Mentálna kontrola

  • Rozdiel medzi výhrou a prehrou často závisí od vašej mentálnej kontroly. Športová psychológia je veda, ktorá si vyžaduje mnoho rokov štúdia. V lezení, najmä na súťažiach, sú cesty postavené na hranici ľudských možností. Tento článok nie je all-inclusive. Jeho cieľom je poskytnúť všeobecný prehľad o získaní mentálnej kontroly s cieľom zlepšiť výkon a podnietiť k ďalšiemu štúdiu tejto problematiky.
Získanie a udržanie si kontroly nad vašou mysľou môže byť ľahšie, ak použijete niektoré z nástrojov športovej psychológie :
1)      zvyšovať si sebavedomie
2)      použitie mentálnej predstavivosti, a
3)      kontrola neistoty a negatívnych myšlienok
Tieto techniky vám pomôžu rozvinúť a ovládať vašu myseľ.
 
Zvýšenie sebavedomia na zlepšenie duševnej kontroly
 
Najväčším prínosom v rozvoji mentálnej kontroly pri reakcii tela na stres je sebavedomie. Nestanete sa sebavedomým len vďaka jednoduchému rozhodnutiu. Vyžaduje si to premyslené a plánované úsilie. Sebavedomie nie je nahováranie si niečoho iného. Práve naopak – je založené na presnom poznaní samého seba. Umožní vám prijímať príslušné riziká a liezť na vrchole svojich možností.
 
Najúčinnejší spôsob, ako si vybudovať sebavedomie je určiť si reálne ciele v rámci svojich možností. Stanovte so dosiahnteľné a merateľné ciele a uistite sa, že ich dosiahnete. Potom si určte nové ciele a stažte sa ich naplniť. Takýmto spôsosob sa naučíte poznať svoje vlastné možnosti a schopnosti. Tým, že poznáte svoje schopnosti sa dokážete vyvarovať nepríjemnému prekvapeniu zo zlyhania a rozvíjať dôveru v seba samého. A dôvera v seba samého pomáha rozvíjať mentálnu kontrolu.
 
Vaše ciele pre dosiahnutie mentálnej kontroly by mali byť merateľné z hladiska výkonu, nie na základe úspechu. Príkladom cieľa na dosiahnutie úspechu je napríklad „vyhrať preteky“. Toto nie je dobre stanovený cieľ. Príkladom cieľa na dosiahnutie výkonu sú napríklad „zvýšiť počet zhybov za týždeň“, alebo „predĺžiť vytrvalostný tréning o 1 minútu na každú sériu“, alebo „predĺžiť čas visov na lište o 10 sekúnd“. Existuje mnoho aspektov, ako dosiahnuť mentálnu kontrolu na zvýšenie lezeckého výkonu. Stanovte si len toľko cieľov, koľko ste schopní naplniť. Navrhnite si ciele tak, aby boli dosiahnuteľné počas jedného alebo dvoch týždňov. Toto vám dá pocit z dobre vykonanej práce, sebavedomie a pomôže vám to vytvoriť si cit pre vaše vlastné schopnosti.
 
Mentálna predstavivosť (vysvetlené nižšie) je taktiež užitočná pre budovanie sebavedomia a kontroly. Je užitočná, ak nedostatok sebavedomia narušuje vašu schopnosť dosiahnuť stanovený cieľ. Avšak pozor. Použitie predstavivosti bez racionálneho zváženia vlastných schopností môže viesť k budovaniu prehnaného sebavedomia a neočakávanému zlyhaniu, ktoré zapríčiní ešte väčšiu stratu sebavedomia. Vysoké sebavedomie je rovnako zlé ako nízke sebavedomie, možno ešte horšie. Prehnané sebavedomie nevedie k mentálnej kontrole, je to niečo ako chybné čítanie vlastných schopností. Ak ste prehnane sebavedomí, nebudete venovať 100% svojho úsilia tréningu a môže sa vám stať, že sa budete snažiť dosiahnuť niečo, čoho nie ste schopní. Môže to viesť k neočakávanému zlyhaniu, ktoré môže zničiť vaše sebavedomie.
 
Sebavedomie by malo plynúť z reálneho pochopenia vlastných schopností založených na dosiahnuteľných cieľoch.
 
 
Caption of the figure above.
Jakub Kováčik, Kaj ti je deklica?, 8b+
Foto: Zuzana Plšková
 
Mentálna kontrola pomocou predstavivosti a pozitívneho myslenia
 
Vďaka vašej predstavivosti si dokážete predstaviť kľudné kontrolované lezenie, poriadne oddychy, trasenie, cvakanie, dýchanie, dobrú techniku, atď.. celou cestou až nahor. Predstavovanie si môže byť a malo by byť použité počas čítania cesty, pred náročným pohybom, v noci v posteli, počas čakania v rade v obchode, v autobuse alebo počas cestovania v aute (pozor, nie ked ste vodič). Premýšľajte a predstavujte si sami seba ako leziete a pohybujete sa ako lezec, ktorého obdivujete – alebo si predstavujte sami seba ako leziete jednotlive kroky. Vizualizujte pocit, dynamiku a rovnováhu. Predstavujte si len dobrú lezeckú techniku.
 
Vizualizácia posilňuje lezecké pohyby vo vašej mysli. Je to v podstate akýsi tréning mysle. Nezaoberajte sa zlými pohybmi. Analyzujte, čo bolo zle a potom si skúste predstaviť správne prelezenie od začiatku až do konca sekvencie. Predstavujte si ako chytáte chyty/skalu, svoje tempo, dýchanie, miesta, kde mádžujete – čím živšia je predstava, tým lepšie. Je to schopnosť, ktorú je potrebné rozvíjať rovnako ako fyzické zručnosti.
 
Predstavivosť vám takisto môže pomôcť zrelaxovať a znížiť stresové zaťaženie. Môže to pomáhať na pretekoch alebo v množstve iných situácií v lezení. Predstavujte si pokoj, relaxovanie, štastie alebo zábavné miesto. Predstavujte si každý detail, slnečné teplo, pocit radosti, vône... každý detail, ktorý je spojený s vaším „šťastným miestom“. Používajte predstavivosť na ukľudnenie a udržanie mentálnej kontroly.
 
Predstavivosť môžete použiť na zatlačenie na svoje limity, pre špecifické pohyby, pre všeobecné techniky, na prelomenie mentálneho bloku, na zníženie stresu alebo na vybudovanie sebadôvery. Uvedomte si, že vizualizácia môže byť použitá aj v nezdravej extrémnej forme. Používajte ju spoločne s pozitívnym myslením len v rámci reálnych medzí, aby vás posunula vyššie a prelomila bariéry. Keď sa používa správne, ide o účinný nástroj.
 
Mentálna kontrola je lepšia než pochybnosti a negatívne myslenie
 
Rovnakým spôsobom ako pozitívne myšlienky učia vašu myseľ prostredníctvom vizualizácie, negatívne myšlienky takisto učia vašu myseľ – ale zlé veci. Získajte kontrolu nad vašimi myšlienkami. Nedovoľte vašim negatívnym myšlienkam, aby vás ovládli. Odpovedajte na negatívne myšlienky pozitívnymi. Niekedy je však dosť ťažké zbaviť sa negatívnych myšlienok. Niekedy môže pomôcť keď si pozitíva budete nahlas opakovať. Ak ste v dave alebo okolo iných ľudí, hovorte tichšie. Reagujte na negatívne myšlienky pozitívnymi na základe jasného a racionálneho zhodnotenia vašich schopností a možností.
 
Snažte sa uvedomiť si svoje myšlienky. Normálne myšlienky prichádzajú a odchádzajú bez povšimnutia. Dávajte si pozor na pocity neschopnosti, kritiky, stresu a starostí. Uvedomenie si je prvým krokom k získaniu väčšej mentálnej kontroly. Keď si budete schopní uvedomovať svoje myšlienky, naučíte sa ich kontrolovať.
 
Ale ako na niečo nemyslieť? Ak niekto povie „nemysli na červený balón“, či chcete alebo nie, okamžite si predstavíte červený balón. Nemyslieť na niečo je omnoho ťažšie ako na niečo myslieť. Ak vás napadne niečo, čo je kontraproduktívne, vyviňte všetko úsilie na to, aby ste si predstavili opak. Hovorte opak, ak je to možné. Napríklad : „červený balón“ – predstavte si zelený balón a nahlas povedzte zelený balón. Teraz je zelený. Použite túto techniku na zkontrovanie pochybností, negatívnych myšlienok a posilnite vašu dobrú techniku, sebavedomie a celkový pozitívny obraz o sebe. Ste to, čo si myslíte, takže myslite na to, čím chcete byť.
 
Zhrnutie
 
Toto boli jednoduché nástroje, ktoré vám môžu pomôcť prelomiť mentálne bariéry, udržať mentálnu kontrolu v stresovej situácii a vybudovať nové sebavedomie. Takisto vás to môže dostať na vyšší level v lezení. Vrcholoví športovci a tréneri v každom športe sa zhodujú, že správne použitie športovej psychológie prináša významné zvýšenie výkonnosti. Zdravé sebavedomie vám pomôže liezť najlepšie ako viete. Použitie mentálnej predstavivosti a kontroly vám bezpochyby pomôže stlačiť vaše mentálne bariéry. Rozvoj týchto techník je rovnako dôležitý ako psychický tréning.
 
 
Zdroj : indoorclimbing
 
Pôvodný názov: Mental Control
 
Preložené so súhlasom majiteľa stránky.
 

Komentáre (6)

Mentálna kontrola

10.03.2011 09:12:30
- lukash

Pekny clanok, psyche vie byt poriadna svina, zazil som to pocas vlanajsej sezony, rozbehla sa sice vyborne popreleze par tazkych ciest ma v juni sundala jedna 8 (obtiaznost v ktorej standardne nesadnem) dlžka vo viacdlzkovej ceste, parkrat som spadol z relativne jednoduchych pozicii, tak ma to zlozilo ze najblizsie tyzdne som odsadaval vo vsetkych osmách tak som sezonu zabalil:)) a liezol na pohodu. Zimna priprava opat sebavedomie dobila aj občasne vyjazdy na zimne skaly boli fajn tak dufam ze tato sezona bude ok..

Re: Mentálna kontrola

10.03.2011 10:40:38
Reakcia - palopalica

Ved sa tolko neopustaj

Re: Re: Mentálna kontrola

10.03.2011 13:39:10

Treba si j****t pat sest piv a mas sebavedomie jak prasa.

Mentálna kontrola

10.03.2011 10:49:28
- brano

Genialny clanok na tuto temu prenedavnom napisal Emby - http://www.rozlomity.sk/?p=723 . Povinne citanie.

Mentálna kontrola

10.03.2011 12:11:54
- brano

Toto su take interne veci. Ale mozno este omnoho vacsi vplyv na psychiku ma podla mna okolie. Vyberajte si, s kym pojdete na vyjazd, snazte sa vytvorit partiu, v ktorej si budete rozumiet a podporovat sa navzajom. V tom vidim ovela vacsi potencial ako vo vizualizacii, aj ked aj to moze byt fajn nastroj. Ked vas niekto furt len rozculuje, musite s nim cely cas na skalach bojovat a na vsetko frfle, asi vam velmi k pozitivnemu pohladu na veci nepomoze.

Mentálna kontrola

10.03.2011 17:18:16
- Maťo

Pekny prehľad. Súhlasím s Braňom, keď sa obklopíš pozitívnymi ľuďmi, ktorí ťa motivujú, tak to ide všetko ľahšie a to neplatí len pri lezení. Plačky, ktoré prídu pod skalu a celý čas sa len sťažujú, ako im to nejde, vidia len sami seba a ešte vysajú energiu aj z teba. Ďalší otravný a dosť rozšírený druh sú chronickí porovnávači, ktorí nerobia nič iné, len sledujú, kto dal v čom koľko pokusov a trúsia okolo toho kopec zbytočných poznámok. Zrejme zabudli, že lezú kvôli zábave a snažia sa si niečo kompenzovať. <br /> <br /> Ale to som odbočil, lebo ma to serie :) Vizualizácia je silný nástroj, ktorý pomáha hlavne pred pokusom a zároveň trochu nepríjemný spánok-kaziaci spoločník počas okolitých nocí. <br /> <br /> Výborná kniha na mentálny tréning je http://warriorsway.com/the-rock-warriors-way-mental-training-for-climbers-2/<br /> <br />

Túto položku môžu komentovať iba prihlásený používatelia. Prihlás sa alebo zaregistruj!