Handlesberg

  • Komu sa nechce trepať cez zimu 550 km do Peče, mám tu pre neho variant „hneď“ za Bratislavou v neďalekom Hollentali. Info a základného sprievodcu o Handlesbergu som našiel ešte cez leto na bergsteigen.at. Škoda ale, že oblasť je od mája do októbra uzavretá. Vôbec to ale nie je na škodu, bo tam praží ako prasa. Preto ideálna oblasť na zimu. Zhodli sme sa, že tam musí byť super aj keď  tam bude sňach.

Igor, to ten najrekreačnejší lezec na Slovensku, sa tam chystal už niekoľko rokov, no furt mu to nejako nevyšlo. Najprv bol v pláne Hochkogel, no potom mi trklo, že v nedeľu už bude november a tým pádom padá zákaz lezenia. Zopár vymenených e-mailov a sme dohodnutí.


Caption of the figure above.

skaly z parkoviska, foto: M. Urban


Samotná oblasť sa nachádza cca 180 km od Bratislavy. Od kempu v Hollentali ešte nejakých 15 km smerom proti prúdu riečky do dedinky Schwarzau im Gebirge. Oblasť je vidno už od dediny. To ta veľká skalná stena v pravo hore.

Caption of the figure above.

Samotný prístup je docela jednoduchý, keďže oblasť je vidno už z ďaleka. Trafíte tam aj keď sa vydáte úplne zlým smerom. To bol náš prípad, lebo Igor natvrdo vypol naše GPS (model Maťo 3000) a nepočúval jeho rady. Vybrali sme sa preto priamo ku oblasti od detského ihriska a trocha sme poblúdili. Komu sa nechce blúdiť nech odparkuje za dedinou pred mostom (na ľavo) a po cca 200 metroch ďalej po ceste nech odbočí na vyšliapaný chodníček čo ide priamo pod skaly (odbočka doprava pre tých čo majú problém s orientáciou ).



Caption of the figure above.

Luboš Homola, Handlesberg, foto: M. Urban

Samotná oblasť očarí hneď na prvý pohľad. Krásna kompaktná sklala s nádhernými líniami. Hneď na začiatku kratšie previslé prásky a čím idete vyššie, tým sa cesty viac pokladajú a predlžujú. Najdlhšie majú cca 35 metrov, tak by sa zišlo aj 70 metrové lano. Odistené sú všetky cesty parádne. Aj si zalietate, aj zaleziete a aj zabojujete ale v rámci rozumných medzí. Prvé cesty začali vznikať až v tomto tisícročí, tak to poznať.


Caption of the figure above.

sektor s ľahšími cestami, foto: M. Urban


Najľahšia cesta v oblasti je jedna sedmička, tak si tu zalezú najmä lezci čo lezú od osem hore.
Oplatí sa tam ale ísť. Najlepšie to zhodnotil Ľuboš Homola: „teším sa z tejto oblasti!“
Keď preto nebudete mať voľno na celý víkend, určite sa tam behnite pozrieť, neoľutujete.


Caption of the figure above.

Ľuboš Homola, Handlesberg, foto: M. Urban

 

Caption of the figure above.

 


Caption of the figure above.


 


Caption of the figure above.


 


Komentáre (0)

Nikto zatiaľ nepridal komentár. Buď prvý!

Nový komentár

Ochrana proti spamu
šest -pät = Prosím, počkajte. Overujeme, že ste to vy ...