Beckov: Sex je náš

  • Ahojte, nejde si nevšimnúť, po Honoldovom preleze mojej cesty ,,Sex je náš´´, zvýšený záujem o jej opakovanie, preto som sa rozhodol aj na podnet lezcov našej generácie a môjho osobného stretnutia sa s pokúšajúcimi sa o prelez a aj po vzhliadnutí pár foto a videí , ktoré sú dôkazom, že k prelezu vlastne nedošlo, zverejniť upresnenie, návod a malé ,,moralizovanie´´.

Takže, cesta bola vylezená cca. pred 30-timi rokmi, nikdy nebola skúšaná s horným lanom, vždy sa liezla od spodu krok po kroku, nit bol do nej osadený mnou len z dôvodu toho, že som mal pocit, že keď mi strelí chyt alebo stup v preklápaní sa cez previs, mohol by som dať ,,zemovku´´ dolu hlavou, no a po preleze z lanom som to aj tak hneď preliezol free sólo a to až na policu pod Delovú rúru,teda ak by som chcel byť zarytý detailista, tak sú mi známe len dve korektné opakovania po mne, a to od Tomáša ,,Svišťa'' Pilku a Alexa Honolda, a teda free sólo až na policu pod Delovku, ale nechcem nikoho nabádať na zbytočné riskovanie, takéto sólovanie je extrémne nebezpečné, a treba mať dokonale upratanú hlavu a prepnutú do inej dimenzie, a samozrejme aj veľkú silovú rezervu, preto ako prelez uznávame aj prelez s lanom od spodu aspoň na vrchol vežičky po križovanie s cestou Šmykľavka. No a teraz to najdôležitejšie, bouldroví špecialisti veľmi strikne lipnú na presnom dodržaní postupu, použití presného sledu chytov a neuznáva sa ani najmenšia odchylka, žiaľ nápis označenia cesty je umiestnený nevhodne, (nepísal som ho ja), preto prikladám foto od Petra ,,Becka´´ Ondrejoviča, z môjho asi ,,480-teho´´ prelezu, nakoľko som to liezol pri každej návšteve Beckova, na foto po vrchol vežičky a zostup cez Šmykľavku, prosím pozorne si prezrite foto ako sa to lezie, ak svoj prelez neviete absolútne stotožniť s fotkou, tak Sex určite prelezený nemáte, a mali by ste si ho vyškrtnúť aj z denníka, rovnaké fotky spravil Becko aj Pilkovi, len by som podotkol, že tri cesty vľavo od Sexu majú obtiažnosť 8-, 6, a 6, a tri cesty vpravo od Sexu majú obtiažnosť 10-, 10-, a 9,takže ten, kto sa ťahá do ľava, použil spoďák a chyty z cesty Aršloch 8-, a toto pozná už história veľakrát: ,, ľavá ruka za 8 a pravá za 10, teda výsledok 10-, :-). Takže tak. Ak potrebujete poradiť alebo nejaké info, pokiaľ žijeme, kľudne sa na nás autorov ciest obráťte, aj keď už máme bližšie k 100-rokom ako 1-nému,väčšina z nás je ešte aktívnych, a nemáme naložené v gaťoch ani pri sóle a ani 5m nad zlým istením, tak ešte máme možno čo to povedať, a radi vám odovzdáme skúsenosti a info.

Kliknutím na obrázok zobrazíte fotografiu v plnom rozlíšení

Ešte by som vás chcel poprosiť, prírodná skala nie je preglejka na umelej stene s farebne vyznačenými chytmi, preto prosím nefarbite chyty kilami maglajzu na 20 centi okolo, alebo ešte Väčší vrchol, kreslenie čiar, kruhov a iných navádzačov na chyty, keď sme to nepotrebovali my pred viac ako štvrť storočím, netreba to ani dnes, a v niektorých významných lezeckých oblastiach by vás za to hnali a vykázali, snáď ešte vieme natoľko čítať skalu a zapamätať si pár chytov.

Prajem veľa úspešných prelezov,

Roman Gelinger

Komentáre (8)

Beckov: Sex je náš

29.11.2020 10:34:28

Ahojte, video z prelezu je na Youtube, do vyhladávača zadať: R.Gelinger , pekný deň.

Beckov: Sex je náš

07.06.2020 16:16:01
Anonym - Miloš

Presne tak sme to liezli ???? bez bouldermatky pekne krok po kriku, dokonca i soft podľa fotiek rovnaký...

Re: Beckov: Sex je náš

08.06.2020 11:10:01
Reakcia Anonym - Riči

Ahoj, presne takto som to vyliezol free sólo x krát. Dokonca aj na hornú policu. Fotka z roku 1998, mi visí dodnes na stene. Presne poloha ako na 1. vľavo hore. Veď soft si ma naučil Ty a iný ani nepoznám.

Re: Re: Beckov: Sex je náš

08.06.2020 13:56:07

Ahoj, Riči veď vieš, že našej generácii to adresované nie je, keď sme posúvali hranice na tú dobu možného, bolo absolútne tabu použiť chyt z vedľajšej ľahšej cesty, na základe dnešných skúseností je potrebný návod a nasmerovanie, tí hoho sa to týka sa určite našli.

Beckov: Sex je náš

08.06.2020 17:26:38

Ešte sa mi žiada doplniť, że my sme mali to šťastie, že sme boli pri zrode skoro všetkých týchto prvovýstupov a voľných preliezol technických ciest, vo všetkých oblastiach ,vtedy ešte Československa, všetci sme sa poznali, tak neuniklo žiadne info, preto nie je chybou mladších ročníkov, že netrafia, zvlášť ak je cesta zle označená, možno treba len pozisťovať viac detailov, môj pokec je hlavne na usmernenie a návod. Prajem pekný deň.

Beckov: Sex je náš

10.06.2020 07:48:31
Anonym - tah-sha-tunga

Super! Viac takýchto historických vsuviek, prosím! (Aj s fotkami :)

Beckov: Sex je náš

24.06.2020 14:24:37
Anonym - Riči

Tak som sa konečne tento rok zastavil a už chápem o čom Roman píše. To je úplne iná cesta, ako je to teraz vymaglajzované. Obrovská polica na ľavú nohu, ako v šestke. No a čerešničkou je, nový veľký stup na pravú nohu, ktorý tejto verzii otvoril dvierka. Snáď vznikol sám, ale tak trochu pochybujem. Treba ho zatrieť. Buď Roman, alebo ja, to spravíme. Jazva na pravej holeni, je takým poznávacím znamením, tých ktorí už Se...ali. A tak by to malo aj zostať. Riči

Beckov: Sex je náš

12.09.2023 13:04:36
Anonym -

toto je absolutny trapas... takyto zaprdeny kvak, nuloveho vyznamu a ty tu pises slohy a riesis navod na prelezenie. mastis tu svoje ego. chod sa hrat na piesok s kyblikom, si smiesny.

Nový komentár

Ochrana proti spamu
tri +pät = Prosím, počkajte. Overujeme, že ste to vy ...