Stretnutie so šarmom...

  • Nie je vždy pravidlom, aby platila rovnica LEZEC = milý, skromný, húževnatý, priateľský človek. Musíte sami uznať, že po výnimky nemusíte ísť ďaleko. Osobne ma však veľmi teší, že jeden z najlepších športových lezcov do tejto kategórie spadá. Dámy a páni, dovoľte mi napísať vám o mojom stretnutí s Chrisom Sharmom.

Už dva roky žijem v Severnej Karolíne v USA, konkrétne v jej hlavnom meste Raleigh ("Rali") a tak veselo ako dnes (29. 10.), nám tu už dávno nebolo. V jeden deň sme tu mali možnosť stretnúť, ak Boh dá, tak budúceho prezidenta Baraka a aj ďalšiu osobnosť vám viac blízku – Chrisa Sharmu. Miestnemu športovému obchodu sa podarilo dovliecť Chrisa k nám a ja som nevedela, čo so sebou...

Nepatrím k „šarmológom“ a študovanie životopisov lezeckej špičky ma nikdy veľmi nezaujímalo. No čo by to bolo za lezca, hoci aj začiatočníka, ktorý sa nestretol s menom tejto žijúcej legendy. Pravdu povediac, Sharma na vás skáče zovšadiaľ – články, videá a hlavne reklamy. Asi je ho na jedného priveľa...Vlastne na mňa bolo. „Zasa preliezol niečo nemožné? Hm, ani ma to neprekvapuje.“ Ale keď som sa dozvedela, že k nám zavíta, tak som sa pridala k davu nadšencov.

Chalanisko sa dotrieskal do miestnej krčmy s príjemnou projekciou o svojom doterajšom lezeckom živote (uplynulých 15 rokov). Bol veľmi milý, nenápadný a skromný. Pripomína mi nášho Doda. Ide z nich oboch pokora a pokoj. Taký obyčajný týpek. Som veľmi rada, že lezeckú komunitu reprezentuje práve takáto zbierka vlastností.

Ja osobne som sa dozvedela mnoho nových informácií, ale stále som nemohla uveriť, že ich počúvam priamo od Chrisa Sharmu, ktorý sedel rovno predo mnou.

Prezentáciu zahájil svojimi začiatkami z čias, keď bol ešte malý 12-ročný frkan. Ževraj bol obyčajným chalanom, ktorý nevynikal v ničom a v škole už tobôž nie. Mal však šťastie, že ho rodičia podporili v lezení a ako dnes vidno, nemohli urobiť lepšie. Samozrejme, že začínal ako „preglejkár“, ale čoskoro našiel čaro v športovom lezení na skale. V jeho okolí (Santa Cruz, Kalifornia) čoskoro preliezol všetko čo sa dalo. Nasledoval Utah, ktorý bol pre neho úplným rajom. Zdá sa mi, že mal 15, keď preliezol najťažšie hodnotenú cestu v USA. A čo teraz...

V Yosemitoch skúšal tradičné lezenie (také to so všetkým šrotom), ale to ho veľmi nenadchlo. Okrem toho ho veľmi nebavilo špárovanie, o ktorom sa sťažoval, že z neho veľmi nateká.

Po presťahovaní do Bishopu v Kalifornii sa začal viac venovať boulderingu, ktorému úplne podľahol. Podľa neho to bola nádherná a čistá forma lezenia a lezec sa stáva umelcom, ktorý vyformuje z toho obyčajného kusu skaly sochu – dá jej význam, osobné čaro a zanechá na nej kus práce. Lezec sa sám musí s tou skalou pohrať a objaviť jej krásu. Práve tu preliezol Mandalu, projekt, ktorý sa nepodarilo nikomu preliezť celých 20 rokov. Prišiel Sharma, trochu natrénoval a bum bum bum a bolo...

Video The Mandala:


More Videos >>

Bouldering sa stal jeho láskou. Keď zavítal na Mallorku, stretol nejakého podivína, ktorý si celé dni liezol po skalách len tak nahý – odetý len v lezečkách a vrecku na mádžo ( asi je to pravda, videla som foto!). Tento mal na svedomí Chrisovu posadnutosť DWS – deep water soloing. Strávil tu niekoľko mesiacov lezením, plávaním a učením sa španielčiny. Zapáčilo sa mu, že nad vodou môže bouldrovať čo sa mu zachce. Ako ste mnohí videli, tu našiel krásnu líniu Es Pontas, ktorá bola jedným z dlhších Chrisových projektov. Samozrejme, že sa opäť zadarilo, ale chalanisko musel trošku zabojovať.

Video Es Pontas:

Caption of the figure above.

Pri DSW, ktoré umožňuje liezť dlhšie bouldrové cesty, sa kruh opäť uzavrel a Chris bol spätne namotivovaný na väčšie projekty športového lezenia. A keďže ideál DSW našiel v Es Pontas, ktorý je skutočným estetickým vrcholom, bude ťažké nájsť niečo dokonalejšie v tomto štýle lezenia.

Tak sa dostal k obrovskému projektu Jumbo Love, o ktorom je tu už písané a bol okolo neho veľký rozruch, keďže sa ho Chrisovi prednedávnom podarilo preliezť a podaktorý túto cestu označujú za celkovo najťažší prelez v doterajšej histórii športového lezenia (čo je ťažké určiť, tak sa nikto nenahnevá, ak napíšem, že je to jedna z najťažších ciest). Už len fotky z oblasti boli zarážajúce – cesta je uprostred obrovských hôr, uprostred ničoho! Prístup k nej je komplikovaný tým, že najskôr sa musíte pretrieskať 4-hodinovou off roadovou cestou a potom hodinku šlapať do strmáku. Chris mal k dispozícii kamarátovo auto, ktoré sa vďaka týmto výletom dostalo do automobilového neba (kamarát bol určite nadšený). Chris sa úctivo vyjadroval o tvorcovi cesty, ktorý na nej pracoval úplne sám. Ako to dokázal, to neviem, ale uznanie si určite zaslúži. Neviem, či Jumbo Love ho natoľko odradila od lezenia, ale v súčasnosti sa ujec radšej venuje surfovaniu. Trojdĺžkovú cestu Chris preliezol v jednom celku a ak som dobre rozumela, spomenul, že strávil v tej ceste takmer hodinu. (Asi si potreboval v „ľahších“ častiach oddýchnuť.)

Zdá sa mu ironické, že keď žil v USA, cestoval za cestami po celom svete a teraz, keď žije v Európe, musel za Jumbo Love cestovať späť do USA. Je však veľmi rád, že táto jedinečná cesta je v jeho rodnej Kalifornii.

Čo-to spomenul o svojich predchádzajúcich projektoch, ktoré sa mu podarili preliezť, ale myslím si, že úmyselne ostal v prezentácii na pôde USA. Mňa osobne zaujal Dreamcatcher (Squamish, BC, Kanada). Opäť spojenie oku lahodiacej línie s gymnastickými prvkami bouldrovania do športovej cesty. Pozrite si video a sami uvidíte, že skala vyzerá akoby bola zošitá chirurgom po operácii slepého čreva.

Caption of the figure above.

Video Dreamcatcher:


Spomenul, že momentálne má rozpracovanú ďalšiu cestu, zdá sa mi, že niekde v Utahu, USA, ale veľa o nej nepovedal, len ukázal zopár fotiek a vravel, že je to ťažšie ako Jumbo Love. Uvidíme, čo z toho bude.

Momentálne Chris už vyše roka žije s jeho priateľkou Dailou na Mallorke, kde majú bytík a celé dni lezú a lezú. Daila je nádherná ženská a výborná lezkyňa (8b+). Podľa mňa spolu tvoria krásny párik a len nech im to spolu dlho lezie (nie na nervy!). Chris o Mallorke básnil jedna radosť, pretože je tam lezenia neúrekom a mnohé skaly sú nedotknuté, tak dlhé dni trávia hľadaním nových línií, osadzovaním borhákov a následným lezením. Často s nimi lezie aj Dani Andrada, ktorý je nezmar – denne je schopný osadiť jednu novú cestu a zároveň si ju natrénovať, preliezť a na druhý deň začína s novou. Chris bol šťastný, že môže niečo konečne nazývať domovom, pretože posledné roky bol neustále na cestách. A predsa len celodenné lezenie a večerný oddych pri filme a spánok vo vlastnej posteli sú k nezaplateniu.

Caption of the figure above.

Čo dodať na záver... Som veľmi šťastná, že sa mi podarilo osobne stretnúť Chrisa Sharmu, lezca, ktorý mení hranice súčasného športového lezenia a milého človeka v jednom balení. A samozrejme, že osobného šarmu má viac než dosť (no ženy uznajte). Z toho, ako o niektorých cestách a oblastiach hovoril sa mi zdá, že sa stáva lezeckým umelcom. Hľadá veci, ktoré tu doteraz neboli - kombinuje krásu, farby, tvary, lezecké techniky a snaží sa o dokonalosť. Samozrejme, že tá je nedosiahnuteľná a v tom prípade platí, že „cesta je cieľom“. Tak „cestujte“ aj vy a ako Chris vraví, hlavne aby vás to tešilo.

Ach, taký príjemný chalanisko to je...

Komentáre (23)

Stretnutie so šarmom...

31.10.2008 10:16:55

Koxo ahoooj Zdenka. Uz som myslela ze si zlahla pod ciernu zem. Ako sa tam mas? A kedy prides domov na navstevu? Inak velmi pekny clanok...

Stretnutie so šarmom...

31.10.2008 10:31:02
-

Nech žije Barak a Dodo !!! <br /> Až na túto trápnosť sa mi článok páči , sú tam celkom zaujímavé infošky .

Stretnutie so šarmom...

31.10.2008 11:32:45

Momentálne je na svete veľa dobre lezúcich lezcov. Podla mňa je Chris v svetovej lezeckej komunite momentálne číslo jeden nielen výkonmi ale hlavne charizmou a spôsobom ako svoje lezenie prezentuje. Urcite je Adam obrovský talent, ale na Chrisa musí ešte dozrieť. Chris sa o ňom vyjadril: &quot;Pripadám si pri ňom ako víkendový lezec&quot; čím dal jasne najavo, že Adam má naozaj veľký potenciál. Je pravdepodobné, že bude jeho nástupcom. Ja osobne mu to veľmi prajem, pretože prelieza kvantá ťažkých ciest rôzneho charakteru na minimum pokusov. Však čas ukáže...

Re: Stretnutie so šarmom...

31.10.2008 12:26:47

Adam na Sharmu musi dozriet? to si myslel ako? fyzicky? mentalne? charizmou? ver tomu, ze vsetkym tymto uz Sharmu dobehol. jediny rozdiel medzi nimi je v tom, ze Sharma sa medialne prezentuje daleko viac, je znamejsi nielen vdaka filmom ale najma vdaka reklame.

Re: Re: Stretnutie so šarmom...

31.10.2008 12:34:12

a v zapadnom svete sa lepsie predava american ako niekto z vychodneho bloku.

Re: Re: Stretnutie so šarmom...

31.10.2008 14:26:47
Reakcia - tah-sha-tunga

myslim si, ze rozdiel je jasny - Chris ma 27, Adam ma 15 ...staci si spomenut, kde sme boli my, ked sme mali 15 (myslim mentalne). Adam ma, samozrejme, navrh oproti rovesnikom aj vdaka tomu, ze sa pohybuje medzi dospelymi, ale hlavne vdaka tomu, ze musel uz v tomto veku naucit prezentovat pred verejnostom, pred davom ludi, a to nezvlada ani vela dospelych. no, tych 12 rokov je stale dost rozdiel :} (ale myslim si, ze lezecky je vyssie, ale psst! :D)

Re: Re: Re: Stretnutie so šarmom...

31.10.2008 14:39:32

v brne si ho iste stretol - mal si z neho dojem, ze je ako vacsina 15rocnych? ja som ho stretol, bavil som sa s nim a veru to bolo na daleko vyssej urovni ako s niektorymi 25rocnymi...<br /> a lezecky je veru asi naozaj vyssie - HALO, POCUJETE TO? :-D

Re: Re: Re: Re: Stretnutie so šarmom...

31.10.2008 17:11:07
Reakcia - tah-sha-tunga

ano, bavil som sa s nim, ale iba o lezeni a lezeckych zalezitostiach, takze neviem, ako by to vyzeralo, keby sme zvolili temu &quot;medziludske vztahy&quot;, &quot;politika&quot; alebo &quot;ako sa o seba postartat bez rodicov&quot; (a toto som mal na mysli)

Re: Re: Stretnutie so šarmom...

31.10.2008 16:10:12
Reakcia - chocho

Ked Adam dozrel mentalne na Sharmu tak na OS preleziem Jumbo Love.....<br /> Videl si Adama na festivale Hory a Mesto?

Stretnutie so šarmom...

31.10.2008 13:01:25
- lvv

a to všetko preto lebo šarmoš z toho žije - je profesionál a AO živia a podporuju bohati rodičia<br />

Re: Stretnutie so šarmom...

31.10.2008 14:53:41
Reakcia - Vlk

No nevím jak to myslíš :bohatí rodiče, celkem mě to pobavilo :), pod pojmem bohatý si představuji asi něco víc. Dle mého názoru střední třída odpovídá více realitě. Jinak je třeba nezapomenout, že AO je student gymnázia a tudíž má i nějaké povinnosti a i v tomto směru to má víc než dobře srovnané. A lezecky je určitě dnes už lepší než Sharma a to nemusím dělat psst jako náčelník.:-).

Re: Re: Stretnutie so šarmom...

03.11.2008 07:57:41
Reakcia - lvv

Vlku, pod pojmom bohatý rodič je v lezeckej komunite myslený rodič, ktorý sa decku venuje, chodi s nim po pretekoch , vozi ho na skaly doma i v zahranici, súka do neho peniaze ...vacsine z nas sa o tom moze iba snivat, mna doteraz rodicia nevideli liezt, a to leziem pomaly 20 rokov

Re: Re: Re: Stretnutie so šarmom...

03.11.2008 13:30:32
Reakcia - tah-sha-tunga

napr. Caballo svojich chlapcov podporuje maximalne a nemam pocit, ze by Svubovci boli nejaki super bohati...

Re: Re: Re: Re: Stretnutie so šarmom...

03.11.2008 22:00:18

Cabalo tiez asi nema problemi s peniazmi

Re: Re: Re: Re: Re: Stretnutie so šarmom...

03.11.2008 22:33:38

myslis, ze peniaze su tym faktorom, ktory ti brani liezt obtiaznost 11 a viac ?

Re: Re: Re: Stretnutie so šarmom...

03.11.2008 09:07:01
Reakcia - Vlk

Tomu my u nás říkáme uvědomělý rodič, což je ten, který své dítě podporuje v tom, co to dítko baví a nenutí ho do něčeho jen z toho důvodu, aby uspokojil své vlastní ego. Jinak obecně vzato jsou děti drahým koníčkem :-) a s určitými výdaji je nutno počítat.

Stretnutie so šarmom...

31.10.2008 14:27:21
- tah-sha-tunga

pekny clanok (ale Chrisa by som s Dodom neporovnaval... :}

Stretnutie so šarmom...

31.10.2008 23:26:25
- E9

Sharma ežče nikoho nenechal nikde zhebnuť (to prirovnanie k dodovi bolo cudne inak pekny článol)

Re: Stretnutie so šarmom...

01.11.2008 14:14:36
Reakcia - murko

preco musi stale niekto provokovat<br /> <br /> horolezectvo si teda robi peknu reklamu<br /> <br /> a clanok bol fajn

Stretnutie so šarmom...

01.11.2008 15:50:45
- lukash

Riešite tu blbosti, je uplne jedno kto z nich je lepší a kto horší na tejto urovni sa na to vobec nehra, hlavne nech im to lezie radost to sledovat ani nehovorim o tom ako to motivuje:))

Stretnutie so šarmom...

02.11.2008 09:48:37
- Petis

No já myslím, že jsou super oba dva, jak Adam, tak Chris. Každopádně jim nezávidím hledání nových těžkých linií, ve kterých si aspoň zalezou, neboť to musí být náročné, pokud netouží sami cesty vrtat (a i to je složité, najít brutální dardu, která jde ještě lézt a přitom je těžší než již vytvořené či přelezené cesty). Navíc je zde podle mě otázka přírodní či umělá cesta - v takových obtížnostech - kdo ví jestli vůbec nějaké možnosti čistě přírodních dard existují. A taky ta motivace...??? Já osobně to totiž taky pomalu vidím víc na surfování (kite), možná basejump... :) Hlavně klukům přeji moc zdraví, protože bez něj není NIC! A taky díky za pěkný článek plný zážitků, muselo to být super. Čágo belo šílenci!

Re: Stretnutie so šarmom...

02.11.2008 18:04:31
Reakcia - Vlk

Až budeš Petis v Krase, tak se mrkni doleva od Hradní do převislé stěny nad Evolucí a něco uvidíš :-).

Stretnutie so šarmom...

07.11.2008 12:59:18
-

pekny clanok...

Túto položku môžu komentovať iba prihlásený používatelia. Prihlás sa alebo zaregistruj!