Zázraky pod španielskym slnkom

  • Všetko sa to začalo vo štvrtok večer. Tatík sa vrátil z roboty a opýtal sa ma : „ Nechceš ís? s Ondrovcami do ?panielska?“: písala Eva, že má miesto. Moja odpoveď bola všetkým jasná. Chcem. Určite. Ale to nezáležalo len na mne. Najdôležitejšie bolo, čo na to riadite?. A potom sa stalo to, čo nikto nečakal. Pustil ma. Na celé dva týždne. Neviete si predstavi? tú rados?. Vo štvrtok ovešaný ako vianočný stromček, som nasadol na autobus a tradááá do Brna. Tam som sa naložil k Ondrovcom do auta, v Prahe sme zobrali Momo Kuhn-Gáberovú a už sme si to šinuli na trip po ?panielskych oblastí.

Najprv sme sa stavili v Beume les Dames. To sme sa chceli len tak rozhýba? po celonočnej ceste v aute. A veru to tak aj bolo. Aspoň teda z mojej strany. Len som sa trošku rozhýbal. Adam poňal tento deň trošku inak. Dal si 8a+ na OS a jedno si pridal na Flash so slovami, že prvý deň to netreba preháňa?. Nasadli sme znovu do auta a plní očakávania sme sa vydali do Terrades. A tu nás čakalo prekvapenie. Bola hmla a 1 stupeň nad nulou. No nebol to vôbec problém. Teda bol, ale nie pre Adama. Keď sme sa dostali do skál, vyšlo slniečko a bolo super teplučko. Nejak sme sa rozliezli a potom to začalo. Teda nič nezačalo. Nikomu to dnes nešlo. Keďže sme v oblasti, kde Adam a Momo majú vylezené skoro všetko, premiestnili sme sa do Santa Linia.

Caption of the figure above.

Santa Linia

Naším prekvapením bol profil tejto oblasti. Jemne previsnutý asi tak 45 – 60 stupňový strop. Ale cesty krásne. Aj bouldrové aj vytrvalostné. Proste všetko. Okrem rajbasov. Tie som tu fakt nenašiel. Adam tu oslavoval narodky a dal si asi ten najkrajší darček. Aspoň on to tvrdil. Vyliezol „KOALU“ 8b+ na OS. A ďalší deň pridal druhú d?žku „Blomu“ 8c+. Momo padala v 7b+ a ja v nejakých 8a. Neskôr sme sa presídlili do oblasti Siurana. Stretli sme sa tu s Álom a jeho družinou v zložení: Culda, Ondra a Jarda. Tu si Momo preliezla cestičku „MANDRAGORA“ 7b+ na Flash. Aj Adamovi šlo. Dal si 9a „Estado kritika“ na druhý pokus asi takto: pred druhým pokusom oznámil, že bude len pracovný. Potom bolo poču? z hora háááááá váááá áááááá a už iba HURÁÁÁ. Keď však prišiel dole bol trošku sklamaný, že vraj to nie je 9a, ale len 8c+.

Caption of the figure above.

Kubo Kováčik 7c+/8a

Ale aj mne sa darilo, nie síce tak ako Adamovi, ale dalo sa. Dal som si 8a/a+ na Flash, (ale neviem ako sa volá, lebo je to nová cesta a nie je v sprievodcovi, ale videli sme ju len v dákej knižke v campe.) Ďalšie dni forma len gradovala. Momo padla v ceste „Papagora“ 7c na OS úplne z hora a Áďa, no čo vám budem hovori?. V deň, keď muchy padli teplom na betón, Adam sa prešiel po Brodway 8c+/9a(citácia Adama).

Caption of the figure above.

Adam Ondra 8c+/9a

 V rest day-och Monča neliezla, ale Adam si dal každý rest 8b. Dve mu vyšli na OS, jedno nie. Ja som to tiež skúšal. Len som tie 8b neliezol na OS. Ale snažil som sa. Potom sme sa stavili aj v ďalších oblastiach. V Alquazáre, Sant Lorenz de montgai a potom zasa v Siurane.

Caption of the figure above.

Momo Kuhn Gáberová

Alquazér je oblas? nad Barbastrom. Ale ak nemáte radi jaskyne a úplný strop, sikované a lepené chyty tak tam ani nechoďte. V Santa Linii sa opä? diali nezvyčajné veci. Boli strašné rozdiely teplôt medzi dňom a nocou. Cez deň bolo 30 stupňov a v noci asi tak -6. Ráno, keď sme sa zobudili, boli na aute zamrznuté okná (-6°C). Adam do mňa drgal, že sú ideálne podmienky na lezenie a keď som mu hovoril, že je moc zima, tak mi oznámil, že tomu nerozumiem a mám ís?, že bude dobre. Tak sme teda šli. Mal pravdu. Bol skvelý deň, ale na obed bolo tak teplo, že sa nedalo ani liez?. Ondrovi Benešovi to tiež šlo. Najprv sa rozliezol v „La traversa de los gladiators“ 7c+/8a na OS a potom aj „Trio termura“ 8a na OS.

Caption of the figure above.

Ondra Beneš alias John Bachar

Ja som mal skvelý deň, keď som najprv vyliezol „Air line“ 8a PP, potom „La traversia de los gladiatoros“ 7c+/8a PP a potom to prišlo. „Santa Linia“ 8b na druhý pokus. Ale viac menej som za to vďačný Ondrovi, pretože vďaka nemu som si to skúsil. A keď zapadlo slnko, dal som to. Fakt ma to tešilo. Posledný deň, tak to bola show. Áďa si dal opä? 8c+/9a“Travers de la Enmiend“. Avšak, keď sme sa konečne začali rozlieza?, tak bol koniec a odchádzalo sa domov. Ak to mám takto v skratke zhrnú?. Vrelo odporúčam oblasti: Terrades, Siurana, Santa Linia. V týchto oblastiach sa nájde všetko.

Caption of the figure above.
Adam Ondra 8b OS

A ešte k našim výkonom. Momo mala trošku smolu, pretože padala v posledných metroch, či dokonca krokoch, ja sa tiež za svoje výkony hanbi? nemusím a Adam, jeho výkony hovoria za všetko. Proste KING.

Adam Ondra (rock empire, lasportiva)

Estado critico ( Siurana) 9a (pod?a Adama 8c+)
Broadway ( Siurana ) 8c+/9a
Travers de la Enmiend( Sta. Lynia ) 8c+/9a,
L´odi social 8c+ ( Siurana )
Blomu L3 8c+ ( Sta. Lynia
La novena puerta ( Sta. Lynia ) 8c/c+ PP
El koala ( St. Lynia ) 8b+, první OS přelez cesty dříve hodnocené jako 8c
Desafiando a Newton ( Alquezar ) 8b+ OS,
Sta. Lynia, Bad Boy, Blomu L2, Sexhibition – cesty obtížnosti 8b, styl OS
Umpah – pah o entre a dos aguas ( Siurana ) 8b flash
celkem okolo 20cest nad 8a v průběhu asi 14 dnů včetně restday

Caption of the figure above.

Kubo Kováčik, Santa Linia
 
Kubo Kováčik( VERTIGO, MK?K Modra)
Santa linia 8b PP
??? 8a/a+ Flash
Aplum 8a+ PP
Fam de mai 8a+ PP
Celkovo 6x8a PP, 2x 8a+ PP, 1x8b PP, 1x8a/a+ PP

Momo Kun Gáberová:
Mandragora 7b+ Flash
Air line 7b+

Caption of the figure above.

Bongisti

Komentáre (5)

Zázraky pod španielskym slnkom

23.02.2007 12:50:23
- Jar.

Adam jako Bongista je fakt dobré photo, škoda že okolní lezci (z FR.) pro to neměli takové nadšení jako ostatní.

Zázraky pod španielskym slnkom

28.02.2007 16:17:43
- brano

No ... na začiatok sezóny pekne nastavená latka ...

Zázraky pod španielskym slnkom

15.03.2007 13:38:26
- Pedro

Naozaj pekny clanok.... dobre fotky. <br /> Pokial nabuduce budete v spanielsku, tak nevahajte a zastavte sa tu unas v CHULILLA iba 60 km od Valencie. <br /> Nas web: www.casaruralserenachulilla.com <br /> <br /> Tu tiez su fantasticke skaly !!!

Zázraky pod španielskym slnkom

04.04.2007 17:18:24
-

Ten obrovsky previs co je aj v nahlade to je ta Santa Lynia?

Zázraky pod španielskym slnkom

04.04.2007 17:23:16
-

to je parada ze ich pustia zo skoly, chodi vobec adam este do skoly ci uz len lezie?

Túto položku môžu komentovať iba prihlásený používatelia. Prihlás sa alebo zaregistruj!