Hospodárske noviny o lezení

  • Nedostupný
    V internetovom vydaní hospodárskach novín nájdete článok "Školské elity neučia všetkých všetko". A prečo tom píšem na lezeckej stránke? V článku o vzdelávaní a rozvoji kľúčových schopností pre úspešnú kariéru autor používa prirovnania k lezeniu. Pre lezcov je článok na prvý pohľad nezaujímavý. Ja ho však považujem za veľmi dôležitý, najmä preto, že poukazuje na pozvoľnú zmenu vnímania lezenia na verejnosti.

Chvíľu som sa zamýšľal, prečo táto zmena nastáva. A prečo až teraz? Kým doteraz bolo lezenie = horolezectvo športom pre pár vyvolených extrémistov, dnes sa stáva halová odnož vďaka rozvoju umelých stien dostupná pre bežnú verejnosť. Aj pre novinárov. Aj pre významných ľudí - keďže v manažérskych kruhoch je lezenie niečo, čím sa dá rozvíjať zodpovednosť, schopnosť riešiť kritické situácie v strese, rozvíjať kreativita, ... Čo to prinesie pre rozvoj lezenia?

Na upútanie krátky citát zo spomínaného článku: "Prvolezci nebývajú obyčajní ľudia. Skrývajú v sebe neobvyklé riešenia, neobvyklú chuť dosahovať úspech. Sú iní. Životná múdrosť však hovorí - šťastie praje pripraveným."

Komentáre (1)

Hospodárske noviny o lezení

04.12.2009 14:28:56
- Igor

zaujimavy link.<br /> ja som niekde cital, ze na zapade je dost lezeckych stien na skolach, prave na rozvijanie nilen vyssie uvedenych schopnosti + koordinacia, rovnovaha.<br /> <br /> presne si poznamenal, ze klucove asi bude vnimanie lezenia ludmi - zmena lezenie={ horolezectvo, zima, nebezpecenstvo } NA lezenie = {sport ktory je dostuny kazdenu ako napr. squosh. na ktory si odbehnem vecer s kamaratmi z prace }.

Nový komentár

Ochrana proti spamu
pät -štyri = Prosím, počkajte. Overujeme, že ste to vy ...