Are you hungry for ice?

  • Bolo niečo po jednej ráno. Šiesti sme už stáli na stanici a čakali na Emila, ktorému boli ako „zodpovednému vedúcemu skupiny“ zverené vopred kúpené lístky na vlak do Prahy. Objavil sa asi 4 minúty pred odchodom vlaku. Obsadili sme si jedno kupé a asi po 7 hodinách už blúdili po pražskom letisku. Zakempili sme nakoniec na lavičkách, kde sa rozpútala bitka o slovenské rožky a májku. V Oslo na letisku nás už čakali chalani aj s Autom (9miestnym mercedesom ) plným batožiny , lezeckého matrošu a lyží ..a môjho snowboardu.

Caption of the figure above.

 

Caption of the figure above.
 

 

Čakali nás asi 4 hodiny cesty do cieľovej stanice Rjukan. Večer sme dorazili do campu v Rjukane. Keď sme prišli bola už tma tak sme videli iba svietace okná chatiek. O to väčší zážitok to bol keď sme ráno začali vyliezať z chatiek a ukázalo sa nám Nórsko v plnej zimnej kráse. Kopy snehu, len vyšliapané chodníčky medzi chatkami a ranným slnkom osvietený vrch Gausstatoppen (1883m – najvyšší vrch v okolí Rjukanu).

 

Caption of the figure above.

 

Naložili sme sa do auta a vyrazili na prieskum Krokanu (kt. neskôr dostal nové meno-Krocan), doliny so 46 vodopádmi .Poliezli sme pár ciest  a večer sme sa vymrznutý na chatke dohodli, že zajtra vymeníme zmrznutú dolinu a ľady za slnko a prašan. Takže tretí deň na nórskej pôde sme strávili prekonávaním výškových metrov. Chalani šlapali na pásoch a ja ako jediný zástupca ženského pohlavia som šlapala za nimi so snežnicami na nohách a boardom na chrbte. Po pár stovkách výškových metrov už nepomáhali ani snežnice tak som ich prihodila k boardu na ruksak a šlapala v Emilovej stope , ktorému na moje šťastie nelepili pásy :) .Po pár hodinách šlapania sme sa dostali na hrebeň. Tie posledné metre ku vrcholu si asi všetci užili najviac. Výhľady na tú nádhernú krajinu stáli za všetko na svete. Bola to jedna z tých chvíľ pre ktoré sa oplatí žiť. Keď je ti jedno všetko a všetci....
 
Caption of the figure above.
 
...stálo to za všetky obete, ktoré sme kvôli tomuto výletu podstúpili keďže väčšina ľudí sa o tejto akcii dozvedela pár (ja 2) dni pred odletom . Nechali sme doma všetky plány a povinnosti a proste odišli.
Zjazdili sme Gausstatoppen cez jeden krásny vysnežený žlab. Všetci sme si tú cestu naozaj užili. Chalanom tá cesta asi nestačila tak lyžovali popod stĺpy elektrického vedenia až dolu do Rjukanu. Na večernej bojovej porade sme schválili návrat na ľady. Jeden deň sme strávili znovu v Krokane. Deň začal monumentálnym príchodom slovenskej výpravy. Zatiaľ čo všetci pod ľadmi vybaľovali laná a obúvali si mačky , my sme vytiahli gril a dvoch 3 a pol kilových morských pstruhov. Úloha šéf kuchára prischla Fredymu. Ryby boli perfektné skoro ako pohľad na výrazy v tvárach okoloidúcich horolezcov..:) A to už sme našu povesť skromných horolezcov totálne zabili, keď chalani doniesli z chatky čajník, ktorý spojili s grilom a vznikla ranná idylka pri šálke kávy:)
Na ďalší deň si chalani vybrali viacdlžkový ľad Verdes Ende a ja s Rišom sme sa rozhodli pre trojdĺžkový Trapfossen. V ten deň sme v doline namerali -21°C čo sme si všetci užili a ja obzvlášť keďže Trapfossen bol môj 1. viacdĺžkový ľad. Rišo mi na 1. štande asi 150m nad roklinou vysvetľoval ako sa lezú viacdĺžkové ľady. 
 
Caption of the figure above.
 
Aj napriek tomu, že s výškami som nikdy nemala problémy , mi nebolo všetko jedno keď som sa na druhom štande pozrela pod nohy. Ľad aj pri teplote -21°C tiekol a celý štand vrátane lana poriadne zamrzol tak mi trvalo dosť dlho kým som ho rozobrala. Minimálne dosť dlho na to aby mi stihlo zamrznúť všetkých 20 prstov. Chalani si zatiaľ užívali na Verdes Ende o dolinu ďalej.
Večer sme sedeli na chate pri čaji aj nečaji :) a rozoberali plány na ďalšie dni. Zhodli sme sa na presune base campu z Rjukanu do Hemsedalu. Deň pred odchodom z Rjukanu sme stihli ešte poliezť nejaké ľadopády pod vodnou elektrárňou (múzeom Vemork) a zlaniť 50 m most.
Cestou do Hemsedalu sme strávili v aute asi 6 hodín. Mali sme ten nádherný kraj rovno za sklom , ale cítila som ,že sme od neho nekonečne ďaleko. Bola medzi nami rýchlosť. Pár krát sme zastavili a zdokumentovali sme okolie. Prechádzali sme okolo fjordu , hustých lesov a fotogenických nórskych chalúp, ktorým zo striech vyrastali malé smreky..a všade okolo hory a posledné lúče slnka, ktoré sa s nami zase lúčili na pár hodín..
Išli sme už asi 10 km na rezerve a ešte k tomu do kopca čo dalo nášmu „autobusu“ zabrať a preliala sa nám nafta. Jediným riešením bolo cúvať do kopca a ak sa to zdá stále normálne, tak ani zďaleka ...aby bolo auto ľahšie tak musela celá jeho posádka bežať za ním čo bola celkom slušná zábava nielen pre Fredyho ktorý šoféroval ale aj pre okoloidúcich Nórov, ktorí obiehali cúvajúce auto za ktorým bežalo 8 blázov. Okrem toho sme vtedy namerali príjemných -27°C. (nič lepšie ako večer si zabehať nepoznám:)
Prvý deň v Hemsedale sme poňali viac-menej rekreačne. Ďalšie ráno sme mali v pláne vyliezť jeden viacdĺžkový ľad ale po hodine brodenia sa v snehu po lakte sme pokus dostať sa pod nástup vzdali a zavolali sme Fredyho aby nás prišiel vyzdvihnúť :).Doly a Miky si zatial užívali jeden parádny ľad, kde ich vymietla prachovka.
 
Caption of the figure above.
 
Všimli sme si to od cesty keď sme čakali na náš biely autobus. A stihol si to včas všimnúť aj Miky a zvečniť to objektívom svojho foťáku (na kt. neskôr padla hruda ľadu takže viac takýchto pohotových záberov sa už nepodarilo zachytiť – škoda). Ako ďalší bod programu sme sa večer úplne dorazili na večernom lyžovaní v Hemsedale na perfektne upravených a osvetlených zjazdovkách. Celkom badateľný rozdiel proti tomu brodeniu...:)
Ráno som zas vyliezla z postele ako posledná. A keby to nebol jeden z dvoch posledných dní na nórskej pôde asi by som ani nevstala. Ale bol takže som už ráno stála pod ľadopádmi v doline Rjukandefossen a istila som Vinca a bavila sa na Emilovi , ktorý vyliezol cestu, zlanil ale cepíny nechal zaťaté hore v lade.
Posledný deň na ľadoch skončil bez ujmy na zdraví.
 
Caption of the figure above.
 
Teda okrem Emilovej rozrezanej pery (ľady opäť zaútočili)..:)
 
Ešte som nemala tú česť lietať s Nórskymi aerolíniami, no pohľad na bezstarostne vyzerajúceho pilota ma celkom potešil(pravdepodobne si čítal manuál:)) taktiež ako na Dolyho, ktorý striedal farby a to sme ešte len stáli na letisku. A mal prečo. Ale to ešte nevedel...Lietadlo nejako podozrivo dlho krúžilo dookola. Potom prišiel vozík a začal krídla obstrekovať  nemrznúcou oranžovou tekutinou. Pravdepodobne to pomohlo, a do Prahy sme doleteli v pohode, aj keď s polhodinovým meškaním. Naša výprava sa končí...študenti sa vracajú dohnať spánok do školských lavíc, pracujúci si vybavili ešte pár dní voľno na reset, Dolymu a Mikymu sa tých pár hodín na Slovensku zunovalo, a tak vyrazili do Talianska. A Ďuro? Ten je zrelý na nový Guinessov rekord. Týždeň po návrate predal všetko svoje horolezecké náradie v rekordnom čase –tri hodiny:)
 
Viac info na http://www.rjukanhytte.com/
A na http://www.mountain-environment.com/rjukanguide.html
 
 
S pozdravom „ Hore zdar „ Lucia LULA Majeríková
 
Fotky sú od Fredy, Lula a Miki
Viac foto v galérii http://www.climb.sk/gallery.php?modul=gallery&akce=galerie_ukaz&galerie_id=110
A na http://www.vivo.sk/photoboard/album/6561
 

Komentáre (12)

Are you hungry for ice?

27.02.2009 01:26:31
- Vlado

super článok, super fotky a určite super ľady!..ticho závidím

Are you hungry for ice?

27.02.2009 12:07:25
- Šaky

Super zábavna akcička, pekne fotky, Nórsko je skvele a tie ľadíky a prašan, hmmm, slintám.Zabudnuté zbrane a cúvajuci autobus :)))))))))), som sa pobavil. Tak nech sa dari, podobnym akciám zdar.

Are you hungry for ice?

01.03.2009 09:38:30
- andrej

perfektny clanok, aj ja len tísko závidím

Are you hungry for ice?

01.03.2009 12:05:02
- MR

Presne takto som si to predstavoval. Hodne lezeckeho a fotografickeho umenia. Len tak dalej.. :)

Re: Are you hungry for ice?

03.03.2009 13:19:11

:)

Are you hungry for ice?

02.03.2009 20:49:53
- juraj

na mna sa usmej mariana........

Are you hungry for ice?

02.03.2009 21:45:31

Juro, hlasnejšiééééé

Are you hungry for ice?

03.03.2009 11:56:05
- brco

...budeme trsat az do rana

Are you hungry for ice?

03.03.2009 14:00:30
- duri

parada, takto si to predstavujem, skoda ze som nemohol

Are you hungry for ice?

07.03.2009 23:10:32
- vlado

mariana, mariana, mariana<br /> :o)

Are you hungry for ice?

09.03.2009 11:38:25
- lula

a vodala huča...:)

Are you hungry for ice?

17.03.2009 16:03:56
- monca

ta vasa vyprava vyzera enu ninu tip top.pozeram,ci to nie su fotomontaze/hiihihi/a v skutocnosti ste mali leharo na gauciku.<br /> p.s.dufam aj vodnu fajku ste mali v batozku ako sa patri/pripadne hm.....cokotycinky!congratulation:-))))))

Túto položku môžu komentovať iba prihlásený používatelia. Prihlás sa alebo zaregistruj!