejme nacenil Adam asi sa zhodeneme ze uz asi ma nejaky prehlad v podobnych cestach :D objektivne musime skonstatovat ze Adam to nevyliezol, ludovo povedane zjedol kokot :D:D Avsak visla informacia ze cestu preliezol Michal Mikusinec, ktory cestu ohodnotil na 9a+ subjektivne, avsak Michal pred tym nic podobne nikdy nevyliezol. Prirodzene sa vynaraju pochybnosti a uvahy ako je to mozne ? ojebal tam nieco? vylomil chyt ? primontoval stup ? podrzal expresku ? nasiel lepsi softver ktory si Adam nevsimol alebo je iba genialny a nadprirodzene silny ? Alebo sa sekol Adam ? aj majster tesar sa utne ... :D:D:D Je jasne ze sa vynaraju pochybnosti o tomto vykone obzvlast ked bol odprezentovany ako najvacsi uspech aky kedy slovenski sportovi lezci na cele s Jurajom Repcikom dosiahli :D:D:D Tieto pochybnosti tu samozrejme budu a nezmiznu pokial Michal nepotvrdi svoje lezecke schopnosti a zrucnosti v inych renomovanych cestach podobneho stylu ... napriklad ten Action direkte by sa mohol priblizovat objektivnej realite :D:D

Re: Re: Re: Re: Re: Chiroptera

17.03.2021 21:02:36
Reakcia Anonym - MM

Boha neprovokuj s tym AD :))

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Chiroptera

17.03.2021 21:23:13

no ja osobne pojdem skusat Chirokopteru az ked budem mat vylezeny Action Directe :O matematicke vzorce na vypocet klasifikacie nepotrebujes staci zdravy usudok a skusenosti

Chiroptera

17.03.2021 15:21:27

V prvom rade gratulujem k prelezu. V tom druhom tak trochu nechápem prečo je tu taká snaha o zhodenie klasy. Nevidím dôvod prečo by niekto nemohol vyliezť 9a+ bez toho aby predtým musel mať 5x 9a. Pokiaľ nato človek má silovo tak je to ozaj len o tom koľko času je tomu ochotný obetovať. Možno by bolo fajn keby sa aj prelezca vyjadrí k týmto komentárom a popíše svoju cestu k prelezu. Pochybovači boli aj keď to len nacvičoval. Aspoň že tým vytrel svojím prelezom zrak ;)

Re: Chiroptera

17.03.2021 20:55:25
Reakcia Anonym -

Ani pochybovaci a Ani plne autobusy objektivnych opakovacov tam teraz nemozu. Je tam predsa aktualne zakaz liezt. Cele je to o tom, ze Miso ma tenke prsty, ktore dobre popcha do dierok, je vysoky a ma 50kilo a preto moze diktovat v takejto ceste, ktora nebude mat tak skoro opakovanie, ak vobec bude nejake mat...

Chiroptera

17.03.2021 20:57:11
Anonym - MM

Čo je za problém?Trochu sa v tom strácam a zdá sa mi, že si tu už protirečíte. 1.Soft bol rovnaký 2.Zase morfo-AO má 185 ja mam 185, Rozpätie mám možno o trochu viac.Klúčový krok je KRÍŽ z jednej jednoprstovky do druhej, takže to rozpätie nebude hrať veľkú rolu.Pišta, verím že využiješ štúdium aplikovanej matematiky v lezeni a dáš dokopy nejaký vzorec, ktorý zohľadní výšku, Ape i, hmotnosť...potom sa pojde po číslach...8c?nie on ma 2metre..prepočítaš..a máš to za 7a.Inak, ak by ste nevedeli, čím si vyšší, tým si ťažší :) 3.tá dierka nebola UPRAVOVANÁ ale OPRAVOVANÁ ty kkt s fejkovým nickom.Dierka sa mi vylomila, docementoval som ju najlepšie ako som vedel, hej, bola menšia ale ja som tam prst napchal podobne ako predtým tak som už do toho nerýpal a určite som nechcel Adamovi uškodiť.Väčší problém je v tom cemente, trenie už nebude také ako origo zlepenec.A pozrite si to video(2.) v detailoch :) Btw..hovoril, že už tam nepôjde(niekto z jeho teamu hovoril).A liezť to v lete, v teplote nad 20st?hmm, hustéé.Nad 10 to je výraznejšie ťažšie. Btw2..preliezol som to s prstenníkom 4.Klasa-subjektívne hovorím, že to je ťažšie ako 9ačka , čo som skúšal(pokrokoval,pospájal a pokusoval) 5.9a+ navrhol AO, ktorý to môže porovnať s ďalšími 80timi cestami(asi viac ako mr.VF >7C Bouldrov) 6.Vznikla by táto diskusia aj keby AO vtedy tú dierku trafil(inak už pomerne lahký krok), doliezol to a potom napísal o 9a+?? 7.progress z 8c+ na 9a+??Ak chceš vyliezť musíš spraviť 3 zhyby na 2ke lište na jednwj ruke?K tomu vyliezť 6 ciest 8c+ 26 ciest aspoň 8c?https://www.8a.nu/news/hugh-9a-by-noe-moutault-18 Ešte že sa to nestalo na SK, neprežil by chalan.... 8.Kto najde ľahší soft?..tak je pán.Ale rovno hovorím, že 2/3 času som strávil hľadaním :) ale ten Adam to proste umí. 9.ak by chcel niekto zpochybniť prelez, mám to natočené(nie nepošlem nikomu,iba osobne ukážem :))

Re: Chiroptera

17.03.2021 21:07:08
Reakcia Anonym -

Problem nieje nikde len uvazujeme ako je mozne ze nejaky lezec mohol vyliezt cestu ktoru skusal Adam Ondra a neuspel ale vyliezol ju lezec ktory danu obtiaznost nema vylezenu , naskytaju sa tym padom pochybnosti ... a je na prelezcovi aby svoj vykon obhajil najlepsie sa to robi prelezom nejakej renomovanej klasiky v podobnom style a obtiaznosti ...

Chiroptera

17.03.2021 21:37:00
Anonym - Lenka

Michal, svojou aroganciou a vyjadrovaním aj 9c môžeš vyliezť, ale vyjadrujes sa jak kopa hnoja. Egoptera by tej ceste v tvojom podaní svedčila viac :-)

Re: Chiroptera

17.03.2021 23:25:35
Reakcia Anonym -

*** Komentar bol zmazany ***

Chiroptera

18.03.2021 13:19:08
Anonym - MartinK

No chlapci veselo u nás. Michal predovšetkým gratulácia ako prasa! Cesta tam je od roku 1996 a jedine ty si ju preliezol. Super! Možno keby Adam miesto prostredníka použil prstenik ako ty a počkal si na podmienku tak by to bol iný príbeh. 1.Strasne ma zaujíma ci by bolo toľko pochybovačov aj keby to vyliezol Adam? Prečo sa nerieši jeho najťažší prelez Robin Ud 9b na Slovensku? 2.Wolfgan Gullich dal Action Direct klasu myslím 11 co bol ekvivalent 8c+/9a. Dovtedy mal vylezene len 8c a aj hlavne vlastne 8c Wallstreet. Dnes je Action 9a. Nikto nerieši. Na rozdiel od Mišoveho to neskúšal 3x aj chlapec ktorý umi a sam sa vyjadril ku klase. Teším sa na ďalšie pokusy a nie kecy!

Re: Chiroptera

18.03.2021 15:49:08
Reakcia Anonym -

Načo riešiť Robina úda, keď to vyliezol AO, ktorý ma v danej obtiažnosti vylezenych xy ciest, a aj ťažších. Mikusinec si môže užiť svoje dni slávy, skoda, ze to bolo prve aj posledné “9a+“ ktoré vylezie

Re: Chiroptera

18.03.2021 17:17:44

to myslis vazne ci ako srandu ?? :D:D preco sa neriesia Adamove FA ? no asi preto ze Adam udava smer sportoveho lezenia ? Preco sa neriesi Wolfgang Gullich a 9a ? no asi preto ze udaval smer v 90. rokoch ? a odvtedy cestu potvrdilo zo 20 top svetovych lezcov ? :D Preco vyvstavaju pochybnosti o Michalovom preleze ? no asi preto ze nema nic poriadne vylezene a ohodnotil cestu za 9a+ ? ...

Re: Re: Chiroptera

18.03.2021 18:23:37
Reakcia Anonym - Brano

No mne asi zatial staci, ze o takej klase spekuloval Adam ked to skusal. A ze 20 ci kolko rokov sa to nikomu vyliezt nepodarilo. Naco zbytocne rypat? Obtiaznost casom potvrdia alebo vyvratia dalsi opakovaci a pokusovaci. Samozrejme gratulujem k prelezu. Skoda tej zmensenej dierky.

Re: Re: Re: Chiroptera

18.03.2021 23:45:29

https://www.youtube.com/watch?v=rGHlYfPKhio nieco podobne mozme ocakavat na Sulove ? :O mozno pride pokusovat a zopakovat aj Iker Pou ten si myslim ze sa bude v klase tohto stylu vyznat ... :D:D:D

Re: Re: Chiroptera

18.03.2021 21:13:05
Reakcia Anonym - MartinK

A presne preto Adam navrhoval klasu 9a+ lebo vie o čom točí.

Re: Re: Re: Chiroptera

18.03.2021 21:35:21
Reakcia Anonym - Zvk

Rozmenim ti to Martin na drobné aby si ako člen komisie rozumel. Prvá časť cesty 8b druhá krátky boulder. Na to aby celá cesta bola 9a+ ľahká matematika opravte ma bouldristi ale 8b/b + boulder ?? Teraz do tvojej sféry v ktorej sa momentálne viac hýbeš: Svetový drytoolista prišiel do Tatier a načrtol projekt o ktorom hovoril že možno M13. Mal to vždy suché. Zrazu v cruxe vytiekol cencúľ a nabehol si tam ty a vyliezol si to. Možno prehnané čas ukáže. Uznal by si to ako M13 v Tatrách , lebo týpek kapacita povedal? Je to veľmi krehké ako napísal Marek... úplne top koment, ale dá sa to zmerať nie je to až také abstraktné ako to vyzerá a po a treba sa asi chcieť rozumieť ináč to neide.

Re: Re: Re: Re: Chiroptera

18.03.2021 22:10:20
Reakcia Anonym - MartinK

David Nikto z nás ten chyt nevidel a hlavne nedržal. Očakávať automaticky ako to máš v tom prirovnaní z ľadom, že to bude ľahšie je čisté hypoteticke a strieľané od stola. Ako každá cesta ci bouldre, čas ukáže, kde je pravda. Dovtedy by som uvítal na tej našej malej lezeckej scéne skôr viac gratulácii ako hejtu.

Re: Re: Re: Re: Re: Chiroptera

18.03.2021 22:29:31
Reakcia Anonym - Zvk

To určite áno, ale aj ukázať, že to nie je jedno ako sa čo prezentuje ako to bolo nedávno v minulosti a možno by nebolo odveci privítať v komisii niekoho ako je Marek, Pišta.. Podľa mňa je dobré že sa to tu píše a športovci vidia, že to nie je detský krúžok, kde sa len tlieska a rozdáva tombola. Na 8a.nu je článok s výpovednou fotkou a popis. Zvyšok ako sa tu už písalo...

Chiroptera

18.03.2021 18:33:40
Anonym -

Nejde ani tak o polemiku, či by sa riešila táto diskusia, keby to AO vyliezol a nahodil by klasu 9a+. Lezec takého formátu, ktorý ciest v danej klase a vyššie vyliezol desiatky, myslím že vie nahodiť aspoň odhad klasy aj po neúspešných pokusoch. Škoda len, že Mišovi sa podarilo ulomiť dierku, ktorú, ako sa už písalo vyššie, opravil, no zmenila sa veľkosť a tvar. Zmena veľkosti chytu vždy vedie ku zmene klasy, či už vyššie, alebo nižšie. Mišovi gratulácia k prelezu, aj keby to bolo "iba 8c+". Prikláňam sa k názoru, úspešní opakovači nech sa vyjadria ku klase a potom sa môžu viesť debaty tohto druhu.

Chiroptera

18.03.2021 19:59:04
Anonym - marek repčík

V prvom rade gratulácia Mišovi, super výkon. Adam to vraj prestal skúšať hneď ako zistil, že tam nedá žiaden prst. Ani prsteník, ani malíček. Čiže potom tam už vôbec nejde o obtiažnosť - ak do povinnej jednoprstovky nezmestíš prst, tak sa to stáva neleziteľné, nie len ťažšie. No a to je problém upravovaných-opravovaných jednoprstoviek – modeloval to do cementového lôžka jedným prstom, de facto si ho tam chtiac-nechtiac odlial. Ak má tenké prsty, tak je to pre autora normálny, možno dokonca dobrý chyt. Pre každého s hrubšími prstami je ale úplne nepoužiteľný. Nie trochu horší, ani o dosť horší, ale úplne nepoužiteľný. Proste špecifikum jednoprstovky. Podmienka ani soft s týmto konkrétnym chytom nemá nič spoločné. To nie je morfo v ponímaní dlhší to má ťažšie. To je skôr „morfo na druhú“- v zmysle, s hrubším prstom ako má Mišo neleziteľné... Obtiažnosť tu nemá moc kto potvrdiť. Nie pre to, že by tu na to nikto nemal. Takých už je tu viac, ale práve kvôli hrúbke prstov. Čas to určite nejako vyrieši, možno sa ukáže, že väčšina ľudí tam ten pazúr nakoniec dá a Adam bol len výnimka. A možno aj nie a cesta zapadne prachom ako síce ťažká, ale nezmysel... Nechcel by som byť teraz v pozícii člena komisie alpinizmu a prijímať k tejto ceste nejaké zásadné stanovisko. Navyše také, ktoré by ma o pár rokov nemrzelo. Veľmi špecifická vec, v tejto chvíli fakt neviem, čo si o tom ako o celkovom počine myslieť. Ešte kua v čase zákazu... Aj to musí komisia nejako vyriešiť... Každopádne mládež silnie, to je super a už bolo načase :-) Pozerám, že trvalo 17 rokov, kým sa dorovnala (prekročila) obtiažnosť Procesu...

Re: Chiroptera

18.03.2021 23:47:37

https://www.youtube.com/watch?v=rGHlYfPKhio nieco podobne mozme ocakavat na Sulove ? :O mozno pride pokusovat a zopakovat aj Iker Pou ten si myslim ze sa bude v klase tohto stylu vyznat ... :D:D:D

Re: Re: Chiroptera

19.03.2021 14:39:58
Reakcia Anonym - Hrozienko

no to je trosku ina linka toto :D a aj ostatne 9a cka ikerove na mallorce :D chcel by som vidiet utvrdzovat klasu v bigmanovi a novej supabombe v museu :D

Re: Re: Re: Chiroptera

26.03.2021 08:02:11
Reakcia Anonym - Jaro

V prvom rade urcite nejde o FA. Ale nemam za potreby tocit si videa sameho seba ani sa hadat. Pekny den

Chiroptera

19.03.2021 15:13:59
Anonym - Adam Ondra

Chtěl bych se také vyjádřit k dané cestě. Mišovi předně gratuluju k přelezu, mega výkon, a nebojím se říct že na Slovensku přelomový. Tato cesta je sice bouldrová a specifická, ale rozhodně se nejedná o něco, co by se dalo přesáhnout s orlím rozpětím, což by z toho dělalo snad 8c nebo něco podobného. Jde v podstatě o 3 kroky (nějaká omáčka předtím a nějaká omáčka potom), ktere lezl Mišo podle fotek minimálně velmi podobně jako já. Morpho to každopádně je, je třeba být spíš vyšší než nižší, aby to člověk mohl lézt naší metodou. Jakákoliv jiná metoda pro kratší lezce bude dle mě ještě těžší. Je třeba mega zabrat za jednoprstovky a ještě mít dost flexibilní kyčle, aby si člověk rukám aspoň trochu ulehčil. Co se týče ulomené a znovu přilepené dírky - chápu, že je těžké to vymodelovat znovu naprosto stejně. Mně se tam předtím vlezl prostředníček, po znovuvymodelování už jen prsteníček. Mišo to přes prsteníček vylezl, velkej respekt! Já jsem cítil, že na to za prsteníček nemám, musel bych na to hodně specificky trénovat a navíc jsem se i bál za to zabrat, prsteníček je náchylný na zranění. Co se týče srovnání - dovedu si představit, že někdo se zálibou v jednoprstovkách, mojí výškou (větší výška už bude spíš na škodu) a ultra flexi kyčlema přijde a řekne, že to je 9a, ale rozhodně ne 8c+. A upřímně mně nikdo takovej na světě nenapadá. Padl tady Action Directe, který je za mě určitě lehčí. Mišo si našel cestu, která mu sedí (což není vůbec nic překvapivého, ja udělal se Silence úplně to stejný), nacvičil ji a po mnoha pokusech ji vylezl. Fakt, že nemá vylezený 9ačka nebo že by možná (nebo možná jo) ani po mnoha pokusech třeba nevylezl 9a či 9a+ v jiném stylu nesnižuje nijak hodnotu TOHOTO samotného výkonu v Chiropteře. Tato cesta je sice specifická, bouldrová, ale ne zas tak neoklasifikovatelná. Je třeba jak brutál síla, tak technika. Její specifikum je spíš v tom, že má spoustu bariér, které ji činí nelezitelnou pro spoustu lezců (výška lezce, tloušťka prstů, flexibilita, nebezpečné jednoprstovky na zranění).

Re: Chiroptera

26.03.2021 08:25:11
Reakcia Anonym - Martin Heuger

Adam ďakujem za tvoje kompetentné vysvetlenie k danej ceste. Tvoj názor je pre nás dôležitý.

Chiroptera

19.03.2021 15:21:42
Anonym - Adam Ondea

Jinak i kdyby třeba jel Mišo na Action Directe a nevylezl jej (i když si myslím, že kdyby do něj dal stejně úsilí jako do Chiroptery, tak ano), tak to stále neznamená, že Chiroptera je lehčí než 9a+. Action Directe je o dost jiný styl. Je daleko vytrvalostnější, krokově daleko lehčí, obtíže jsou ve spojení 15 kroků a vůbec není o flexibilitě kyčlí.

Re: Chiroptera

19.03.2021 17:24:28
Reakcia Anonym - marek repčík

Adam, vďaka za vysvetlenie, pomohlo. Ja som to podľa Tvojho videa, aj podľa komentárov chápal tak, že dierka je opravená natoľko, že tam už nejde dať žiaden prst. Ak je to len zmena prstenník za prostredník, tak je to OK. Lebo stačí pár mm zmeny priemeru dierky a z použiteľnej sa ľahko stane žiadna... To sa mi zdalo nešťastné, ale nestalo sa to, takže fajn. A Mišovi samozrejme ešte raz gratulácia.

Re: Chiroptera

19.03.2021 17:45:06

Poculi sme slovo Adamovo :) Amen, dakujeme za objasnenie situacie, takze Michalovi patri ospravedlnenie ze sme jeho vykon spochybnovali... no ako v zivote, na kartach aj pri lezeni plati stare prislovie : doveruj ale preveruj ! :D Takze mily pochybovaci supsa trenovat jednoprstovky a strecovat kycle :D:D ja osobne zacnem aspon dvojprstovkami :D:D

Re: Chiroptera

22.03.2021 10:14:13
Reakcia Anonym - Ivo Šabo

Adam veľké dík, že si vyjadril v diskusii. Bola by škoda keby bol mladý chalan čo sa mu podaril možno najlepší výkon jeho života znechutený do ďaľšich výkonov z reakcie ostatných.

Re: Re: Chiroptera

22.03.2021 14:32:44
Reakcia Anonym - Lk

Ivo o neho by som sa nebal podla jeho reakcii (ako tu lenka napisala) moc nehrozi. Ale o to viac by mal byt motivovany svoje kvality potvrdit. Ak je to talentovany lezec (nielen nacampusovany silak) tak to nebude dlho trvat ak nie tak hold zapadne do nevyrazneho zastupu podobnych v nasej elite (cest 2-3 vynimkam ktorych je radost sledovat pri lezeni aj v onsajtoch nielen v nacvicenych ;)

Chiroptera

19.03.2021 17:15:03
Anonym - igi2

Roma locuta, causa finita. ;)

Chiroptera

19.03.2021 18:37:50
Anonym - Zavaky

Pridávam sa k plnej gratulácii bez ďalších otázok.

Chiroptera

19.03.2021 18:51:15
Anonym -

adam nemusis sa teraz snazit ututlat svoj preslap, aj majster tesar sa utne :D

Chiroptera

19.03.2021 23:05:25

Tak ste si aspon skratili čas lockdownu a podaktorí vybili svoje ego. Však sme predsa všetci jedna veľká komunita lezeckých priatelov, ktorí sa navzájom, podporuju, motivuju, a praju si to, že jo?? :)

Re: Chiroptera

20.03.2021 07:54:44
Reakcia Anonym - Zvk

Jonatán. Len ty sám vieš ako to so sebou máš.

Chiroptera

21.03.2021 10:27:16
Anonym - Lk

Krasna to exkurzia slovenskou naturou tato diskusia :)

Chiroptera

24.03.2021 13:59:27
Anonym - Vlado

https://www.youtube.com/watch?v=67LTceBXjR4

Re: Chiroptera

24.03.2021 19:33:16
Reakcia Anonym - Martin

Kurňa to sa nedá počúvať ..... tak zlý podcast som už dlho teda nepočul. To nemá hlavu ani pätu. Komentátor je mimoriadne trápny a sám v sebe stratený.

Re: Re: Chiroptera

25.03.2021 12:14:47
Reakcia Anonym -

Pokus o slovenske epic tv nevyšiel

Chiroptera

25.03.2021 21:37:06
Anonym - Venca

Mozna by bylo fajn se zaobirat podminkama prelezu. Jednoznacne v zakazu. Takze bud neuznat prelez jako takovy nebo si ho "zaplatit" pokutou.

Chiroptera

26.03.2021 08:04:04
Anonym - Jaro

V prvom rade urcite nejde o FA. Ale nemam za potreby tocit si videa sameho seba ani sa hadat. Pekny den

Re: Chiroptera

26.03.2021 09:11:17
Reakcia Anonym - Miro

? A kto teda spravil FA podla teba? :)

Chiroptera

26.03.2021 11:45:36
Anonym - cyril

Misovi velka gratulacia! ostatnym by viac prospel cas na liste ako mudrovanie v diskusiach

Chiroptera

25.08.2022 17:25:32
Anonym - Pen

Geniální a vizionarska linka od Kamzika. A za humnama.

Nový komentár

Ochrana proti spamu
dva +sedem = Prosím, počkajte. Overujeme, že ste to vy ...