Lezečky v testoch zahraničných časopisov

  • -PR- V lete nemecké časopisy Klettern a Climb uverejnili niekoľkostranový test lezečiek a na jeseň ich príklad nasledoval poľský Magazyn Górski. Cieľom bolo predložiť čitateľom čo najobjektívnejšie názory testovacích lezcov na rôzne modely lezečiek od rôznych výrobcov, aby mali možnosť lepšie sa zorientovať v tom, čo sa dá v súčasnej dobe na trhu nájsť.

V testoch boli samozrejme zastúpené väčšinou bestellery alebo aktuálne najnovšie, a teda ešte relatívne neznáme modely jednotlivých značiek. Testovaných bolo takmer 20 modelov lezečiek od - La Sportiva, Scarpa, Boreal, Red Chilli, Evolv, Rock Pillars, alebo tiež Saltic...

Pretože Rock Pillars na prelome novembra a decembra pripravuje „testovaciu tour“ po slovenských lezeckých stenách, zamerajme sa na to, ako v testoch obstáli lezečky tohto českého výrobcu. Jeho najnovšie modely  Diamond a Ozone QC sa zúčastnili všetkých troch spomenutých testov. Možno vám o niekoľko týždňov tieto informácie pomôžu pri rozhodovaní, keď budete premýšľať, či máte, alebo nemáte chuť si v Diamondoch alebo Ozonoch skúsiť zaliezť.
Extrémne asymetrickým lezečkám Diamond hodnotitelia vytkli menší komfort. Poukazujú na veľmi citlivú pätu pri hákovaní, ktoré sa však po chvíli stáva bolestivým. Zvýšený tlak v päte môže citlivejším povahám vadiť. Že sa v nej každý nebude cítiť ako v papučke je však už dané výrazne asymetrickým tvarom lezečky. Skrátka Diamond nie je obuv na celý deň. Aj šnúrovanie si vyžaduje trochu viac trpezlivosti. Body, ktoré Diamond stráca na pohodlí však hravo doháňa svojimi funkčnými vlastnosťami. Časopis Klettern píše, že je to naozajstná zbraň do strmých stien a previsov, ktorá perfektne drží na malých stupoch a lištách aj pri hákování päty. Dokonca aj čo sa týka trenia, získal Diamond prekvapivo pozitívne hodnotenie. 
Najväčšou zvláštnosťou lezečky Ozone QC je gumový pás, ktorý špirálovito obopína priehlavok. V dôsledku toho nie je obúvanie lezečky úplne jednoduché. Akonáhle si ju ale človek obuje, noha je v tejto lezečke veľmi dobre fixovaná a miesta na prsty je v nej dostatok. Päta je oproti tomu riadne vypasovaná. Podľa Kletternu je Ozone mäkká lezečka, citlivá na malých stupoch a dobre drží aj v previsoch. Vo všetkých testoch získávajú Ozony v porovnání s Diamondami o niečo viac bodov pri kritériu „pohodlnnosť“.
Náhľad na stránky s výsledkami testov v časopisoch Klettern, Climb a Magazyn Górski nájdete v priloženom PDF. Kompletné tohtoročné hodnotenie si môžete prečítať na stránkach časopisu Klettern 06/2010, Climb 03/2010 a Magazyn Górski č. 67.
Caption of the figure above.
Caption of the figure above.