Pretrénovanie - 6.diel

  • Diagnostikovanie pretrénovania je obvykle veľmi komplikované, pretože nie sú známe žiadne presné diagnostické kritéria a lekári musia najskôr vylúčiť ďalšie ochorenia, než sa priklonia k pretrénovaniu. Ortostatické testy sa ukázali ako sľubný diagnostický nástoj, ale subjektívne pocity pacienta sú stále jedny z najviac spoľahlivých výstražné znaky.  V záverečnej časti seriálu sa budeme venovať prevencii.


Pri nadmernom tréningu sa problémy začnú objavovať v nervovom, endokrinnom a imunitnom systéme. Aj keď tieto problémy sú zrejme zlé, fakt, že pretrénovanie bude zapríčiňovať ako prvé problémy v týchto troch systémoch, viedlo niektorých vedcov k záveru, že dôkladný fyziologický dohľad môže pomôcť predísť pretrénovaniu.
Alternatívne, krv športovca by mohla byť pravidelne kontrolovaná na T-lymfocyty, kľúč bielych krviniek, ktorý ničí infekcie a nádory. Nedostatok T-lymfocytov alebo zníženie koncentrácie T-lymfocytov môže byť znakom zlyhania imunitného systému a môže naznačovať, že športovec trénoval príliš tvrdo.
Problémom, pravdaže, je monitorovanie imunitného a endokrinného systému, pretože je to nákladné a vyžaduje si lekársky dohľad, čo je nerealizovateľné pre väčšinu športovcov. Iná lacnejšia a jednoduchšia stratégia, pri ktorej si športovci jednoducho kontrolujú ich pocit únavy a upravujú tréning, kedykoľvek strnulosť pretrváva viac ako deň-dva, sa ukázala ako neúčinná. Problém je, že športovci sa cítia dobre v deň bezprostredne predtým, než spadnú do stavu
Caption of the figure above.
pretrénovania.
Ak sa športovci snažia vyvážiť tréning s prácou alebo školou, často je to na úkor stravy. Jednou z hlavných príčin pretrénovania je teda neadekvátne stravovanie. Zabudovanie jedla do tréningového rozpisu môže pomôcť zaistiť športovcovi dostatok výživy a správne stravovanie. Športovci by mali konzumovať vyváženú stravu obsahujúcu veľa kalórií, sacharidov, bielkovín, vitamínov a minerálov. Strava by mala byť bohatá na antioxidanty, ktoré bojujú proti voľným radikálom oslabujúcim imunitný systém. Športovci by mali piť dostatočné množstvo vody na udržanie slinnej sekrécie. Takisto je dôležitá potréningová výživa, kedy telo najviac potrebuje doplniť živiny na začatie regenerácie. Ideálne je do 30 minút po tréningu vypiť sacharidovo-proteínový shake.
Tréningový denník je najpoužívanejší, ľahko dostupný prostriedok na monitorovanie pretrénovania. Výsledky testov, dĺžka a intenzita tréningov, tréningové cykly – to všetko môže byť zaznamenávané. Týždenné analýzy môžu odvrátiť pretrénovanie skôr, než nastane. Pokiaľ ich športovec píše poctivo a presne, s odstupom času je možné sa poobhliadnuť a zhodnotiť, čo športovcovi prospelo, alebo naopak kde urobil chybu. Ľahšie sa tak nájde prostriedok po ktorom sa prejavila zvýšená výkonnosť a rovnako prostriedok, ktorý pôsobil opačne.Tréningový denník však pomôže odhaliť, na aké prostriedky organizmus reaguje kladne. V tréningovom denníku je možné vidieť spätne postupnosť a systematickosť nielen niekoľkých týždňov, alebo mesiacov, ale aj rokov. Na takto podrobných údajoch sa potom dá ľahšie budovať nový tréningový plán, ktorý bude plynulo nadväzovať na ten predošlý. Písaním denníka a jeho neskorším opätovným čítaním sa športovec aj nezanedbateľne vzdeláva. Učí sa na svojich chybách, rovnako ako aj na úspechoch a prichádza na to, ako jeho telo na konkrétne prvky tréningového procesu reaguje.

Pretrénovaniu môžete predísť, ak budete dodržiavať niekoľko nasledujúcich krokov:
  1. jedzte karbohydráty
  2. zostaňte vo forme po celý rok
  3. netrénujte hladný
  4. strečingujte a zahrievajte sa pred tréningom
  5. naplánujte si 2-3 oddychové dni v tréningu počas týždňa
  6. počúvajte svoje telo
  7. znížte intenzitu tréningu ak pocítite príznaky pretrénovania
  8. doprajte si kvalitný spánok
  9. adekvátna výživa a dostatok vitamínov
  10. pite veľa tekutín
  11. doprajte si masáž, kryoterapiu, saunu…
  12. jedzte karbohydráty

Monitorovanie vplyvu tréningu

Športovci väčšinou zvyknú navštíviť lekára, až keď trpia pretrénovaním. Väčšina klasických príznakov pretrénovania, ako tie, čo sú spájané s autonómnym nervovým systémom, nemôžu byť odhalené skôr, ako po jednom týždni regenerácie. Preto, ak je možné, vplyv tréningu by mal byť pravidelne monitorovaný určitými objektívnymi a subjektívnymi parametrami. V nasledujúcej tabuľke sú faktory, ktoré by mali byť kontrolované:

štandardné počet dní, vlhkosť a teplota prostredia, pitie kofeínu a alkoholu, fajčenie cigariet, výživa, lieky, aktuálny zdravotný stav, menštruačný cyklus, tréningová „história“, tréningový objem a intenzita v predošlých dňoch, dĺžka predošlého tréningu, kvalita a kvantita spánku, úroveň stresu (psychická, sociálna, ekonomická…)
ostatné zmeny v objeme krvi, zmeny váhy

Dĺžka času, ktorý potrebuje sval na regeneráciu je individuálna, závisí od telesného typu, vrodenej schopnosti regenerovať, množstva svalovej hmoty a tiež zastúpenia svalových vlákien. Pri úvahách o svalovej regenerácii si treba uvedomiť, že regenerácia sa týka celého tela, nielen jednotlivých trénovaných svalov. Ak máte pocit, že sú svaly ešte unavené, dajte si od tréningu ešte oddych. Pokiaľ je tréning produktívny a nechá sa telu dostatočný čas na kompenzáciu zaťaženia, dôjde k zvýšeniu výkonu. Pri veľmi veľkom pretrénovaní môže fáza zotavovania trvať aj niekoľko mesiacov. Ak je čas na regeneráciu príliš dlhý, výkonnosť neporastie. Odpočinok je veľmi dôležitý, aby ste sa vyhli pretrénovaniu svalov.
Pretože nie je zatiaľ známa podstata ani príčiny syndrómu pretrénovania, je zistenie správnej diagnózy najväčším problémom. Vedúcim príznakom je vždy aktuálny a ťažko vysvetliteľný pokles výkonnosti. Syndróm pretrénovania sprevádza rada príznakov, z ktorých však žiadny nemôže byť považovaný za úplne jednoznačný, dovoľujúci stanoviť definitívnu diagnózu.
A najdôležitejšia rada na záver. Nepredstavujte si pretrénovanie ako niečo celkom výnimočného, čo sa môže prihodiť len slabochom. Slovami anglického spisovateľa Johna Donnea : "Nepýtaj sa, komu zvonia do hrobu, zvonia vždy tebe!".




Referencie

  1. Overtraining - what do lactate curves tell us?
  2. Lactate Testing
  3. Overtraining
  4. Training on the edge
  5. How can one prevent overtraining?
  6. Overtraining syndrome in aquatic sports
  7. HIT - co je třeba vědet
  8. Overtraining and its prevention in mixed martial arts conditioning
  9. Ovetraining
  10. Lactate Testing - Advanced Concepts 
  11. Lactate testing for swim coaches - why use it?
  12. Blood lactate response to overtraining in male endurance athletes
  13. Are you overtraining?
  14. Ovetraining young athletes II
  15. Clinical article - overtraining
  16. Ovetraining prevention
  17. The risks of overtraining
  18. Overtraining : theories, diagnosis and markers
  19. Adaptačný efekt - ako výsledok reakcie organizmu na alaktátový a laktátový obsah tréningového a súťažného zaťaženia
  20. Overtraining - lactate throws a curve at overtraining researchers
  21. Vyčerpanie endokrinného systému
  22. S. Jackenthal, 1997 : The Complete Idiot's Guide to Rock Climbing
  23. Kardio prístroje
  24. Môže strava limitovať nsáledky pretrénovania?
  25. wikipedia - tryptofan
  26. Tréningový denník
 

Komentáre (44)

Pretrénovanie - 6.diel

03.02.2009 08:38:19
- tah-sha-tunga

jeej, referencie...konecne si udobris neprajnikov :D <br /> btw, tato ma strasne zaujala: <br /> S. Jackenthal, 1997 : The Complete Idiot's Guide to Rock Climbing ...to mas doma, ci na pocitaci?

Re: Pretrénovanie - 6.diel

03.02.2009 09:09:26
Reakcia - Zuzana Plskova

Nasla som ju na www.books.google.com ako preview (ale ma to obmedzeny pocet nahladov a nie je tam komplet cela kniha len nejaky vyber, a po nejakom pocte ta to posle do prec, ze uz si si vela pozeral)

Re: Re: Pretrénovanie - 6.diel

03.02.2009 10:17:29

asi sa boja, ze by sa idioti na skalach stali ohrozenym druhom :)

Re: Re: Pretrénovanie - 6.diel

03.02.2009 11:06:57
Reakcia - tah-sha-tunga

no, ak by sa mi to podarilo niekde najst, tak dam urcite vediet. ten nazov ma dostal :D

Re: Re: Re: Pretrénovanie - 6.diel

03.02.2009 12:07:14

neviem to sice stiahnut, ale kym sa da, tak aspon citam...<br /> <br /> http://books.google.sk/books?id=YYm5nAHuKykC&amp;dq=The+Complete+Idiot%27s+Guide+to+Rock +Climbing&amp;printsec=frontcover&amp;source=bl&amp;ots=M8yRDXu17-&amp;sig=VLYFz0M3AqoFEvqrp1TwuYoOP Xs&amp;hl=sk&amp;sa=X&amp;oi=book_result&amp;resnum=2&amp;ct=result#PPA16,M1

Pretrénovanie - 6.diel

03.02.2009 22:41:18

tych 12 bodov je fajn :)

Pretrénovanie - 6.diel

04.02.2009 13:55:42
-

a co robit v pripade, ked chcem vela vela - ozaj vela sportovat a trenovat , ale moje telo jednoducho taku zataz nezvlada?

Re: Pretrénovanie - 6.diel

04.02.2009 14:11:29

pocuvat telo :P:P

Re: Re: Pretrénovanie - 6.diel

04.02.2009 16:21:56

rozumna odpoved, len skoda tych smajlikov, posobia tak infantilne...ale pokial mas 13 rokov, tak samozrejme nic proti.

Re: Re: Re: Pretrénovanie - 6.diel

04.02.2009 16:51:59

zaujimava debatka. Naprikad moje telo krici SEX

Re: Re: Re: Re: Pretrénovanie - 6.diel

04.02.2009 23:23:28

tak musis svojmu telu vyhoviet :) ked chces aby ta stale posluchalo

Re: Pretrénovanie - 6.diel

04.02.2009 17:14:12

Skludnit hormon, co narobis, zalezi ci sa chces zlepsovat, alebo ta to proste bavi a mas na haku ci budes majster sveta. ked chces cvicit preto aby si bol co najlepsi, budes sa musiet naucit oddychovat, v opacnom pripade jednoducho budes cvicit kolko vladzes a kolko ta bude bavit a vypocujes si ako ostatni frflu, ze si sracka na to kolko trenujes. :)<br /> daco vedia pomoct aktivna regeneracia, sauna, masaze, doplnky vyzivy (netreba zas prehanat, neodporucam vela citat Muscle&amp;Fitness), pripadne si najst frajerku/frajera ...

Pretrénovanie - 6.diel

04.02.2009 17:34:58
-

Referencie - bod 18, ikona diagnostika ma zaujala. Chcel by som vediet ci sa da zistit hodnota laktatu po lezeni.......

Re: Pretrénovanie - 6.diel

05.02.2009 09:18:52
Reakcia - brano

Teoreticky ano, prakticky skor nie. Ide o to, ze pokial viem jedina relativne spolahliva metoda je z krvi, a kedze lezenie je do velkej miery sport s lokalnym zatazenim, standardny test na usnom lalociku asi velmi dobre vysledky (zakyslenie predlaktia) neukaze. Takze bud budes mat rozpichane predlaktie a policajti ta v bare zoberu zo sebou navysluch ako fetaka alebo sa budes musiet zaobides aj bez toho. Mimochodom ten test je tam podla mna uvedeny skor pre prehlad, aj vacsina vrcholovych sportovcov o nom u nas moze len snivat.

Pretrénovanie - 6.diel

04.02.2009 17:36:56
-

Vlastne bod 19 (Adaptačný efekt....), som sa sekol:-) Mate niekto nejake infos ohladom takýchto sluzieb?

Re: Pretrénovanie - 6.diel

05.02.2009 09:22:44

Nepochopil som otazku, akych sluzieb? (priznavam ze som to cital narychlo) Kazdopadne ked chces nieco zmerat, skocil by som na najblizsi ustav sportoveho lekarstva, uz su sukromnici, takze za prachy ti spravia vsetko co vedia. Akurat treba mat na zreteli ze lezenie ma svoje specifika a standardne ukazatele nemusia byt nutne uplne relevantne.

Pretrénovanie - 6.diel

05.02.2009 15:46:27
-

No na mysli som mal sluzby diagnostiky (rozne testy....). Praveze som bol pouceny, ze nie vzdy to u telovychovneho lekara prebieha podla predstavy sportovcov....

Re: Pretrénovanie - 6.diel

05.02.2009 16:28:27

hm, o inej moznosti neviem.

Re: Pretrénovanie - 6.diel

05.02.2009 16:40:29
Reakcia - brano

A si si isty ze tie testy potrebujes? Lebo vela z treningu sa da riadit podla pocitu a kdeakych tabuliek o vztahu objemu a intenzity pre lezenie, neviem co presne chces dosiahnut, ale pochybujem ze by Repcikovcov niekto stipal do ucha kvoli laktatovym testom ...

Pretrénovanie - 6.diel

05.02.2009 16:51:19
- Peli

Hm, no neda mi sa nezapojit, nakolko ma tato tema celkom zaujala z profesijneho hladiska.Velmi citlivo by som len chcela zareagovat na Branovu pripomienku o odoberani laktatu, ze hladina laktatu v krvi sa neodobera z miesta, v kt. dochadza k lokalnemu zatazeniu (je to skreslena predstava, ved ta krv predsa cirkuluje....)Testy znazornene na danej stranke sa na danom pracovisku skutocne vykonavaju (dokonca tam nie su popisane vsetky...) a vrcholoví sportovci o nich nemusia snivat, maju ich k dispozicii. Suhlasim s tym,ze lezenie ma specificke energeticke naroky a bolo by vhodne po konzultacii s lezcami diagnosticke postupy modifikovat, ale myslim, ze ta moznost by tu bola, vedela by som aj odporucit konkretny kontakt, kde by bolo mozne obery krvnych vzoriek vykonat aj pre rekreantov, nielen pre vrcholových sportovcov.

Re: Pretrénovanie - 6.diel

05.02.2009 21:02:21

to ti určite poradili braňo s norikou

Re: Re: Pretrénovanie - 6.diel

06.02.2009 09:27:34
Reakcia - denia

tipujem, ze nie

Re: Pretrénovanie - 6.diel

06.02.2009 10:13:16
Reakcia - brano

Super, dik za reakciu. S tym lokalnym zatazenim - je mi jasne ze krv v tele cirkuluje, ale predpokladal by som, ze ked je na jednom mieste v krvi vela lakratu, v mieste merania ho bude pravdepodobne fest menej, kedze po ceste do tych istych trubiciek asi priteka nova krv, laktat sa postupne odburava po ceste v okolitych tkanivach ... ci nie? Vdaka za odborny nazor.

Pretrénovanie - 6.diel

06.02.2009 09:10:33
-

Co komu poradil brano s norikou?

Pretrénovanie - 6.diel

06.02.2009 13:14:29
- Peli

No.Celym obehovym systemom prejde cca 5-6 litrov krvi zhruba za jednu minutu, co zodpoveda objemu celkovej krvi v ludskom tele, takze je to rychly proces. V diagnostickej praxi sa aj tak vacsina odberov nestihne vykonat skor ako do jednej minuty po ukonceni zatazenia, takze tu by som nevidela problem.No velmi dolezity je cas, za aky dojde k odberu od ukoncenia zatazenia, nakolka hladina laktatu (LA) vo svaloch nezodpoveda ihned koncentracii LA v krvi. Preto sa podla dlzky a intenzity zatazenia zvykne optimalizovat cas odberu, kedy je koncentracia LA v krvi najvyššia (1,3,5...min.) Je pravda, ze pri lezeckej aktivite sa nedosahuju take vysoke hodnoty LA, nakolko v pripade kratkotrvajuceho zatazenia a vzhladom k malym ale intenzivne aktivovanym svalovym skupinam je produkcia kyseliny mliecnej mensia ako jej odstranovanie prostrednictvom ludskych tkaniv (srdce, pomale svalove vlakna, pecen, oblicky). Kedze svalova biopsia je v treningovom procese takmer nemozna, urcovanie hladiny LA v krvi odberom kapilarnej krvi podla standardnej motodiky je velmi spolahlivou nepriamou metodou zistovania acidobazickej nerovnovahy.

Re: Pretrénovanie - 6.diel

06.02.2009 14:11:33
Reakcia - denia

uff, pochopila som to az na tretie precitanie :) ... aj to mimo terminov - svalova biopsia, kapilarna krv a acidobazicka rovnovaha :o)

Re: Pretrénovanie - 6.diel

06.02.2009 15:08:18
Reakcia - brano

Mozem sa este spytat odkial by sa krv pri testoch ktore myslis odoberala? Priamo z predlaktia ci odniekial inde? Povodne som totiz ocakaval, ze meranie funguje tak, ze pri AN zatazi sa vzorka odoberie priamo z povedzme predlaktia pri lezeni este kym su kapilary ciastocne blokovane/stlacene mnozstvom kyseliny vo svale (napuchnute bandasky). Podla popisu hore to vyzera, ze sa skor pocka kym sa laktat vyplavi do celeho krvneho obehu a odmeria sa kyslost v krvi. No a ako pises, potom by ten maly kusok predlaktia samozrejme nevyprodukoval tolko laktatu, ze by to nejak vyznamne zvysilo hodnotu v tych 5 litroch krvi, oproti tomu ked cojaviem behas alebo plavas, kde sa zapaja ovela viac svalov. Takze neviem ako potom z tej hodnoty nieco vycitat, hodnotu asi treba nejak znormalizovat alebo co, mas nejaku predstavu o tom co by sa z toho dalo specificky pre lezenie vydedukovat? Nie ze by to pre mna bolo podstatne, ale ked sme o tom zacali debatovat a nieco o tom vies tak sa pytam aspon pre zaujimavost.

Re: Re: Pretrénovanie - 6.diel

06.02.2009 15:56:37
Reakcia - Peli

Standardny postup odberov je bud z koncekov (bruska) prstov, alebo z ušneho lalocika (v pripade lezcov urcite priaznivejsi sposob); nie, krv sa naozaj neodobera z predlaktia....;ostatne Tvoje postrehy su tiez pravdive:-)Mnozstvo LA vyprodukovane svalmi predlaktia moze byt orientacne od 3- 8mmol/l, pretoze kazdy clovek je neopakovatelna a jedinecna bytost a jedna sa o zivy organizmus, hodnoty sa menia podla vplyvov prostredia - unava, regeneracia, strava, adaptacne mechanizmy....preto namerane hodnoty musime posudzovat u kazdeho jedinca individualne a nie navzajom medzi lezcami. Aj tento maly kusok dokaze vyprodukovat dost dobre meratelne mnozstvo, niekedy aj vyssie ako napr. velke svalove skupiny (zavisi od intenzity). Mozno pri nejakom standardizovanom teste a zachovani rovnakych podmienok (cisto ilustracne: lezenie rovnakej cesty..., to by sa muselo stanovit po konzultacii s lezcom) by sa pravidelnymi odbermi dalo u konkretneho lezca nieco vysledovat.

Re: Pretrénovanie - 6.diel

06.02.2009 15:12:26
Reakcia - Zuzana Plšková

No vyzera, ze sa vyznas. Nechces nam napisat o tejto problematike bonusovy diel?

Pretrénovanie - 6.diel

06.02.2009 13:56:59

Pretrénovanie nie je lezecký problém.<br /> Stav pretrénovania, tak ako bol opísaný v článkoch, sa lezeckým tréningom nedá dosiahnuť. Ak sa niekto nezlepšuje, ani napriek tvrdému tréningu, je to skôr preto, lebo trénuje hlúpo (môj prípad) a nie preto, že by bol pretrénovaný. Pretrénovanosť je dôsledkom enormného zaťaženia organizmu &#8211; neprimerane často opakovaný výkon s neprimerane vysokou frekvenciou pulzu po neprimerane dlhý čas. Čo nie je lezeckým tréningom dosiahnuteľné. Preto testy typu merania laktátu sú pre lezcov úplne zbytočné. Športy ako triatlon, beh na lyžiach, cyklistika a samozrejme mnohé ďalšie na vrcholovej úrovni vyžadujú celkom odlišný druh tréningového zaťaženia, ktoré môže viesť k syndrómu pretrénovania. <br /> Neprimerane intenzívnym lezeckým tréningom &#8211; navyše na amatérskej úrovni &#8211; si môžeme privodiť akurát stratu motivácie alebo, a to býva bohužiaľ oveľa častejšie, zranenie.<br /> Kľúčom k progresívnemu lezeckému tréningu je inteligentný prístup. Stanoviť si ciele, cvičiť menej a viac krát za deň, rozdeliť tréning do blokov podľa zamerania, postaviť si tréningový plán a byť pripravený robiť v ňom zmeny, písať si tréningový denník. Byť pripravený robiť zmeny. Okrem toho venovať pozornosť strečingu, regenerácii, životospráve. Je predsa jasné, že kto chce lepšie liezť musí viac trénovať a hlavne viac o tréningu rozmýšľať. Je s tým strašne veľa práce, ale malo by to pomôcť. <br /> Toť môj názor inšpirovaný článkami na webe a vlastnou skúsenosťou.<br />

Re: Pretrénovanie - 6.diel

06.02.2009 14:14:17

jj a hlavne necakat zazrak na pockanie :-)

Re: Pretrénovanie - 6.diel

06.02.2009 14:42:15
Reakcia - kmeťo

Viem ti postaviť lezecký tréning tak, že budeš pretrénovaný za týždeň. Prihlás sa, rád ti načrtnem, ako sa dá pretrénovať lezeckými metódami tréningu veľmi rýchlo. Pri takom silovo vytrvalostnom tréningu budeš mať taký neprimerane dlhý čas zvýšený pulz, až budeš mať všetky symptómy pretrenovania, je to len otázka času, kedy sa ti prejavia.<br /> Lezenie je proste šport ako akýkoľvek iný, aj s pretrénovaním a fungujú naň všetky športové princípy.

Re: Re: Pretrénovanie - 6.diel

06.02.2009 14:51:54

Ak to myslíš vážne, čo pochybujem, tak mi prosím pošli ten plán na mail petom2post.sk<br /> diki

Re: Re: Re: Pretrénovanie - 6.diel

06.02.2009 14:58:37
Reakcia - denia

toto by ma zaujimalo - rozlisujete trening pre lezca a trening pre bouldristu? lebo moj skromny nazor ze aj ano...

Re: Re: Re: Pretrénovanie - 6.diel

06.02.2009 14:59:59

Ja suhlasim s Kmetom, Peto. Nemam predstavu ako trenujes, ale som si uplne isty, ze nie je problem sa pri lezeckom treningu na stene pretrenovat az sa budes divit, nie ze by to bolo pre nas rekreantov bezne, ale nepovazoval by som to za tak vynimocne.

Re: Re: Re: Re: Pretrénovanie - 6.diel

06.02.2009 15:22:21

Jasne, že sa tréningom dá totálne zničiť, veď to všetci poznáme...<br /> <br /> http://onlineclimbingcoach.blogspot.com/search/label/overtraining<br /> <br /> pozrite si toto. Autor je niekoľkonásobne kompetentnejší ako som ja. <br />

Re: Pretrénovanie - 6.diel

10.02.2009 23:44:26

tiez s tebou nesuhlasim Peto. zjednodusene: akymkolvek sportovym treningom a zatazou sposobujes telu &quot;stres&quot; a vela &quot;stresu&quot; telo poskodi. ci to uz chces volat preterenovanie alebo nejako inak je na tebe. vela urazov spojenych s treningom sa da pokojne pripisat preterenovaniu (zranenia sliach a svalov su vela krat sposobene vycerpanim daneho tkaniva alebo neprimeranej vyzivy a nie len zlym rozcvicnim, skratenim svlau alebo nevhodnym pohybom...). tvrdit ze z lezeckeho treningu sa nemozes preterenovat je rovnako nepravdive ako keby si tvrdil ze z lezenia nemozes mat svalovicu. apropo co je vlastne svalovica? kopa natrhnutych svalovych vlakien... nenechaj ich zregenerovat, prikladaj im este viac a uvidis dokedy to vydzia... a ked povolia tak budes mat na krku drahe a bolestive zistenie ze preternovat sa z lezenia da...

Re: Re: Pretrénovanie - 6.diel

11.02.2009 11:57:28

Pravdepodobne som neporozumel, o čom sa v článku píše. Chcel som len poukázať na to, že lezeckým tréningom sa nedá pretrénovať v tomto zmysle: &quot;Pri nadmernom tréningu sa problémy začnú objavovať v nervovom, endokrinnom a imunitnom systéme.&quot; <br /> Tomáš, tvoj komentár mi vlastne dal nepriamo za pravdu, lebo skôr, ako sa lezec nadmerným tréningom pretrénuje, stane sa presne to, o čom si písal ty. Únava, svalovica, zranenia... <br /> &quot;Pri veľmi veľkom pretrénovaní môže fáza zotavovania trvať aj niekoľko mesiacov.&quot;, to sa lezenia podľa mňa vôbec netýka, pokiaľ sa nebavíme o liečbe zranení, ale to je úplne iná téma.<br /> &quot;A najdôležitejšia rada na záver. Nepredstavujte si pretrénovanie ako niečo celkom výnimočného, čo sa môže prihodiť len slabochom. Slovami anglického spisovateľa Johna Donnea : &quot;Nepýtaj sa, komu zvonia do hrobu, zvonia vždy tebe!&quot;. &quot; ???<br /> Happy Training for everyone.<br />

Pretrénovanie - 6.diel

06.02.2009 14:41:59
- Peli

Denia, tie terminy ti vysvetlim na stene, ked budes chciet....:-)

Re: Pretrénovanie - 6.diel

06.02.2009 14:55:13
Reakcia - denia

jo jo, chcem :-) nech som zas mudrejsia ;-) chystas sa dnes vecer? ja aj zvazujem...

Re: Pretrénovanie - 6.diel

06.02.2009 15:41:17
Reakcia - brano

Aj ja, aj ja, kedy bude v boulderoome prednaska? :)

Re: Re: Pretrénovanie - 6.diel

06.02.2009 15:54:09
Reakcia - denia

:o) <br />

Pretrénovanie - 6.diel

06.02.2009 19:35:24

jooooj, ta dam si trikrat trening na stene za sebou a uz som pretrenovany idem dole vodou to predsa citim ne ? co sa tu zas hadate ci sa da pretrenovat ci nie lol :P

Re: Pretrénovanie - 6.diel

09.02.2009 09:19:11
Reakcia - den

vsak tu sa nikto ani nehada :-) ved ide o fyziologicko-filozoficku diskusiu

Nový komentár

Ochrana proti spamu
štyri -devät = Prosím, počkajte. Overujeme, že ste to vy ...