Ideálna sobota

  • Budík o 6:58. Káva, aby sa telo prebralo a nakoplo. Ginko čaj, aby sme nezabudli, že aj hlavou treba liezť. Teplomer ukazuje 4 stupne. Pred vlakovou stanicou už smoklí. Po stretnutí s Peťom v Žiline sa situácia nemení. Juro v aute konštatuje, že v Kolároviciach už regulérne prší. Žilinu nechávame za sebou a veríme kamošovi Aladinovi, že sa jeho čarovný džin nemýlil.

Odmenou za prejavenú dôveru je príjemných 9 stupňov a poloblačno v Prievidzi. "Paráda chalani, to je ideál," vravíme si všetci svorne. A veruže tak. Auto nechávame dole pri chate ako sa patrí a mierime smerom nahor. Planétka sa na nás usmieva už z diaľky. A keďže sme ale boli partia špecifická (kto pozná kombináciu Juro Klimo - Peťo Gašiak, vie o čom hovorím), následný rozlez v rovnomennom bouldri Planétka sa niesol v duchu ustavičného smiechu a vtipov. Z tých slušných vyberám: "Pláva si tak kapor v mede. Zrazu sa zamyslí a vraví: 'Mhm, tak to je husté...'"

Caption of the figure above.

Presne také to aj bolo, keď sa chalani obuli do silového Ideálu za 7C (i keď obtiažnosť nie je ustálená). Napriek jednonačnej dohode, že to dnes bude Ideál si nedávali až také veľké nádeje, hlavne kvôli silovému kroku hneď v úvodnom strope. Ja som si stanovil ciele nižšie, aj keď rovnako blízko zemi - Imágo 7B. Tento bouldrík mi odolával odkedy som prvý krát okúsil miestny hryzavý andezit. Zopár pádov zadkom k zemi, vyladenie softvéru od chalanov a ani sa nenazdám a dočahujem záverečnú lištu v položenom. Ešte malá dráma s pošmyknutou nohou a prelez je na svete. Konečne!

Caption of the figure above.

Caption of the figure above.

Peťo s Jurom vytrvalo dobíjajú, dokonca obaja prerazili najťažší krok. Zrazu počuť hlasité lup a vidím Peťa na bouldermatke. Ostrý kamienok v kľúčovom chyte si vybral svoju daň a Peťa nechal s parádnym krvácajúcim mozoľom, aký sme videli v rannom motivačnou videu Paula Robinsona zo Švajcu. "Našťastie to nebola šľacha. A čo, aspoň pošetrím kožu do Fontáča," smeje sa Peťo. Tomu vravím správna motivácia! Juro ešte chvíľu poskúša, no Ideál je neúprosný. Asi to predsa dnes nie je až také ideálne, ako sme si mysleli. Velíme ústup do nižších sfér.

Caption of the figure above.

Hneď po zložení sa je jasné, že už toho veľa nepolezieme. Peťo už to na dnes zabalil, Jura scucol Ideál, no napriek tomu ešte hádže zopár pokusov do spodku Fly like an eagle 7C. Ako jediný so zbytkami zdravej kože a sily sa púšťam do môjho dnešného cieľa, Hypnózy 7C+. Úvodné kroky z Jožkovho comebacku som flashol na Nový rok, zbytok mám od chalanov krásne vyradený. Trochu vlastného doladenia a môžeme začať zostra. Najprv ale nejaké jedlo a káva, samozrejme. 

Caption of the figure above.

Kožka už fajne štípe, tipujem, že po dvoch-troch nálezoch ideme domov s boľavými prstami. Pauza je dlhšia ako som plánoval. Rýchlo zohriať prsty, fúknuť do leziek a ide sa. Jožko púšťa hneď na úvod, sekundový nádych v lištách a poďho do prechodu do Chrochtání kafeterie. V nepríjemnom kríži som prišiel na to, prečo sa boulder volá Hypnóza (aspoň na svoju teóriu,či to tak je potvrdí asi len autor. Čo Stano?). Lištu pred nosom som musel riadne prstami aj pohľadom zvierať, aby nestrelila a neposlala ma k zemi. 

Caption of the figure above.

Asi mám isté hypnotizérske vlohy. Zvyškom bouldra som prefučal ako parná lokomotíva, ale keďže lišty (a zvlášť ostré) sú moja doména, našiel som sa na vrchu šutra medzi machom skuvínať od bolesti, ale s parádnym prelezovým pocitom.

Caption of the figure above.

Caption of the figure above.

Po gratulácii a kope radosti už nasleduje len rýchle zbalenie a následný ústup. Nebol by to ale Peťo, keby s výrazom Hulka neskonštatoval: "Ale já se vrátím...!" So smiechom prikyvujeme. Samozrejme. Veď ideálov a ideálnych sobôt nás ešte čaká kopa! 

Text: Aďo Capko

Foto: Aďo Capko+ Peťo Gašiak

PS: Tento článok sumarizuje zhruba 12-hodinový výjazd, z toho 5 hodín lezenia. Nie je v ňom žiadna svetová oblasť ani rekordné výkony. My sme si ale užili kopec srandy, parádne si zabouldrovali a ja som si dokonca posunul svoje osobné maximum. Týmto vám chcem teda povedať: nezáleží ma tom, ako ťažké alebo nebezpečné cesty či v akej oblasti leziete. Ak máte zážitok, ktorý je super, tak ako ten náš, a aj chuť napísať a podeliť sa oň a o nejaké tie fotky, napíšte ho a zaveste sem na climb! (a ak neviete ako, prečítajte si návod hneď v úvode sekcie "Pridať článok"). My ako redakcia climbu na snažíme pridávať a meniť obsah tak často, ako to ide, ale nemôžeme byť všade a vaše zážitky aj tak nikto nevie sprostredkovať tak ako vy.

Takže, parádne zážitky, kreatívnu myseľ pri písaní a hlavne kopu dobrého lezenia praje

Aďo 

Caption of the figure above.

Comments (10)

Ideálna sobota

30.03.2015 21:47:06
Anonym - Oli

Vďaka za článok Aďo a veľa síl do ďalšieho posúvania hraníc!

Ideálna sobota

31.03.2015 08:36:03
Anonym - cyril

pekne pekne

Ideálna sobota

31.03.2015 09:01:53
Anonym - erpe

pekný článok, gratulujem k peknému dňu na skalách!

Ideálna sobota

31.03.2015 14:24:20
Anonym - ico

dobre citanie :-)

Ideálna sobota

31.03.2015 16:09:20

Muchas gracias! :)

Ideálna sobota

01.04.2015 17:14:40
Anonym -

naco ta ruka? treba ukazovat ze strasne trpite pri tom bouldrovani ci co?

Re: Ideálna sobota

01.04.2015 17:52:10
Reakcia Anonym -

naco tento komentar? co potrebujes ukazovat ty?

Re: Re: Ideálna sobota

01.04.2015 18:19:00
Reakcia Anonym -

tak ja som chcel poukazat na to, ze je ta fotka bud nechutna alebo uchylna, ako pre koho... ostatne fotky su super aj clanok, neviem naco je toto treba

Ideálna sobota

02.04.2015 08:36:07
Anonym - kmeto

Kombinácia Juro Klimo - Peto Gasiak, to je zarucena sranda, pekne to medzi nimi iskri. Za takyto jednodnovy vyjazdik na Koncitu sa stihnu 2x pohadat a udobrit. Mali by sa zobrat, len Juro je uz zenaty :))

Re: Ideálna sobota

03.04.2015 06:18:54
Reakcia Anonym - Strasiak

Kmeto ja si vezmem iba teba :D

New comment

Ochrana proti spamu
šest -štyri = Prosím, počkajte. Overujeme, že ste to vy ...