Diagnóza: Klubista

  • Nedostupný
    „UPOZORNENIE: Aktivity, pri ktorých sa tento materiál používa, sú zo svojej podstaty nebezpečné. Ste zodpovedný za svoje vlastné akcie a rozhodnutia.”Príbalový leták PETZL charlet

Je sobota ráno, s priateľmi fičíme na Kalamárku. Máme pár hodín meškanie, nakladanie nám trvalo trošku dlhšie. Veľmi si s tým ale nelámeme hlavu. Je jún, vidno je do deviatej, určite si skvele zalezieme...

Rozliezame sa v krásnej päťke. V hornej časti síce trochu rozbitá – treba dávať pozor čo človek chytá – no charakterom, krokmi... ak by som liezol päťky, zamiloval by som sa. Dolezieme, do cesty sa chystá nastúpiť ďalšia skupina. Chalan a tri baby. Chalan má prsák, a napriek tomu, že neprší, prilbu. Klubista. V tej ceste je to hore ale fakt rozbité, sú tam aj lokre, uznávam, ističovi sa prilba celkom hodí. Na moje prekvapenia však do cesty nalieza chalan a dole necháva babu bez prilby...

O niečo neskôr si vypočujeme jeho príbeh:

„Raz som liezol takú trojku, pošmykol som sa, spadol, otočilo ma, a ostal som vysieť dole hlavou 10 cm nad zemou. Odvtedy vždy nosím prsák a prilbu.“

Neveriacky s kamošom krútime hlavami. Klubista.

Klubizmus

Klubizmus je na svete už desiatky rokov. Svoju patologickú podobu však začal nadobúdať až v deväťdesiatých rokov. Toto obdobie charakterizuje rozpad centrálnych štruktúr, znížený prísun finančných prostriedkov, otváranie hraníc. Kluby prestávajú disponovať finančnými prostriedkami a strácajú schopnosť určovať, ktorí členovia sa lezeckého výjazdu zúčastnia a ktorí nie. Ľubovoľný horolezec sa môže prakticky zo dňa na deň vybrať do ľubovoľnej oblasti. Jedna z dovtedajších úloh klubov – príprava a organizácia lezeckých výjazdov – prestáva mať zmysel.

Členstvo v klube prestáva mať elitný charakter. Kluby sa postupne transformujú na skupiny dobrodružne založených ľudí, nie nevyhnutne horolezcov. Súčasťou klubu sa stávajú cyklisti, turisti, krasokorčuliari a skialpinisti. Členstvo často slúži iba ako príležitosť nájsť si životného partnera. Kluby prestávajú fungovať ako organizácie združujúce ľudí s vášňou pre lezenie.

Oblasť pôsobenia klubu, ktorú najviac ovplyvnil nedostatok financíí je „dohľad“ nad lezeckými oblasťami. Tento dohľad zahŕňa vybavovanie výnimiek, registrácia prvovýstupov, preisťovanie ciest. Paradoxne, vďaka nedostatku peňazí sa preisťovanie nedeje živelne. Keď už sa peniaze nájdu, cesty preisťujú rozumní ľudia, vďaka čomu existujú krásne preistené oblasti ako Súľov, Kalamárka, ale napríklad aj umelá stena Pajštún.

Asi najdôležitejšou oblasťou pôsobenia klubu, je výchova nových horolezcov a s tým súvisiaca klubová metodika. Je to oblasť, ktorá odolala všetkým turbulenciám a prežila dodnes. Pretože sa v nej klubizmus prejavuje najintenzívnejšie, budem sa jej v ďalšom texte venovať podrobnejšie. Pozrime sa na základné zručnosti lezca. Sú to, podľa dôležitosti, v uvedenom poradí:

  - Schopnosť liezť

  - Schopnosť posúdiť riziko

  - Metodika 

Tento zoznam samozrejme nie je úplný. Všeličo by sa doň dalo zaradiť. Uvedené zručnosti sú však pre lezca esenciálne a zároveň sú to zručnosti, pri ktorých sa klubizmus najviac prejavuje.

Schopnosť liezť

Môže to vyznieť triviálne ale toto je skutočne základná vlastnosť. Schopnosť liezť v sebe zahŕňa nie len fyzické ale aj psychické schopnosti. Umožňuje lezcovi preliezť problém. Všetko ostatné prichádza na rad až vtedy, keď lezec problém preliezť nevie. Čím viac má lezec nalezené, tým lepšie dokáže posúdiť vlastné schopnosti. Napriek tomu, že je lezenie základnou zručnosťou lezca, kurzy v kluboch sa z mne nepochopiteľných dôvodov sústreďujú skôr na teoretickú prípravu, a výučbu schopnosti liezť odsúvajú do úzadia. Výsledkom je, že absolvent kurzu síce nemá nič nalezené, ale zato vie napríklad spraviť v horách štand. Čiže má zručnosť, ktorú (ak ma len štipku zdravého rozumu) by sa ani len nemal pokúšať využiť. Pretože ešte nevie liezť. Lenže jeho to naučili, takže asi už môže... alebo žeby nie? Niet divu, že je potom klubizmus v horách kapitola sama o sebe...

Nedeľné ráno. S Jančim pomaly vyliezame zo spacákov. Idem nabrať vodu do neďalekého potoka zatiaľ čo sa Janči snaží nabootovať po domácky vyrobený varič. Niečo zjeme a zohrievame sa horúcim čajom. Je síce koniec mája no okolo Volej veže sa ešte belejú zvyšky snehu. O hodinu už nastupujeme do steny. Asi v troch štvrtinách dobehneme dvojicu chalanov. Dáme sa do reči, posledné dĺžky doliezame spoločne. Milí chlapci. Okolo obeda sme na vrchole Volovky. Spoločne sa fotíme, spoločne sa tešíme z nádherného výhľadu. Zhovárame sa. Klubisti. Dôjde reč aj na lezenie a tu skúsenejší z dvojice odtají:

„Nemám na to, aby som sa na skalkách púšťal do ťažších vecí, preto chodím do hôr. Tieto ľahšie cesty stále zvládnem.“

S Jančim sa na sebe iba neveriacky pozrieme...

Jedna z vecí, ktorú by lezec v horách nemal robiť, je liezť na svojej hranici. Viem, viem, youtube je plný krásne nastrihaných videí lezcov, ktorí lezú superťažké prásky v horách. Napriek tomu, by ste sa o niečo také nemali pokúšať. Všeličo sa totiž môže pokaziť. Počasie sa môže prudko zmeniť. Vás alebo vášho spolulezca môže zasiahnuť uvoľnený kameň. Ľubovoľné, inak triviálne, zranenie – vyvrtnutý členok, narazené zápästie, natiahnutý sval, môže v horách nadobudnúť vážny rozmer. Problém nemusíte mať vy, ale iná dvojica vo vašej blízkosti. Ak ide všetko hladko, môže to byť super. Ak sa ale niečo pokazí? Potom čo? Vrtuľník? Ani ten vás nezachráni za každých podmienok... Prečo teda klubisti lezú v horách na svojej hranici? Odpoveď je jednoduchá – ak by mali liezť jednu alebo dve úrovne pod svojou hranicou, pre mnohých by to znamenalo, že v horách nebudú liezť vôbec. A to by snáď potom museli začať trénovať, alebo čo...

Schopnosť posúdiť riziko

Táto schopnosť umožňuje lezcovi v nejakej situácii identifikovať možné riziká, uvedomiť si možné dôsledky, a rizikám buď predísť, alebo aspoň minimalizovať ich možné dôsledky. Charakteristické pre klubizmus je tvrdohlavá ignorancia tejto zručnosti. Niekoľko typických príkladov:

Situácia 1: Prvolezcovi pri lezení hrozí, že spadne a otočí sa dole hlavou.

Reakcia klubistu: Treba si nasadiť prilbu.

Správna reakcia: Treba vedieť liezť. Pri lezení si treba dávať pozor, na pozíciu lana a nohy tak, aby sa v prípade pádu noha nezachytila o lano. Padať treba kontrolovane.

Situácia 2: Prvolezcovi pri lezení v rozbitej ceste hrozí, že uvoľní nejaký kameň.

Reakcia klubistu: Treba si nasadiť prilbu.

Správna reakcia: Treba vedieť liezť. Pri lezení si lezec má dávať pozor, čo chytá. Istič by mal voči lezcovi stáť tak, aby prípadný padajúci kameň padal mimo ističa. Istič by mal sledovať lezca, aby mohol na prípadný padajúci kameň rýchlo zareagovať. Ak lezec predsa len niečo uvoľní, tak by mal zakričať. Ak by mal mať pri lezení niekto prilbu, tak v prvom rade istič.

Situácia 3: Pri zlaňovaní s prúsikom, pri nesprávnej dĺžke repky hrozí vbehnutie prúsika do zlaňovacej osmy.

Reakcia klubistu: Treba si prúsik uviazať nad osmou.

Správna reakcia: Treba použiť vhodne dlhú repku a naučiť sa prúsik viazať tak, aby do osmy nevbehol.

Pri každej zo situácií sa vyskytuje riziko, ktoré treba posúdiť a vhodne naň zareagovať. Správna reakcia zvyčajne nie je triviálna, prípadne môže existovať niekoľko spôsobov ako vhodne zareagovať. Reakcie klubistu však majú spoločnú charakteristiku – instantnosť. Klubista sa snaží zredukovať riešenie problému, ktoré je častokrát netriviálne, vyžaduje úsilie, prípadne schopnosť rozhodovania, na použitie nejakej jednej pomôcky alebo jedného zástupného riešenia. V prípade prvých dvoch situácií úlohu takejto  pomôcky plní prilba. Pomôcka má pre klubistu okrem praktického aj psychologický význam – plní úlohu zaklínadla/amuletu, ktorý pri lezení klubistu chráni (som v bezpečí, mám prilbu). Takýto prístup má samozrejme niekoľko nevýhod. V prvom rade bráni porozumeniu podstate rizika. Bráni poznaniu spôsobov, aj alternatívnych, ako riziku predchádzať alebo minimalizovať jeho dôsledky. Ak klubista príde o svoj amulet, významne to ovplyvňuje jeho schopnosť liezť. Preto nie je ochotný vzdať sa svojho amuletu, aj keď tým objektívne zvyšuje riziko. (Napríklad tým, že lezie s prilbou a dole nechá ističa bez prilby.) No a nakoniec, pri takomto prístupe sa vytvára ilúzia toho, že pri použití nejakej pomôcky nemôže dôjsť k poškodeniu zdravia alebo strate života. Citát zo začiatku článku upozorňuje presne na to.

S Violou si užívame prvý slnečný víkend po zime. Sme na Peilsteine, v slnečnom, na juh otočenom sektore. Okolo nás je plno dvojíc, ktoré dostali rovnaký nápad. Občas okolo nás začujeme, ako nejaký lezec uvoľní kameň, ktorý sa s hukotom rúti dole stenou. Pri nástupoch je fakt plno, Viola sa preto rozhodne pre jednu päťku. Je rozbitá a vyzerá hnusne. Neliezol by som ju ani za peniaze, ale Viole z nejakého dôvodu učarovala. Odmietam ju v tom hnuse istiť. Nemám so sebou prilbu a predstava padajúcich kameňov sa mi vôbec nepáči. Viola mi však necháva svoju prilbu a nastupuje do cesty. Vylezie ju bez ťažkostí, pri spúšťaní sa nevyskytnú žiadne problémy. Vraciam prilbu Viole. Potom nastupujem ja. Do inej cesty. Z jej obtiažnosti a charakteru usudzujem, že by v nej nemali byť žiadne lokre. Nastupujem položeným predskalým, pokračujem kolmou platňou. Len tak-tak preliezam kľúčové miesto, dočahujem madlo, neskôr sa do madla postavím a oddychujem. Keď vydýcham a vyklepem, kričím dole Viole, že pokračujem. Pri prvom kroku z madla vyberám špičkou kameň. Cítim ako mi ubieha z popod palca. Pozriem dole na Violu a kričím: Kaméééň! Viola sa pozrie hore, skloní hlavu. Kameň padá pred ňu, odráža sa o predskalie, mení smer a zasiahne ju spredu do čela. Violine čelo zalieva krv. Pribiehajú ľudia, preberajú istenie. Zatial čo zlaňujem, dole prebieha záchranná akcia.

Neskôr celú situáciu analyzujem. V duchu sa mi ako v spomalenom filme prehráva celá udalosť znovu a znovu. Mohli sme nešťastiu predísť? Madlo som najskôr držal. Potom som na ňom stál. Vôbec som ale necítil, že by tam bol uvoľnený kameň. Mohla niečo spraviť Viola? Na hlave mala prilbu, o kameni vedela včas, nemohla ale predpokladať ako sa kameň od predskalia odrazí. Kde sa teda stala chyba?

My lezci, vždy keď sa vyskytne nejaká nehoda, máme tendenciu hľadať príčinu v ľuďoch – nesprávne použitý materiál, nedostatok skúseností, podcenienie rizika... Objektívne ale v mnohých prípadoch nie je možné spraviť nič. Hľadaním príčin sa snažíme odsunúť na bok skutočnosť, ktorá pretkáva celý lezcov život – bez ohľadu na to ako dobre lezieme, bez ohľadu na to ako dobre sa vieme vyhýbať rizikám, bez ohľadu na to koľko máme skúseností, ako dobre ovládame metodiku alebo aký kvalitný máme materiál, vždy existuje reálne riziko zranenia alebo smrti. Vyrovnanie sa s touto skutočnosťou je dôležitým míľnikom v psychologickom vývoji lezca a vôbec prvým predpokladom pre lezenie v horách.

Metodika

V časoch nie tak vzdialených bolo bežné, že sa za metodicky správne považovalo požitie pavúka na automatické vyvažovanie štandu. Pri vytrhnutí jedného istiaceho bodu sa pavúk presunul, došlo k trhnutiu, a štand ostal na jednom istiacom bode. Ak by ste niečo také spravili dnes, pravdepodobne by to nefungovalo. V minulosti sa totiž na spájanie istiacich bodov štandu používali slučky, ktoré mali oveľa lepšie dynamické vlastnosti. Ak by ste dnes použili ako slučku dyneemu, hrozilo by kvôli veľkým rázovým silám vytrhnutie aj druhého istiaceho bodu, prípadne pretrhnutie slučky.

Tento príklad demonštruje dôležitú vec – metodika je živá vec. Vyvíja sa. Rovnako ako sa vyvíjajú materiály, istiace pomôcky. Podobne, metodiku ovplyvňuje výskyt nehôd. Z toho sa dá usúdiť, že štúdiu metodiky sa treba neustále venovať. Neustále treba konfrontovať svoje vedomosti s výskytom nehôd, novými pomôckami, materiálmi a postupmi. A to je presne to, čo sa v kluboch nedeje. Úplným vrcholom je vymýšľanie vlastných metodických postupov. Nechápte ma prosím zle. Na riešenie problému zvyčajne existuje viacero alternatív. Snáď sa však zhodneme na tom, že viazanie prúsika nad osmou alebo zapnutie istiacej HMS inak ako cez spojovacie oko (belay loop) medzi takéto alternatívy nepatrí.

Výskyt klubizmu

Klubizmus sa vyskytuje najmä v horolezeckých kluboch. Taký klub má zvyčajne členov, ktorí nelezú. Klub usporiadava (horo)lezecké kurzy, ktoré vedú ľudia, ktorí nelezú. Na kurzoch ľudí na jednej strane neprimerane strašia, na druhej strane ich vedú k tomu aby ignorovali skutočné riziká spojené s lezením. V rámci metodiky učia aj úplné sprostosti. Na (horo)lezeckom kurze ľudí samozrejme neučia liezť.

Symptómy klubizmu

Klubizmom trpia jedinci ktorí sú členmi horolezeckého klubu a:

  - Lezú veľmi málo prípadne vôbec

  - Ak predsa len lezú, snažia sa liezť v horách, podľa možnosti na kraji svojich schopností

  - Nie sú schopní identifikovať a posúdiť riziko

  - Pri minimalizovaní rizika sa spoliehajú na amulety a zaklínadlá

  - Ovládajú, prípadne aj učia chybnú metodiku

Ako klubizmus liečiť

V prvom rade netreba do klubu vstupovať. Ak už v klube predsa len ste, pokúste sa zistiť, či je váš klub postihnutý klubizmom. Ak áno, skúste skontrolovať, či vy osobne trpíte niektorými z príznakov klubizmu. Ak nie, urýchlene z klubu vystúpte. Je dôležité, aby ste svojim členstvom v klube nelegitimizovali výučbu nesprávnej metodiky alebo bagatelizovnie rizík! Ak niektorým príznakom trpíte, pokúste sa ho vyliečiť. Boj s klubizmom môžete začať v dvoch rovinách – osobnej a klubovej. Ak neleziete, začnite pravidelne liezť. Ak leziete v horách na svojej hranici, vráťte sa na cvičné skalky. Ak sú vaše metodické znalosti založené na kurze, pravdepodobne obsahujú aj zastaralé informácie, dezinformácie, prípadne hlúposti. Konfrontujte ich s najnovšími poznatkami. Venujte sa samostatnému štúdiu metodiky, učte sa identifikovať riziká, predchádzať a minimalizovať ich dôsledky. Učte sa samostatne rozhodovať. Uvedomte si a prijmite skutočnosť, že pri lezení existujú riziká, ktorým sa nedá zabrániť a že pri lezení sa možete vy alebo vaši blízki zraniť alebo zomrieť.

V klubovej rovine sa postupne pokúste z klubu odísť. Okamžité vystúpenie z klubu neodporúčam, môže totiž spôsobiť bolestivé prerušenie sociálnych väzieb. Oveľa lepšie je odchádzať z klubu postupne. Vhodným začiatkom je prestať platiť členské. Postupne môžete vynechávať, neskôr úplne zrušiť, pravidelné schôdze v krčmách. Okrem toho, že oslabíte klubizmus tiež spravíte niečo pre svoje zdravie. Opatrne sa začnite vyhýbať plánovaným klubovým akciám. Začnite vyhľadávať spoločnosť ľudí s vášňou pre lezenie. S týmito ľuďmi trénujte a choďte na spoločné akcie.

Ak nie ste schopný s niektorým príznakom klubizmu bojovať, radšej prestaňte liezť.

Záver

Poznatky o klubizme som získal počas niekoľkých rokov pri svojich pozorovaniach klubistov zo Slovenska, Čiech a Rakúska. Tento článok som napísal v dobrej viere, že pomôže predísť horolezeckým nehodám. O tom, že si klubizmus zaslúži pozornosť svedčia napríklad tieto nehody:

22.05.2011: http://www.lzs.sk/?mod=public &go=clanky&i=1347&page=

23.4.2011: http://www.lzs.sk/?mod=public &go=clanky&i=1317&page=

06.11.2010: http:// tvnoviny.sk/spravy/regiony/horolezec-vypadol-z-cvicnej-skaly-pri-pajstune.html

13. 7. 2010: http://www.lzs.sk/?mod=public& amp; amp; amp; amp; amp;go=clanky&i=986&page=

Sú to samozrejme iba nehody, ktoré si získali mediálnu pozornosť. Za posledné dva roky sa nehôd, ktoré je možné pričítať na vrub klubizmu, stalo omnoho viac.

Maroš Ivančo

Komentáre (105)

Diagnóza: Klubista

20.06.2011 23:14:41
- adi

nesuhlasim z kazdou vetou, ale dobreeeee :-)

Re: Diagnóza: Klubista

24.06.2011 08:28:51
Reakcia - Lacibaci

Radsej keby si sa venoval metodike a prevencii ty mudrlant.<br /> prevencie nikdy nieje dost a kritizovat ze niekto je slaby lezec pripadne z menej skusenostami je ubohe. Aj ty si nejak zacinal.<br />

Diagnóza: Klubista

01.07.2011 11:33:09
Reakcia - Pardal

Podla mna clanok vychadza z nespravnej logiky delenia lezcov na klubistov a neklubistov. V obidvoch skupinach su rozni ludia a nekedy na prvy pohlad nie je zrejme, kto je kto. Prisudzovat potom celej skupine nejake vlastnosti zopar jednotlivcov je prinajmensom nespravne. Ale ako podnet k zamysleniu ako viac liezt a zlepsovat sa nielen v lezeni, ale aj v metodike (ruka v ruke) je clanok fajn.<br /> <br /> Hlavne slunce v dusi. :-))

Diagnóza: Klubista

21.06.2011 07:46:34
-

Podla mňa máš dosť velké komplexy z toho že ťa do takého klubu nechceli zobrať keď si bol malý :DDDDDDDDDDDD<br /> Sa musíš inak nudniť vypisovať tu takúto žebrákovinu, ťahaj radšej liezť

Re: Diagnóza: Klubista

21.06.2011 08:46:53

...padla kosa na kamen a klubista sa ozval :)

Diagnóza: Klubista

21.06.2011 08:17:58
- misiak

super clanok, pobavil ma :D bohuzial s mnohymi vecami musim suhlasit.

Diagnóza: Klubista

21.06.2011 08:20:02
- Robo

Hehe Marosu, som nevedel, ze mas taketo analyticko-spisovatelske vlohy. Good clanok, pobavilo ;)

Diagnóza: Klubista

21.06.2011 08:30:27
- Filip

Maros nepovie, ze si k****, ale ze si klubista, ked chce pokarhat. Druha najhorsia nadavka je &quot;cyklista&quot;... :) vo vseobecnosti ma pravdu...

Re: Diagnóza: Klubista

21.06.2011 15:44:35
Reakcia - liuu

doteraz som si myslela ze &quot;cylkista&quot; je najhorsi :-)

Diagnóza: Klubista

21.06.2011 08:34:54

:D pekne, btw. &quot;klubistov&quot; maju aj v Australii..

Diagnóza: Klubista

21.06.2011 09:09:35
- klubista

super clanok, vtipny a tolko sebaironie v nom :)<br /> <br /> napr. to s tou situaciou 2 - treba vediet liezt a neuvonovat kamene a o par riadkov nizsie si prizabijes istica uvolnenym kamenom :)<br /> <br /> ale najlepsie je na tom ako pises ze ked neprsi netreba nosit helmu, lebo staci &quot;kontrolovane&quot; padat :)

Re: Diagnóza: Klubista

21.06.2011 17:30:44
Reakcia - klubista

znovu citam a znovu sa bavim, niektore perly na prvy pohlad nevidiet. situacia 3: treba dat vhodne dlhu repku a s nou zlanovat :)<br /> <br /> kokso, cely retazec mam na 20kN a viac - tak dotoho vlozim repku s nosnostou 4-5kN :)

Re: Re: Diagnóza: Klubista

21.06.2011 22:13:15
Reakcia - Lekvar

Predsa ked mas repku pod zlanovacou pomockou, tak sa lano nezastavi len kvoli tomu, ze by tam bola ta repka, ale kvoli tomu, ze ta repka vytvori podmienky na to, aby zlanovacia pomocka lano zabrzdila. V tom pripade je repka samotna namahana silou zodpovedajucou len zlomku svojej nosnosti a tie 4-5kN nosnosti, ktore vo svojom prispevku spominas na to bohate stacia. Klubista. ;)

Re: Re: Re: Diagnóza: Klubista

22.06.2011 08:45:52
Reakcia - klubista

hej mas pravdu, som si to zle precital, myslel som ze vysvetluje ze to ma byt podla metodiky - teda na osmu som naviazany cez slucku (a namiesto tej slucky tam dava repku)<br /> <br /> nic to nemeni na tom, ze hoci lezie tak 7 ma sebavedomia na rozdavanie :)

Re: Diagnóza: Klubista

22.06.2011 10:08:16
Reakcia - Lukas

Ktory pad vacsi ako 5 metrov je kontrolovatelny??? :-)

dlzka padu vs kontrolovatelnost

22.06.2011 11:35:25

Co si pod kontrolovatelnostou predstavujes? Podla mna pad dlhsi ako 5m moze byt kontrolovatelny.

Re: dlzka padu vs kontrolovatelnost

22.06.2011 13:48:46
Reakcia - klubista

jasne, aj 100metrov mozes padat a stale to mas pod kontrolovu, ved vies ze padas :)<br /> <br /> v skutocnosti je to ale blbost, kontrolovane sa da skocit do lana, alebo ked viem ze ak sa mi nepodari nejaky krok tak padnem. vtedy dopredu viem co sa bude diat, ale ak sa smyknes, ostane ti kamen v ruke, tak jedine co si budes kontrolovat su zuby ale urcite nie pad :)

Re: Re: dlzka padu vs kontrolovatelnost

22.06.2011 14:37:31

pocas padu sa mozes zrovnat otocit, vymotat z lana ...

Re: Re: Re: dlzka padu vs kontrolovatelnost

22.06.2011 15:08:26
Reakcia - klubista

jasne, za tu pol sekundu aj niekolko krat :)

Re: Re: Re: Re: dlzka padu vs kontrolovatelnost

22.06.2011 16:25:53

podarilo sa mi pocas padu vymotat z lana a poznam cloveka ktory sa dokazal otocit tak aby nedoslo k vaznejsej nehode

Re: Re: Re: Re: Re: dlzka padu vs kontrolovatelnost

22.06.2011 16:27:35

samozrejme slo o umyselne odskocenie a teda bolo jasne co treba robit

Re: Re: Re: Re: Re: dlzka padu vs kontrolovatelnost

28.06.2011 18:33:58
Reakcia - vlado francek

Jaaaaaj, boze......<br /> suhlasim, su aj pady, ktore sa daju kontrolovat - ked vies ze padnes. Ale ak zaberas za nejaku listu, a ta ti ustreli - letel som od steny takou nekontrolovatelnou vrtulou ze az. Alebo odleti spod nohy nejaka skrabka, pripadne sklzne noha z rajbasu - vsetko su to pady, kde sa nahle uvolnila nejaka kineticka energia, a ta sa vacsinou premietne do rotacie pri pade, a to sa podla mna neda ukontrolovat - ani o lano netreba zachytit. <br /> <br /> A nedajboze, ked pri dlhom pade nastane kontakt so stenou (alebo policou) to su uz ine nekontrolovatelne vrtule. <br /> Hej viem, nemam padat.......... A niesom klubista.......<br /> <br />

Re: Re: Re: Re: dlzka padu vs kontrolovatelnost

22.06.2011 16:38:15

pol sekunde zodpoveda velkost padu 1.23m ;) pri 10-20m mrchach mas malicko viac casu na reakciu

Re: Re: Re: Re: Re: dlzka padu vs kontrolovatelnost

22.06.2011 16:53:49

naozaj malicko, kontroloval si pad alebo si mal len stastie?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: dlzka padu vs kontrolovatelnost

22.06.2011 17:08:51
Reakcia - solo

20m pád trvá myslím 2,7 sekundy. Za ten čas sa dá stihnúť všeličo, nie je problém chytiť lano pri páse a tak sa stabilizovať, ale napríklad vymotať si nohu z lana a otočiť sa ak človek padá dole hlavou, to by asi chcelo mimoriadnu duchaprítomnosť.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: dlzka padu vs kontrolovatelnost

22.06.2011 23:19:10
Reakcia - klubista

20 metrovy pad netrva ani nahodou 2,7 sekundy :) ale aj keby trval , tak je to dost na to chytit lano. ale ak sa ti hned na zaciatku zachyti noha a letis dole hlavou, tak sa urcite neotocis naspat.<br /> <br /> mam taky pocit ze je tu kopec ludi co sice neovladaju teoriu lebo to klubu nechodili, ale o padani nevedia absolutne nic, lebo padli 2x a to po 3 metre a navyse to nebol pad ale odskosk :)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: dlzka padu vs kontrolovatelnost

23.06.2011 07:24:28
Reakcia - solo

Mas pravdu, po prepocitani to vyslo 2,02 s.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: dlzka padu vs kontrolovatelnost

23.06.2011 11:05:20
Reakcia - Lukas

Hej kontolujes to do doby pokial zaberie lano a nastane trhnutie a to ti uda novy smer. KEd si zoberies aj videa borcov co hadzu drzky aj 10 az 30 metrov klepe rukami nohami a po zabere lana hned riesi novu polohu a nie je stale iste ze to &quot;ustoji&quot; az do poslednej chvile

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: dlzka padu vs kontrolovatelnost

23.06.2011 12:10:33

ked zaratas odpor vzduchu tak to mozno bude aj 2,1 ;)

Re: Re: Re: Re: Re: dlzka padu vs kontrolovatelnost

22.06.2011 23:14:13
Reakcia - klubista

to je uplny blud. odkial to mas?

Re: Re: dlzka padu vs kontrolovatelnost

09.08.2011 13:40:24
Reakcia - Mochi

v zasade by som povedal, ze tym &quot;kontrolovanim&quot; padu nemyslel to, ako padas, ale to, ze pred krokom, ktory &quot;smrdi padom&quot; sa pozries, kde mas lano, ako visis, ci si fakt dobre dobrany a nevisi istenie kdesi v skale na vysokom treni, ze sa zda, ze oba konce su napnute, ale v skutocnosti je niekde volne, kde mas posledne istenie, ako je zalozene a v akom kyvadle sa priblizne ocitnes. lepsie sa leti dole s vedomim, ze tusis, co ta caka... to podla mna myslel tym kontrolovanim padu. <br />\r\nje to samozrejme nevyspytatelne, lebo dynamika lana, plus co pride z istenia -&gt; z toho sa tazko odhaduje, kade budes padat a kde zastavis, ale urcite je fajn mysliet na pad ako na beznu vec a nemysliet si, ze &quot;na trojke sa mi nic nemoze stat&quot;. a neriskovat prekladanie noh popod lano a podobne finty, co som uz tiez kdekade zazil. <br />\r\nnie som ziadny profesionalny lezec, skor by som povedal klubista, ale svoje zdravie mam rad a clankov o chybach druhych je dost, treba sa nechat inspirovat a neodsuvat ich iba kriticky bokom...

Re: Re: Diagnóza: Klubista

22.06.2011 13:27:25
Reakcia - blxa

ja som raz kydou 7m zemovku a kontrolovau som to cely cas az po nemocnicu... tam som odovzdau kontrolu osetrujucemu personalu :)

Diagnóza: Klubista

21.06.2011 09:14:24
- brano

Tiez roky pozorujem podobne priznaky, ale nehadzal by som to asi uplne na kluby. Suhlasim, ze vzdelavanie v kluboch by mohlo byt ovela kvalitnejsie, neverim vsak, ze to niekto bude robit dlhodobo kvalitne a zadarmo. Sorry, vsetci nadsenci. A takisto si nemyslim, ze ked zaciatocnik zoberie prveho kamosa, ktory trochu lezie a ide s nim na skaly, tak sa zvysuje pravdepodobnost jeho dlhovekosti. Mozno ked stretne teba, ale si schopny/ochotny odskolit stovky studentov prichadzajucich kazdy rok do BA zacinajucich liezt? Netusim ako je to v inych mestach, ale predpokladam,z e tam klub kapacitne staci a na jedneho skuseneho pripada rozumny pocet kurzistov. <br /> Obavam sa, ze momentalne je pre tych ludi bezpecnejsie naucit sa aspon nieco - v klube s garanciou aspon nejakej kvality - ako od kamosa bohvie ako.<br /> Takze priznaky mame, problem je definovany, ale s riesenim kaslite na kluby nemozem suhlasit. Je skor otazka, ako plosne skvalitnit uroven zaucania, ako motivovat ludi, ktori sa uceniu chcu venovat, podporit ich. Zaujem o metodicke seminare organizovane spolkom bol ked si dobre pamatam dost mizivy.

Re: Diagnóza: Klubista

21.06.2011 09:30:06
Reakcia - Filip

Urcite je problem v tom, ze nie su ludia/cas/peniaze. Maros ale skor poukazuje na to, ze vela z tych ludi &quot;nevie liezt&quot;. Mozno je to tym, ze nelezu (nemaju cas a ine vyhovorky), pripadne ich v kluboch tak vystrasili, ze sa boja liezt nieco tahsie (povedzme od 6 vyssie). Podobny jav som postrehol aj u absolventov Duskovej horoskoly - odovzda im sice obrovske mnozstvo informacii, ale oni ako keby boli potom prilis opatrni a boja sa liezt nieco tahsie... pripadne je cela bezpecnost uplne na nic, ked drbnes v tatranskej stvorke a rozbijes sa len pre to, ze nevies vyliezt ani tu 4-ku (nedavno sa to realne stalo). Podla mna je to vsetko hlavne o samomotivacii - liezt co najlepsie a co najbezpecnejsie a robit pre to vsetko. To nikto nikomu neodovzda, bud to v sebe mas alebo nemas...

Re: Re: Diagnóza: Klubista

21.06.2011 10:03:46
Reakcia - brano

Ja som to tak pochopil, ale mal som pocit, ze niekto by nemusel. :) Inac s tym strasenim (aj ked nei az tak emtodickym) to poznam. Ked som zacinal, tak mi stale hovorili, ze 6 to je strasne tazke, 7 to uz budem musiet strasne trenovat a 8 to asi ani nikdy nevyleziem. Niekolko rokov. A hlavne nechod odspodu, to je tazke ... ono sa to v cloveku nejako zakusne tak podvedome a stale s tym musim bojovat a to uz je kolko rokov.

Re: Re: Re: Diagnóza: Klubista

21.06.2011 10:44:47

alebo ti povedia, ze na Peilstein nechod, lebo su to same platne a dierky, pripadne Adlitz su len previsy a potom ze ak nelezies aspon 8-cky, do tatier ani nechod atd atd. :) potom si precitas Schuberta, pripadne zazijes nejaky pruser (svoj alebo ako pozorovatel) a si odsudeny na celozivotne lezenie 5-iek na Pajstune :)

Re: Re: Re: Re: Diagnóza: Klubista

24.06.2011 09:57:19
Reakcia - komik

Nekonecna debata.<br /> <br /> Niekto sa tlaci strmhlav do vysokych cisel, nakoniec skonci v 8+ alebo aj v 9 s odpalenymi prstami pripadne natiahnutymi svalmi a slachami.<br /> <br /> Niekto berie lezenie ako relax a postupne sa udomacni v 5 kach neskor v 6kach a po case ide aj vyssie. Samozrejme trva mu to ovela dlhsie.<br /> <br /> Ale s tym strasenie z klubov nema nic spolocne. Svoj strach prekonava kazdy sam. A pristup nechcem vediet o riziku aby som nemal nahodou nasrane v gatoch je tiez dost stupidny nemyslis?

Diagnóza: Klubista

21.06.2011 09:19:43
-

Aky je teda dovod nezobrat si prilbu? Netvrdim, ze vyriesi vsetko, ale nic nepokazi. Ukaz mi jedneho lezca co lezie uz viac ako 5 rokov, ktory nikdy nemal lano za nohou a neutrhol nejaky chyt, neskopol ho nohou alebo neuvolnil kamen nad sebou lanom pri spustani. Naco zvysovat riziko? Adrenalin? Frajerina? A este verejne robit blbcov z ludi, co to neberu na lahku vahu, ufff, no podla mna si netrafil. Ano, vacsina mantakov nosi prilby, co ale neznamena, ze nosit priblu je zla vec.

Re: Diagnóza: Klubista

21.06.2011 09:59:37
Reakcia - klubista

vidim ze si uplne mimo, ty si necital ten clanok? nenosit prilbu pri tahani je predsa uplne coool :)

Re: Diagnóza: Klubista

21.06.2011 11:55:21

Dovod? Lebo nejaky retard napise, ze prilba sa nosi len ked prsi alebo len ked istis.<br /> <br /> Odporucam mu jebnut si hlavu celou silou o stenu s prilbou a potom bez prilby, ci uciti rozdiel. Pripadne skocit po hlave do nenapusteneho bazena.<br /> <br /> Su veci, ktore by sa pri lezeni nemali spochybnovat a nosenie prilby je podla mna jednou z nich. OK ked ju nechcem, tak ju nenosim, ale nebudem sa na ostatnych pozerat ako na menejcennych, len preto ze ju pouzivaju.

Re: Re: Diagnóza: Klubista

21.06.2011 14:39:09

s tou prilbou sa nevysmieval ludom, ktori ju nosia. Ale vysvetloval danný tip situacie.<br /> To jest: Chalan ide do cesty kde je lokrovisko a zvys. pravdepodobnost ze nieco zhodi , tak teda prilbu necham isticovi,lebo kamene odjakziva padaju dole (gravitacia) a najpravdepodobnejsie porania ludi stojacich dole pod skalou.<br /> Napr. pajstun, snazim sa tam prilbu nosit (vytahujem ju hlavne ked je vikend a hore je vela magorov) aj ked leziem podla clanku obtiaznosti ktore som nikdy v zivote liezt nemal :)))) pretoze , vela kamenov polietalo vedla mojej hlavy a jeden aj na nej pristal a tom som sa pozeral hore a na sekundu som sklonil hlavu a baac (pomohla malinka lekarnicka ktoru som mal v ruksaku) <br /> Ohladne tych zasahov VZZS (vrtulnik) polovica clankov nemusela byt , pretoze ked si vytknem clenok , rozbijem hlavu atd atd. mam aj otras mozgu (bez priznaku- grcanie) tak kamosovi zbalim ruksak , na clenok nalejem studenu vodu (prip. nasadim dlahu) alebo prilozim nieco studene ,&quot;deravu&quot; hlavu zaviazem a hajde do nemocnice alebo domov. ALe ludia (lezci) dnes povedia nevieme, co ked ma toto poranene alebo toto, aby sme mu nepohorsili. Nuz ludia, niesme s cukru, clenok aj hlava sa zahoja. Potom sa z drobnyh serepeticiek urobia nehody sveta. Kto nevie osetrit taketo banality co potom ked sa stane nieco horsie napr. v horach... <br /> (zazil som &quot;neklubistov&quot; posledne na Blaznovi: Friendy, hexy, coky, uzliky z pieskov predpokladam, lezecky mal len jeden a tahali si nejaku cestu za 5 do jaskyne, 2dl po vlastnyh udajne. Prvolezec sedel 25min pri druhom exprese a bojoval, tak si hovorime toto moze byt este huste...aj tak bolo skaly lietali dole bez zakricania aspon pozor, zlanovanie bez prusika chapem, ale bez uzlikov na konci lan, ktore viseli tak 4-5m nad zemou :) gol bol ked prvolezec hovori znamemu co bol nalezeneny v dost tazsej ceste ako ta ich 5 ze toto som min.rok liezol , nuz a teraz si vyber...

Re: Re: Re: Diagnóza: Klubista

21.06.2011 15:05:18

asi mu ta jaskyna nesadla, alebo forma z minuleho roku bola prec :)

Diagnóza: Klubista

21.06.2011 11:03:29
-

fuch, este ze nie som v ziadnom klube.

Diagnóza: Klubista

21.06.2011 11:19:28
- solo

Nestotožňujem sa s presvedčením autora, že za to môžu kluby, ale súhlasím so základnou myšlienkou - stretol som tiež príliš veľa ľudí, ktorí kládli mimoriadny dôraz na vonkajšie známky bezpečnosti - nosenie prilby, prsáka, rukavíc, neistiť osmou a pod, ale nevedeli prečo to tak robia a pred akým nebezpečenstvom ich to vlastne má chrániť ani kedy im také nebezpečenstvo hrozí a kedy ani nie. <br /> <br /> Takto môžu dopadnúť bez ophľadu na to či sú v klube, alebo sa učili od kamarátov. Každopádne myslím že je lepšie keď ľudia ktorí lezú &quot;rekreačne&quot; teda neinvestujú do tréningu a štúdia lezenia všetok svoj voľný čas majú aspoň tie základné mechanické návyky, ďalej to rozvíjať môžu hocikedy.<br /> <br />

Diagnóza: Klubista

21.06.2011 11:32:35
- Janka

Ha ha, Maroš máš vlohy, ale určitě bych se dokázala o některých věcech pohádat..alébrž nejsem klubista, tak to neudělám ;) Aspoň už vím, na co jsi potřeboval &quot;přeložit&quot; ten guľotrh :D

Re: Diagnóza: Klubista

21.06.2011 14:21:29
Reakcia - Peter IBM

A Teba tusim poznam. :-) Tak, tak, Maros, zdielam podobne pocity ako Janka. Mne hlavne prekazalo (ako som Ti uz aj pisal) to Tvoje bozske &quot;Ja som Boh a oni/vy ste klubisti&quot;, stale sa mame co ucit a stale je nieco, na co si musime davat pozor, vsetci... ako Ta poznam, tak aj Ty + na jednej strane kritizujes klubistov, ze nelezu na cvicnych skalkach a stenach a na druhej strane - ako dokaz, ze si klubistov videl a dostatocne dlho sledoval - uvedies par odkazov na cvicne skalky, kde sa este len nejaki ludia ucili liezt, zbierali skusenosti a spravili nejaku zaciatocnicku hlupost. Uznavam vsak zhubnost rychlokurzov a nebezpecenstvo nadseneho &quot;hrrrr, podme do hor&quot;. Ale... inak... podnetny a dobre napisany clanok. Dolezenia.

Diagnóza: Klubista

21.06.2011 13:10:00

Dalo by sa súhlasiť s článkom..., s výnimkou tej prilby a prsáku..., majú svoj význam rovnako v horách ako na skalkách...<br />

Diagnóza: Klubista

21.06.2011 13:36:14

Vidím, že viacerí reagujete na prsák a prilbu... v článku nekritizujem nosenie prsáku/prilby ako také, ale prístup, v rámci ktorého sa redukuje problém na používanie jednej pomôcky. Prilba je len typickou manifestáciou takéhoto prístupu. Zrejme viacerých prekvapí, že prilbu a prsák nosím. Nie vždy. Viem totiž kedy si ich vziať a najmä prečo.<br /> <br /> @Brano: Je ok ak niekto vďaka absolvovaniu zlého kurzu nadobudne falošný pocit istoty? Je ok, ak ho v kurze naučia nesprávnu metodiku? Je zlý kurz skutočne lepší než žiaden? (Obzvlášť, keď vezmeme do úvahy možné dôsledky...)

Re: Diagnóza: Klubista

23.06.2011 10:35:22
Reakcia - Peter Cipka

Píšem do diskusie prvý krát. Je to preto, že sa v článku píše pravdepodobne o mne. Som milý chlapec z Volovky, ak si liezol cestu Eštok-Janiga v roku 2010. Slová, ktoré som povedal neboli v článku správne citované a už kompletne nesprávne pochopené a vyložené. Po prvé nechodím do hôr preto, že &quot;tieto ľahšie cesty zvládnem&quot;, ale preto, že hory milujem. Tým, čo som povedal , že nemám na to púštať sa na skalkách do ťažších vecí, som myslel, že nemám chuť trénovať desiatkové cesty do zblbnutia, ale radšej si pojdem namiesto toho zaliezť do Tatier, ľahšie cesty, ktoré zvládnem. Teda viem preliezť aj 8 a preto leziem v Tatrách v rámci mojich schopností a možností, teda max. 6+. Ale viac ma napĺňa 6+ v Tatrách ako nacvičovanie a trénovanie v 9- na skalkách. <br /> <br /> Ak sa však prudko zmení počasie, alebo si niekto vyvrtne členok, natiahne sval, nadobudne to v horách vážny rozmer. Ak by som postupoval podľa tvojej rady a dajme liezol o stupeň-dva nižšie čísla, teda skalky 8, hory 6, preleziem 6tku s vyvrtnutým kotníkom? preleziem 4- s vyvrtnutým kotníkom? Asi nie. Napriek tomu súhlasím s tým, že netreba v horách liezť na svojej hranici. Je to však kvôli hroším možnostiam istiť sa v horách ako na skalách, ktoré navyše vyžaduje viac času a preto by sa malo liezť s prehľadom. To robím. Tak mi prosím Maroš nenadávaj do klubistu.

Re: Re: Diagnóza: Klubista

23.06.2011 11:08:12
Reakcia - Lukas

Len mu daj Peter :-)<br /> <br /> Inak Maros aj Viola je klubistka tak nedadavaj aj svojej spolulezkyni :-)

Re: Re: Re: Diagnóza: Klubista

23.06.2011 15:16:15

Lukas, Viola je členka klubu. To ju automaticky nerobí klubistkou. Prečítaj si prosím časť o symptómoch klubizmu.

Re: Re: Re: Re: Diagnóza: Klubista

29.06.2011 12:48:04

Hahaha to je jaky ojeb. Klubista pise o klubizme.

Re: Re: Diagnóza: Klubista

23.06.2011 15:12:57

Nie, neliezol som tú cestu. Pravdepodobne sme sa tam nestretli a ty nie si ten človek z príbehu. Pripusťme na chvíľu, že áno. Prípadne, že ten človek z príbehu tie slová tak nemyslel a ja som ho zle pochopil. V tom prípade som nepoužil dobrý príbeh a čitateľom sa za to ospravedlňujem. Dokonca, ak by som písal o niekom konkrétnom, dlhoval by som ospravedlnenie aj jemu. Ani s tým nemám problém. Ak si to predsa len nejakým spôsobom ty, tak sa ospravedlňujem, za nepochopenie, a že som ťa nazval klubistom. Na podstate problému, ktorý som príbehom prezentoval sa však nič nemení. Mohol som použiť iný príbeh.

Re: Re: Re: Diagnóza: Klubista

23.06.2011 16:16:12
Reakcia - klubista

hlavne by si sa mal ospravedlnit tym ludom z clankov co si tam uviedol.<br /> a to ze si vela veci nepochopil je jasne kazdemu co si ten clanok precital. hlavne si nepochopil o com lezenie vlastne je.

Re: Re: Re: Diagnóza: Klubista

29.06.2011 13:12:06

A tie pribehy boli skutocne? Ja som myslel, ze vymyslene na ilustraciu myslienky. Divil som sa, kolko ludi sa v tom naslo a ofucalo sa.

Diagnóza: Klubista

21.06.2011 15:20:55
- lukash

No nieje klubista ako klubista:)) ja som tiež musel čo to absolvovat a poliezť kým som bol prijatý do JAMESU.. No dnes je iná doba lezenie sa stao masovým športom a kurzy pomerne lukratívnym biznisom - inštruktorov lezenia máme ako húb po daždi a tu niekde pramení to v čom je problem... Trtkovia čo lezu mesiac absolvuju kurz kde sa naučia viazať krásne uzlíky a porzú si pár videí a prednášok ako liezť sú hneď a zaraz najväčší experti na lezenie kdekolvek.. Pre istotu sa im ešte nanúti predstava že treba liezť v prilbe a hruďáku kdekolvek a kedykolvek najlepšie aj na umeline a boulderoch lebo nikdy nevieš... <br /> <br /> Ja mám odlezených už slušných 12rokov, polezených mám nespočet cist od vynítovaných rebríkov, cez vlastné istenia az po sola od 3 do 10-... Stále sa učím čo cesta to skúsenosť a práve tieto skúsenosti mi umožnujú rozhodnúť sa ktorú cestu liezť, kedy a čo si do nej zoberiem. A ked ma trtko z kurzu začne poučovať že mam nakrivo prilbu, zle cvaknutu expresku alebo nemam hruďak tam kde netreba tak ho pošlem do.... dalšieho kurzu:))) nech sa naučí viazať este krajšie uzlíky a pozrie aj videa ako niektorí čo lezú bez prilieb padaju...

Re: Diagnóza: Klubista

21.06.2011 15:25:13

si zabil :)) riadne som sa nasmial - super reakcia !!!

Re: Diagnóza: Klubista

21.06.2011 17:45:36
Reakcia - klubista

clanok je v pohode, je vtipny. troska nestastne sformulovany, predpokladam ze autor chcel povedat ze treba pri lezeni rozmyslat a nie automaticky robit to co sa clovek naucil v klube, alebo na kurze.<br /> <br /> samozrejme ani autor nema o metodike ani sajnu, ale co mozeme chciet ked pred par dnami tu bolo video o tom ako odbornik na bezpecnost lame otvorene expresky a nikto netusi preco a naco (ocividne ani on sam)<br /> <br /> o tom kedy sa nosi prilba sa nediskutuje, ci pri lezeni, ci pri tahani. ked sa pohybujem pri skalach tak ju mam na hlave vzdy a vybavene - presne tak ako ju maju na hlavach na stavbe. neexistuje trapnejsia smrt pre horolezca ako ked tlaci chleba pod skalou a zabije ho maly kamienok co padol z hora.

Diagnóza: Klubista

21.06.2011 16:23:59
- MartinS

suhlas tak 50:50..ale nebudem to tu rozpisovat...idem si radsej zaliezt...:)<br />

Diagnóza: Klubista

21.06.2011 17:50:23
- brujo

Kamo nechapem na co tato tema? <br /> Meles tu vsetkych do jedneho vreca a predpokladam ze o tych ludoch co si stretol nevies prakticky nic. Vsetko su to len tvoje subjektivne polopravdy.<br /> Ano, na skaly a do hor chodia ludia rozni a co? Predpokladam ze nemas viac ako 25 rokov inak by si toto ani neriesil. <br />

Diagnóza: Klubista

21.06.2011 20:05:29
- Peter

Presne tak autor tu trepe pičoviny a nezmysly.

Diagnóza: Klubista

21.06.2011 21:09:08
-

dobréééé dáky Eunuch tu rozdeluje ludí na klubistov a neklubistov :DDDDDD to je už čo za ******. Tuším že tu už fakt nemáte čo dat

Diagnóza: Klubista

21.06.2011 22:49:32
- Lekvar

Otazka na autora: Bol clanok mysleny 100% vazne alebo bol pisany ako urcita nadsadzka. Lebo mi to pride tak, ze niektori citatelia to mozno az prilis vazne beru. Dakujem za odpoved.<br /> (Inac ja si myslim, ze v pripade, ze bol mysleny 100% vazne, tak nic v zlom, ale mas prilis ciernobiele videnie sveta. :)

Diagnóza: Klubista

21.06.2011 23:33:07
- jozo

Dnes som takych klubistov zazil na Pajstune - chaln mal reci jak koza bobkov ake je to lahke a ako ma prvolezec davat nohy a ktore miesta su klucove a potom ledva, doslova ledva doliezol Sedemskobovku TR. Klub radsej nebudem menovat. Ale nie vsetci tam boli taki - vsetka cest :)

Diagnóza: Klubista

22.06.2011 10:39:14
- Lukas

Pravda je niekde v strede<br /> <br /> Za to ake su kluby a ako funguje v nich metodika mozu len ludia, ktori su clenmi daneho klubu<br /> <br /> Chces povedat to ze ked vacsina clenov klubu nelezie vykonnostne alebo apson aktivne tak za to moze vedenie klubu alebo celkovo klub??? Nemozes predsa tlacit cloveka do niecoho co neche a preco by si mu mal upierat to ze chce byt clenom klubu<br /> <br /> Inak presne reagujes ako ochranari Podla jedneho ci dvoch sudim celu komunitu

Re: Diagnóza: Klubista

22.06.2011 10:58:16

Vyjadrím sa len k tvojmu tretiemu odstavcu...<br /> <br /> No práve o to ide..., kluby nevznikli od toho, aby v nich boli ľudia čo sa danej aktivite nevenujú vôbec, alebo len veľmi málo. A to, že sa takým ľuďom členstvo odoprie, je...., alebo aspoň bolo úplne normálne, minimálne boli takí ľudia dodrbávaní za svoj prístup... Čiže člen klubu sa nemusí venovať činnosti výkonnostne, ale aktívne by sa určite mal...., ak nie, tak načo tam potom vstúpi taký človek? Či kluby potrebujú ľudí do počtu?

Re: Re: Diagnóza: Klubista

22.06.2011 13:07:04
Reakcia - Eric

A preco by v horolezeckom klube nemohol byt clovek, ktory si raz za dva tyzdne vyjde na skalky, vylezie nejaku 5-ku a dvakrat do roka si vyjde do hor a vylezie III-IV ? Aj taki su, nemaju vobec ambiciu sa zlepsovat, lebo toto lezenie im uplne staci a riadia sa tym cim by sa mal kazdy horolezec - ide predsa o kontakt s prirodou, skalou, horou, kamaratom na druhom konci lana a zazitok z cesty. Uf, sice som samorast, takze som nikdy v ziadnom klube nebol, ale poviem vam, keby som absolvoval hned na zaciatku nejake kurzy (hoci aj rychlokurzy), tak by som sa vyvaroval niektorym chybam, ktore som spravil pri lezeni.

Re: Re: Re: Diagnóza: Klubista

23.06.2011 11:14:38
Reakcia - Lukas

Presne tak Erik.<br /> <br /> Johny aj my v klube mame takych ludi, su u nas lebo chcu. Sme kamarati a ked mame spolocnu akciu ti lepsi lezu na vykon a ti druhi si zalezu pre radost lahke cesty pri ktorych sa rovnako unavia ako lepsi lezci v tazkych a vecer pri ohniku sa zaspieva pkeca zabavi. Neviem co je na tom zle Tak to bolo z pri zrode klubov a bude aj stale. Mas kluby ktore su len preto ze su ludia ktori sa radi stretnu a preziju krasne chvile v prirode a kluby v ktorych lezu len vykonnostny lezci Poznam par klubov v ktorych nie je clen ktory nevylezie aspon VIII. Zalezi aka parta sa zide a udaju si smer svojej posobnosti. Stale ide len o zvladnutu metodiku a nie o vykony.

Re: Re: Re: Re: Diagnóza: Klubista

23.06.2011 12:22:48

:)<br /> <br /> Nemám pocit, žeby sa môj názor bil s tvojím... Ak si si všimol, tak o obtiažnostiach som nič nepísal :), lebo to sem vôbec nepatrí... Zaoberal som sa čisto prístupom :) A keďže lezenie nie je behanie, alebo bicyklovanie, alebo pexeso (keď sa stane chyba, hrozia oveľa horšie následky), tak si myslím, že aj prístup by mal byť iný, čiže keď už liezť, tak primerane často, aby si človek čo najlepšie osvojil potrebné zručnosti. Zámerne to nekonkretizujem..., lebo niekto potrebuje liezť a učiť sa manipulovať s pomôckami častejšie, ako iný..., všetci máme rozdielnu schopnosť učiť sa a pamätať si... A myslím, že smer pôsobnosti (HORO)LEZECKÝCH klubov je jasný..., liezť..., ostatné by malo nasledovať až za tým...

Re: Re: Re: Re: Diagnóza: Klubista

23.06.2011 22:49:11
Reakcia - jozo

uplny suhlas, liezt by sa malo hlavne pre radost :) ina00c to mozes robit len ako cisto sportovu disciplinu

pre radost

24.06.2011 08:25:33

cisto sportove discipliny sa nerobia pre radost? ;)

Re: pre radost

24.06.2011 10:06:09
Reakcia - jozo

robia, to vies ze hej, ja som skor myslel radost, kde pri neuspesnom pokuse nemam usta plne &quot;pohlavnych organov&quot; ale poviem si, ze &quot;nabuduce&quot; a tesim sa z toho, ze mozem byt aspon na chvilu mimo mesta :))

Re: Re: pre radost

24.06.2011 10:21:44

Mozes sa tesim a sucasne rovnako mozes vyjadrit svoje emocie nahlas a vulgarne. Nemyslim ze si tie dve veci odporuju. V pripade neuspesneho pokusu ked je nahle ukoncene velke f. a p. vypatie, prichadza uvolnenie a u mnohych je to sprevadzane hlasnym slovnym prejavom.

Re: Re: Re: pre radost

24.06.2011 15:38:32

to ja si radsej zanadavam rovno po kazdom tazkom kroku, aby som o tu rozkos pri nahodnom uspesnom pokuse nahodou neprisiel :)

Re: Re: Re: Re: pre radost

24.06.2011 23:05:41
Reakcia - jozo

nuz kazdy mame svoje ventily, to je pravda. Bol som na alternativke s takymi uz povezdme starsimi lezcami (okolo 50), oni buchali osmicky, relativne v pohode. Dosli taki mladi, vymakani sportovi lezci, brucho tehlicky, naliezli do nejakej mordy a zostali tam hodinu. Bol to sami koko. a pi.. a ti strasi co boli so mnou len tak mimochodom utrusili: naco tam lezu ked tak nadavaju... A vedel som ze som pod skalami s tou spravnou skupinou. mne je 31 :))

Re: Re: Re: Diagnóza: Klubista

24.06.2011 08:04:34

Odpoviem aj na tento príspevok...<br /> <br /> V čom si odporujeme? Ja som úmyselne presne nedefinoval, čo je aktívny prístup.., hranica je tenká, a dá sa s ňou hýbať...<br /> Konkrétne ten tvoj príklad..., ešte by sa to dalo považovať za aktívny prístup.... A so zvyškom príspevku tiež súhlasím :) A mimochodom, ja tiež nie som v žiadnom klube..., ale tiež nikoho, kto v klube je, neodsudzujem (len kvôli tomu, že je v klube).

Re: Re: Re: Re: Diagnóza: Klubista

24.06.2011 09:44:19
Reakcia - Eric

No ja som len reagoval na to, ked si napisal, ze v klube by nemali byt ludia, ktori sa cinnosti venuju malo. Raz za dva tyzdne na skalky a dvakrat do roka na hory je pre mna dost malo :))) I ked v poslednej dobe uz pomaly ani tuto frekvenciu nestiham :((

Re: Re: Re: Re: Re: Diagnóza: Klubista

24.06.2011 11:07:37

Málo pre mňa znamená, že človek sa činnosti venuje tak málo, že si nemá kedy osvojiť potrebné zručnosti... (či už lezecké, alebo manipulácia s materiálom), časový interval je rôzny, nedá sa presne stanoviť, to dokážu len komunisti :) V každom prípade v začiatkoch je určiet potrebné sa venovať činnosti intenzívnejšie, a po nadobudnutí potrebných zručností a skúseností už frekvencia nie je až taká dôležitá...<br /> Možno ťažko zrozumiteľné..., ale kto chce, pochopí :)

Diagnóza: Klubista

22.06.2011 20:00:52
-

Ako uz bolo spomenute, tvoje delenie na klubistov a neklubistov je dost zvlastne. Lezenie ma chytilo, a tak som sa prihlasila do klubu. Skor ako klub, by som vsak povedala ze je to kurz. Takze vdaka kurzu mam vedomosti, mam par akcii organizovanych klubom ale hlavne, mam siroku databazu kamaratov, s ktorymi si mozem ist zaliezt. A plati ze: VSETKO JE O LUDOCH (o tom ako velmi sami chcu). Mame tu clenov-kurzistov, ktori nechodia liezt pravidelne a boja sa vytiahnut aj 4ku. Ti to ale postupne vzdavaju. A mame tu clenov, ktori vstavaju o 4tej rano, aby si isli zaliezt pred pracou alebo pred prednaskou, co odkladaju peniazky z brigad, aby si mohli kupit matros. Kluby iste maju svoje nedostatky, ale lepsie ucit sa pod dohladom odbornikov, ako aby mi kamosi vysvetlili par &quot;figlov&quot; a huraaa ide sa liezt. Liezt v podstate moze ist hocikto, nepotrebuje &quot;odobrenie&quot; od klubu. Zavisi od zdraveho rozumu kazdeho jedinca.<br /> Suhlasim, ze plati &quot;tazko na cvicisku, lahko na bojisku&quot;. Kto sa boji skaliek, nema v horach co robit. Nechapem tvoju vycitku smerom k prsakom a prilbam pri tahani...ved to sa hodi vzdy, a pre ludi co zacinaju liezt a nevedia este &quot;padat&quot; je to duplom dolezite. Ja som sa napr. ucila bicyklovat s tymi pomocnymi koleckami a plavat s nafukovacimi navlekmi. Nie kazdy mal to stastie, ze horolezectvo, tento krasny sport, robil napr. s rodicmi od mala. Ja zase lyzujem odmala, a tiez mi ludia s prilbou na easy svahu prisli volakedy prehnane opatrni. Ale odvtedy som uz asi zmudrela alebo co :)), a davam im za pravdu....

Diagnóza: Klubista

22.06.2011 23:45:43

Nemám silu odpovedať všetkým, preto sa odpovede pokúsim zhrnúť do jedného komentára.<br /> <br /> Čierno-biele videnie: V časti Symptómy klubizmu popisujem, čo musí byť splnené aby človek trpel klubizmom. Ak niekto uvedenými príznakmi netrpí, nie je v zmysle tejto štúdie klubista. Označenie &quot;člen klubu&quot;, nie je ekvivalentné označeniu &quot;klubista&quot;. Osobne poznám členov rôznych klubov, ktorí touto diagnózou netrpia. Slovným základom slova klubista je samozrejme klub. Diagnózu som tak nazval preto, lebo sa veľmi často vyskytuje práve medzi členmi klubov. A kluby podozrievam z toho, že ju, ak nie priamo spôsobujú, tak jej aspoň vytvárajú vhodné podmienky.<br /> <br /> Obtiažnosti: Úmyselne som sa snažil ich nespomínať. Klubizmus si totiž nevyberá. Aj desiatkový lezec ním môže trpieť. Na druhej strane, aj trojky sa dajú liezť bezpečne a s vášňou.<br /> <br /> Prilba a prsák: Nič proti nim nemám. Tiež ich používam. Vadí mi však, ak sa používajú v úlohe amuletu, bez pochopenia rizika, ktoré by mali minimalizovať.<br /> <br /> Kontrolované pády: V podstate som mal na mysli riadený odskok od steny. Keď viem, že už ďalej nemôžem, tak zvyšky síl venujem tomu, aby som sa dal do vhodnej polohy a odskočím.

Re: Diagnóza: Klubista

23.06.2011 11:57:52
Reakcia - klubista

clanok by bol v pohode, vsetko by sa dalo pochopit, inac vysvetlit, alebo sa na tom zasmiat ... len keby tam neboli tie odkazy na clanky, kde boli zranenia skutocnych ludi o ktorych nevies absolutne nie a dovolis si ich tam uvadzat. prave preto ta ma kopec ludi (co sem ani nepisali) za k... (a klubistu tym nemyslia)

Re: Re: Diagnóza: Klubista

23.06.2011 15:46:56
Reakcia - klubista

Ak by chcel dobry solidny clanok o rizikach spojenych s lezenim odporucam mu precitat si - http://www.horolezeckametodika.cz/bezpecnost/planovani-tur/nebezpeci - mozno nakoniec zisti ze clanok sa da napisat aj v dusevnej pohode a bez pocitu ze vsetci ostatny su klubisti iba ja som ten vyvoleny.<br /> <br /> Odsudzovat a povysovat sa nad ludi kvoli chybam a nehodam ktore sa im stali nieje cesta k nijakemu pochopeniu ale skor je to cesta do pekla ...<br /> <br /> A status povysovat sa nad nehody na ktore sa autor odkazuje mu dozaista neprinalezi.<br /> <br /> Lezecku komunitu som vzdy chapal ako skupinu ludi ktorych spaja spolocna zaluba a nie ako ludi ktory by si mali vzajomne dokazovat a preukazovat kto je aky junak. Tento clanok nema co povedat k metodike a ani k lezeniu. Je to clanok o nejakom vnutornom probleme autora s existenciou ludi naokolo.<br /> <br /> Ved ... povedzme si na rovinu, co okrem oznacovania menej schopnych ludi tym clankom autor priniesol?

Diagnóza: Klubista

23.06.2011 08:40:46
- emrazek

takze si vypozoroval, fajn. a na pozorovani u psychiatra si uz bol? <br />

Diagnóza: Klubista

23.06.2011 08:49:08
- emrazek

to admin:<br /> brano, ak nechces mat z toho celeho uplnu sracku mal by si asi u prispievatelov zaviest cenzuru a uverejnovat len to, o com je zrejme, ze neni napisane rovno z bohnickej psychiatrickej liecebne. u fotiek z bouldrovych pretekov je to asi jedno ale pokial sa to ma objavit v sekcii metodika..... <br />

Re: Diagnóza: Klubista

23.06.2011 23:02:35
Reakcia - viol

no, ja myslím, že autor chcel hlavne rozprúdiť diskusiu na túto tému... zdá sa byť celkom plodná, to sa musí uznať :-)<br /> začína leto, tak hurá všetci na skaly, klubisti aj neklubisti, pekne s prilbami a hruďákmi, alebo bez nich (pokiaľ tým vystavíme väčšiemu riziku len seba a nikoho iného, tak je to relatívne v pohode a nič ma do toho nie je.... )....<br /> <br /> inak, jeden z tých spomenutých úrazov na Pajštúne (ten, keď dievča &quot;vypadlo&quot; zo sedáku) mal podľa toho, čo viem, za príčinu, že dievčina nemala prilbu ani hruďák a preto ju prevrátilo pri páde a udrela si zátylok o skalu... ale tak hej, dá sa to aj inak interpretovať - že &quot;nevie&quot; padať.... hmm... (ale ono, v tých ľahších položených cestách sa dosť ťažko kontroluje pád...)

Re: Re: Diagnóza: Klubista

24.06.2011 10:24:34

Pad sa neda kontrolovat, neviem o tom ze by sme mali kridla. Mozes akurat tak kontrolovane odskocit a kontrolovane dopadnut (nie ako vreco zemiakov).

Klubista alebo Kurzista?

24.06.2011 08:28:40
-

co tak zmenit KLUBISTU za KURZISTU?

Diagnóza: Klubista

24.06.2011 23:54:51

to co je ? :D:D:D niekoho skreslena realita podavana v forme vedeckych faktov ? :D:D:D:D:D:D a este ten nadpis ze diagnoza :D:D:D:D:D:D no konecna nech ti nejebe na 4 a poltu :D <br /> <br /> hlupy clovek zrobi veci zle, mudry clovek si nastuduje az tak sa do niecoho pusti ... nahodne vplyvy neovplyvnis netreba ani delit ludi na klubistov satanistov alebo jehovistov :D

Re: Diagnóza: Klubista

25.06.2011 09:51:50

Ak plati pravidlo, ze pocet emotikonov v jednej vete priamoumerne odzrkadluje klesajuce IQ autora, u teba to sedi ako rit na serbli. A pouzivanie vulgarizmov v kazdom tvojom prispevku dava potom komplexny pohlad na tvoju (de)mentalnu vybavenost.

Re: Re: Diagnóza: Klubista

25.06.2011 17:45:54
Reakcia - zvk

ee neplati vzdy, moj nazor na vulgarizmy je, ze bud to odzrkadluje demenciu autora, alebo naopak pokrocily stav uvedomenia.. vid Stevo. :-D ..nemusime sa hrat na kvazy&quot;slusnych&quot; ludi aby sme nimi boli. Jebat, mrdat, sulozit...ake pekne. <br /> PS: Mam rad uprimnost nie pseudoslusniakov, ktorim utiahnuta kravata po celorocnom sedeni v kancli sposobi, ze si musia ist aspon 2x do roka poriadne &quot;vyhonit&quot; na nejaku zvrhlu party. A hraju sa na smotanku nasej spolocnosti ;-)<br /> inac clanok som necital..reagujem cisto na stygiana a teba

Re: Re: Re: Diagnóza: Klubista

27.06.2011 11:21:06

zavaky zajebaaaal :D:D:D pseudoslusniaci ... :D:D:D:D

Re: Re: Diagnóza: Klubista

27.06.2011 11:22:04

Do koho sa obuvas na druhu ty *** ? co si ty spravil pre slovensky hip hop ? :D:D:D:D

Diagnóza: Klubista

25.06.2011 20:01:26
-

myslim, ze tento clanok sa k tomu trochu hodi... http://www.svetoutdooru.cz/clanek/?108319-rychlejsi-nez-smrt

Re: Diagnóza: Klubista

27.06.2011 12:09:25
Reakcia - Eric

Vidis, da sa to napisat aj inak, toto je uz clanok, ktory stoji za to si precitat...

Re: Re: Diagnóza: Klubista

28.06.2011 10:28:33
Reakcia - klubpositiv

Az na to, ze pripady popisane v tomto clanku su podla Ivancovej kategorizacie lezcov vlastne v poriadku, akteri su zjavne &quot;neklubisti&quot; a borci co vedia svoje, kedze ich konanie vykazuje zjavne a silne znaky nezatazovania sa nejakym uzkostlivym dodrziavanim metodiky a ergo bezpecnosti.

Diagnóza: Klubista

27.06.2011 17:50:32
- Caci

Trapny az trapne blby clanok

Diagnóza: Klubista

28.06.2011 11:25:24
- klubpositiv

Zaujimavy clanok. Spravnejsie by mal ale niest titulku &quot;Diagnóza: Ivančo&quot;. <br /> Komentovat &quot;metodiku&quot; v tomto clanku nema zmysel.. autor podla napisaneho nema o nej ani sajnu. Metodika, ak ma zohladnovat bezpecnost a znizovanie rizika na minimum, nepozna situacie kedy je dobre a kedy je zbytocne nosit prvky pasivnej ochrany, ako napr. tolko diskutovanu prilbu. Mala analogia - ked pred nieco vyse 10 rokmi zacal boom horskych bikov, neboli prilby az tak zauzivane, ved podobne ako v lezeni, prilba stoji peniaze a nepodiela sa bezprostredne na vykone, je to len take panske huncutstvo, treba usetrit... Vtedy takito Ivancinovia na bicykloch mudrovali, ze dobry bajker a frajer nesmrtelny prilbu nepotrebuje, ved vie kedy a ako vcas z bicykla zoskocit pri pade. Dnes uz hadam o vyzname pasivnej ochrany hlavy pri bicyklovani nikto nepochybuje, bikera bez prilby prakticky v lese nestretnete. O to tragikomickejsie je, ze prilba je stale spochybnovana tam, kde hrozia pady z vysky. Ved frajeri vedia a ovladaju...blablabla...<br /> A navazat sa hlavne do zaciatocnikov, ktori pri ziskavani vlastnych skusenosti sa opravnene citia ohrozenejsi nez ti skusenejsi a v maximalnej miere vyuzivaju (metodicky spravne) prvky pasivnej ochrany je ubohe... pan Ivanco sa hraje na mazaka a poloboha v lezkach. <br /> To, co ma zdvihlo zo stolicky najviac, je hrube zneuzitie pripojenych pripadov nestasti, ktore autor pripisuje prave &quot;klubizmu&quot;. Ciste ucelove klamstvo a pokus o manipulaciu. V jednom pripade (pad dievciny) sa v skutocnosti dokonca jedna vyslovene o z pohladu autora clanku &quot;neklubisticky&quot; spravnu cinnost lezeckej dvojice, teda istic mal prilbu (moze ho nieco trafit) a dievcina ju nemala, ved naco!!! Ona moze len nieco zhodit. V dalsom pripade (pad muza na Pajstune), sa jednalo o chybne naviazanie mimo navazovacich ok a teda k vytrhnutiu naviazaneho lana zo sedacky pri odsadnuti. Ani tu niet stopy po klubizme - ziadna uzkostliva metodika sa nekonala - partneri sa minimalne nezkontrolovali pre lezenim. Co je dalsia z tych &quot;zbytocnych buzeracii&quot; v kurzoch a metodickom pristupe vobec. Ved borec vie a vystaci si sam, nie je predsa &quot;nejaky podradny klubista co viac kontroluje nez lezie&quot;.<br /> Co dodat.. kedze autor clanku nachadza prazvlastne zaujatie v prezentovani vlastnej hluposti, na jeho pocest i k jeho uspokojeniu navrhujem pomenovat kategoriu lezcov - psudometodikov a velkych borcov co maju vsetko a vzdy pod kontrolou (hlavne nekontrolovane pady), ako &quot;Ivančov&quot;.

Diagnóza: Klubista

28.06.2011 11:31:38
- klubpositiv

Zaujimavy clanok. Spravnejsie by mal ale niest titulku &quot;Diagnóza: Ivančo&quot;. <br /> Komentovat &quot;metodiku&quot; v tomto clanku nema zmysel.. autor podla napisaneho nema o nej ani sajnu. Metodika, ak ma zohladnovat bezpecnost a znizovanie rizika na minimum, nepozna situacie kedy je dobre a kedy je zbytocne nosit prvky pasivnej ochrany, ako napr. tolko diskutovanu prilbu. Mala analogia - ked pred nieco vyse 10 rokmi zacal boom horskych bikov, neboli prilby az tak zauzivane, ved podobne ako v lezeni, prilba stoji peniaze a nepodiela sa bezprostredne na vykone, je to len take panske huncutstvo, treba usetrit... Vtedy takito Ivancinovia na bicykloch mudrovali, ze dobry bajker a frajer nesmrtelny prilbu nepotrebuje, ved vie kedy a ako vcas z bicykla zoskocit pri pade. Dnes uz hadam o vyzname pasivnej ochrany hlavy pri bicyklovani nikto nepochybuje, bikera bez prilby prakticky v lese nestretnete. O to tragikomickejsie je, ze prilba je stale spochybnovana tam, kde hrozia pady z vysky. Ved frajeri vedia a ovladaju...blablabla...<br /> A navazat sa hlavne do zaciatocnikov, ktori pri ziskavani vlastnych skusenosti sa opravnene citia ohrozenejsi nez ti skusenejsi a v maximalnej miere vyuzivaju (metodicky spravne) prvky pasivnej ochrany je ubohe... pan Ivanco sa hraje na mazaka a poloboha v lezkach. <br /> To, co ma zdvihlo zo stolicky najviac, je hrube zneuzitie pripojenych pripadov nestasti, ktore autor pripisuje prave &quot;klubizmu&quot;. Ciste ucelove klamstvo a pokus o manipulaciu. V jednom pripade (pad dievciny) sa v skutocnosti dokonca jedna vyslovene o z pohladu autora clanku &quot;neklubisticky&quot; spravnu cinnost lezeckej dvojice, teda istic mal prilbu (moze ho nieco trafit) a dievcina ju nemala, ved naco!!! Ona moze len nieco zhodit. V dalsom pripade (pad muza na Pajstune), sa jednalo o chybne naviazanie mimo navazovacich ok a teda k vytrhnutiu naviazaneho lana zo sedacky pri odsadnuti. Ani tu niet stopy po klubizme - ziadna uzkostliva metodika sa nekonala - partneri sa minimalne nezkontrolovali pre lezenim. Co je dalsia z tych &quot;zbytocnych buzeracii&quot; v kurzoch a metodickom pristupe vobec. Ved borec vie a vystaci si sam, nie je predsa &quot;nejaky podradny klubista co viac kontroluje nez lezie&quot;.<br /> Co dodat.. kedze autor clanku nachadza prazvlastne zaujatie v prezentovani vlastnej hluposti, na jeho pocest i k jeho uspokojeniu navrhujem pomenovat kategoriu lezcov - psudometodikov a velkych borcov co maju vsetko a vzdy pod kontrolou (hlavne nekontrolovane pady), ako &quot;Ivančov&quot;.

Diagnóza: Klubista

01.07.2011 13:57:49
- Lubiga

Ahoj Maros. Skoda, ze si do tohto clanku zamotal &quot;klubistov&quot; urobil si si zbytocne vela nepriatelov. Keby si vynechal tie posmesky na klubovo neorganizovanych clenov a venoval sa len vtipnemu poukazaniu na to, co sa deje pod a na skalach, tak by si bol skoro hrdina, ktory vnukol ludom zamyslenie nad vaznym problemom, krory si urcite vsimla vacsina z nas o vela skor, ako si uverejnil tento clanok. No kazdy z nas pokrci plecami a neriesi to. Damy a pani ale mali by sme to riesit a preto to co mozeme pre takych ludi urobit je, ze ich na to bey nejakej arogancie na to upozornime. A pokial ide prilbu a hrudak? Lezec aj istic by mali mat oboje bez ohladu na to co lezu a kde lezu. Az ti spadne kamen na hlavu, ktory zhodi zbludila koza nad stenou tak prides na to, ze niektore veci nemozes ovplivnit. Majte sa bezpecne.

Diagnóza: Klubista

02.07.2011 13:32:59
-

2 komantare do 100 nedame ? :D <br />

Re: Diagnóza: Klubista

02.07.2011 15:58:50
Reakcia - Svrčo

100! :D

Diagnóza: Klubista

03.07.2011 00:01:28
-

jupiiiiiiiiiiiiiiiiiiii :D

Re: Diagnóza: Klubista

03.07.2011 20:50:50

to chce sampanske :))))

greetz

06.07.2011 00:13:51
- trtko

maros sklanam sa pred energiami uvolnenymi masovo neznesitelnou socialnou fuziou predstavenou v tvojom pojednani. prikladne symptomaticke reakcie. pri najblizsom patafyzickom sabate musime urcite do agendy zaradit diskurz na temu: ekoenergeticke zdroje na baze morfogenetickeho pola generovaneho &quot;uhrovitym bielym a tupym masom&quot;, pripadne: &quot;semanticka prilba&quot;.<br /> fuzy mam neholene niekolko tyzdnov.<br /> link na tento konstrukt som dostal od tvojho uhlavneho flatulanta.<br />

Diagnóza: Klubista

11.07.2011 18:05:20
- petra

počuj, ty individualista! tak choď do nejakého klubu a zmeň to! Mudrlantov je na slovensku dosť!!!!

Túto položku môžu komentovať iba prihlásený používatelia. Prihlás sa alebo zaregistruj!