Platiť za lezenie?

  • Server 8a.nu prináša rozhovor s Arisom Theodoropoulosom, ktorý sa rozhodujúcou mierou pričinil o rozvoj lezenia na Kalymnose. V rozhovore spomína vzrastajúce problémy súvisiace s príliš veľkým množstvom lezcov na ostrove a navrhuje mnohé zmeny. Hlavným problémom je údržba a preisťovanie starých ciest a zriadenie záchrannej služby na ostrove (za posledné tri roky cca. 180 úrazov). Problémom sú však financie. 

V prípade, že sa nepodarí dohodnúť financovanie z grantov EU, zvažuje aj možnosť zaviesť 'vstupné' napr. 3 euro pre lezcov, z ktorých by sa financovali podobné služby. Zároveň by mohla slúžiť ako voľná vstupenka do múzeí a na hromadnú dopravu.

Bežne sa o tvorbu a údržbu oblastí zastrešuje národná lezecká federácia (u nás James), ktorá náklady kryje z členských príspevkov alebo funguje na dobrovoľníckom princípe. To pomerne dobre funguje, ak väčšina lezcov sú členmi domáceho spolku. V prípade Kalymnosu je však väčšina lezcov z iných krajín, a teda princíp my sa staráme o skaly u nás zdá sa nie je finančne udržateľný.

Slováci sa už stretli s plateným vstupom na skaly napríklad na obľúbenom Cliffbase na Hvare, kde je vlastníkom pozemku so skalami súkromná osoba a o vybudovanie oblasti a údržbu sa stará na vlastné náklady.

Vo svete ja známy aj Access Fund, súkromná nezisková organizácia, ktorá pre lezcov vybavuje možnosť vstupu na pozemky a jedná s vlastníkmi o podmienkach pre lezenie.

Tento trend je veľmi zaujímavý s filozofického hľadiska. Lezenie často bolo (a je) považované za veľmi slobodný a nekomerčný šport, kde prakticky ktokoľvek sa môže zobrať a liezť kde sa mu zapáči (odhliadnuc od problémov s ochranou prírody), každopádne platiť za lezenie v prírode je pre nás často nepredstaviteľné a neakceptovateľné.

Za posledné desaťročia sa však charakter športového lezenia veľmi zmenil, lezci očakávajú kvalitný servis v podobe výborne odistených bezpečných ciest, očistených od voľných blokov, s dobrým prístupom a bez konfliktov s ochranou prírody a vlastníkmi pozemkov.

Ako sa vyvinie situácia v budúcnosti? Zmení sa myslenie ľudí a budeme ochotnejší si za kvalitný servis priplatiť alebo sa vrátime k dobrodružným časom, kde človek zobral čoky a šiel si vyliezť čo sa mu zapáčilo. To asi ukáže len čas.

Caption of the figure above.

Komentáre (7)

Platiť za lezenie?

22.01.2012 17:32:51
-

mozno by stalo za to sa zamysliet aby kempy, hotely, restiky ... profitujuce z lezeckej oblasti (lezcov) odvadzali tridsiatok..presne na taketo ucely ako je spomenute v clanku.. urcite sa to neda vsade ale v takychto oblastiach ako je napr Kalymnos sa to urcide da zrealizovat.

Re: Platiť za lezenie?

22.01.2012 21:21:16

Ano, to je otazka len ci ten poplatok bude skryty v nejakej miestnej dani alebo bude jasne verejne viditelny. Ak bude skryty v nejakom miestnom poplatku za noclazne a podobne, budu postihnuti aj nelezci. Na druhej strane je otazka vymahatelnosti, mozem tvrdit, ze sa idem len kupat a chodit liezt. Teda by museli platit niekoho, kto by to kontroloval, co su zas vydavky navyse. A zas tolko len kupajucich tam asi nechodi.

Platiť za lezenie?

22.01.2012 18:21:19
- Cappajz

Suhlasim, pripadne ked ma krajina z turistov príjmy (čo Kalymmnos isto má) je na miestnych dohodnúť na národnej úrovni podporu od štátu... Platiť za lezenie mi pripadá ako spoplatniť vstup na napr. climb.sk :-( pretože by bolo fajn , keby mali napr tvorcovia serveru a stránky viac peňazí a mohli sa venovať stránke ešte viac aby bola ešte lepšia... ? ) PS asi to bude deliť lezeckú komunitu na rôzne názorové tábory, ale na Kalymnose to , myslím skôr spôsobí menšiu návštevnosť lezcov , ako vyriešenie aj tejto gréckej situácie :-)

Platiť za lezenie?

23.01.2012 12:36:17

Z jednej strany majú pravdu, čo sa týka nových istení, je to nákladné a ľudia, ktorý chcú liezť cesty "prvej triedy" - kvalitne zaistené (platili by za bezpečnosť), tak určite by mohli prispieť... Zase tí ktorý lezú RP, tak nemajú za čo platiť... čo sa týka zásahov záchranárov a podobne, malo by to fungovať ako všade inde, lezec si vybaví vlastné poistenie, ak nemá tak platí plnú sumu.

Platiť za lezenie?

29.01.2012 01:22:07
- poker

Do grecka na dovolenku nepojdem ani zadarmo. Grecko j!bat. neznasam grecko. oj!bavaci uz od praveku.

Platiť za lezenie?

30.01.2012 15:52:22
-

Spoplatnenie lezenia sa može dotýkať práve izolovaných oblastí ktoré sú niečím výnimočné inak je to blbosť a uplne nereálne. Argumentovať tým že to nejako extrémne rozvíja cestovný ruch je treba tiež brať s rezervou, úprimne si povedzme kolko takí lezci na svojich lezeckých výjazdoch utratia penazi, v 90% sú to maximálne low cost akcie...mnohokrát na hranici legálnosti a porušovania predpisov...V prípade že spoplatnenie vidieť vo výsledkoch ako je výmena opotrebených istení, úprava prístupov atd atd tak s nim nemam problem, polial by to však malo byť čiste zdieranie bez výsledkov tak nie..

Platiť za lezenie?

31.01.2012 12:53:08
- Lubiga

Vela z nas sa s takymto niecim urcite uz stretlo napr. Chorvatskej Paklenici. Ludia, co si idu do parku zaliezt si musia priplatit a to vo forme min 3 dnoveho vstupu do parku. Osobne som s tym nemal problem. V Paklenici vybudovali perfektne zazemie, kde najdete dokonca toalety vytesane v skale. Vobec som nelutoval, ze som zaplatil, perfekne sme si zaliezli na luxusne odistenych cestach, mali sme kde zaparkovat a podobne. Len za tu dieru Manita Peć ktorej hovoria jaskyna pytali naozaj nekrestanske peniaze :o))). Pokial sa mi bude ziadat divocina urcite vyhladam inu oblast. Stale mame a urcite budeme mat na vyber. So spoplatnenim takychto oblasti suhlasim. Pokial sa o to niekto stara, musi nacriet do mesca a z vlastnych to urcite ide tazko.

Nový komentár

Ochrana proti spamu
plus -devät = Prosím, počkajte. Overujeme, že ste to vy ...