Zmiznuté expresky a ako to vlastne celé je?

  • Nedávno sa na fóre objavila téma, kde chalani rozoberajú zmiznuté expresky na Alternatívnej stene pri Bratislave. Nie je to pritom jeden, ale hneď 3 prípady, kedy z ciest Namakanka 8+/9- (2krát) a Ochcaný kapesník 9+/10- zmizlo vždy len po jednej expreske. Nie je to prvý ani jediný prípad, kedy z nacvakaných ciest pomizla expreska alebo celý set, ktorý, ako je asi každému lezcovi jasné, nie je najlacejší (cena expresky od cca 8€ po 26€ - konkrétne druhy expresov, ktoré zmizli z Alternatívky a ich cena sú na konci článku). Vrátenie expresiek sa pritom nie vždy koná, keďže ich nový majiteľ už môže byť ďaleko od oblasti, kde ich nabral. Otázka je, ako sa dá takáto situácia riešiť? 

Téma ukradnutých expresiek nie je na fórach úplne najčastejšia, no pri troche googlenia sa dá naraziť na zopár podobných prípadov. Spomeniem teda ten najrozoberanejší, a to je tzv. „Smith Rock Thief“ (zlodej zo Smith Rock – Oregon, USA). Jedná sa o prípad z roku 2010, kedy z ciest v tejto známej americkej oblasti mizli expresky, ktoré si miestni lezci nacvakali do projektov. V Smith Rock pritom platí, že ťažšie cesty majú nacvakané fixné istenia a je všeobecne známe, že nacvakané expresky sa z ciest neberú.

Ianovi Caldwellovi a partii miestnych lezcov sa podarilo tohto neznámeho zlodeja zachytiť na video priamo pri čine a hneď po zlanení ho vyspovedali. Chlapík pri zlaňovaní cesty vycvakal expresky z 5.14a (8b+), cesty, ktorú samotný autor videa nacvičoval, s odôvodnením, že sa mu zdajú príliš opotrebované, pričom tvrdil, že v Colodaro Springs, odkiaľ pochádza, je to normálne. Expresky do cesty pritom nacvakal sám Ian, takže vedel, že sú v poriadku. Po krátkom rozhovore sa zlodej priznal, že zobral aj expresky z vedľajšej cesty, takže suma sumárum zinkasoval 35 expresiek. Ak zoberieme do úvahy priemernú cenu expresky, povedzme, 12€, tak sa obohatil o 420€. Celkom pekná suma za dve zlanenia, nie? Situáciu nakoniec miestni vyriešili s chladnou hlavou a zlodejovi slušne dohovorili a poučili ho o lezeckej etike v Smith Rock. Ťažko povedať, ako by sa to skončilo pred pár rokmi, alebo ak by lezci mali len o trochu výbušnejšie povahy. Možno by si chlapík pekných pár týždňov nesiahol na skalu, ale kto vie...

Picnic Lunch Wall Draw Thief from Ian Caldwell on Vimeo.

Podobné prípady sa udiali aj v ďalších amerických oblastiach, ako napríklad Rifle či Red River Gorge, pričom v RRG sa situácia vyhrotila tak, že miestny lezec Adam Taylor odbil niekoľko borhákov z cesty 50 Words Right, pretože mu z nej vraj niekto 7krát ukradol expresky. Otázkou ale stále zostáva, kedy a či vôbec je OK brať expresky alebo iný materiál z cesty?

Článok na http://blog.alpineinstitute.com/2011/01/ethics-of-leaving-fixed-ropes-caches.html odkazuje na pár prípadov, kedy sa materiál v skalách alebo na horách necháva. Prvý prípad je, keď necháte povedzme stan, v ktorom ste kempovali a vrátite sa na najbližšiu chatu alebo do doliny nakúpiť zásoby. V amerických národných parkoch je ranger oprávnený prehlásiť stan za opustený materiál, zbaliť ho a odísť, a vás bude namiesto vytúženej teplej polievky v stane čakať nemilé prekvapenie.

Druhý prípad sa týka fixných lán a reťazí, ktoré sa často nechávajú na komplikovanejších alebo rizikových úsekoch, poprípade fixné laná v stene, ktoré si lezci nechávajú pri viacdenných výstupoch. V Tatrách sa takýto prípad stal napr. v roku 2013, kedy z Lomničáku zmizli reťaze v tzv. komíne (http://poprad.korzar.sme.sk/c/6905988/z-lomnickeho-stitu-ukradli-retaze-sluziace-pre-pripad-nudze.html). Viacerí z krádeže upodozrievali horských vodcov, pretože vraj mnohí turisti chodili na Lomničák práve týmito reťazami bez vodcu, čo je oficiálne zakázané. Vinník sa ale nenašiel a reťaze boli v októbri 2010 znova na svojom mieste.

Tretí prípad sa týka práve zlodeja zo Smith Rock. To, čo robil, bolo úmyselné a cielené kradnutie, o tom sa asi netreba baviť. Každopádne je ale branie cudzích expresiek z cesty kontroverzné. Zaužívaným pravidlom pri projektoch je, že sa do prvého borháku dá slučka alebo šlinga, ktorá jasne signalizuje, že cesta je ešte stále projektom a niekto ju nacvičuje. Branie expresov z takejto cesty je vyslovená zlodejina. Ak by si niekto chcel takúto cestu vyskúšať, najlepšie je si vyhľadať autora a spýtať sa priamo jeho.

Caption of the figure above.

 Frenki Ščotka lezie predcvakanú linku Tobogán 9 v Maníne

Ako je to ale s cestami, ktoré už sú vyborhákované a prelezené? Častokrát si lezec, ktorý cestu nacvičuje, nechá nacvakané expresky napríklad cez noc, aby sa mohol na ďalší deň vrátiť a dať ďalší PP pokus. Je to pohodlnejšie a dáva to väčšiu šancu na PP prelez. Niekedy sa ale nejedná o jednu noc, expresy v ceste visia aj niekoľko dní. Môže tak nastať situácia, že si iný lezec chce cestu medzičasom vyskúšať, je však už nacvakaná a nikto iný v dohľade. V takom prípade je viacero možností:

1. Liezť na cudzích expreskách s vedomím, že neviem o ich stave a majiteľovi absolútne nič a musím rátať s tým, že keď sa niečo stane, je to len a len moja chyba.

2. Zlaniť zvrchu, poprípade vyliezť zospodu a expresky vybrať, následne ich po lezení zobrať domov s dobrým pocitom, že som niekomu z cesty zobral materiál za 100€. Boli ale tam, nikto ich isto nechcel, takže je to v pohode a zabudne sa na to.

3. Zlaniť cestu, vycvakať expresy, nacvakať si svoje a po dolezení nacvakať pôvodné expresy späť. Relatívny kompromis, no zaberie dosť času a niekedy je zlanenie alebo vylezenie odspodu celkom tvrdý oriešok.

Toto sú samozrejme len alternatívy, každý to asi vyrieši podľa situácie a svojho vedomia a svedomia. Na Slovensku zatiaľ nemáme oficiálne spísané pravidlo (aspoň o ňom neviem), ktoré by jasne hovorilo, či materiál nechaný v stene môžete zobrať alebo nie. To je len na vás. Treba ale myslieť na zopár vecí:

1. Ak expresky nevyzerajú vyslovene ošuntele a zničene, tak ich tam niekto s najväčšou pravdepodobnosťou nechal s tým, že sa do cesty plánuje v najbližšej dobe vrátiť. V oblastiach, kde sa lezú vyslovene športové cesty je ale pravdepodobnosť toho, že niekto nechá expresky v ceste preto, že ich nedokáže vybrať, takmer nulová. Osobitná kategória sú fixné expresky, ktoré majú v borháku cvaknutú majlonku (napríklad vo Višňovom). Do takýchto expresiek niekto investoval, aby na nich mohol liezť každý, preto by bolo prinajmenšom neohľaduplné ich zvesiť a zobrať domov.

2. Ak je v prvom borháku cesty zavesená slučka alebo šlinga, nie sú nejaké iné pekné linky naokolo? Verím tomu, že v oblasti sa isto nejaké nájdu a ušetríte sa zbytočného rizika alebo hádky v prípade, že vás autor uvidí v ceste. Okrem toho, lepidlo v borhákoch má istý čas schnutia a je možné, že cesta bola navŕtaná nedávno. Padnúť do takého čerstvého istenia by bolo viac ako nepríjemné...

3. Ak nacvičujete cestu, nedá sa nejako normálne obhodiť alebo cvaknúť z vedľajšej cesty? Alebo nie je prvý RP pokus alebo prípadná hákovačka pohodlnejšia ako risk, že vám niekto expresy do ďalšej návštevy zoberie?

Na záver by som chcel dodať, že tento článok je len môj názor na situáciu, o ktorej mi chalani napísali. Je to niečo, čo už sa riešilo párkrát a s obrovským rozmachom športového lezenia a nacvičovania je to asi logické vyústenie. Nerád by som niekoho poučoval alebo mu nútil svoj názor, takže by som rád nechal každého, nech si utvorí vlastný názor na vec. Každopádne chalanov chápem a aj na ich podnet som sa rozhodol článok napísať. Ak by sa našiel ten, kto expresky z cesty/ciest zobral a chcel by ich vrátiť, nech kľudne napíše priamo mne na ado@climb.sk, poprípade andrew.capko@gmail.com a môžeme sa pokojne dohodnúť. Jediné pravidlo, ktoré sa ale podľa mňa dá v momentálnej situácii aplikovať, je : „Don’t be an asshole. Seriously!“ (http://www.splitterchoss.com/2011/01/06/the-only-rule-dont-be-an-hole/)

Téma je samozrejme otvorená diskusii, takže ak sa chcete vyjadriť, máte nejaké osobné skúsenosti alebo názory, sem s nimi! Všetko samozrejme v rámci pravidiel slušnosti...

Zobraná expreska (Namakanka – posledná v ceste): Mammut Element Key Lock Express (ks 10,90€)

Caption of the figure above.

PS: Expresky síce písané pravidlá nemajú, no sú aj zásady nebytia "assholom", ktoré sú celkom dobre známe a stanovené, hlavne čo sa týka vyhadzovania odpadkov a vykonávania prírodných nutkaní (na Alternatívke, ale aj všade inde). Asi nikoho nepoteší zhnitý banán pri ohnisku a isto sa bude lepšie liezť bez exkrementu na lezečke :)

Climb long and prosper

Aďo :)

Úvodná foto: Martin Kosír

Komentáre (8)

Zmiznuté expresky a ako to vlastne celé je?

18.08.2015 15:26:51
Anonym - brano

Ak nieco nie je moje, tak to neberiem. Zobratie expresky z cesty je kradez. Material z cesty, ktory nie je moj a nic o nom neviem neberiem. Nikdy. Koniec debaty. Nepotrebujem na to ziadne spisane pravidlo. Ked najdem na ulici nahodne pohodene auto, ktore nie je moje, ani ma nenapadne si ho zobrat. Tak preco by to preboha s expreskou v ceste malo byt inak? Aj ked su v ceste erarky a vyzeraju podozrivo, nechcem ich pouzit, tak sa obvykle vedla nich zmestia moje presky a vycvakavanie nie je nutne. Chcem verit, ze erarky cmajzli skor nejaki nelezci, dufajuci, ze ich nejako vyuziju alebo spenazia, podobne, ako to bolo nakoniec aj s historickym kradnutim presiek vo Visnovom. Ked som tam kedysi v prvej ceste presky nechal ja (Kapesnik), tak prve dve cez zimu tiez zahadne zmizli, ale len do vysky, kam sa dalo dostat s rebrikom.

Re: Zmiznuté expresky a ako to vlastne celé je?

19.08.2015 09:59:59
Reakcia Anonym - Vlado

Je to krádež. O tom niet pochýb.

Zmiznuté expresky a ako to vlastne celé je?

18.08.2015 19:55:48
Anonym - Capajz

Dobrá téma "pán redachtor". a pekne napísané z rôznych zdrojov a pohľadov. Tiež mám názor ako Braňo, źe čo nie je moje, to neberiem. A nielen podľa lezeckej etiky :)

Zmiznuté expresky a ako to vlastne celé je?

19.08.2015 09:09:17
Anonym - Lukas

Podla zakona by to bola kradez, keby hodnota expresiek presiahla 266 €, do tej hodnoty to je len priestupok. Navyse by to u organoch zrejme nepreslo, lebo pre nich ukradnute expresky zo steny je to iste, ako ked ti ich zoberu volne polozene na zemi. Spisat hlasenie o kradezi by spisali, mykli by plecom, nedostatok dokazov a vybavene. Ale o to nejde. Proste vysvetlovat nepisane eticke pravidla ludom, ktorych zaujima lezenie do miery svojej nazvime to „seberealizacie", ktora neprekroci ich vlastny tien, je velmi zlozite. Toto konkretne pravidlo nebrat veci zo steny som sa naucil hned prvy rok, ked som zacal liezt, po vstupe do klubu. Ide o to, ze dnes moze zacat kazdy liezt bez akehokolvek vplyvu skusenych lezcov. Zaplati si kurz na umelej stene a na jar hura na skaly. Nezaujima ho nic okolo, etika, tradicie, ... Myslim si, ze ide o silu komunity a ako vplyva na vsetkych ludi, ktory sa ku nej hlasia, aj na tych, ktorych cinnost sa nepodoba vzorovemu prikladu. Pocul som raz krasne slova, ktore to vystihuju: „Zachovavaj tradicie svojich predchodcov, aby ti co pridu po tebe zachovavali tie tvoje.“

Zmiznuté expresky a ako to vlastne celé je?

19.08.2015 11:39:14
Anonym - Igor

Treba to verejne a oficialne odsudit! Napiste aj Kazovi, prip. nejaky kratky clanok do Jamesaka. Mne niekto v uz vylezenej ceste zlepsil chyty, zasikoval a vysekal do chytu odtokovy kanal, iba preto, zy chyt bol obcas vlhky...

Zmiznuté expresky a ako to vlastne celé je?

22.08.2015 09:39:03
Anonym - chose

no to sa deje asi vsade. volakedy ked som bol student a setril som na expresky pol roka tak by ma nikdy nenapadlo ich niekde nechat nacvakane. v dobe blahobytu jednu dve obetujem za svoje pohodlie. :) a prilezitost robi zlodeja :) zazil som ze expresy pobrali deti ako suvenir z vyletu -dalo sa dostat rebrikom a stalo sa ze normalne lezcom vycvaknute ukradnute. ked nechcete aby sa to dialo tak ich nenechavajte nikde a ked ich uz nechate tak taketo stazovanie ... no neviem ...

Zmiznuté expresky a ako to vlastne celé je?

23.08.2015 23:03:40
Anonym - Vlado

Nejdem riesit expresky (jasna corka, zakon, nezakon - po papuli by si niekto zasluzil), skor tie slucky v prvom borhaku. Mna ucili, ze kym nemam od autora cesty vyslovene povolenie, nemam v takej ceste, co robit. Moze to byt cerstvo zalepene a cestu bude potrebne vysekat a nanovo zalepit, alebo mozem okradnut autora o prelez.

Zmiznuté expresky a ako to vlastne celé je?

24.08.2015 17:44:15
Anonym - chorche

verejne sa priznavam, ze som omylom zobral v nedelu expresku z chameleona. zavesim ju spat pri najblizsej moznej prilezitosti. ps: ked uz nic ine, tak aspon puristom nepokazim OS :)

Nový komentár

Ochrana proti spamu
osem -devät = Prosím, počkajte. Overujeme, že ste to vy ...