Ako sa robí lezečka, alebo nie je topánka ako topánka.

  • -PR- Že správna obuv môže výkonnosť lezca odrazu kľudne posunúť aj o triedu, je všeobecne známe. Aj keď diskusie sa o tom vedú stále, prax to potvrdzuje a záujem lezcov o nové modely lezečiek tiež. A tak výrobcovia vymýšľajú nové uhlovanie, kozmické tvary a rôzne konštrukčné fígle, ktoré dávajú lezečkám až neuveriteľné vlastnosti. Skrátka nielen trekové alebo bežecké topánky – ale aj výroba lezečiek je celkom veda. Lenže ktorú a podľa čoho si vybrať, keď ich potom vidíte naukladané vedľa seba v obchode – rôzne tvary, rôzne značky, rôzne materiály... Skrátka nájdu sa rozdiely. Na čom teda záleží?

Caption of the figure above.

Prírodná alebo umelá koža? 

Tradičným materiálom na výrobu zvrškov lezeckej obuvi je hovädzia brúsená štiepenka. Zabezpečuje komfort a je dostatočne hygienická a priedyšná. Kvôli obmedzeniu ťažnosti a konštrukčnému spevneniu sa podlepuje plátennou bavlnennou podšívkou. Moderným a technicky vyspelým materiálom je jej syntetická napodobnenina z polyesterového mikrovlákna. Tento materiál má lepšie parametre tažnosti a rozmerovej stability. Dáva lezečke čiastočne elastické vlastnosti. V hygienických parametroch však umelé materiály za prírodnou kožou zaostávajú.
 
Systém zapínania lezečky je dôležitou súčasťou konštrukcie. Ovplyvňuje ako komfort, tak aj celkovú stabilitu zvršku na nohe a často ovplyvní aj techniku lezenia. Napríklad zapínanie na suchý zips je síce rýchle, ale nefixuje zvršok na nohe tak dobre ako šnúrka a následné pootočenie boty v kľúčovom kroku spraví z takmer vylezenej cesty opäť projekt.
 
Medzistielka je dôležitým komponentom v konštrukcii lezeckej obuvi. Významne sa podieľa na konštrukčnom spevnení a tvarovej stálosti. Podľa vlastností použitého materiálu a jeho hrúbky ovplyvňuje medzistielka v topánke tiež citlivosť a stabilitu pri státí na hranách. Moderná technológia výroby lezečiek využíva tepelne tvarovatelné flexibilné materiály s tvarovou pamäťou, ktoré sa významne podieľajú na výkonnosti obuvi. Rock Pillars, český výrobca lezečiek, napr. používa tzv. 3D Fit  midsole, čo je konštrukcia tepelne tvarovanej medzistielky, ktorá má konvexný tvar, zaisťuje podporu prstov a  konštrukčnú tuhosť pre prenos síl. Je vyrobená z termoaktívnych flexibilných materiálov, ktoré sú tvarovo stále.

Kopyto je základ. 

Kopyto dáva topánke požadovaný tvar a správny objem. Vývoj kopýt a ich modelovanie je dlhodobou evolúciou. S vývojom výkonnostného lezenia prichádzajú v tomto smere nové skúsenosti a poznatky. Ide o to - spojiť anatomické vlastnosti nohy s technikou lezenia. Rock Pillarsu sa už niekoľko rokov darí posúvať hranice výkonnostného lezenia práve  vývojom kopýt. Sortiment kopýt jedného výrobcu by mal byť dostatočne široký, aby uspokojil nie len náročného výkonnostného lezca, ale aj požiadavky rekreačného lezenia. Preto Rock Pillars v súčastnej dobe používa 7 druhov kopýt rôznych tvarov, ktoré potom vyhovujú rôznym typom nôh a výkonnostných požiadaviek.

Guma so správnymi parametrami je veľká alchýmia.

Podrážka alebo podošva lezeckej topánky je kapitola sama o sebe. To, ako topánka drží alebo nedrží na stupe, ovplyvňuje niekoľko parametrov. V prvom rade teplota. Najvhodnejšie podmienky pre priľnavosť gumy sú pri teplote 5 - 15 °C. Vzdušná vlhkosť aj vlhkosť obsiahnutá v štruktúre skaly priľnavosť gumy ku skale znižuje. Ďalším faktorom, ktorý ovplyvňuje trenie, je štruktúra a zrnitosť skalného povrchu. Jemná a ostrá štruktúra vytvorí najlepšie podmienky pre trenie, naopak hrubá a hladká štruktúra je menej priaznivá, pretože pri kontakte skaly a gumy bude menšia dotyková plocha. Nesmieme zabudnúť, že trenie ovplyvní aj tlak, ktorým pôsobí lezec na skalu. Skrátka čím väčší tlak, tým väčšia dotyková plocha medzi podrážkou a skalou. Takže aj technika lezenia nohami a cit pre správne kroky má na trení značný podiel.
 
Podošva by teda mala býť dostatočně mäkká, aby umožnila čo najlepšie „objať“ skalný povrch. Určitá konštrukčná tuhosť je ale tiež potrebná, pretože topánka musí byť stabilná aj na hranách.
Caption of the figure above.
 
Guma so správnymi parametrami, to je veľká alchýmia. Guma musí mať správnu tvrdosť a adhezivitu, ale hlavne správne viskoelastické vlastnosti, ktoré umožňujú vnikanie gumy do štruktúry skály. Vývoj a parametre pryžových zmesí sú pre výkonnosť a športové výsledky lezeckých topánok rovnako dôležité ako pre automobily  Formule 1. Rock Pillars sa vývoju a testovaniu gumových zmesí venuje už viac ako 20 rokov.
V súčasnosti používa okrem Vibramu tiež vlastnú, veľmi kvalitnú gumovú zmes Grippin. Lezci, ktorí Grippin testovali v tzv. slepom teste, kedy nevedeli, aký druh podošvy na lezačke majú, nezaznamenali v porovnaní s Vibramom žiadny rozdiel.

Dôležité technické „drobnosti“. 

Jedným z najdôležitejších faktorov, ktoré dávajú lezeckej obuvi finálne vlastnosti, je skladba všetkých gumových dielov, obsádzok a podošvy. Tieto dielce neslúžia len na ochranu zvršku a zaistenie odolnosti pri lezení na skalách. Sú tiež významným konštrukčným prvkom, ktorý sa podieľa na funkcii lezečky a stabilizácii nohy. Tvar týchto dielov, ich správne napätie a vlastnosti gumy zaisťujú správnu distribúciu síl.
 
Finálne vlastnosti lezečky potom dotvárajú ešte rôzne konštrukčné vychytávky ako napr. bezošvá päta, predpätý pätový remienok alebo perforácia v pätnej časti. Rock Pillars už od roku 1994 používa špeciálnu konštrukciu päty, ktorá je bez švíkov. Takáto päta je oproti iným strihovým konštrukciám oveľa komfortnejšia. Tento prvok najviac oceníte pri výkonnostných modeloch lezečiek, ktoré majú v oblasti päty predpätie a veľké tlaky. Pätový remienok s predpätím zaisťuje pevnejšie usadenie päty a primeraný tlak smerom k špičke nohy. Vďaka perforácii päta získava lepšiu tvarovú flexibilitu a zvýšené trenie pre prácu s pätou, tzv.pätovaním.
 
Celé výrobné zázemie značky Rock Pillars je sústredené doma v Českej republike, čo výrobcovi umožňuje stopercentný dohľad nad kvalitou produktu. Niet divu, že renomovaným zahraničným značkám Rock Pillars rázne šliape na päty. V obuvi Rock Pillars sa dnes lezie v 44 krajinách sveta.
O ich kvalite a vlastnostiach hovoria výsledky tohtoročných testov, ktoré vyšli v nemeckých časopisoch Klettern, Climb a aj v Poľskom lezeckom časopise Magazyn Górski.