Komentáre (27)

Viva la familia

10.10.2020 15:15:27
Anonym - Ondro

.. už len tam a späť ????

Re: Viva la familia

12.10.2020 20:51:22
Reakcia Anonym - edo

...vyťažiť, veď je to len hra a nikto nikomu nič nevnucuje, kto chce tak to dá tam aj späť.

Re: Re: Viva la familia

17.10.2020 14:38:02
Reakcia Anonym - Ondro

Hej vo Fonte sú tiež také traverzy čo sa lezú tam aj späť. Čo sa mne na prílišnom kombinovaní smerov nepáči je, že dochádza k rozporu medzi popísanou a reálnou kvalitou oblasti. Niekoho to samozrejme baví a ja mu to neberiem, no páčiť sa mi to nemusí a práve diskusia je o tom, že sa prinášajú rôzne pohľady. Dík aj za ten tvoj.

Re: Re: Re: Viva la familia

18.10.2020 22:38:37
Reakcia Anonym - Oli

Stále mi nie je úplne jasný ten odpor ku kombináciam (aj keď toto je asi ten najjasnejší traverz, čo tam je) v lokálnych oblastiach. Ku akému rozporu tam dochádza? Degraduje sa kvalita oblasti vznikom nových kombinácií? Ja sa z každej novej kombinácie, ktorá niekde vznikla a nie je nezmyselná, teším, lebo zase je čo liezť :) Pôvodné základné línie to predsa nijako nezatieňuje..

Re: Re: Re: Re: Viva la familia

24.10.2020 14:18:42
Reakcia Anonym - Ondro

Hej jeden pohľad je, že super je čo liezť. Ďalší, že kukneš do sprievodcu a vidíš 25 bouldrov a potom prídeš ku 4m kameňu a je tam 5-6 jasných linií a ostatné sú kombinácie. Niekoho to môže odradiť. To som myslel tým rozporom. A jasné, že to zatieni tie pôvodné priame línie. Nie je to iba moj názor, že prílišné kombinovanie kazí estetiku oblasti. No a potom to FA.... čo to vlastne je? Má to vôbec hodnotu? Ak áno nemôžem dať rovnítko medzi FA kombinácie a bouldru, ktorý som objavil a doslova vykopal zo zeme.

Re: Re: Re: Re: Re: Viva la familia

24.10.2020 18:17:58

Ondro par poznamok: Vazne ta odradi zapis v databaze, alebo na papieri? to musi byt tazky zivot ;) Estetiku urcuje databaza(papier), alebo realna skala a jej okolie? Za mna urcite to druhe. Co je to hodnota? Ako by si urcil hodnotu bouldru, cesty? Urcuje je to ci bola prva? ci to je priama linia? logicka linia? Suhlasim FA ma inu hodnotu v pripade povodnej linky(pripadne vykopanej ;) a spojenia. Neplati automaticky ze FA povodnej linky je hodnotnejsi ako neskorsi FA spojenia. Npr. stava sa ze zamer je tazky a nejde hned. Polezu sa tak kratsie veci, nez sa podari pociatocny zamer.

Re: Re: Re: Re: Re: Viva la familia

25.10.2020 23:46:27
Reakcia Anonym - Oli

V našich podmienkach je pre mňa naozaj prvoradý pohľad, že super, je čo liezť. Kombinácie estetike oblasti nijako neuberajú, nakoniec, viem ju posúdiť až keď stojím pri kameňoch a vnímam ich aj v kontexte okolia. Naopak, kombinácie navrávajú, že sa tam dá dobre zaliezť :) Čo z tvojho ponímania vyplýva? Že si vyleziem pár jasných smerov a tým to pre mňa skončilo? Veď nežijeme v lesoch Colorada ani v žiadnom zillertalskom údolí. Možno len málo lezieš a necítiš chtíč sa poriadne vyliezť. Priznávam, že niekedy to už beriem tak tréningovo, ale nevidím na tom nič zlé, keď mi to príroda umožnila a nemusím sa uzatvárať medzi preglejkové štruktúry. Pôvodné línie ostávajú a nie sú zatienené, veď práve z nich sa vychádza často pri kombináciách. A aj keby. Nech je populárne a lezené to, čo sa ľudom páči. Prečo čistíš kamene a kultivuješ oblasti? Aby si tam spravil jasné smery a zavesil tabuľku: "Nekombinovať!"? Chceš vôbec, aby tam ľudia liezli? A musia presne kopírovať tvoju víziu? Podľa mňa je veľmi pekné, keď je v oblasti cítiť vplyv viacerých ľudí, našepkáva to o jej kvalite. Estetiku oblasti kazí zlá skala, nevľúdne prostredie, ale určite nie lezecky vďačné kombinácie, ktoré sú v sprievodcovi aj tak uvedené často pod čiarou. Úprimne, nepoznám nikoho, kto by do oblasti nešiel kvôli tomu, že je tam akosi veľa bouldrov na to, aká je malá... Čo sa týka FAčiek, tam by som vôbec nepolemizoval. FA je jednoducho prvý prelez a bodka. Pre mňa je to hodnotná informácia, a viem, na koho sa obrátiť v prípade nejasností. Ak ma zaujíma (čo väčšinou áno), kto oblasť objavil a pripravil, zistím si to inou cestou. FA má niesť iba informáciu o prvom prelezcovi daného problému. Hádam nemusíme byť prví, ktorí za FA budú uvádzať ešte aj krompáč a kefu. Pre mňa je čistenie a príprava bouldrov zábava, trošku akési poslanie. Pocit po tom, ako som nejaký boulder objavil, skultivoval a preliezol, mi žiadna následná kombinácia neznechutí, práve naopak. Som rád, ak sa tam lezie. FA by malo zohľadňovať iba lezecký výkon v správnom čase, nič viac. Ak cítiš potrebu dať všetkým vedieť, kto je objaviteľ a kto si to odmakal, vymysli novú značku a dohodni sa s adminom, nech je klikateľná.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Viva la familia

27.10.2020 17:04:23
Reakcia Anonym - Ondro

Normálne by bolo fajn toto riešiť skôr pri pive, no takto je to aspoň verejné a môžu si aj ostatní spraviť svoj názor. Ja samozrejme nikomu nemôžem, ani keby som chcel, alebo to tak znie, niečo zakazovať. Hovorím svoj názor a áno priznávam, že som to vnímal ako nefér to "prešťávanie" tvrdo odmakaných smerov, hromadou FA kombinácií, ktoré ste tu s Ričim ako na bežiacom páse denne zapisovali. A aj napriek tomu, že sám kombinácie vyrábam tak od učitej miery mám naozaj pocit, že to oblasti skôr škodí neprehľadnosťou a papierovým mlžením reality tam vonku.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Viva la familia

03.11.2020 11:59:19
Reakcia Anonym - Oli

Databázu na climbe vnímam ako priestor vhodný na zapisovanie všetkých existujúcich bouldrov a kombinácií, ktoré dávajú zmysel. Kto si chce zaliezť aj niečo viac, ako pár direktov, nájde si ich v databáze. Vôbec netvrdím, že sa musia všetky zakresľovať aj do sprievodcov, naopak, môže to ich čítanie zbytočne komplikovať, preto som ich napríklad aj v lome dal pod čiaru. Boulderingom by som sa aj naďalej rád bavil, bohužiaľ, pár jasných smerov mi k tomu doma často nestačí, a preto sa okrem kombinácií stále snažím hľadať aj nové možnosti.

Re: Re: Re: Viva la familia

25.10.2020 12:04:45
Reakcia Anonym - Zvk

Mám pocit že vo Fonte je jeden traverz tam a späť a tam.

Re: Re: Re: Re: Viva la familia

25.10.2020 18:34:27
Reakcia Anonym - Miro

Ja som ich napocital cez 40, francuzi tomu hovoria 'boucle'. Aj napr. Symbiose alebo Levitation ma vlastny 'loop' https://bleau.info/95.2ouest/305035.html resp. https://bleau.info/canon/8530.html Ja som uz vravel, ze by ten suter bolo vhodne podkopat :D (joke)

Viva la familia

26.10.2020 13:12:50
Anonym - kmeto

Na začiatku vyvoja danej oblasti kombinacie prvych linii oblasť obohacuju. Zvycajne vznikaju tazsie veci a veci jedinecne. Casto to vyvrcholi nejakym super kuskom, alebo kuskami, ktore sa stanu hitom. Po vrchole ale casto nasleduju dalsie kombinacie, ktore su uz nezmyselne, nic oblasti neprinasaju a len oblast zneprehladnuju. Ako vsetko, aj tato cinnost (kombinatorika) ma svoj vrchol, ktory je prinosom pre vsetkych .... a potom uz len upadok, more nezmyslov co zaseru oblast. Viem o com hovorim, videl som to vo Visni, ale aj na Sulove (Sova). Je len na miestnych, aby mali zdravy rozum a uťali to vo vhodnej chvili.

Viva la familia

27.10.2020 22:08:31
Anonym -

Suhlas s ondrom a kmetom. Treba vedet kedy prestat. Akoze kamen 15minut na chtelnici to je tiez uz fakt ulet. A vypichol by som tuto Ondrovu myslienku. Pridem do oblasti v databaze s 25 boldrami a tam je jeden kamen s 5-mi linkami.

Re: Viva la familia

28.10.2020 08:38:31
Reakcia Anonym - mada

Mozno treba pozriet radsej topo, ako databazu. Osobne si myslim, ze si clovek nemoze zaliezt horsie kvoli tomu, ze je na kameni viac bouldrov, alebo na skale viac ciest...

Viva la familia

03.11.2020 14:30:04
Anonym - tomaso

Krasna diskusia :) Tolko pohladov a kazdy ma pravdu. Tu svoju. Co som ale vycitil ako primarne Ondrikove podrazdenie je asi to aka hodnota sa priklada FA a o kombinacie ako take vlastne vobec nejde. Na papieri ma totiz FA, za ktorym sa skryva sto clovekohodin prace, pol tony naradia, tona vykopanej hliny a kamenov, dve tony navlaceneho dreva na spevnenie dopadu a domace polhodinove cistenie spiny spod nechtov a vycesavanie machu z vlasov a spomedzi zubov po kazdej navsteve, rovnaku hodnotu, ako ked potom vynecham madlo a spravim z toho novy boulder. Absolutna, lezecka hodnota je ta ista. Moralna je samozrejme rozdielna. Tak ako je rozdiel ci si na nieco nasetrim alebo to dostanem. Mne to ale pride, ze takto porovnavame dva rozne sporty - developing a bouldering. Ta praca v prirode s krompacom, kefou, motorovkou, hup-cukom vie byt celkom nakazliva a dokaza fakt bavit. Napriklad takeho Slavka som za posledne roky videl ovela viac makat na rozvoji oblasti ako liezt. Z toho ked nieco vybudujes dokazes mat totiz rovnaku satisfakciu ako z toho ked nieco vylezies, je to len o tom co ta bavi a co ta uspokojuje. Mna ten developing napriklad moc nebavi. Ked sa nahodou dostanem do partie, ked sa nieco robi, tak rad pomozem, ale nemotivuje ma to nejako specialne aby som to robil spontanne a z pripadneho FA nemam odlisny pocit od bezneho opakovania, aj ak som si ten boulder nasiel a vycistil sam. Obdivujem chalanov a dakujem im za to ze ich ten developing bavi a je super ze z toho moze tolko ludi profitovat. Myslim si ale, a dufam ze sa nikto neurazi, ze aj ten developing je hlavne nastroj sebauspokojenia a to ze z toho ma osoh aj niekto dalsi, je len pridana hodnota. Rovnako ako si myslim, ze kazdy altruizmus je nastrojom sebauspokojenia. Ak je to naozaj tak, tak je zbytocne riesit nejaku hodnotu FA, lebo ten pocit z dobre vykonanej prace ten developer ma bezprostredne ked ju skonci a ten mu nikto nezoberie a je urcite intenzivnejsi ako z nejakeho "instantneho-kombinatorskeho FA". A o to predsa ide nie? O tie pocity a endorfiny, nie o nejaky status... A ci budu v pracne vykopanej, vylamanej, spevnenej, vyrubanej oblasti len 3 logicke linky 5m od seba, alebo na vytazenom kameni v lome 103 kombinacii, je vesmiru uplne jedno ;)

Re: Viva la familia

03.11.2020 23:37:29
Reakcia Anonym - Ondro

Samozrejme ide o to akú perspektívu použijem. Pokiaľ sa na to pozerám cez ego a úprimne každý zápis je ním motivovaný a ono ním spätne živené, tak jasné že ma potom škrie keď jeden maká a druhý zapisuje. Ďalšia perspektíva je napríklad že ma to baví kvôli dobrodružstvu pri objavovaní a pocitu že vytváram niečo nové z čoho budú mať ďalší ľudia radosť. Holt nikto nikomu nič nezakazuje, lezenie je sloboda a krása, no rozdielne perspektívy budú vždy na seba narážať.

Re: Viva la familia

04.11.2020 00:10:00
Reakcia Anonym - Ondro

Samozrejme ide o to akú perspektívu použijem. Pokiaľ sa na to pozerám cez ego a úprimne každý zápis je ním motivovaný a ono ním spätne živené, tak jasné, že ma potom škrie keď jeden maká a druhý zapisuje. Ďalšia perspektíva je napríklad že ma to baví kvôli dobrodružstvu pri objavovaní a pocitu že vytváram niečo nové z čoho budú mať ďalší ľudia radosť. Holt nikto nikomu nič nezakazuje, lezenie je sloboda a krása, no rozdielne perspektívy budú asi vždy na seba narážať.

Re: Re: Viva la familia

04.11.2020 11:42:32
Reakcia Anonym - Zavaky

Ak už, tak každý sektor alebo oblasť by mal mať podľa môjho názoru svoj "parlament" a určiť si všetky pravidlá vrátane estetických. A potom usmerniť prípadných pomocníkov, návštevníkov. Ja osobne by som si neželal, aby na kameni ktorý je diamantom Bášt vznikly okrem 4 samostatných liniek a 2 logických kombinácií traverzy tam a späť. Zakázať to nemôžem, ale spomenul by som to len ako osobný výkon konkrétneho prelezcu v nejakej poznámke. Ale to je len môj vkus v sektore kde som sa nadrel a cítim sa tam ako doma a mám nejakú víziu ako ho chcem ukázať svetu. Môj názor je, že bouder "tam a späť" je pre krásnu oblasť celkom bizarné dielo.

Re: Re: Re: Viva la familia

05.11.2020 12:20:06

Ja som neni dostatocny vlastnenec ani na to aby som videl zmysel v narodnych parlamentoch a nejakom deleni ludi na narody, kreslenie fiktivnych hranic na globuse, nie to este nejaku vacsiu fragmentaciu smerom dovnutra. Niekdy som nejako nechapal to prisvojovanie si nejakeho bouldra, kamena, oblasti. Priznavam, ze asi hlavne preto, ze som si toho moc neodmakal pri rozvoji, ale k developingu som sa vyjadril uz vyssie. Pride mi trochu, ze take to moralne vlastnictvo sice pomaha rozvijat oblasti, lebo syti to nadsenie pre pracu ale komunite skor ublizuje a limituje moznosti. Tiez som dlho nechapal, naco niekto vo Fontaci, kde je potencial na nove panenske linky blizky nekonecnu, zacne robit kombinacie a traverzy typu "aller retour" ale aj ten Fontac je pre niekoho len domace treningove ihrisko. Z toho sa bouldering vlastne aj vyvinul, nie? Dlho to bol len trening do hor, tam kde hory neboli. Pride mi ze vela krat z toho robime nieco az posvatne a zvazujeme to dogmami a pravidlami. Nechcem nikomu brat prelezove ambicie a ich hodnotu, tiez ma taka ta nasa komunitna sutaz velmi motivuje ale taketo diskusie mi pridu velmi podobne standardnym dlhorocnym diskusiam o preistovani oblasti, pouzivani madza na piesku, kyslika v Himalajach a podobne. Su to casto len historicke dogmy a pravidla pre vyhodnocovanie nejakej virtualnej sutaze. Ja si coraz viac osvojujem heslo: Live and let climb ;) Odporucam aj ostatnym ;) Peace V

Re: Re: Re: Re: Viva la familia

05.11.2020 22:01:45
Reakcia Anonym - Ondro

..Tomaso takže rušíme celý climb? Veď toto je hlavný motivátor virtuálnej súťaže. Práve rebríčky zásadne ovplyvnili prístup ľudí k lezeniu, pretože vďaka nimi môžu súťažiť a zviditeľňovať svoje "zárezy" všetci.

Re: Re: Re: Re: Re: Viva la familia

09.11.2020 13:19:02

Ondrik, prave ta virtualna sutaz (nielen na climbe) najviac motivuje k vytvaraniu vselijakych kombinacii a "lacnych" FA, nie? Cize je to vsetko taky paradox. Na jednej strane je urcite tuzba developera spravit a zviditelnit oblast a cesty ktore spravil a s ktorymi sa natrapil, na druhej strane, prave ta popularita privedie dalsich, ktory sa na skalu pozru inou optikou a vidia tam pre nich dalsie logicke linie, ktore tam autor nevidel alebo ich nevedel preliezt. Ved tak vznikali vsetky diretky a direttissimi a "hard waye" od nepamati nie len v boulderingu a sportovom lezeni, nie? Potom sa teda treba zamysliet o co vlastne ide? O najprvsiu linku? O najtazsiu variantu? Najpriamejsiu? Najlogickejsiu? Podla akej logiky? Najkrajsiu? Podla akych kriterii? Co sa dostane do sprievodcu je iba na autorovi, co sa dostane na climb a co sa nakoniec aj najviac lezie je uz cisto na ludoch. Ak je po rokoch najpopulradnejsi boulder oblasti siedma varianta piatej varianty tretieho vylezeneho bouldra, co je na tom zle? To je podla mna taka "neviditelna ruka trhu" v lezeckej praxi... To ze si uz nikto nepamata ako vlastne isla povodna verzia a prvoprelezca sa moze citit ukrivdeny, tak to je skor o tom ako dokladne budeme zaznamenavat a tradovat historiu oblasti a o jesitnosti autora. Ja by som sa na to ale rad pozeral cez pozitivne podobenstvo. Muz vytrhal burinu, skultivoval vacsi kus zeme a zasadil do stredu strom, ktory sa tam krasne vynimal. Povedal o nom aj dalsim, aby si aj ostatni ludia pochutili na jeho ovoci. To mu robilo radost. Ked ale prisli dalsi ludia a pouzili niektore ovocie na zasadenie dalsich stromov na uz pripravenej pode az vznikol sad. Uprostred tej zeme sa uz nevynima ten jeden strom. Uz si nikto nepamata na to kto ho zasadil, ani ktory to bol. Ale zo sadu sa tesi vela ludi a je z neho niekolkonasobne viac ovocia. Ako sa citi muz co zasadil prvy strom? Je hrdy, ze ten kus prace priniesol nakoniec este viac ovocia ako povodne zamyslal.

Re: Re: Re: Re: Re: Viva la familia

09.11.2020 17:22:15
Reakcia Anonym - brano

No ja napriklad pouzivam climb hlavne na to, aby som kukol co sa lezie a odfiltroval blbosti, vseliake nasilu cesty, varianty variantov, obmedzenia, prelezy ciest s bouldermatkou, bouldrov s lanom a podobne co kadekto nahadzal do sprievodcov. A tym myslim cele toto zufale karpatske okolie, nie specificky predmet tejto diskusie, nech uz je akykolvek. Ludia svojimi prelezmi to odhlasuju lepsie ako ktorykolvek tvorca sprievodcov. Ale tak pre lokalov to asi ma vyznam, este bude treba vela snahy lokal patriotov, aby sme dohnali v pocte kombinacii na chyt trebars taky slavny Moravsky Kras.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Viva la familia

10.11.2020 10:25:10
Reakcia Anonym - Miro

S Branom a Tomasom suhlasim, rad by som dodal ale este jednu optiku: predstavte si, ze by sme tu mali tradiciu len straight-up bouldrov. Vsetko ostatne by sa povazovalo za ilegalne, resp. nieco co ide proti lokalnym pravidlam. Ved by v tych nasich Karpatoch bolo o 75% menej bouldrov. Podla mna velmi zalezi na lokalnych tradiciach a zvykoch. Konkretne priklady: pilnikovat prilis bolestive chyty (...niekde by to bolo nepripustne, niekde je to bezna prax), pripadne nedavna afera z Jury, kde Megosovi vytlkli linku, pretoze bola prilis blizko legendarnej cesty (Burn for you, 8c, 1993) Keby sme tu mali Joshua, Font, Castle hill, Joe's atd. tak sa vsetci pekne zapotime, kym by prislo na tieto karpatske kombinacie. Predsa len u nas obliezame kvaky ktore inde nikto ani nezacne cistit od machu. Cize 'z noudze cnost' a napriek tomu, kolko ludi to tesi, ked vobec maju moznost jazdit hodinu za nejakym kvakom :) Podla mna 'kazdemu co jeho je' a ako pise Tomaso -> pekne linky sa stanu popularnymi napriek tomu, ze mozno vznikli ako 'siedma varianta piatej varianty tretieho vylezeneho bouldra' a pan Admin :) ma tiez pravdu, ze popularita sa ukaze prave vdaka dennickom (aj ked ani zdaleka nie vsetci dennicky maju :) ) Ja napriklad tiez povazujem niektore 'smery' za absurdne, ale ak to niekoho potesi... (vid. https://climb.sk/route/show/48426) Samozrejme tie dennicky potom vytvaraju aj cudne situacie, ked si niekto pise mixove cesty v UIAA obtiaznostiach, pripadne vynechanie jedneho chytu vedie k 'novej' linke a teda aj bodom :) Ale opat, 'kazdemu co jeho je', ked ti toto dviha naladu ci sebavedomie, tak si to uzi, hodnotu to ma len v tvojej hlave :) Taktiez si myslim, ze podobne debaty sa u nas uz tiez viedli (Visna) a aj tak si to nakoniec vyriesia medzi sebou miestni...

Re: Re: Re: Re: Viva la familia

07.11.2020 08:00:59
Reakcia Anonym - Zvk

Jasné Tomaso, súhlasím, to čo som napísal je len môj vkus, ale nespravím s tým nič, lebo všeobecná spokojnosť u mňa prevláda.

Viva la familia

10.11.2020 22:12:07
Anonym - Ondro

Tomaso.. presne o čo vlastne ide.? To je ten zádrhel. Lebo každému o niečo iné a ešte aj to sa mení. Pre mňa je tvorba ciest umením. Hľadám líniu ktorá je na skale nakreslená. A tu v MK ju odokryť znamená obrovské množstvo práce. Ale len vďaka tomu tu vôbec niečo je. Môj pohľad už je tými rokmi samozrejme silno ovplyvnený a tak tam kde Braňo píše o zúfalosti ja vidím krásu. Popravde mne už ani zahraničné skaly neprídu lepšie ako tie naše lebo o čo ide? Proste lezieš a robíš parádne pohyby a okolo teba dýcha les. Čo môže byť viacej? Kombinácie mi skôr vadia esteticky a potom moja kritika skôr smerovala k vychytávaniu FAčiek. Preboha keby bolo to kefovanie a kopanie také uspokojujúce tak by ho robili všetci. Jasne že to robíme len preto, aby sme to mohli potom preliezť ako niečo nové, neprebádané a tým pádom viac dobrodružné. Takže ja všetkých len povzbudzujem robte FAčka, no najprv si ich pripravte, prípadne keď sa vám volná línia páči a je podozrivo čistá, zistite si či už na nej niekto pracoval a či je OK s tým, že ju idete poslať do denníčka. Ďakujem za záujem všetkým, čo sa prečítali až sem.

Viva la familia

12.11.2020 19:51:28
Anonym - Tomaso Greksák

Podla mna sa tu len snazime vyriesit vela veci naraz a univerzalne. Mne napriklad stale ide pri boulderingu aj o urcitu monumentalnost - linie aj prostredia. Chapem to ponatie objavenie linie ako umenia ale umenie vie byt aj v kombinaciach.

Viva la familia

13.11.2020 21:44:40

Kombinacie konkretne v lome sa mi pacia, nerad si vymyslam svoje smery. Beriem to praveze opacne. Pozriem na fotku toho zufaleho kamena v sprievodcovi. Ak by tam boli len 4 smery, urcite by som 30km sem z BA nejazdil a uprednostil by som miesto s viacerymi bouldrami. Ale takto, ked je v sprievodcovi zopar kombinacii, rad si tam pridem aj viackrat zatrenovat na ten neesteticky kamen v nevabnom lome a dobre si zacvicim. To iste aj Devin, kedysi zopar starych bouldrov, na ktore nechodil uz skoro nikto. Ale po urobeni par kombinacii sa to hned zatraktivnilo. Podla mna do tychto minioblasticiek (Devin, Perla, Plavecky lom, Devin lom) to prilakalo ovela viac ludi. Kombinacie su sice obcas extremne, ale to iste sa vyskytuje aj nedaleko (Merkenstein, Hirschwande, Konigshohle). Kazdy ale v tych oblastiach vie rozlisit pekne a povodne smery od nezmyslov, ale tym pekne smerom sa kludne moze stat aj nova kombinacia. Dakujem aj za cistenie a aj za kombinacie.

Nový komentár

Ochrana proti spamu
osem +štyri = Prosím, počkajte. Overujeme, že ste to vy ...