Arco 2010

  • Vlastne sme pôvodne plánovali využiť pracovné voľno tak, že navštívime Zillertal. Ale poznáte to, nejak sa to všetko zvrtlo. Predsa len, do Arca ďaleko, tak sme si povedali, že keď naplníme auto, pôjdeme do Arca, keď nie, pôjdeme dvaja do Zillertalu. Zastali sme na polceste.
 
 
Caption of the figure above.
Pohľad na jazero z oblasti Arco - Massone
 
Namotali sme len Orvaqa, a to sme boli traja. Ale reku, nám netrénovaným stačí na zničenie pomerne málo času, Zuzka nikdy neliezla nejako veľa a Orvaq to snáď prežije aj v trojici. Ale to boli len výhovorky, lebo ja som už pred očami mal jazero, hory, svieži vetrík v Massone, zmrzlinu, pizzu a všadeprítomnú pohodu. Už som sa len modlil, nech to vyjde a nemusím ukecávať, že sa mi vlastne už ani nikde inde nechce.
Svet je plný paradoxov. Aj ten lezecký. Celé slovensko je plné ľudí, ktorí nemajú s kým liezť. Nie je to zaujímavé? Pre váhačov z dôvodov peňažných do budúcna ešte drobná štatistika – najazdili sme cca. 2000km, cesta BA-Arco je 750km, za talianske diaľnice zaplatíte cca. 18 euro. Doprava nás suma sumárum vyšla 300e na auto, ubytovanie zadarmo, jedlo a osobné výdavky nerátam, takže pri 4 ľuďoch v aute cca. 75 euro.
 
Caption of the figure above.
Lago di Garda
 
Arco – malebné mestečko na severnom brehu mega jazera Lago di Garda je pre lezcov synonymom miestneho regiónu. Sprievodca po skalkách v okolí Arca má cca. 70 oblastí, celkom hrubá buchsľa, sprievodca po viacdĺžkovkách (do cca. 1000m) sú ďalšie dve knihy. Človek to ani za život nemá šancu všetko vyliezť. Nie všetky oblasti, najmä tie skalkárske sú však hodné trepania sa tak ďaleko. Ja som si obľúbil Massone. Svojho času to bola jedna z neveľa oblastí a koncentráciou veľa ťažkých ciest vedľa seba. Pre slovenské účely slovenských báchačov poslúži dodnes. V hornom sektore je cca. 20 ciest 8a – 8c v riadnej šikmine.
Na Massone veľa ľudí nadáva. Dôvody sú dva. Slnko a vyšmýkanosť. Čo sa vyšmýkanosti týka, je to Pravda. Skala je po rokoch obliehania vyšmýkaná, nie však viac ako Mišja Peč, Beckov, či Skalka. A na rozdiel od našich oblastí mi to nejako neprekáža. Neviem čím to je, ale ešte mi tam nič nestrelilo preto, že by to bolo vyšmýkané. Ale za vlhkého slnečného počasia sa to môže všetko javiť inak. Myslím si, že za tým je ešte ďalší dôvod. Na to aby ste si tu zaliezli, je vhodné byť schopný si vychutnať dlhé vytrvalostné cesty okolo 7a.
 
Caption of the figure above.
Tomáš, 6a, Massone
 
Čo sa týka slnka, to je tak. Do väčšiny oblastí v Arcu svieti doobeda. V Massone v zachádza v lete slnko o tretej. Štandardný scenár mojich prevažne horolezeckých kamarátov je nasledujúci. Chlap vstane o piatej ako do roboty. Nejako sa do šiestej premrví v spacáku, ale už ho mrle žerú. Treba ísť na nástup! Tak niečo zbodne a o ôsmej je už na skalách. Praží. Šmýka sa. Vzduch sa ani nepohne. Ruky sa potia. Človek sa potí. Za veľkého nadávania to o druhej zabalí a ide sa znechutený kúpať. Tož toľko. Rovnaký scenár s obrovským odhodlaním sa tam nidky nevrátiť som počul minimálne 5 (slovom päť) krát.
Podmienky v lete sú však – treba povedať – prudko závislé od vetra. Keď údolím fúka, lezie sa dobre. Ale akonáhle vzduch zastane, je lepšie ísť k jazeru. Bude sa šmýkať, že nevyleziete nič. Je to tak troche lotéria. My sme mali z asi 6 krát čo som tam bol 5x dobre a raz zle (zrovna keď sme stretli Zuzu a Marošom).
Zuzka ako jediná prišla s ambíciami niečo vyliezť. A tak sa hneď prvý deň zavesila do miestnej klasiky Cannonau, 7a. Táto a okolité cesty patria k najkrajšiemu, čo si tu bežný smrteľník môže zaliezť. Na začiatku mierne pumpujúca pádlovačka po dobrých chytoch alebo dlhých ciagľoch, bouldrík na konci previsu a potom ešte technická platňa, ktorá preverí, či náhodou nemáte zbytočne moc natečené. Spoločná charakteristika ciest.
Tretí deň ma už kúpanie omrzelo, reku, musím skúsiť aj niečo ťažšie. Tak som sa vybral do kráľovstva previsov, sektoru F, so známym Undergroundom, 8c+/9a či 45 metrovou Pietra muratou, 8b+. Reku, skúsim niektoré z miestnych 7b+ po madlách, v jednom aj viseli presky, čo je dôležité, keby som náhodou neprebil, ale dobíjali ho český kolegovia. Tak som zvolil iné – najľahšiu cestu sektoru, kde sa všetci tí báchači rozliezajú, nejaké 7a. Ci pána. Nikdy never 7a-čku, kde sa rozliezajú borci skúšajúci 8c! Po urputnom boji, zničený, nakoniec som to nejako dobil. Medzitým sa ukázalo, že v ceste, ktorú som chcel ísť sú naši známi – Tomáš a Simča, a že vlastne dobre že som do toho nenaliezol, lebo je to 8b. Čo narobíš, keď všetky previsy vyzerajú rovnako. Rozlezené 7a-čko mi nedalo spať ani ďalšie dni. Keď už som konečne vedel kroky, no snáď to tam len tak nenechám. Štvrtý deň by som to už možno aj dal (tak si to ospravedlňujem) ale už som fakt na to nemal nervy. Uff. Keď máte niekoho s príliš veľkým sebavedomím, pošlite ho do toho. 
Cez rest day sme sa rohodli pozrieť to slávne Ceredo. Oplatí sa tam? Nuž, zdá sa, že oplatí, ale vydá to asi na samostatný článok, aby ste nemuseli blúdiť ako my. 
 
Caption of the figure above.
Zuzka, Duracel, 7b, Massone
 
Medzitým sme aj my podľahli komerčným tlakom a vydali sa do sektora E – kráľovstva 40m dlhých parádnych 7c-čiek, ktoré sme pochopiteľne s obdivom obišli a usídlili sa na polici vysoko nad zemou, kde jednak fúkalo a jednak sú cesty o polovicu kratšie. Skala v pravej časti poskytuje prekvapivo veľké chyty a cesty sú pomerne komerčného charakteru (proste príjemné, bez nejakých problémov). Nuž sme sat u usídlili. Zuzka si nedala povedať, že ten Duracell,7b je fakt škaredý, a vydala sa prebíjať. Už som sa bál, že z toho bude OS, kľúčový boulder, ktorý by som prisahal, že jej nebude sedieť prebila, naštastie ju ale zastavil silovo vytrvalostný dolez. Ten deň už sily nestačily, ale na ďalší deň pohodka. Uff.
V rámci dobíjania horných ciest si Orvaq vychutnal nejaké 6c, z čoho zostal pomerne potešený. A v rámci toho potešenia si pri spúštaní fajne narazil ruku, takže mu spuchla,a vyzeralo, že si už moc nezalezie. Ale za stáleho nadávania zaliezol. Chlap bol ináč týraný. Dal sa totiž na cyklistiku. A ako tak pzoeral naokolo, všade samí cyklista, tu obchod, tam bar, požičovňa, a hlavne tie kopce naokolo … oči mu sem tam ušli … ale to priznajme si občas aj nám, keď sa okupujúci bicykel moc predklonil …
Ja dobíjam cesty, ktoré som ešte neliezol. Ostali preto, lebo vyzerali hnusne. Aj boli. Až na jednu. Action Direct, 6c+, odporúčam. 25 metrov vyrovnane tažkého lezenia (=furt ťažké). Pomerne technické. Aj male chyty, aj silový sopel, aj previštek, aj záverečná lištovačka v platni. Faktže dobra.
 
Caption of the figure above.
Schleier Wasserfall
 
Cestu nazad sme strategicky rozdelili na dve časti, v sobotu večer pizza, zmrzka, zakývať jazzeru a už ho ťahať na Insbruck. Ráno sa ide hľadať legendárny Schleier. Hovorili, že to bude dobré. Ale ľudia toho nahovoria a že až tak, to som si ani predstaviť nevedel. Skrátene – mega previsy čo sa nás ešte dlho týkať nebudú, bohovsky kvalitná skala v mierne previsnutých 30m cestách 7b – 8b, paradány výhľad na Kitzbuhel a okolité kopčeky, množstvo legendárnych ciest na dohľad, sprcha inkluzív … proste paráda. Je dosť možné, že to nebude úplne denníčková oblasť, ale každému kto nepotrebuje naháňať body odporúčam návštevu. Podrobnejšie asi v samostatnom článku.
Caption of the figure above.
Braňo, Art Rock, 6b+, SchleierWassefall
 
Prosím o vylúčenie článku z letnej súťaže pre podozrenie z neobjektívnosti. 

Komentáre (11)

Arco 2010

23.07.2010 13:18:50

Dobre pan spisal dobre, mozno este nieco doplnim "az bude viac casu" ;] Ale aspon foto by som vam uz mohol poslat len mam este v izbe odkedy sme dosli zo 2 nevybalene igelitky z Arco. Aspon, ze cestoviny, syry a vino statne rychlo miznu takze dalsia navsteva tejto oblasti by sa hodila. Co, dame? :D

Re: Arco 2010

23.07.2010 13:21:10

Clanok by si mohol napisat aj ty :-) Tie tvoje poznamky su famozne :-D A co dame? No snad este raz Arco v auguste v termine 9-15.8 alebo 14-22.8 (podla moznosti). Tak vybavuj dovolenku nech mozes znova doplnit zasoby :-)

Re: Re: Arco 2010

23.07.2010 13:58:03

Este doplnim ze mame 2-3 volne miesta do Arca v tychto datumoch, takze kto sa chce pridat, piste na zuzka@climb.sk alebo 0904 285 085.

Arco 2010

23.07.2010 14:29:07
-

Braňo a ty si mal aké zranenie?

Re: Arco 2010

23.07.2010 14:33:43

Chronicky zapal laktov som si nasporil. V podstate este nie je prec uplne.

Re: Re: Arco 2010

26.07.2010 09:28:03
Reakcia - Slavo Mitro

V podstate by si naozaj nemal liezt, ked to nie je uplne OK, lebo sa na lezenie budes moct iba pozerat.

Arco 2010

27.07.2010 11:11:58
- Mano

Brano, ten Schleier vyzera fakt dobre.

Re: Arco 2010

27.07.2010 13:33:23

Aj je. Ale to je na samostatny clanok. :) Ale treba liezt 7b a viac, co sa mna momentalne netyka. Inak si to asi az tak neuzijes. Ale zato tie steny nad tym - Wilder Keiser, by sa ludom co im neprekaza vysedavat na standoch mohli lubit, oproti tomu ten Schleier vyzera ako totalny prdinec.

Arco 2010

27.07.2010 15:03:27
- palo tomka

Hlavne z toho vysedávania na štandoch nebolia lakte

Re: Arco 2010

27.07.2010 15:34:57

Arco 2010

29.07.2010 19:29:39
- isty Lubo

Ked tak pozeram na tie foto z tohto sedlakova (PU), aj mi mierne skube v predlaktiach. Slachy uz prestali boliet, asi znova daco skusim poliezt.

Nový komentár

Ochrana proti spamu
šest +pät = Prosím, počkajte. Overujeme, že ste to vy ...