Rozhovor: Miška Izakovičová

  • V sobotu si Miška Izakovičová na Alternatívnej stene vyliezla Ochcaný kapesník, 8a. Tak sme ju trochu vyspovedali o ceste, lezení a živote vôbec.

Ahoj Miška. Gratulujem k zaslúženému prelezu. Ako to s Kapesníkom prebiehalo?

Kapesník som prvýkrát skúsila vlani na jar, ale bolo mi to príliš ťažké, tak som to asi po dvoch pokusoch nechala tak a keďže sme na jeseň boli v Amerike, tak som sa ku tomu vlani už nevrátila.
Túto jar som to zo začiatku obchádzala, ale niekedy koncom mája som sa do toho zase pustila. Zo začiatku mi to vôbec nešlo, ale venovala som tomu vtedy asi tri týždne celkom intenzívneho skúšania a keďže som mala dvoch super spolulezcov (Iva a Maťa Heugera) s ktorými som to chodila skúšať, tak sa to postupne zlepšovalo. Úvodný bouder mi stále nešiel a s Maťom sme tam boli aj tak, že sme skúšali len ten. Potom som tam dva mesiace nebola, lebo sme veľa cestovali a asi dva týždne dozadu sme sa k tomu opäť vrátili. Zo začiatku mi to vôbec nešlo a nejako sa mi nechcelo to tak intenzívne skúšať, tak som vždy len raz skúsila a potom som liezla všetko ostatné čo bolo po ruke. Zlomilo sa to minulú nedeľu kedy som prvýkrát urobila v kuse úvodný boulder. Vtedy som konečne vedela, že to nejako pôjde. Od tej chvíle som na to bola úplne namotivovaná a tak sme tam s Maťom išli cez týždeň hneď ako dopršalo. Všetko však bolo zatečené a tak sme mohli skúšať len úvodný boulder, ktorý mi už zrazu išiel a v ten deň som ho dokázala urobiť tri krát a už mi bolo jasné, že ho urobím aj nabudúce.  V sobotu sme tam išli trochu s obavami či to ešte nebude mokré, ale na šťastie sa to dalo liezť. V hornej časti boli síce mokré dva chyty, jeden (veľká špára) sa dal držať aj mokrý a druhý (malý bočák na pravačku) bolo treba podržať inde ako som to robila predtým ale na mieste kde bol síce menší, ale za to ostrý sa dal držať aj mokrý.  Už keď sme tam prichádzali som tušila, že v ten deň to pôjde dobre a tak aj bolo, lebo som to preliezla hneď na prvý pokus.

Caption of the figure above.

Bytčiansky ležiak, 9-, Súľov

 

Caption of the figure above.

Indian Creek

Ako dlho vlastne lezieš? Ako si sa dostala k lezeniu?

Leziem 4 roky. K lezeniu som sa dostala, keď som začala chodiť s Ivom, dovtedy som vôbec neliezla, ale Ivo bol zanietený lezec a hneď ma zobral na skaly a mne bolo jasné, že lezenie je to čomu sa chcem venovať. A odvtedy spolu lezieme a lezieme takmer v jednom kuse.

Chodíte na skalky, do viacdĺžkoviek aj do hôr, čo z toho ťa najviac baví?

Robíme v podstate všetko, hlavne skalky, čo je aj dobrý tréning lebo tam si dovolíme skúšať aj ťažké cesty, veľmi radi však máme viacdĺžkovky hlavne v Paklenici (Aniča Kuk), Verdon je tiež super. V lete sa snažíme aspoň raz ísť do Chamonix, kde sa nám veľmi páči a vlani sme prvý raz vyskúšali špárové lezenie v Amerike v Yosemitoch na El Capitane a na miestnych skalkách. Mňa baví všetko, niekedy mám chuť na skalky a ťažšie cesty, inokedy na veľké steny.

Caption of the figure above.

Chamonix

Caption of the figure above.

Yosemity

Chýbajú už hádam len bouldering a preteky. Nelákajú ťa?

No bouldering som skúsila asi len dva krát, na Korzike, keď som ešte len začínala a v Bishope :D Bouldering na skalách ma celkom láka je to zábava, len ja neviem pri tom oddychovať, nedokážem tam sedieť, pozerať sa na kameň a čakať :D no a preteky ma zatiaľ moc nelákajú vlastne až túto zimu som viac začala trénovať a chodiť na umelú stenu, ale nevylučujem, že si niekedy na nejaké preteky zájdem, ale skôr len ako tréning na skaly.

Ktoré sú tvoje najobľúbenejšie oblasti? Aký štýl lezenia ti najviac sedí a naopak, kde sa necítiš až tak komfortne?

Obľúbené oblasti mám hlavne tie v ktorých sa cítim príjemne, kde je aj taká skvelá atmosféra, pre mňa je to hlavne Paklenica, El chorro, Ceuse, toto leto sa ku nim pridal Verdon a veľmi sa mi páči aj v Chamonix (len keby tam neboli tie ľadovce :D) a určite by som sa chcela vrátiť aj do Yosemitov. Rada leziem hlavne technické veci, to mi ide od začiatku. postupne sa začínam cítiť dobre už aj v mierne previsnutých cestách, čo mi však vôbec nejde sú veľké previsy a stropy, no a ešte širočiny v Yosemitoch :D

Caption of the figure above.

Monument Valey

Caption of the figure above.

Ironman, V4, Buttermilks

Ktoré svoje lezecké počiny si najviac ceníš? Nie nevyhnutne číslom. :)

Určite väčšinu špár, ktoré som vyliezla v Amerike po vlastnom istení, napr. Outer Limits (OS), potom cestu Passenger 7b na Aniču Kuk, ktorú som celú ťahala, moje najťažšie on sighty, ktoré sa mi podarili toto leto v Ceuse a dve cesty, ktoré mi dali poriadne zabrať a to Vagabond d´occident, 7c a Kapesník, 8a.

A čo sa ti to vlastne v tom Ceuse podarilo poonsajtovať? Verejný denníček si nevedieš ...

Na OS v Ceuse: 100 Patates a Aller en Chine.

To su 7b+?

No ako v ktorom sprievodcovi to prvé vraj bolo 7b+ ale v novom sprievodcovi sú obe 7b, takže ja to beriem, že 7b.

Školu si už skončila, ako sa ti darí skĺbiť toľko lezenia a cestovania so živobytím? Koľko času ste vlastne tento rok preliezli?

No keďže som na doktorandskom, tak času mám pomerne dosť, ale aj to už čoskoro skončí :D. Lezieme fakt veľa. V zime El Chorro, potom na jar Labák, Paklenica, v lete Francúzsko, pomedzi to Slovenské a Rakúske skalky.

No hej no, v tom Chorre ste boli tuším mesiac, v Ceuse 6 týždňov v lete, to je fakt super.

Caption of the figure above.

Lourdes, 8a, El Chorro

Caption of the figure above.

Hamunaptra 7c+, El Chorro

8a za štyri roky lezenia, to je celkom pekné. Čo tréning? Máš nejaký systém? Čo sa ti osvedčilo a čo nie? Čo by si poradila iným lezcom, ktorý by si chceli posúvať svoje lezecké hranice?

Čo sa týka tréningu tak ten zatiaľ moc nemám, doteraz to bolo hlavne veeeeľa lezenia na skalách, ale zistila som, že ak chcem nabrať maximálnu silu potrebujem k tomu aj umelú stenu a tréning. Na jar som trochu zhybovala a to mi fakt pomohlo, ale chcem na jeseň viac potrénovať a možno aj túto zimu vyraziť niekam na juh na skaly.

Predpokladám, že 8a-čkom zdaleka nekončíme. Aké sú ďalšie plány? Máš vyhliadnuté nejaké cesty, ktoré sa ti páčia?

No plány sú, ciest ktoré sa mi páčia je fakt veľa, ale na veľa z nich si ešte chvíľu počkám

Ďakujem za odpovede. Nech to lezie!

Caption of the figure above.

Dike route, Tolumne meadows

 

 

 

Komentáre (4)

Rozhovor: Miška Izakovičová

08.09.2014 11:12:03

nad tou poslednou fotkou mi to pride dake utate... nechyba tam este zopar viet? :)

Rozhovor: Miška Izakovičová

08.09.2014 11:14:54
Anonym -

taketo clanocky su riadne super a Miske velka gratulace.

Re: Rozhovor: Miška Izakovičová

08.09.2014 11:29:21
Reakcia Anonym - brano

Ano, vdaka za upozornenie. Opravene. :)

Rozhovor: Miška Izakovičová

10.09.2014 10:41:45
Anonym - Zuzka

Miška, veľká gratulácia ku kapesníku :) inak vďaka za fajn rozhovor

Nový komentár

Ochrana proti spamu
sedem -dva = Prosím, počkajte. Overujeme, že ste to vy ...