Comments (8)

Magnum

01.05.2021 21:46:13
Anonym -

Kurko, nechcem byt puritan, ale ked napises ze si uz cast cesty liezol, tak je to PP. Je jedno co si pametas, nepametas, flash uz nepripada do uvahy. Definicia flash je jasna. Nezavadzaj nove pravidla, uvedom si, ze si vzorom pre mnohe decka... Ved ani tie body nepotrebujes....

Re: Magnum

02.05.2021 11:18:25

No, z môjho pohľadu tá definícia až taká jasná nie je. Ak berieme flash ako "climbing a route on the first try (with prior knowledge of the moves; i.e. after watching another person climb the route, or given beta)" a Peťo tvrdí, že si z Crazy Froga naozaj nič nepamätal, len vedel o tom, že Magnum ním pokračuje, tak si myslím, že Flash by sa dal minimálne zvážiť. Pretože gro Magnumu, tú najťažšiu časť, naozaj vyliezol na Flash a o Crazy Frogovi nemal tú "prior knowledge", ak cestu naozaj liezol dávno a zabudol ju (toto je ale samozrejme subjektívne a je to na lezcovi samotnom a na ostatných, či mu veria). Ak by mal to najťažšie už vylezené a len by k tomu pridal iný nástup, tak by som to napríklad ja osobne za Flash nepovažoval. V tomto je to podľa mňa hodne o dôvere k lezcovi a aj o subjektívnom pocite - ak si z Crazy Froga ozaj nič nepamätal, tak napríklad ja osobne mu verím a zapísaný Flash by som považoval v tomto prípade za OK. Ale je to len jeden z názorov. A jasné, mohol si zvoliť aj prísnejší variant a zapísať si ju ako PP, rozhodol sa ale inak, čo je podľa mňa OK, ak si svoje rozhodnutie dokáže zdôvodniť. Myslím, že v tomto je to, tak ako napríklad aj klasa samotná, subjektívne, a každý by mal ísť podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia. Keď sa jedná o lezcov ako je Peťo, tak sa diskusia môže opäť rozbehnúť a keby sa napríklad jednalo o hisotrický Flash, tak by sa možno mohlo diskutovať ešte živšie. Ja si ale myslím, že pravidlá aj ohľadom tohto nie sú vždy jasné a nemenné, stále sa vyvíjajú a treba o nich diskurovať.

Re: Re: Magnum

02.05.2021 12:23:38

A inak nemyslím to nijako v zlom, lebo názory sú rôzne a zaujímal by ma aj pohľad ostatných, čo si o tom myslia. Takže ak sa nám podarí rozbehnúť diskusiu, môže to byť celkom zaujímavé :)

Re: Re: Re: Magnum

02.05.2021 13:03:42

Je to dosť zaujímavá téma. A hlavne u takýchto spojení ciest. Preto mám rád priame linky, kde človek nemusí riešiť, či držal alebo liezol cez rovnaké chyty/expresky... Každý má na to iný názor. Budem rád keď sa vyjadrí na túto vec viac názorov. A ideálne nie od Anonymov...

Re: Re: Re: Magnum

02.05.2021 15:54:52

Ahojte chalani, všimol som tiež pár komentárov k tomuto, zaujala ma táto téma, skrátim to tak, že súhlasím s Tebou Aďo, osobne si myslím, že definícia štýlu Flash nie je tak jednoznačná, aby sa tento prelez nedal považovať za Flash. Dalo by sa polemizovať o tom, ak by druhá časť cesty bola ťažšia ako tá prvá (a nebola by prelezená štýlom OS, čo je práve tento prípad), ale to je možno už na širšiu diskusiu. Za seba teda, Peťo, gratulujem k peknému Flashu ;) a len tak ďalej.

Magnum

02.05.2021 12:46:27

Ako písal Aďo definícia nie úplne jasná, ale rád by som sa k tomu vyjadril. Na climb si cesty nezapisujem kvôli bodom, ale kvôli môjmu osobnému prehladu. Aby som v budúcnosti vedel akú cestu a akým štýlom som cestu preliezol. To najťažšie z cesty som dal na Flash a keby som 2 roky vzad dolez za 8 neliezol (ktorý som dal na OS a naozaj som si z neho nič nepamätal) myslím, že by sa nič nezmenilo. Inak cesta Magnum je relatívne nová linka, ktorá myslím, že ani nebola navŕtaná (alebo projekt so šnúrkou), keď som Crazy froga preliezol. Takže som ani nemal možnosť ísť cestu Magnum poriadnym štýlom Flash. Každopádne si nechcem robiť zlé meno a uškodiť niekomu, komu záleží na správnosti prelezov alebo niekomu, komu záleží na bodoch a rebríčku. Štýl si teda prepisujem. Peknú lezeckú sezónu.

Re: Magnum

03.05.2021 09:25:05

Podľa mňa flash kľudne môže byť. Podstatnú časť si prelezenú nemal. Treba ešte dodať že začiatok cesty crazy frog je komplet vysekaný a vycementovaný :D takže jednotlivé chyty sú jasné už z doliny.

Magnum

03.05.2021 09:27:02

Ak ma cesta, ktoru udavam ako os/flash spolocnu cast s inou cestou, ktoru uz lezec liezol, tak aby to bolo os/flash, mala by byt tato cast vyrazne lahsia ako deklarovany os/flash, teda znalost lahsej casti by nemala nijako ovplyvnit vykon lezca. Cize ak je dana cast povedzme 6c (napr.prva dlzka) a ja ju poznam a onsajtujem /flešujem 8a nad tym, tak by to nemal byt ziadny problem uviest to ako flash/os. Nie je tu pevne stanovena hranica, ale je to skor o pocite, ci realne ta vedomost tej lahsej casti mi pomohla. Ak k niecomu takemu doslo, ze som nieco fleshol a poznal som nejaku lahku cast, treba to uviest do poznamky, aby pripadni opakovaci flashu mali predstavu o kvalite mojho prelezu.

Only registered users can comment this item. Please signin or signup!