Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

  • Nedostupný
    Nazdar Dodo, mohol by si svoje prelezy v Jure doložiť videom? Mohol by ho natočiť niektorý z tvojich spolulezcov Patxi, Adam... Tu nie sme v Karakorame a ak si myslíš, že ti to budeme  žrať, tak si na omyle. Juro RepčíkPrikladám článok o prerode špičkového alpinistu na špičkového športového lezca. Zdroj: www.dodokopold.com

Pestrý život alpinistu

Za posledné štyri mesiace som na skalách trávil viac času ako doma. Nebolo to tým, že by sa mi doma nepáčilo, ale chcel som trocha zmeny a znova sa vrátiť do starých koľají, keď mi to na skalách išlo.


Myslím že to bolo 28.decembra 2010. Spolu s Andrejom sme nastúpili do severovýchodnej steny Rumaňáku. Chceli sme si preliezť jednu peknú cestu cez „Veľkú zeď“, ale počasie sa natoľko pokazilo, že sme boli nútení z cesty vytraverzovať. Napriek víchrici, zime, zlým podmienkam a hmle sme liezli ďalej. To my tak máme radi :-) Keď prišla noc, boli sme už na Ľavom pilieri Rumaňáku, odkiaľ je to kúsok na vrchol a potom už len zostup na pivo a do vykúrenej chaty... Nestalo sa tak. Sen o teplej izbe sa rozplynul a miesto toho som volal o pomoc kamarátom. Aby sme v tejto veľkej stene nezmrzli, rozhodli sme sa pre nočný zostup naspäť na sever. Najdlhšia noc, ako sa tomu niekedy hovorí. Myslím, že práve po tomto silnom zážitku som sa rozhodol vzdať sa zimnej sezóny v Tatrách (teda aspoň na 90%) a miesto toho som si nechal vypracovať lezecký tréning (zameraný hlavne na OS prelez) od Heleny Lipenskej. A tak sa moje „flákanie“ po dolinách skončilo a prišli tvrdé mesiace na stene vo Vertigu.
Áno, môžem potvrdiť, tréning bolí. Tri mesiace tvrdej driny kedy som si viackrát povedal „Už stačí, už dosť!“, ale nepoľavil som. Vlastne áno. V rámci rest day som miesto oddychu išiel do Tatier a opäť som liezol. Prvovýstup na Vežu Železnej brány, opäť Rumaňák a iné. Čo narobíš, keď ináč sa nedalo. Čo narobíš, keď neposlúchneš trénera? Teraz už viem, že toto sa nerobí a oddych je súčasť tejto hry.
Bol som nohami päť metrov nad založeným Camelotom, riešil v previse problémy s napuchnutými predlaktiami (včerajší štvorhodinový tréning 5x10 minút atď.). Keby sa aspoň zliezť dalo, ale nedalo (pokus o priamy variant cez spodnú galériu, asi M9 psycho). Letel som a po desiatich rokoch zaznamenávam môj ďalší pád v Tatrách.

ZNOVA NA ZAČIATOK
Dosť bolo zimy a tréningu! Šiel som radšej na skaly. Za slnkom a teplom, objavovať čaro rýchlych prelezov a konečne liezť. Liezť ako voľakedy dávno, keď som nemal problém naliezť do desiatok. Ale po tomto peknom a kľudnom období prišli Himaláje, vysoké hory, tréning zameraný hlavne na nohy a rýchlosť. Šialene nebezpečné zimné sóla. Športové lezenie šlo vtedy bokom a bol som rád, keď sa mi za rok podarilo preliezť aspoň jednu desať mínusku. A samozrejme, po každej expedícii som vždy bojoval s návratmi na skaly. Večne začínať od sedmičiek, odsadávať si v osmičkách... Moje posledné štyri mesiace však boli v znamení výjazdov za lezením a boulderingom. Arco, Val Di Mello, Frankenjura, Paklenica, Wales, Adlitzgraben, Kras, Beckov, Alternatívka a mnoho ďalších. Cibril som techniku, naberal silu, vytrvalosť a snažil sa liezť čo najviac na OS. Ale stále to nebolo podľa mojich predstáv. Stále som robil chyby a moje lezenie ťažších ciest by som skôr definoval ako „náhody“. Nedarilo sa, keď ma pod stenou vyrušovali moje dve deti, nedarilo sa, keď som bol po dlhom šoférovaní, no a stále tu boli tie výhovorky tipu podmienky, počasie...
Skutočne prelomový bol deň (päťhodinový tréning) na stene v Innsbrucku spolu s Adamom Ondrom. Pán lezec, aj keď je odo mňa mladší o trinásť rokov. Ale vidí a vidí aj moje chyby pri lezení. A potom som sa už len zameral na moje chyby pri lezení a začal som opäť odznova.

TAKTIKA
Nie som čistokrvný desiatkový lezec a preto si cesty musím vyberať podľa toho, ktorá mi sedí. Momentálne sú to skôr krátke bouldrové (ja to volám cesty na jeden nádych) alebo cesty kde sa dá oddýchnuť. A samozrejme cesty, ktoré by som ešte veľmi rád vyliezol, lebo pre mňa veľa znamenajú. Cesty typu „ rukami to nie je“ alebo cesty zamerané na presnosť a techniku sú mojou slabou stránkou.
Nerád dlhodobo nacvičujem ťažké cesty na skalách, pretože sa mi to veľmi podobá expedičnému štýlu lezenia v Himalájach. Raz si hore, raz dole. Potom oddych v teple a opäť hore. Keď nejde dnes, skúsim o týždeň. Viem, že toto porovnanie je dosť mimo od reálu, ale aspoň ja to takto cítim. Aj preto som si zvolil taktiku rýchlych prelezov - taký môj alpský štýl na skalkách :-) Uvádzam pár mojich príkladov:

Cesty môjho charakteru/cesty ktoré mi sedia do 8a (9+/10-) sa snažím liezť hlavne na Flash/OS. Ak si odsadnem, ale cestu dokážem prekrokovať, stiahnem lano a po krátkom oddychu idem skúsiť opäť. Ak spadnem, cestu už viac neleziem.

Cesty nad 8a (opäť sa snažím liezť len tie, čo mi sedia) už nacvičujem. A to tak, že pri prvom pokuse do cesty nedávam príliš veľa sily/energie, odsadnem si takmer všade a snažím sa hlavne pochopiť kroky, urobiť ich však ešte nemusím (šetrím si silu na ostrý pokus). Počas spúšťania si cestou ešte prebehnem jednotlivé pasáže, označím si kroky (celé to niekedy trvá aj 30minút, hodinu) a potom mám rest. Nie však dlhý, aby som nezabudol jednotlivé sekvencie. Na ostrý pokus musím byť dostatočne namotivovaný a najlepšie aj mať okolo pár ďalších lezcov, aby som sa necítil taký osamelý (po toľkých sólových výstupoch v horách som rád za každého občana pod skalami). Ostrý pokus často leziem nad moje očakávanie dobre, ale aj tak sa pritrafí (ale skôr je to pravidlom), že cestu nedám. Vtedy ak to podmienky dovoľujú (ak netreba pozbierať expresky atď), nechám sa spustiť a do cesty opäť naleziem, len ak mám motiváciu. Ak nie je motivácia, táto cesta už pre pre mňa skončila a idem liezť inú.

Z času na čas si skúsim aj cesty vyššej obtiažnosti (pre mňa to je 8b+/8c a viac). Dávam v nich také zoznamovacie pokusy - aby som zistil, že tie čísla čo zatiaľ leziem, sú naozaj len slabým odvarom toho, čo sa lezie na najvyššej úrovni. Veľmi mi to pomáha uvedomiť si, aký som vlastne slabý a naopak, dáva mi to motiváciu k tvrdšiemu tréningu.

Sekaným a upravovaným cestám sa vyhýbam. Ale neznamená to, že ich odsudzujem. Ak mám na takúto cestu chuť, idem radšej na umelú stenu sa vyblázniť.

SEN NIE JE REALITA
A prečo to vlastne robím? Mám radosť z pohybu vo vertikále, mám radosť z toho, že tento vertikálny tanec nie je taký nebezpečný ako horolezectvo, ktoré som robil a hlavne, môžem byť pod skalami aj so svojimi deťmi, rodinou, kamarátmi. Ísť potom na pivo a porozprávať si o peknom dni strávenom na skalách. A tiež preto, že ako horolezec si ešte túžim vyliezť pár pekných ciest v horách ale viem, že bez tréningu to nejde. Mne to nejde :-)
A tu je pár ciest čo si zatiaľ najviac cením a ktoré mi vôbec nesadli. Začnem teda s nimi.
Plešatí pánové 10- (záver je pre mňa stále ťažký), Opus Dei 10- (posledný rajbas ), projekt na Alternatívke vylezený Ondrom 8c (prvý boulder), Over the moon 8a (Wales) a mnoho ďalších.

A moje obľúbené prelezy, pokusy, projekty sú:
11-/11 Odd Fellow, Frankenjura (pokus)
Krásny pokus v super ceste a zatiaľ si ho cením asi najviac. Po prelezení ¾ cesty Lost and Found 10/10+ cesta Odd Fellow pokračuje doľava asi 5 metrov systémom bouldrov bez oddychu. Šialene malé bočáky som zatiaľ neudržal (ešte mi chýba silová vytrvalosť). Potrénujem a na jeseň pustí.

10+ Imola, Frankenjura (PP) Krátka, silne previsnutá bouldrová cesta (10 metrov). Pravdepodobne sa málo lezie, lebo v Jure je ďalších tisíc ciest oveľa krajších ako je táto. Napriek tomu som mal šťastie, že mi túto cestu domáci ukázali, vysvetlili mi jednotlivé kroky a vďaka sympatickej slečne pod skalami som mal dostatočnú motiváciu preliezť túto cestičku v sektore Pornowand :-) Kľúčom k ceste však nebola slečna pod skalami ale  boulder v strede cesty (ale aj nástup, keď sa to tak vezme). Čiže z jedovatej (malej) dvojprstovej dierky poskok do madielka, podržať a potom ľavačkou  do celkom dobrého chytu, postaviť a trafiť posledný cvakací chyt. Karabína BD s drôtikom poteší, aj keď posledné istenie preferujem na dvoch bodoch. Dobré nohy a plno sily sú tu základom k úspechu.

10+ Absolútne vedomie, Beckov (pokus)
Som zamilovaný do tejto cesty. Nádherné bouldre za sebou, prsty totálne polámané, spoďáky masaker. Vlastne ani neviem prečo ju chcem vyliezť.

10 Nebreč, musíš rovno, Alternatívka (PP)
Moja prvá desiatka v tomto roku. Pri prvom pokuse som spadol v kľúčovom kroku. Potom prišli Alternatívkovské podmienky a nevedel som podržať ani to, čo sa inokedy dalo. Cesta pre mňa veľa znamená a myslím, že si ju ešte tento rok pár krát preleziem. Stredná pasáž je naozaj pekná :-)

10- Sex je náš, Beckov (PP) viackrát
Moja najobľúbenejšia cesta aj na rozliezanie. Hlavne ak sa to lezie zo sit down startu. Vyvrcholením pre mňa je, keď sa prehupnem do položenej platne a tam donekonečna hľadám tých pár chytov.

Galéria Ganku, projekt obtiažnosti okolo 8a+/b?
A sme na konci a predsa stále na začiatku. Pred dvoma rokmi som tu rozrobil jednu cestu, ktorá sa zdá, že nebude zadarmo. Šesť dĺžok kvalitnej tatranskej žuly. Niečo pre gurmánov ale viac až na jeseň. Momentálne sa len miesi cesto. A mnoho ďalších.

PS – už len poďakovanie Helene Lipenskej že mi ušila tréning na mieru, Adamovi Ondrovi za vyladenie motora a spolulezcom Marcus Bock, Sarah Seeger, Stefan Glowacz, Robert Jasper, Nelle Hukkataival, Patxi Usobiaga, Adam Pustelnik, Nico Favresse,..., pri ktorých som sa hanbil odsadávať a radšej som drtil do totálneho zničenia. A samozrejme ďalším čo šli s nami na skaly a istili nás aj napriek našim občas akčným deťom.

Zdroj: www.dodokopold.com

Komentáre (226)

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 14:41:28
- Lubor

Napriek reakciam tolkych borcov lezcov, ze lezec co lezie 8a/8b sa za 4 mesiace neposunie na 8b+ si myslim, ze za istych okolnosti to mozne je. Ale ani Dodo jeho<br /> clanok nenapisal zrejme ako navod na trening ale aby sa zviditelnil aj pred sponzormi ;-)<br /> <br /> Ja neleziem zatial ani VIII (hoci mi uz vela nechyba) ale spytam sa co sposobuje<br /> ze spickovy lezec pocituje stagnaciu a musi ovela viac driet aby sa posunul<br /> napr. z 8b na 8b+. Mozno zacne mat drobne zranenia alebo cim to je?<br /> <br /> Vzdy ked som bol na dlhsom viacdennom treku, pripadne aj celodenne skalkarcenie alebo castym behanim som citil, ze telo mi drzi akosi viac pokope. Naopak, ked som zavaleny pracou (sedim pri PC) a len vecer bouldrujem cim tvrdsie do toho idem,<br /> pocujem ako mi pukne v klboch, citim ako mi ide vyklbit plece, koza viac stipe...<br /> <br /> Dodo podla mna vdaka alpinizmu moze mat dost zvyseny limit kam to s extremnym lezeckym treningom moze potiahnut bez zranenia.<br />

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 15:00:32

Lebo ked to zjednodusene vzsvetlim Tak rozdiel medzi 8a a 8b je asi ako medzi 5+ a 7+ je to ako richterova stupnica ked je stupen 8 dvakrat taky nicivy ako 7. ;) obtiaznost sa nestupnuje ale znasobuje

Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 21:22:08
Reakcia - Lubor

To o znasobovani ale zrejme plati aj naopak. Lezcovi ktory uz lezie 8a sa zrejme otvara vela novych ciest, ktore predtym ako 7c lezec nebol schopny dat.<br /> <br /> Logika mi ale vravi, ze ak nejaky lezec lezie o stupen lepsie ako druhy v praxi to bude znamenat, ze slabsi niektore cesty neda ani po odkrokovani a na x-ty pokus a silnejsi ich da. Tiez, silnejsi by mal dat najtazsie prasky slabsieho aspon flash-om.<br /> <br /> Pochybujem, ze by nejaky lezec co i len trochu silnejsi ako ostatni nechcel liezt<br /> supertazke cesty co ini nedaju a nenavrhol by im vyssi stupen.<br /> Skor je tendencia svoj vykon nafuknut. O tom pisal uz Nalle Hukkataival.<br /> Tusim aj na JAMESe bol preklad jeho clanku.<br /> <br /> <br />

Re: Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 21:29:15

myslis tento na climbe? <br /> http://www.climb.sk/?action=show&amp;link=2011040002

Re: Re: Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

02.08.2011 15:25:39
Reakcia - Lubor

presne ten, len som ho v rychlosti nevedel najst, vdaka.

Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

02.08.2011 01:29:18

8b to je uz kurva sila svalove vlakna budovane roky ako kulturisti trenuju na 2cm objem svalu 15 rokov ... ;-)

Re: Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

02.08.2011 08:00:25
Reakcia - Kulturista

2 cm objemu svalu ziska razdva,<br /> staci zajst do obchodu

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 15:06:19

ako vidim, priemerny rekreacny lezec ma na vec zdravsi nazor ako 10-kovi profici...

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

31.07.2011 19:00:53

k comu je tato &quot;polenika&quot; dobra?

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

31.07.2011 19:09:33
-

video žiadne?

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

31.07.2011 19:11:34
- tomas b.

Juraj, a co keby s isiel prikladom a zverejnil video Procesu, Los Brnos, Kobry, ked ti uz na tych videach tak zalezi..? <br />

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

03.08.2011 16:58:46
Reakcia - DvorSTO

Pri preleze PROCESU som Durka istil ja. Je tu niekto kto mi neveri a chcel by to spochybnit? <br /> Podotykam ze to bol len ten prvy prelez. Pri tych dalsich prelezoch kedy cesta uberanim a odpadavanim chytov stale len gradovala, ho uz istili iny :)<br /> <br /> A tomu Bulovi z Hornej Marikovej co sa podpisal ako kolektiv Vertigo odkazujem, ze by som nechcel byt v tvojej kozi, ked budes Jurkovi aj do oci vraviet, ze je zakomplexovany chuj! Videl si ho ty uz vlastne niekedy?! Vies ake ma namakane lytka?!!!!<br />

Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

03.08.2011 19:51:55
Reakcia - 5kar

preco prave lytka? su silne lytka pri kopani do zadku nejako specialne dolezite? :)

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

31.07.2011 19:19:58

a co keby napisal viac a zverejnil dovody tohto hnidopiskeho &quot;prispevku&quot;?

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

31.07.2011 19:26:07

dôvody sú snáď jasné každému triezvo uvažujúcemu človeku, nie? alebo ty snáď veríš, že Kopold vyliezol to, čo vyliezol?

Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

31.07.2011 19:34:36

absolutne!

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

31.07.2011 20:50:37

kto klamal v horach bude klamat i na skalkach. klamar klamarom ostane...

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

31.07.2011 19:35:29
-

Toto vyryvanie je naco dobre? Ked mas s Dodom osobny problem, vyries si to s nim sukromne....

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

31.07.2011 19:44:40
- lukash

Tiez postradam vyznam tohto clanku. Nemam najmensi dovod spochybnovat Dodove prelezy kedze ho poznam a poznam jeho kvality. Ale chapem slovensku zakomplexovanost a zavist tu sa nepraje a netesi z uspechov inych tu sa ohovara a zavidi.

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

31.07.2011 20:58:02

aka zavist? bolo by na slovensku super mat adama ondru. a juro repcik sa tomu len potesil. lezci , ktori lezu 8b+ na 2 pokus su pani lezci a trenuju na to zvacsa nie 5 mesiacov. ved sa spytam ondru, kedy chodi s dodom trenovat a ci ho vobec pozna. a ci s nim vobec lezie.

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

31.07.2011 20:19:47
- Rado

Keď sa povie Juro Repčík všetci vieme o koho sa jedná. Vyhral nejeden pretek, vytvoril kopec ciest vo Višňovom ......Keď mi niekto povie Dodo Kopold že práska 11 tky tak sa zasmejem. A spýtam sa kto to vlastne je !!

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

31.07.2011 20:25:10

tu nejde len o Jura, neveriacich je prílis vela a to hlavne z rad kde nemaju co zavidiet

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

04.08.2011 21:51:08
Reakcia - P51

ty Bulo tupy to ze nepoznas dura je len tvoj problem. co to splietas. ja zas skor stretnem doda jak dura ty tupec. tak o com si vlastne pisal xuju.

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

31.07.2011 20:32:31
- milan

Kde je Piala, Havlik, fantom RT, aj Repcik, je ich vela ....chlapi starnu, lezu 8a, 8b, mozno 8c, ale za par rokov ani po tebe nestekne pes, daj si Trango, uli biaho, tam sa nikto nepohrnie, take male pomnicky ..., projekt, pantera niekto urcite zopakuje, tvoje podpichnutie dehonestuje a zhadzuje vsetko co si chlape pre slovenske lezenie urobil /a nie je toho malo/, ak klame, prevali sa to ak neklame som zvedavy, ci napises aj ine slovko, aj ked 10 nie su najtazsie cesty sveta a za velku publicitu tym uz asi neziska, doda som na alternativke videl v svistovich cestach aj v adamovej, ak niekto nechodi do visnoveho neznamena, ze nevie liezt ... respekt

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

31.07.2011 21:01:16

presne ako pises, taketo polemizovanie poskodi viac Jura ako Doda... Co viem, tak nejake 8a vyliezol aj pred tym, ako zacal trenovat a rovnako viem, ze v tych cestach ho videlo mnozstvo ludi (Martin Krasnansky nema dovod klamat, ze ho videl preliezt Sex je nas)... fakt zbytocny prispevok, absolutne postradam jeho zmysel.

Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

31.07.2011 21:03:46

nikto tu o prelezoch 8a nehovori.... ty jebo...

Re: Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

31.07.2011 23:09:35

neviem, ci si pochopil, co som napisal, ale pre slabomyselnych to skusim znova - ak niekto bez nejakej specialnej pripravy prelezie 8a, lezie takmer kazdy den a lezie 15 rokov, preco by po systematickej niekolkomesacnej priprave nemohol vyliezt 8b+? Co je na tom neskutocne?

Re: Re: Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 10:44:31

mily filip janos. uz si vyliezol 8b+?

Re: Re: Re: Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 15:31:11

Co samozrejme nie je argument ani pre ani proti.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 21:09:02

ale je to argument ze Filip nevie o com pise

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 13:14:54

Vidno ze si mimo. Vymenoval si PANOV lezcov. Zdaju sa ti snáď ich výkony slabé? To ze práve nelezu alebo si myslíš ze nelezu im nezoberie ani bod z toho co dosiahli. Pre mňa boli a budu vzorom. Co si nedal rovno kde je Mrazek?

Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 23:38:10

...doháňa stratenú mladosť :D

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

31.07.2011 21:05:32
- bn

suhlasim s durkom niekto kto sa sucha po zumaroch v horach sa za tri mesiace nestane 8b a viac lezcom ani po pepkovom spenate ani pod vedenim mgr lipenskej za 7000kc <br /> a komentare 6tkovych &quot;praskacov&quot;-sa zobudte!

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

31.07.2011 21:07:18

ako uz raz odznelo, dodo liezol 8acka ja pred helcinym treningom. a dobre postaveny trening ta z 8a posunie na 8b aj za tri mesiace.

Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

31.07.2011 22:51:54

to aby som zmenil trening :-/

Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

31.07.2011 23:35:49

to tazko... keby ta za tri mesiace posunul trening o stupen tak vsetci lezieme 9a a viac...

Re: Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 15:33:21

Zalezi asi aj kde si bol predtym a ake si robil/nerobil chyby. Udrzatelne tempo to nie je, ale nie je to ani nemozne.

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

04.08.2011 21:54:39
Reakcia - p51

sa zobud ty. kto sa ti tu sucha po zumaroch. chod si dat ty zimu karakoram tatry a potom uvidime co si zac ked sa vratis s plnymi gatami odtial. potom nieco pis o lezeni.

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

31.07.2011 21:12:06

V prvom rade by bolo vhodne skludnit hormon, a to na oboch stranach barikady.<br /> Nie vsetci mame moznost porovnat ako lezie Dodo s Kubom, Tomasom, Humpim, Patom, .... a na zaklade toho hadat, ci moze vyliezt 8b ci b+ alebo nie. <br /> Pochybovanie o prelezoch ma tradiciu nielen u nas, ale aj vo svete (8a.nu: Who to believe? http://www.8a.nu/?IncPage=http%3A//www.8a.nu/articles/ShowArticle.aspx%3FArticleId%3D1416 ). <br /> Verejnost samozrejme chce byt informovana pravdivo. Je pochopitelne, ze ludia su prekvapeni, ked sa zrazu z nicoho nic zjavi niekto, kto tvrdi, ze preliezol tazke cesty a chcu teda vediet viac (napr. Kmetov komentar k novinke - http://www.climb.sk/news.php?action=show&amp;id=1103).<br /> Hodnovernost prelezov na slovensku sa overi lahko, niekedy to clovek skusat musel, vzdy sa najde niekto, kto tam vtedy bol a vie ci sa tam dotycny mal sancu hybat alebo nie.<br /> Horsie je to v zahranici. Tam je pri tazsich prelezoch casto naozaj vyzadovane video ako dokaz. Ak aj nie, casto sa ocakava aspon niekto z domacich, kto by potvrdil, ze tam dotycny bol a ako sa mu darilo.<br /> Pre nas beznych smrtelnikov je video z prelezu alebo aspon skusania nerealizovatelna vec, treba cloveka navyse, kameru, ... komu by sa s tym chcelo ondiat ... pri profesionalnych lezcoch, alebo publikovani vo svete to - mam pocit - zacina byt pomerne standard. <br /> Velmi profesionalne trebars bolo spravene video o Lenkinom preleze Pantera, 8b+, aj ked si nie som isty, ci to bola Lenkina iniciativa, alebo skor okolia.<br /> Otazka vsak je, ci 8b+ stoji za tolky krik, (aj ked na druhy pokus navyse len par mesiacov po prvom vylezenom 8b, to je fakt super) - Marek Repcik ma vylezeny Missing Link, 8b+ uz v roku 1998, a to asi nebol prvym nasincom, kto sa v tomto stupni udomacnil. Jurova reakcia vsak asi nebola na nejaku desatplusku, ale skor na pokusovanie v nejakej 11-/11, co uz asi zacina byt dost brut. Pokusovanie nie je prelez, ale ak by cisto teoreticky bol takyto prelez publikovany, to uz by asi stalo za nejake vacsie dozadovanie sa dokazov, a to je pravdepodobne to, o co tu ide.<br /> Pri preleze cesty 11-/11 v zahranici, par mesiacov po prvej desiatke - to by uz bolo naozaj dost prekvapujuce. Otazka je - vyriesilo by to video? Pozna tu cestu niekto? Ja napriklad nie. <br /> Na zaver akurat, myslim si, ze sa to dalo napisat urcite kludnejsie, kopec ludi na podobny utocny styl obvykle reaguje bez rozmyslu dalsim utokom (najlepsia obrana je utok :)) a ani sa nezamyslia, co sa vlastne chcelo naozaj povedat a to je potom skoda vobec tej namahy. Odporucam pred odoslanim cohokolvek aspon 10 hlbokych nadychov.

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

31.07.2011 21:18:25

kde sa dá nájsť to Lenkino video z pantera?

Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

31.07.2011 21:21:25

Google hlasi ze napriklad tu: http://www.climb.sk/?action=show&amp;link=2009090401

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

31.07.2011 21:16:41
-

Jura Repcika nema co poskodit. je to pojem a lezec ktory v lezeni nieco dosiahol. nejeden clovek ho videl proces preliezt a nie jeden krat. ci dalsie cesty. vie co je to nadriet aby vyliezol cestu, vie co je to liezt a natrenovat na 8b+ cesty na druhy pokus. nikto nic nespochybnuje. kazdopadne clanok ktory dodo napisal na svojej stranke mi pripada dost scestny. uz len zaver , kde dakuje svojim spolulezcom, same zvucne mena. ani jedno meno slovenskeho lezca, ci ceskeho, ktory by potvrdil a videl jeho prelez. nebolo by dobre, ak by z toho bola dalsia fraska, ako tie jeho himalajske vyplody. dalsieho recku na slovensku netreba...

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

31.07.2011 21:20:59

Juro si mal dat pred napisanim tohto radsej 20...

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

31.07.2011 21:29:34
- Vla100

Gratulujem Dodovi<br /> Koľko ľudí vyliezlo 10+ na druhý pokus...dajú sa zrátať na prstoch jednej ruky, ak takí vôbec sú. A to boli ľudia, ktorí sa na tréning a lezenie na skalách špecializovali a to nie tri mesiace. Vzhľadom na pošramotenú povesť by však videjko určite bodlo, hlavne pri cestách 10+ a viac. Ocenila by to lezecká pospolitosť a určite aj Dodovi sponzori a táto debata by nebola vôbec potrebná.

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

31.07.2011 21:31:20
- Vla100

Myslel som 10+ na druhý pokus zo Slovákov samozrejme.

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

31.07.2011 21:55:02
-

Citujem z Dodovho článku: &quot;Na ostrý pokus musím byť dostatočne namotivovaný a najlepšie aj mať okolo pár ďalších lezcov, aby som sa necítil taký osamelý (po toľkých sólových výstupoch v horách som rád za každého občana pod skalami)&quot; a zároveň sa veľmi čudujem, že z takýchto na slovenské pomery hodnotných prelezov nezverejní žiadne foto. Video sa v dnešných časoch da urobit aj na mobil o fotakoch ani nehovorím, netreba žiaden štáb ako tvrdi Brano.

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 15:34:41

Ty sa bezne natacas ked lezies na skalach?

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

31.07.2011 22:16:16

Co ja viem mne ten Dodo pride celkom silny a namotivovany co som ho vidal skoro kazdy den vo vertigu :O b Neni 8micka ako 8micka ako neni 8a ako 8a tak isto neni ani 8b ako 8b :D:D no ale darmo cisla nepustia ... :-)

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

31.07.2011 22:44:41
- kac

az taketo pobavenie som v nedelny vecer necakala :-)

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

31.07.2011 23:26:59

Ahoj Ďuro! Dík za tvoj názor. Myslím však, že lepšie by bolo ísť si dakam spolu zaliezť a potom súdiť výkony iných. Do Zillertalu ideme vo štvrtok. Pridáš sa?

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

31.07.2011 23:33:32

dodo a s kym ides? s adamom ci glowacom?<br />

Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 14:13:34
Reakcia - Dodo Kopold

Teraz pôjdem s Patxim, chceš sa pridať?

Re: Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 15:24:07
Reakcia - kac

kamaradicek a ty si kto? lebo dodo nie si. a ak ta tak moc trapi, ze spominanych lezcov nepoznas, postaci urobit cosi pre to, aby si ich poznal. ale to od pocitaca alebo pridanim si ich na FB asi nepojde, ze? to mate vazne taky pocit, ze isti lezci ziju kdesi na marse a su nedosiahnutelni?

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

31.07.2011 23:37:14
-

Dodo este by si mohol prosim odpovedat na otazku, co dal kmeto ? v celku by to bolo prospesne... a k veci. aj by to zaujimalo viac ludi....

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

31.07.2011 23:40:32

no ale ved tomu dodovi doprajme. ak to pojde takto dalej tak aj 9aciek sa dockame... staci potrenovat nie 3 mesiace, ale ked potiahne 6, tak mi to vychadza na stupe 9a

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 09:10:08

Dobre ranko ludia<br /> Juro to mozno zbytocne prepalil, ale podstata zostava. Neviem, ci si kazdy uvedomuje, o aky vykon tu ide. Ide o vykon hodny svetoveho lezca. Do 8a – 8a+ sa da liezt aj bez systematickeho treningu, ak clovek vela lezie dlhsiu dobu, je aspon trochu talentovany a bavi ho to. Stupen 8b (10) je hranica, kde treba uz zacat poctivo trenovat. Zvycajne aspon rok az dva, kym pridu prve 8b-cka. 8b+ je uz zase inde. Za par mesiacov sa neda natrenovat z 8a na 8b, a ked uz, tak to 8b padne na 68 pokusov, ako to urobil trebars Vilo Fercak tento rok v Zadieli. Nenechajme sa pomylit zaplavou cisel, co sa hrnie zo svetovych medii a pozerajme sa na cisla realne. 10/10+ a 10+ dohromady na 5 pokusov spolu je svetovy vykon. Taketo rychle prelezy v tomto stupni jasne poukazuju na to, ze lezec ma na 8c+. Na toto sa trenuje tvrdo a roky a v nasich podmienkach poznam len dvoch ludi, ktori dosiahli takuto uroven: Tomas Mrazek a Adam Ondra. A teraz Dodo. Vlasto tu v komentaroch pisal o pocitani takychto prelezov na 1 ruke, ja zo Slovakov nepoznam nikoho, pocet takychto prelezov sa podla mna =0. Takze ide o historicky vykon z pohladu Slovenska. Za par mesiacov treningu. <br /> Problem je aj v prezentacii takehoto vykonu. Tu uz nejde o fazulky. Trebars Imola ma vraj tri prelezy: M.Bock, Dai Koyamada, Adam Ondra...a teraz Dodo, a na druhý pokus! Na zaver si dovolim citovat cast Tufiho mailu, co mi k veci nedavno poslal: „Famozne. A neuveritelne zaroven.“ <br /> <br /> kmeto<br />

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 09:17:51

8becka dnes lezu 10-rocne deti a tam sa o systematickom niekolkorocnom treningu neda hovorit. Takze sa s tym treba asi narodit.

Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 09:30:30

hovorime ale o starsich jedincoch, alebo snad chces povedat ze dodo ma 10?

Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 09:44:06

Deti, ktoré dokážu vyliezť 8b sa s touto schopnosťou určite nenarodili, ale majú za sebou tiež niekoľkoročnú prípravu. To, že to je &quot;hravou&quot; formou ešte neznamená, že v tom nie je systém.

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 09:27:41
Reakcia - kazo

Zabudli ste na jednu vec, dosť podstatnú. Ze Dodo nelezie 3 mesiace ale tak 14 rokov a na skalkach uz predtym vyliezol viacero desatminusiek len o tom nebol dovod pisat. Posledne dva roky intenzivne a poctivo trenoval. Tie tri mesiace bol uz len zaver celeho usila a teraz si to uziva naplno. Osobne som ho videl vo viacerych cestach nad 9+/10- liezt a bouldrovat v 7B a viac. Kto pochybuje, nech vydrzi. Cas predsa ukaze. Ved sezona je len na zaciatlku. <br />

Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 09:31:32

kazo 9+ nie je 10+. lezies dost dlho, tak by si to mohol vediet.

Re: Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 09:33:00

9+/10- je 8a a nie 7c+, to by si tiez mohol vediet

Re: Re: Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 15:39:55
Reakcia - brano

V tomto vladne nejednostnost. Niektore prevodove tabulky uvadzaju 8a ako 9+. Napriklad ta na 8a.nu. Ine ako 9+/10-, dalsie niekde na pomedzi.

Re: Re: Re: Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 21:56:20
Reakcia - Svrčo

si myslím že to je tým že 8a.nu vraj nepodporuje lomítkové &quot;slash grades&quot; stupnice :)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

02.08.2011 08:00:18

par lomitok tam predsa len maju napr. 8+/9-

Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 09:40:27

ved vravim kazo... za chvilu mozme cakat 9a na 3 pokus. urcite ked mesiac potrenuje tak to da... no a nezabudnite mu dat na jamese ocenenie a vystup roka... a este mu dajte zlatu karabinu a este mu pridajte 100 tisic ako kedysi.. ako za tie himalajske odrby...

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 15:57:47

Zaujimalo by ma, kde vznikla informacia, ze cesta ma dva - tri prelezy. Dennicky na 8a.nu knihuju dva, o Adamovom sa vie. Netrufal by som si z toho vsak usudzovat, ze to je vsetko. Je aj nejaky kredibilnejsi zdroj?

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

02.08.2011 01:13:04

Dodo si v p... Kmeto je pan lezec a vie co hovori a ked ma Imola len tri prelezy tak to nebude len take akoze 8b+

Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

04.08.2011 23:03:19
Reakcia - mato

To, ze ma tri prelezy neznamena ze je to megavrazda, ale skor aj to, ze samotna cesta nie je az tak pekna. V Jure je desatplusiek viac ako dost, kto chce peknu najde si ju a moze sa na nejaku Imolu vykaslat. To, ze ju ma na konte Adam, ktory tam leze vsetko rad radom, Marcus Bock, ktory tam uz ani nema co liezt a Dai, ktory tam travil znacnu cast zivota a podla toho tolko aj preliezol, nutne nemusi znamenat ze je to brutus tazka 10+.<br /> <br /> Dalsia vec, co sa tyka spolulezcov zvucnych mien, kedze Dodo pracuje v teame pre Marmot a La Sportivu, kde sa zname mena zhlukuju tak to je uplne normalne, ze spolu aj lezu.

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 09:36:48
-

Takovyto vykon bych uveril spise, kdyby napsal, se 3 mesice stravil nekde v budhistickem klastere/Asramu, od rana do vecere meditoval a objevil zpusob jak otevrit proud Hadi sily nez ze 3 mesice meditoval...

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 09:38:35

* nez ze 3 mesice trenoval...

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 09:53:42
- Edgar

Doda poznám minimálne 10 rokov a niet absolútne pochybností o tom, že na boulderové cesty je majster. Takže klobúk dole, nech sa darí aj naďalej...

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 10:05:35

Jo a o vikendu byl i v Lise Simpson 8b+. Tak bezte trenovat kluci nebo ten kluk na to ma.

Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 10:09:37

vela ludi ma na tazke cesty, neznamena to , ze ich prelezu.... ze sa super hybu v tazkej ceste... ?

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 10:22:16

A máme tu súboj Repčík vs. Krasňanský !!!!!!!!!!! :D Poméééé

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 15:42:18

Kedysi uz v K2 bol box Repcik vs Dolezaj ... co tak zalozit tradiciu?

Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 23:42:13
Reakcia - tah-sha-tunga

Na tento duel by som si dokonca vsadil...

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 10:39:12

Slovenska mentalita sa nezaprie :O

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 10:42:45
-

A ja že sa budem v práci nudiť.

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 10:51:39
-

Podla mna tu bude zas 200 komentarov. Ale urcite lepsie ako cvicitelsky kurz, resp. klubisti.<br /> <br /> Je taky problem dolozit fotkami, videom, tazky prelez, hlavne ak je to 10+ na druhy pokus a este k tomu verejne publikovana?

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 10:53:41

fotky mozu byt dokaz v himalajach ked stojis na vrchole ale nie na skalkach.

Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 10:59:21

To je mi samozrejme jasne, ze fotky su nedostatocne, ale teraz nie su ani fotky. Minimalne by na tych fotkach bol jeden z tych isticov zvucneho mena (Glowacz, Jasper, Ondra), ktory by tie prelezy potvrdil. Ved v dnesnej dobe sa da video natocit aj na Nokiu za 20 eur.

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 10:58:42
- Svrčo

aj ja som si hovoril že treba spraviť nový článok namiesto inštruktora kde sa to bude výriť.... :)<br /> <br /> ináč k tomu či to vyliezol alebo nie...ak sa dokáže že to vyliezol čo to spraví? a ak klamal? a čo ak niektoré dal a niektoré nie? veľa otázok, malo odpovedí, všetci čo tu komentujete chodťe si zaliezť, ja idem tiež a ako sa hovorí &quot;Venga!&quot; :)

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 11:21:27
-

Jasne, ironicke poznamky typu, ze za dalsi mesiac sa vyskriabe na 9a su absolutne zakerne, bo kazdy kto dlhsie lezie, alebo inac sportuje vie, ze cim vyssia obtiaznosti, tym dlhsia stagnacia a tazsi posunvyssie. Aj zaciatocnik sa omnoho rychlejsie dostane ku 7, ale potom to uz nejde tak lahko. V dodovom pripade to slo rychlejsie k spominanym obtiaznostiam, a urcite si je sam vedomy (na rozdiel od spominaneho komentaru), ze posun o dalsie cislo by uz nebol taky rychly. To je zákonitost! Dodovi v kazdom pripade verime a drzime palce! Dodo, a nabuduce to natocte aspon na mobil, nech ma pospolitost radost!

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 12:08:55

Ahoj lezci.<br /> Super clanok, vdaka zan, davno som sa tak nepobavil. Najprv som si myslel, ze to je daky vtip, ale bohuzial je to skutocny clanok.... <br /> Kmeto to krasne napisal. <br /> Ja by som len doplnil, ak sa jedna o tvrde bouldrove cesty, tak by mal takyto borec na bouldroch liezt cca 8A+. No a zo 7B Ttb je to taaaak straaaaasneee dalekooo. V provnani s 8A+, to je ako ked si rano zajdem na trznicu po cerstve paradajky. <br /> Rici

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

02.08.2011 01:19:58

Dalsi pan lezec ktori vie co hovori ... hmm nevyzera to dobre pre toho Doda

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

02.08.2011 06:09:17

A malo by to byt aj naopak, k 8A+ bouldrom 8c cesty, ze?

Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

02.08.2011 08:26:44
Reakcia - Svrčo

nie nemalo, pretože bouldrista čo vylezie 8A+ nemusí mať vytrvalosť na 8c...

Re: Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

02.08.2011 08:41:27

V bouldrovych cestach vytrvalost nepotrebujes.

Re: Re: Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

02.08.2011 12:33:34
Reakcia - Svrčo

otázka bola k 8A bouldrom 8c cesty...nie 8c boldrove cesty... :) ak by bola otázka položená pre boldrové cesty odpoveď by bola áno :)

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 12:27:43
- kac

a ja by som si myslela, ze ked vas dodo tak hrozne rajcuje, nebudete si o nom nic citat a uz vobec ho rozoberat, ked sa vam to verit nechce. a vy mu pritom vzdy tak radi urobite take slusne promo. tesim sa z vas a aj z vasho zaujmu. uprimne pozdravujem vsetkych pohorsenych, bude mi radostou zdravit sa s vami na skalach. casto hladame spolulezca, kedze sme s detmi, dodovi len bodne nejaky dobry motivator. zda sa, ze teraz bude zaujemcov neurekom. chvala bohu za to :-) predpokladam ze kontakt na nas mate...

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 12:53:37
- jul

uvádzaným číslam sa nerozumiem, spomínané cesty presahujú moju predstavivosť obtiažnosti... ale už len z toho, čo písal Dodo, že jak ho na Rumaňáku osnežilo a on si ZRAZU povedal, že dosť bolo zimy... to je nejaké zvláštne... človek čo dlhé roky toľko sóluje v horách, priam by som povedala, že sa vyhýba akciám kde je veľa ľudí (ako to na skalkách býva pravidlom), si zrazu povie, aké to bude fajn opekať sa na skalkách a liezť tam 11tky...... ako sám píše: &quot;najlepšie aj mať okolo pár ďalších lezcov, aby som sa necítil taký osamelý (po toľkých sólových výstupoch v horách som rád za každého občana pod skalami)&quot;<br /> ja neviem, je mi to nejaké divné... a jeho spôsob písania - robí zo seba tak trochu boha... to je jeho štýl, ktorým sa tak rád prezentuje, a ktorý ľuďom asi vcelku vadí... skromný lezec, ktorý lezie ťažké cesty len tak pre potešenie a pritom sa v nich nerád fotí a natáča, o sebe obvykle napíše štýlom &quot;počúvajte ma, toto všetko som doteraz práskol a na toto všetko ma na jeseň pustí!&quot;

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 13:02:32

keby si doda poznal a bavil sa snim, vedel by, preco upustil od hor a rozhodol sa povenovat trochu skalkam a netrepal tu blbosti.

Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 14:04:10

preco? lebo do hor by s nim uz nikto nesiel... a uz sa o jeho klamstvach pise aj na svetovych serveroch. asi na tom nieco bude.

Re: Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 14:11:55

napr. na akych serveroch? link....

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 13:08:42

dodo si zapisal cesty do dennicka, ludia chceli clanok. napisal clanok, chcu fotky/videa. ked doda fotky/videa, budu chciet co? ved aj video sa predsa da prerobit a zostrihat. budu tam chciet byt osobne? dodo opakovane a verejne (myslim, ze facebook mozme povazovat za verejne medium) zhanal spolulezcov / isticov na skalkarske vyjazdy. kazdy, kto sa tu ohana neoveritelnostou, mal moznost ist a vidiet.<br /> okrem toho dodo nie je obycajny skromny lezec, ktory lezie (tazke) cesty len tak pre potesenie. je sponzorovany mnohymi firmami a clenom timov, z coho mu vyplyvaju povinnosti ohladom zverejnovania svojich vystupov.<br /> mna by len zaujimalo, kolko z miestnych kritikov ho aspon za posledny polrok raz videlo liezt.

Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 13:58:31

a co jeho himalajske klamstva? tiez bol viazany zavazkami k sponzorom, a to uz nehovorim o moralnych zavazkoch, co on asi nevie co znamena

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 13:16:17
- lukash

Ok nezrovnalosti su jasne nieje možne za par mesiacov natrenovat zo stupna 8a+ na 8b+, ale to že to niekto nedokaže neznamena že to nejde. Niesom nacvičovač ťažkých ciest takže problematika nacvičovania je mi cudzia, ale každy chape že preliazt niečo na 20 a 2 hy pokus je sakra rozdiel, pretože aj opica sa vie naučiť požívať nástroje čo ale neznamená že z nej raz bude neurochirurg lebo len opakovanie nacvičených sekvencií proste neznamená dobrého lezca takých príkladov je vela, čím nechcem znižovať hodnotu takých prelezov pokial v tom niekto vidí zmysel. Myslim že aj Dodo si uvedomuje rozdiel medzi 2. a 20tym pokusom.. Nechápem len preco by nietko publikoval prelez ktorý nezrealizoval v takých končinách ako je Slovensko pri typických slovenských povahách ktorých svedectvom je aj táto diskusia a Dodo si musel byt vedomí že to nejako takto skončí, chodte si s ním zaliezt myslím že v tom nebude najmenší problem a potom sa uvidí :))

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 13:49:45
- Vlado Valach

Je to neuveriteľné ... ale ak by to nebola pravda tak to nedáva zmysel :-)

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 13:54:55

Ak by to bola diagnoza.. tak dava :-)

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 14:01:47
- Martin Jicha

Ani som nebol schopen docitat komentare do konca. Nepoznam osobne Repcika, ale ked vyliezol Proces a ine, tesil som sa a veril som tomu. Ked liezol Dodo v Karakorame to iste, aj ked si Kollera velmi vazim. Nerozumiem preto takym to clankom. Dodo lezie vyborne. Osobna skusenost. Preco tolko az nenavisti. Slovensko so svojov vykonostou !! Velmi sa tesim, ze si lezenie uzivam, ze vyberam oblasti kde nikto nie je, a ze se nemusim spovedat tomutu neprajnemu james svetu. m.

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 14:06:56
-

Doda poznam, videl som ho liezt niekolkokrat za posledny rok ci na umeline alebo na skale, takze nie som uplne nezanlý jeho moznosti a schopnosti.<br /> <br /> Jedine co mi vrta v hlave je otazka preco ten Dodo tak dobre lezie ci v Himalajach a uz aj na skalach a nema na to ziadny dokaz?<br /> <br /> Neveria mu mnohi, ktori na skalach, v horach vyliezli tazsie veci...<br /> <br /> Tak preco ked vie, ze ma zlu reputaciu nenatoci na spominanu Nokiu za 20e video?<br />

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 14:37:17

Lebo by spochybnili rozlisenie JR chce HD kvalitu Nie nokiu za 20 ecok to by nahodou mohli natocit ineho doda ;)<br />

Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 14:56:55

ale coby. JR by sa uspokojil. DODO JE LEN JEDEN... TO SA MUSI NECHAT

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 14:43:51

Lebo by spochybnili rozlisenie JR chce HD kvalitu Nie nokiu za 20 ecok to by nahodou mohli natocit ineho doda ;)<br />

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 14:15:37
- Vlado

Tak tymto prispevkom pre mna padol Repcik na uroven obycajneho primitiva. <br /> Nehovorim o pochybnostiach o preleze, to pri takom vykone chapem, ale o forme akou to prezentuje.<br /> Nema tolko rozumu aby Kopoldovi zavolal, zistil podrobnosti, isticov atd. to hned musi verejne ostro napadnut cloveka? <br /> Dufam, ze to uz davno spravil a ma jasne dokazy, ktore zverejni este dnes!

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 14:25:33
-

Kilečko na spadnutie!!!

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 14:39:21
-

Pride mi to ako hadka o tom komu viacej smrdi hovno

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 15:52:44

Tu už nič nenariešime. Všetky argumenty už padli. Jedni veria, druhí nie a tam to končí. Viac svetla vnesie len čas - osobná návšteva v Krase a Višňovom a dokumentácia budúcich prelezov (video, kontakty na ističov a prizerajúcich sa, ...).

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 17:24:40
- jano

ako sa mohol zlepšiť z 8a+ na 8b+. moje vysvetlenie je takéto : Dodo má jednoducho obrovský AEROBNÝ základ.

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

02.08.2011 01:38:11

tvoje vysvetlenie je absolutny nezmysel pretoze vseobecna vytrvalost ma velmi maly az bezvyznamny vplyv na vykonnost sportoveho lezca kedze ide o trenovanost svalov predlaktia ...

Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

02.08.2011 06:06:34

Ale ma velky vplyv na dynamiku rozvoja specialnej vytrvalosti. Ludsky povedane, ked dvaja na rovnakej urovni zacnu trenovat specialnu vytrvalost, a jeden z nich ma dvakrat taku aerobnu kapacitu, bude sa zlepsovat omnoho rychlejsie.<br /> Druha vec je, ze zo zimneho lezenia ma clovek k***a vytrvalost v predlaktiach, a to uz je specificka vytrvalost, nezacinas teda od nuly.

Re: Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

02.08.2011 13:24:12

aeorbna vytrvalost ti pomoze velmi malo k lezeckemu vykonu su o tom studie tak nebud mudry ... a tu je rec o kratkych boldrovych cestach na ktore ti netreba ani aerobny zaklad dokonca ani nejaku specialnu vytrvalost staci ti ubehat &quot;smiesnych&quot; 15-20 krokov ...

Re: Re: Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

02.08.2011 17:01:46

Aerobna vytrvalost je potrebna vyrazne zlepsuje prekrvenie, regeneraciu, a umoznuje odtrenovat vacsi objem specialnej vytrvalosti - smiesnych (15-20) krokov, co spolu so zlepsenou regeneraciou vedie k lepsej dynamike vykonnosti - su na to studie tak nebud mudry. <br /> Na zbraniach mozes prekvapivo posunut lokalnu(!) toleranciu svalov na laktat.

Re: Re: Re: Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

03.08.2011 00:23:39

vsetko co hovoris je pravda :-) ale stale je to len male percento a niesu to take dramaticke posuny vo vykonnosti aby ta to posunulo behom par mesiacov na nejaku magicku lezecku hranicu ... :D:D:D

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

03.08.2011 08:19:32

8b uz davno nie je magicka hranica. To dnes lezie pomaly kazdy.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

03.08.2011 08:49:27

za minuly rok podla climb.sk dalo 8b a viac 5 ludi zo Slovenska, dalsi 2-3 nemaju dennicek. To je vsetko. To ani zdaleka nie je tvoj POMALY KAZDY

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 17:29:36
- kac

a co keby si kazdy dokumentoval co chce, kedy chce a ako chce? dodo nie je v repre, neskladate sa na jeho aktivity a tak nema voci vam zavazky. chce si zaliezt a natrenovat na svoje projekty.<br /> vcelku dobru kovbojku z toho robite, mne sa vsak nechce popri sledovani deti pod skalou a snahe o vlastne lezenie este doda pri kazdom pokuse tocit, ci sa mu nahodou cosi nezadari. organizujte si svoj volny cas. az bude mat pocit, ze pri nejakej ceste o cosi ide, mozno bude mat chut na tajtrlikovanie ...<br /> obavy mnohych o obraz slovenskeho lezenia vo svete ma tiez dojimaju. trapne povedane - dodo je jeden z mala, co v poslednych rokoch cosi pre dobry obraz nasho lezenia vo svete urobil. o moralke viacerych ludi, co si trufaju vyjadrovat sa k moralke doda na zaklade svojich a cudzich vykonstruovanych teorii, mam svoju jasnu predstavu.<br /> peace :-)

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 17:42:23

Toto moze fungovat pri rekreacnych lezcoch. Akonahle je niekto profesionalny &quot;atlet&quot;, musi ratat s vacsim drobnohladom. Profesional predava cast svojho sukromia a jednou z jeho povinnosti by malo byt posobit vierohodne. Kym nic nezverejnim, je lezenie moja sukromna vec a nikoho do toho nic nie je, akonahle vsak nieco publikujem a nedajboze sa tym zivim, prestava to byt sukromnou vecou.

Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 17:47:19

napriek tomu to moze byt tebe ukradnute co dodo zverejnuje, lebo ty nie si jeho sponzor. je to rovnake, ako keby som ja tvrdil ze som vyliezol 8c, teba do toho nic.

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 18:31:09

joj kacka.... vysoko si zarubala.... tukol som si meno dodo kopold do google a vybehlo mi nie prilis vela peknych linkov. hlavne z jeho himalajskeho posobenia. a neboli to slovenski zavistlivi lezci, ale himalajisti bielorusi..atd.. tak potom asi dodovi zavidia vsetci na celom svete.<br />

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 19:37:08
Reakcia - dodov fanusik

Stale sa tu hovori o posune z 8a na 8b+, ale de facto je to posun z levelu 8a na level 8c+ / to je schopny vyliezt lezec, co dava 8b+ na druhy pokus. O toto tu ide. Ten posun je enormny za tych par mesiacov, v podstate az nerealny. Navyse pravdepodobnost prudko klesa aj s Dodovym renome. To su hole fakty, nic neprifarbujem a snazim sa divat na veci objektivne. Tu nejde o zavist, tu nejde v podstate ani o Doda. Ide tu len o pravdepodobnost takehoto zlepsenia, ktora je naozaj velmi nizka. Ked som si precital, ze Dodo dal Nebrec, povedal som si, super. Potom prislo Angel heart, vravim si, ide mu to, parada. Predtym hory, teraz skalky, je to univerzal, klobuk dole, to je pravy horolezec. Ale ked som videl tie prelezy z Jury, bolo vymalovane. Nehnevaj sa, ale Dodo si za to moze hlavne sam. Stacilo by meno istica, ktory ho istil pri prelezoch v Jure a mohli sme si tuto diskusiu usetrit. Nikto si nechce teraz natacat prelezy, ani si zhanat svedkov. Vsetci lezieme koli kludu na skalach a pobytu v prirode atd, a nie koli dokazovaniu prelezov. Takato diskusia vnasa iba tien podozrenia medzi lezcov, ale v tomto pripade je zialbohu nutna.<br /> <br />

Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

07.08.2011 22:17:36
Reakcia - Juraj Recka

Ja som ho tam istil. Vacsinou to bolo o pol piatej rano a na natacanie bola tma.

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 17:40:03
-

Nie lezenie je adrenalín, ale čítanie vašich komentárov a takýchto článkov na climbe! Keď mi niekto povie,že niečo vyliezol,nebudem si pýtať fotky ani videá(nie,že ich nechcem vidieť,ale nie za tým účelom,aby ma musel o niečom presviedčať), ale ho pochválim, či sa zlepšil zo 6 na 8 alebo z 10 na 11 a podporím v lezení ďalej.. a podľa mňa sa človek môže zlepšiť výrazne,keď maká,a potom môže dojsť obdobie,keď bude stále na tej istej úrovni a ani sa nepohne :-)<br /> Nech vám to všetkým pekne lezie, tešte sa z toho, zlepšujte sa ...a občas si zakusnite do závistlivých jazykov(len nie pri páde... ).

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 18:41:35
-

Kilečko je tam!!!

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

02.08.2011 15:23:34
Reakcia - Lubor

ake kilecko, snad metracik. Do kilecka by sme sa dostali keby zajtra Dodo vyliezol v Karakorame prvovystup PP(1) a ohodnotil ho na 9a.<br /> <br /> :-)<br /> <br />

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 18:42:25

Ta čumím jak bacil do lekárne :D

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 20:11:05
- Stefan

Ano videl som ho ,istil ho Glowacz.<br />

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 20:47:42

koho si videl? a koho istil Glowacz? snáď len nie Kopolda :-D

Prečo táto diskusia?

01.08.2011 21:05:06
- Juro Repčík

Leziem o pár rokov dlhšie ako Dodo a mal som možnosť sledovať jeho lezeckú kariéru, od raketového štartu, až k pochybnostiam o výstupoch a vylúčeniu z repre. Snažil som sa sledovať jeho kauzu (samozrejme v rámci mojich znalostí problematiky). Keďže nie som Himalájista do diskusií som sa nezapájal, to však neznamená, že som si na Doda neurobil názor. Bohužiaľ, alebo vďaka bohu (neviem), niektoré jeho výstupy mu proste neverím.<br /> <br /> Dodo sa však dostal do vôd v ktorých viem celkom dobre plávať, preto som sa rozhodol napísať tento príspevok. Uznávam, forma, ktorú som zvolil má ďaleko od diplomacie, mal som možno zvoliť jemnejší prístup, podstata by však bola rovnaká. Nakoniec Dodo si diplomacie a zaobchádzania v rukavičkách užil dosť - <br /> Stanovisko k udalostiam na BP (James 2008)<br /> &quot;Napriek všetkým týmto skutočnostiam udelila komisia alpinizmu na svojom zasadaní na Maníne 24. 11. 2007 Kopoldovi za jeho výstup alpským štýlom južnou stenou Šisa Pangmy Bronzovú karabínu. Nebolo to ľahké rozhodnutie, ale napriek všetkým pochybnostiam prevládol základný princíp horolezeckej etiky, že totiž pri proklamovanom výstupe sa horolezcovi verí.&quot;<br /> Možno práve v 2007 tu chýbal niekto, kto by povedal čo si myslí a možno aj trochu drsnejšie. <br /> Čo mi vadí? Nepoučiteľnosť, polopravdy (klamstvá) v prezentovaní jeho výkonov a samozrejme zas žiadne dôkazy... (s takou reputáciu by som si točil aj zhybovanie na hrazde)... Silácke reči a vety typu &quot;po desiatich rokoch zaznamenávam môj ďalší pád v Tatrách&quot; tiež nepomôžu. <br /> Hneď som si spomenul na Baltoro: &quot;Pri jednom zo skalných problémov som mal založené 2 slučky ako na pieskoch (môj štand) a odliezal som 7m v takmer kolmom po lištách. V cca 7900m!&quot;. A ešte si neodpustím- chápeš význam slova SPOLULEZEC?<br /> 8b+ PP(1) :-) a 8b/b+ za deň je na naše pomery špičkový výkon, ak to dal klobúk dole. Je to ojedinelé, ale nehovorím že nemožné. Bez dôkazov to však neuverím, teda aspoň ja nie. Odporúčam ti aby si začal pracovať na zlepšení reputácie. Niekto nemusí točiť, ale ty musíš...<br /> To je všetko, vráť sa na zem a skús ľudí presvedčiť, že sa v tebe mýlia, ak sa ti to podarí budem prvý, čo ti príde potriasť rukou k výkonom. Tomu ver.

Re: Prečo táto diskusia?

01.08.2011 22:14:15
Reakcia - peto

zabudol si na tvoje vylucenie z repre. urazeny Repcik, vsak? nebyt brata, si v hajzloch.

Re: Re: Prečo táto diskusia?

01.08.2011 23:08:12

na rozdiel od doda jura nevyhodili z reprezentacie. proste nic nevyliezol tak tam nie je. na rozdiel od doda ,ktoreho vylucili za osuky v lezeckom svete.

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 21:53:00
-

dobry bol prispevok, ze si vraj mali najprv zavolat... Tak ma napadlo, ako by to asi prebiehalo...<br /> <br /> JR: Cus, Dodo, ako mas?<br /> Dodo: Ale da sa, Ty?<br /> JR: Dobre, dik. A ze Ti to teraz leze, som cital...<br /> Dodo: Ale hej, ide mi...<br /> JR: To je hodne zlepsenie, za taku chvilu... Sa mi nezda...<br /> Dodo: Ty vies co, proste isla karta, mal som den, proste slo... Sak poznas...<br /> JR: Poznam, hej, dakedy ide... Co si to vole nenatocis, vies ako, ludia neveria, kolkorazy... Kadeco sa rozprava...<br /> Dodo: Kua, mal som smolu od rana, sa mi telefon vymlatil...<br /> JR: Poznam, hej, sa mi tiez stava... Sak a co Ta stara necvakla?<br /> Dodo: Ale volade behala, alebo liezla akurat, uz neviem...<br /> JR. Poznam, hej, moja tiez furt pobehuje....Ale nabuduce si to natoc, vies, ludia...<br /> Dodo: Jasne, neboj. <br /> JR: Fajn, tak sa maj.<br /> Dodo: Aj Ty. A staru pozdrav.<br /> JR: Dik, aj Ty. <br /> <br /> ...proste telefonatom by to vyriesili... :-)<br /> <br /> <br /> <br /> <br />

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 22:06:28
Reakcia - Svrčo

tak toto si zabil :D

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.08.2011 23:33:45
Reakcia - Mano

Vyborny prispevok.

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

02.08.2011 06:55:58

Mohlo to byt takto, a mohlo to byt inak. To sa uz nedozvieme. Je vsak korektne aspon sa pokusit riesit nejasnosti osobne pred verejnym obvinenim na zaklade neuplnych informacii (bohuzial doteraz neboli spresnene, takze tema vrie dalej :) ).

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

02.08.2011 08:41:14
- Juraj Šimek

Treba asi dodať, že zo sveta sú známe prípady rýchleho vzostupu formy. Dokonca aj u ľudí, ktorí s lezením začali v neskoršom veku. Predsa len, obtiažnosť 9a dnes lezú deti a aj 50 ročný muži. To, že takýto raketový vzostup doteraz nezaznamenal nikto na Slovensku (Doležaj ?) neznamená, že to nemôže byť Dodov prípad. Samozrejme, byť Dodom, dám si tu robotu a svoje prelezy doložím dôkazmi.. teda videom. Osobne takisto nemusím jeho opisy svojich výkonov, ale to ešte nemusí znamenať, že je klamár. Má veľkú príležitosť zdokumentovaním svojho prípadného ďalšieho ťažkého športového výstupu aspoň čiastočne očistiť svoje meno.

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

02.08.2011 00:27:29
- kubo

po precitani diskusie mam chut plakat. uz vam fakt drbe s tymi fotkami a videami? to kde sme? keby ste radsej sli na skaly, nemuseli by ste tu riesit stale len kraviny.

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

02.08.2011 01:49:30

kubo neplac otec este zije ... :D:D:D:D

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

02.08.2011 06:13:38
-

Stari fotri ojebavali jak to slo, tak si myslia, ze to robi kazdy.

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

02.08.2011 08:47:18
- anonym

http://www.youtube.com/watch?v=EUSo-IV8dMg<br /> <br />

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

02.08.2011 13:30:59

hahahaha piesen pre Doda :D:D:D

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

02.08.2011 11:03:04
- duro repan

:)))) jaj mamo ludia co vy riesite ved to je smiesne kto chce nech veri kto nechce nech neveri.je to pekny posun mne sa to nikdy nebodarilo asi aj koli casu ty ho mas dost takze nevidim as taky problem ale druhy pokus je duhy pokus je to zaujmave ale v podstate mi je to uplne 3-5 hlavne treba liest tak nech sa vam vsetkym dari

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

02.08.2011 13:34:34
-

ale ale pozrime sa Dodo sa nam prebojoval na 3. priecku neoficialneho rebricka na climbe ... http://www.climb.sk/ascent.php?action=ranking&amp;styl=1

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

02.08.2011 14:31:17
-

Mam pocit ze uz by stacilo. Dajte si uz s tymi utokmi pohov.

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

02.08.2011 15:22:41
- Vlado

Lezci, ktorí lezú maximálne do 8 vôbec nechápu o čom je táto debata.

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

02.08.2011 15:43:02
Reakcia - peter

jasne, lebo cim nizsie IQ, tym menej lezies!

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

02.08.2011 23:25:46
- 5kar

mne kamosi neverili ze som vyliezol 5ku, tak som zobral fotak, natocila ma kamoska a bolo vybavene, pochvalu som dostal aj pivo. hrdina som bol, dodnes na to spominam a to uz davam aj 6tky :)<br /> <br /> ale chapem ze nie kazdy ma kamosku a fotak :) len nechapem preco je okolo toho tolko diskusii :)

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

03.08.2011 17:55:50
Reakcia - 5-kar

No ja som tiez nejake patorky schytal. Ani som fotky nechcel ani nejako som sa nepidil po dokazoch ale nech je ako chce nakoniec otec nasli dokazovy material zastrceny v pisacom stole tak som museu s pravdou von.<br /> nic nepomahalo, otec aj chceli aby som nanajvys trojky noseu domov.<br /> Na to aky bol doma srumec pre 2 (slovom dve) patky ani nechcem hovorit. Aj ako klubista som rozmyslau ci si dat prilbu ale prd by mi pomohla ked otec ma taku nefalsovanu ranu a netusim kam sa skydne ci do cela ci na lice a potom nefalsovane nekontrolvane odpadnem.<br /> No a podotykam ze tie dve patky som v jeden den doniesol a hned na PRVY pokus, ani som nikde nepozeral sprievodca ci knihy abo nakresy tak to mosia byt OS abo tak nejak.<br /> Dostanem za to aspon zlatu karabinu.<br /> S pozdravom vas<br /> Dezider Kaucuk

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

03.08.2011 02:34:25
-

jeden lepsi nez druhy .....dodko ma taktiku ked ma niekto nepochvali musim sa sam pochvalit .a jurko by mohol dat clanok otom co si vsetko pichal do riti ked preliezol svoje 9a.....jurko co tak sa priznat k dopingu ?? a potom sudit druhych

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

03.08.2011 08:47:31
Reakcia - 5kar

doping v lezeni? si sa zblaznil? :) ty uz pichanie do riti vidis uplne vsade, vsak? :)

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

03.08.2011 22:04:01

Ja mám z toho video!!!

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

03.08.2011 08:33:36
-

140 prispevkov ale ešte nikto tu nenapísal - Ja som ho v tom videl ako to vyliezol!!!!, Ja som ho v tom istil!!!!. Ja sa za neho zaručím že to preliezol!!!<br /> <br /> Keby ho tak poznám leziem s ním a videl som ho popreliezat tie cesty tak sa ho zastanem no nie?????<br /> istič, prizerajúci sa nevie poslovensky???<br /> alebo sa zrovna všetci otočili a nikto sa nepozeral a dodo to vyšprintoval????<br /> alebo to ozaj nepreliezol???<br />

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

03.08.2011 08:37:42

a preco to teba trapi ci to preliezol alebo nie? sponzorujes ho? idu tvoje peniaze z clenskeho na jeho odmeny? lezies s nim a poznas ho vobec osobne?

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

03.08.2011 10:57:23
-

Takze je jasne ze to nevyliezol pretoze kazdy lezec ktoreho sportovy vykon by bol spochybneny by okamzite uviedol meno istica na ktoreho sa mozu obratit alebo ludi co tam boli ani by netrebalo video, stacilo by len to :-)

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

03.08.2011 11:06:31

alebo vas ma vsetkych na haku a nemusi nic dokazovat.

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

03.08.2011 11:49:03

Za seba - ja v takejto situacii by som sa ti na to vysral. Keby si ma oslovil osobne, zavolal, poslal mail, jasne, odpoviem na cokolvek, ale na taketo formy by som sa zvysoka ... - nie je to sice podla manualu krizovej komunikacie, ale asi by mi to stalo za ten truc.

Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

03.08.2011 12:01:09

ale asi by si ani nenapisal taky clanok,ze?

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

03.08.2011 11:44:27
- Martin Čermák

Oni nevěřili mně, já nevěřil jim. Dnes ale vypadá zase všechno jinak a snad nikdo nepochybuje. Elita si tím holt musí projít.

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

03.08.2011 11:47:49
- Martin Čermák

Oni nevěřili mně, já nevěřil jim. Dnes ale vypadá zase všechno jinak a snad nikdo nepochybuje. Elita si tím holt musí projít.

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

03.08.2011 12:09:03

Vysvetlivka pre mladsich - http://cs.euroclimbing.com/?p=11026<br /> <br /> Pozri diskusiu pod clankom. Uplne jasne je tato diagnoza popisana v Montane 4/93. Doporucujem precitat.

Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

03.08.2011 12:49:25

Oprava Montana 4/2004<br /> <br /> http://montana.cz/archiv.php?pr=rocniky&amp;roc=2004&amp;cis=4&amp;nenabizej=1

Re: Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

03.08.2011 13:04:20

Pre kompletnosť by si mal pripomenúť aj kauzu Rosťa Štefánek z podobného obdobia.

Re: Re: Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

03.08.2011 13:17:52

To bolo dost odlisne. Tu zohral rolu Rosta Tomanec, ktory sa svojvolne pasoval za strazcu pravdivosti a cistoty vykonov v Cechach a zacal neprijemne a aktivne buzerovat koho mohol. Rosta Stefanek nim bol obvineny ze nemohol dat nejake bouldre ako uviedol. Za Stefanka sa vsak postavili a to je dolezite, jeho spolulezci, ktori samozrejme poznali jeho vykonnost a on sam suhlasil, ze sporne vykony ZOPAKUJE pred Tomancom. Co sa aj stalo. Nemal problem. Dnes patri medzi spicku ceskeho boulderingu. Takze nie je kauza ako kauza.

Re: Re: Re: Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

03.08.2011 16:42:15

Tak, tak, rozumieme si. :)

Re: Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

03.08.2011 13:47:15

fuuha tak to je velmi zabavne citanie :DD: nikomu nic dokazovat nemusi je asi najdolezitejsia cast spajajuca tieto pripady :D

Re: Re: Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

03.08.2011 13:48:48

jasne, nikomu nič dokazovať nemusí. to, že sa naňho potom väčšina ľudí pozerá ako na klamára nás trápiť nemusí, on s tým žiť evidentne vie :-D

Re: Re: Re: Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

03.08.2011 19:58:45
Reakcia - 5kar

no v podstate je to tak, kym najde dost sponzorov co su dost blbi na to aby mu platili za rozpravky tak je to len jeho sikovnost. keby mi niekto zaplatil vylet a lezecky tak kludne napisem clanok o tom ako som vyliezol aj 9e :)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

04.08.2011 11:07:03
Reakcia - Juraj Mojzis

Počuj 5kar, píšeš, že ak by si mal možnosť, tak klameš, kradneš, odrbkávaš. A verejne to tu (samozrejme pod nickom) prezentuješ. Zamysli sa nad sebou, pretože vďaka takým ako si ty je tato krajina v sračkách.<br /> <br /> P.S. Podpíš sa nech viem na koho si mám dávať pozor.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

04.08.2011 14:46:17
Reakcia - 5kar

to co si dovolujes? pod vymyslenym menom osocovat slusnych ludi? <br /> <br /> pisem ze za vylet a lezecky napisem rozpravku, to je uplne poctiva praca. ale o tom co je to praca ty asi ani netusis.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

04.08.2011 16:14:21

Juraj Mojzis je realna osoba s realnym menom, narozdiel od teba.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

04.08.2011 16:32:01

Platito aj vtedy, ked to zjavne tvrdi nerealna osoba bez realneho mena ako napriklad ty a ja?<br /> Za druhe a co ma byt ze nejaky Juraj Mojzis v kontexte diskusie o hodnovernosti jeho vykonov? Je to jeden z jeho isticov? Inak ma Juro Mojzis nezaujima a je mi jedno, ci je realnou alebo nerealnou osobou.

Diskusia = identita

04.08.2011 18:12:56
Reakcia - Citac

No tot je vzdy polemika na diskusnych forach anonymita vs. registracia prip. strazenie diskusie adminom.<br /> registracia je samozrejem nevyjnutnou podmienkou napr. ebay, aukro a pod. Pri diskusiach kde ide o ho..o ako napriklad tu myslim ze staci trosku slusnosti a kultivovanosti. Ale ako bolo spomenute vyssie priama komunikacia prebieha inak ako diskusia cez internet.<br /> Na druhu stranu clanok mozno je nie taky podstatny a v urcitom zmysle o nicom = napr. klubisti, instruktor a pod., diskusia je zaujimavejsia. <br /> Staci sa na nu pozriet s nadhladom a je to. <br /> No a slovensku predpokladam ze patkar ublizil alebo uskodil menej ako napr. Tvoj menovec (ale to sme uz inde).<br /> Takze kludne pokracujte v diskusii tak ako je aspon sa mam na com sem tam pobavit.<br /> No a Dodo je taka tema kde je vzdy ziva diskusia asi napr ako na ceskych forach madzo, prsak a prilba.<br /> Avsak ked Dodo doda video co bude potom? resp. ked mu to dosvedcia istici tie prelezy? <br /> no budeme ochudobneny o taketo pekne polemiky a pocet diskusnych prispevkov bude pod 5. No a to urcite nie je ani ciel prevadzkovatelov climb.sk a pod pretoze cim zivsia diskusia tym viac navstevnikov.<br />

Re: Diskusia = identita

04.08.2011 18:28:20

&quot;ked Dodo doda video &quot; - ty snáď veríš tomu, že niečo také sa niekedy stane? :-D

Re: Re: Diskusia = identita

04.08.2011 18:37:39
Reakcia - martin

ano, lebo viem ze ho doda a bude ich aj viac ale nie je hnup aby sa viac zucastnoval na podobnej diskusii kde anomym je viac ako slusny clovek. kto mu veri docka sa a ten co tu pise chobotiny nech pokracuje v pisani, lebo do 200 fky uz nie je daleko. bavte sa. cus.

Re: Diskusia = identita

04.08.2011 20:37:14
Reakcia - 5kar

suhlasim, ide o prd, ale aspon je sranda pri tej diskusii :)<br /> osobne mi je absolutne jedno ci to vyliezol alebo nie, je to mimo mojej ligy :) rozmyslal by som nad tym len vtedy keby som podobne tazke cesty liezol. sranda je ze trapit to na slovensku moze len par ludi ale diskusia obrovska :)

Re: Re: Diskusia = identita

04.08.2011 20:55:05
Reakcia - Citac

presne to som chcle povedat ze niekedy diskusia je vacsia zabava ako povodny clanok a urcite by samotny clanok ci uz tento abo klubisti instrukorstvo a pod nemal tolko precitani. To chlapci v afrike sa snazia a trapnych vyse 20 prispevkov.<br /> Tu to zije.<br /> Mozno Dodo ked uz nie zlatu karabinu by si zasluzil zlaty diskusny prispevok <br /> No a ked pripadne ak doda napr. video to bude paradna polemika ci je prave alebo lave.<br /> <br /> Ale takato diskusia je riadny fenomen a ukazu sa tu skutocne vasne ludi.<br /> <br /> Osobne Doda nehodnotim, lebo mi to neprinalezi a nejako sa divam na svet pozitivne tak predpokladam ze co hovori/publikuje si za tym stoji a zvlast lezenie je sport kde nemam dovod podvadzat, leda ak sam seba.<br /> <br />

Re: Re: Diskusia = identita

04.08.2011 21:33:46

Zaujimalo by ma, ci by si sa bavil rovnako, keby sa tak vozili na tebe...

Re: Re: Re: Diskusia = identita

04.08.2011 21:45:40
Reakcia - Citac

Ked niekto nieco publikuje tak samozrejme s tym vedomim a rizikom ze bude resp. moze byt kritizovany. A moja praca je take ze publikujem, resp. moja praca je verejne znama (nie na slovensku) tak samozrejme tiez som vystaveny aj kritike. Samozrejme u mna su to polemiky bud odborne ci malo byt nieco urobene tak alebbo inak takze je to trochu v inej rovine. <br /> V Dodovom pripade (hoci nechcel som hocorit co by mal alebo nemal robit pretoze je to cisto jeho zalezitost ako sa k tomu postavi), ale urcite ja keby som bol na jeho mieste tak by som v pripade pochybnosti kludne pripravil aj drobne video, nielen pre kritikov ale predovsetkym hodnotne video pre prezentacie a pod. Ale opat hovorim to je ako by som to riesil ja.<br /> <br /> No a v septembri budem mat prispevok pre jeden svetovy kongres tak samozrejme tam moze kludne byt diskusia ci moje zavery su spravne alebo nie, ale s tym rizikom to pripravujem.

Re: Re: Re: Re: Diskusia = identita

04.08.2011 22:22:33
Reakcia - 5kar

ale dufam ze je ti jasne ze takuto diskusiu nevyvolas :)

Re: Re: Re: Re: Re: Diskusia = identita

05.08.2011 10:05:32

No neviem ci je to dobre alebo nie ale zrejme takuto burlivu diskusiu nevyvolam :(<br /> Je skod aze sa niekedy diskusia zvrhne do trapnosti. Ked je v nich trochu nadsazky, ironie to je fajn a vtedy myslim ze to ma stavu a oplati sa ju citat.<br /> Hoci cela takato diskusia ma asi taky charakter ako bulvar takze tak to treba aj brat - urcite nie smrtelne vazne a s nadhladom.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Diskusia = identita

05.08.2011 19:51:28

charakter bulváru majú skôr tie Kopoldove výkony - nafúknuté lži...

Re: Re: Re: Re: Diskusia = identita

05.08.2011 08:35:02

Dodo v tomto pripade nic nepublikoval. Jedine co urobil bolo, ze si cesty zapisal do dennicka. To, ze redakcia climbu z toho spravila novinku, za to on nemoze...

Re: Re: Re: Re: Re: Diskusia = identita

05.08.2011 09:03:30
Reakcia - brano

Dennicky umoznuju zapisovat si prelezy neverejne. Priklanam sa k nazoru, ze verejne zapisanie si prelezu, rovnako ako clanok na Dodovych strankach sa da povazovat za zverejnenie alebo publikovanie - a ano, piseme aj novinky z dennickov, aby clovek nemusel furt klikat zoznam prelezov ci tam nieco nepribudlo. Je to sice duplicitna informacia, ale usetri to mnoho pracovneho casu. :)

Re: Re: Re: Re: Re: Diskusia = identita

05.08.2011 09:32:07

publikoval na svojich strankach a teda verejne

Re: Re: Re: Diskusia = identita

04.08.2011 22:26:16
Reakcia - 5kar

no ja mam pocit ze on sa velice dobre bavi :) a to aj v pripade ze to vyliezol aj ked nevyliezol. nejako neviem uverit ze tu diskusiu cita so slzami v ociach :)

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

03.08.2011 14:35:47
Reakcia - Juraj Rečka

To hej. Staré dobré časy, keď sme bušili o život a predbehli svet!

BIZNIS JE BIZNIS

03.08.2011 15:40:26
- ŽYD

Neviete niekto nahodou kolko dostal Dodko penazi z Jamesu za tie roky? Za tie jeho nepodlozene a z mojho laickeho pohladu takmer vsetkymi lezcami okolo, spochybnovane vystupy?<br /> Rozmyslam o tom sa stat tiez alpinistom alebo spickovym skalolezcom(este presne neviem), tak nech viem ze kolko by mi za podobne kaleraby presunuli na ucet! <br /> Vraj to radi zeru a ocenuju aj sponzori, tak som hned vystrcil senzori. :)<br /> Foto, kameru, svedkov ani spolulezca proste nemam. Ved naco aj. Drzte sa Detvaci mojho rodu aj nadalej len hesla WERIMU MU!.....Lebo to je ON! A ked si preberiem 3,3 eurolitrov za zlatu karabinecku, tak vam zaspievam „ZBOHOM OSTAVAJTEEE - NEUBLIZIL SOM ZIADNEMU Z VAS!“ <br />

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

03.08.2011 22:06:20

Áno, áno, Ďuro útočí na Krasňanského, už ho delí iba kúsok......

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

03.08.2011 22:13:35
- Ondro

Tento chlap,to je tragédia pre slovenské horolezectvo,fšetci sa zaňho vonku budeme červeňať,Juro Rečka je slabý odvar.Zabil všetky princípi horolezectva a navyše mu na to kopu ľudí skáče.

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

03.08.2011 22:20:43
-

Podvodník profesionál,čo ste ešte takého nestretli?

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

03.08.2011 22:22:59
-

Krasňansky to je kto,ten inštruktor?Čo s ním?

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

04.08.2011 12:05:31
Reakcia - zavaky

poprosim vsetkych anonymnych onanistov aby sa uz konecne prestahovali na pokec a nezamorovali svojimi hlodmy normalne diskusie.

Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

04.08.2011 22:47:42

pocuj ty jednooke onanisticke lobogo nechaj vsetkych anonymnych prispievatelov tak nech je aspon nejaka sranda na tom climbe ... :P

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

03.08.2011 22:25:03
- Fero

Tuna si ľudia nebudu´ju image lezením,ale ale,toálnym zhovadením.

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

04.08.2011 08:55:20
- Eric

http://www.lezec.cz/clanek.php?key=9592&amp;nazev=proc_nezavodi_patxi_usobiaga

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

04.08.2011 09:28:33

tu mi nejako usla suvislost

Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

05.08.2011 07:27:29

Predpokladam, ze tym Eric chcel naznacit, ze Patxi nakolko je zraneny nelezie a tym padom asi s Dodom nebol.<br /> Co si pamatam tak Patxi sa v tom rozhovore vyjadril, ze lezie lahsie a skor viacdlzkove cesty. Cize pre mna osobne to dava este vacsie sance na to, ze s dodom niekde zaliezol kedze asi Patxi nenahanal 9a a vyssie kade tade po svete.<br /> Ale ktovie...no urcite to u mna dodove info, ze s Patxim liezol nejak nespochybnuje.

Re: Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

05.08.2011 12:54:52

patxi nelezie, ale isti !!!!

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

04.08.2011 15:15:24
- denia

Mala som milu moznost ist si s Kopoldovcami par krat zaliezt - Dodo lezie dobre, velmi dobre. Ak sa mu podari uspesne vyhnut zraneniam, pri jeho treningovom tempe to moze byt onedlho este zaujimavejsie. Ma svoje hranice v technike, ktore sa daju posuvat dalej, cize priestor na progres tam je urcite.<br /> Netrufla by som si vsak hodnotit, ci ide o 9-tkoveho, 10-tkoveho alebo 11-tkoveho sportoveho lezca - a to presne z tych istych dovodov, ako by som si netrufla komentovat hodnovernost zapisanych ciest ktorehokolvek ineho lezca v dennickoch tu na climbe. Nevsimla som si zatial zeby chodil niekto na skalky napr. s dalekohladom, aby sa dala odsledovat cistota prelezu. <br /> Ked lepsie pochopim &quot;pravidla&quot; sutazneho lezenia na skalkach, nebudem mat problem sa za jeho prelezy postavit... A ak sa mi podari Doda spoznat nielen ako sportovca, ale aj ako osobnost, urcite vzniknu odo mna nejake pekne fotky pre jeho verny fun club.<br /> <br /> Zdenka Birova - prilezitostny istic Jozefa Kopolda <br />

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

04.08.2011 22:53:18

zdenka ty ako lezkyna odbornicka radsej nic nepis, nehodnot, nesleduj a radsej ani nikoho neisti lebo ty a lezenie to je antonymum :D

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

09.08.2011 14:14:54

skor si myslim ze by si si netrufla ho odhadnut na 11-tkoveho lezca lebo si ho istila v osmicke stylom.. stale sedim... co to pise za sebaoslavne arie.. ja som tiez dal pokus v desiatke..doliezol som jej osmickovu cast a potom som siel dole .. a neberem to ako cenny pokus v desiatke.. nech ide s tymi recami o cennych pokusoch doriti

Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

09.08.2011 16:23:34

Uz sa vsetci z riti tesime na tvoje skvele clanky.

Re: Re: Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

09.08.2011 16:44:28

a ako sa tam v riti mávate? všetci ste tam zdraví?

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

12.08.2011 13:21:19
Reakcia - Vlado

áno, Denia, súhlasím s tebou, Dodo lezie dobre, veľmi dobre, dokonca aj lepšie ako ty.:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

04.08.2011 15:11:49
-

ja ti neviem pri takej obtiaznosti by si fakt mohli ludia zaobstarat kameru uz len kvoli sportovej discipline. do 8a sa da natrenovat ale vyssie obtiaznosti si vyzaduju specificky trening...

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

04.08.2011 16:59:57
-

Po precitani clanku a diskusie sa hanbim ze som Slovak a patrim do komunity lezcov na Slovensku. Nie kvoli Dodovi, ale kvoli vsetkym ostatnym.

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

04.08.2011 18:04:06

should we give a fuck about you?

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

05.08.2011 00:45:40
-

zdenka na fajky je dobra

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

05.08.2011 00:47:37
-

a kopolda som liezť nevidel, ale bude to kolotočár isto

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

05.08.2011 00:50:12
-

a ked nechce natočiť prelezi, ta aspoň ufoporno by mohol

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

05.08.2011 00:52:55
-

volajako to tu zdechyna: mi chceme ufoporno kde budu ucinkovat zdenka a dodo to bude dostacujuci dokaz :-)

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

05.08.2011 00:57:13
-

cítim tu bryndzu

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

05.08.2011 01:19:46

to bude asi tym ze som mal na veceru pirohy :D:D:D

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

05.08.2011 00:58:58
-

zdenka by mola isť hrať na lanziho gytaru radšej čo myslíte ?

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

05.08.2011 09:11:14
- 5kar

az tieto posledne prispevky ukazuju co je to naozaj primitivna diskusia :(

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

05.08.2011 11:16:05

jediny primitiv si tu ty ty bembel

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

05.08.2011 17:57:20
-

hej 5-kar chod zjesť kar a pomasiruj lanzimu jeho autokar

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

05.08.2011 22:27:48

A máme tu záverečný špurt!!! Ďuro dýcha Martinovi na chrbát, obaja spotení bojujú o prvenstvo v ... ?!

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

08.08.2011 15:13:54
- peter v.

http://www.lasportiva.com/magazine/?p=1426?=en<br />\r\n <br />\r\n

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

11.08.2011 17:51:53
-

a neni vam to vsetkym jedno nech si kazdy leze ako chce ked niekto ojebava nech nech ojebava casom sa to zisti

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

15.08.2011 20:00:32
-

Pornas Birova - Kopold bude mat viac komentov ako toto ze jo...

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

26.08.2011 22:39:47
-

WHO IS JURO REPČÍK?

Re: Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

27.08.2011 05:35:29
Reakcia - Svrčo

And Who the fuck is Minki? :D

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

04.09.2011 19:52:09
- toto si precitaj Kopold!

http://www.lezec.cz/clanek.php?key=9646&amp;nazev=expedice_manaslu_2011

Ad: Pestrý život alpinistu (Dodo Kopold)

01.12.2011 18:25:32
-

Toje strašný šašo ten Kopold!

Nový komentár

Ochrana proti spamu
jedna -štyri = Prosím, počkajte. Overujeme, že ste to vy ...