O pretekoch ... alebo čo to obnáša zorganizovať preteky?

  • Mnohí si iste všimli klesajúci záujem o preteky, najmä čo sa obtiažnosti týka. Navyše z roka na rok sa nájde stále menej ľudí, ktorí by boli ochotní vôbec nejaké preteky na Slovensku zorganizovať. Toho roku sa dokonca MSR na obtiažnosť konali v Prahe. Prečo je to tak? Čo všetko sa skrýva za organizovaním pretekov? Najpovolanejší na Slovensku zodpovedať tieto otázky sú dlhoroční organizátori množstva úspešných a medzi lezcami obľúbených pretekov, ako aj členovia komisie pretekárskeho lezenia – Jirko Caballo Švub, Juraj Repčík, Tomaso Greksák a Palo Tomka.
climb.sk: Tomaso, ty si člen komisie pretekárskeho lezenia. Človek z vnútra. Mohol by si, prosím ťa, objasniť, na základe čoho určujete, koľko bude do roka bouldrových pretekov a pretekov na obtiažnosť?
Tomaso: Počet pretekov, ani pomer nie je nikde striktne udaný. Model šiestich pretekov ročne sa odvíjal od realistického odhadu účasti na pretekoch a ochoty organizátorov. Pomer bouldrov a obtiažnosti sa snažíme udržiavať vyrovnaný, aj keď dnes je vidieť jasne upadajúci záujem o preteky s lanom. Proces výberu nie je štandardizovaný. Väčšinou už koncom roka tvorí predseda komisie Caballo Švub kalendár pretekov na budúci rok, čo pozostáva najprv z oslovenia klasických organizátorov a keď na výzvu nikto nereaguje tak nasleduje množstvo telefonátov a presviedčania a prípadne zapojením iných pák, ktorými disponuje SHS JAMES (napríklad niektoré pôžičky a dotácie na steny sú z časti podmienené ochotou zorganizovať kolo SP v prípade oslovenia). Doba je momentálne taká, že ľudia sa do organizovania moc nehrnú.
 
climb.sk: Prečo sa ľuďom do toho nechce?
Caballo: Do letoška sme mali štyri steny, takže sa takmer stále točili stejný organizátory, což sa dá čakať, že do toho nemaj takú chuť, každý rok. Hlavne ťa dosť znechutí, ked sa opravdu snažíš, odvedeš veľa roboty, necháš urobiť poháre, seženeš ceny pre všetkých pretekárov a nakoniec ich aj s kobietkami štartuje 25. Preto som sa rozhodol i dospelácke preteky dačím spestriť. Napríklad raz som urobil na Pavúku kvalifikaci 4 bouldre a tri cesty na obtiažnosť a potom finále 2 bouldre a dlouhatánskou cestu na obtiažnosť. Chyty sa potom zrátali společne.  Lezli decká i dospelí a všichni boli totálne spokojení. Inak s organizátormi bouldrov nie sú až tak veľké problémy - hlavne preto, že majú väčšiu účast.
Juro: Nemyslím si, že by sa to ľudom nechcelo robiť. Problém v tom, ak niekto urobí preteky a potom tam príde 16 pretekárov a 12 divákov. To je zlé a preteky už isto nebude chcieť robiť.
Palo: Robiť lezecké preteky ako biznis v krajine, kde neexistuje žiadna aspoň trochu väčšia outdoorová firma, distribútori iba bojujú o prežitie a marketingový účinok lezenia je pre iné firmy takmer nulový, môže asi iba človek odtrhnutý od reality. Možno sem síce zahrnúť prípady, keď si klub vezme pôžičku z JAMESU na stavbu steny a dotáciami za preteky ju spláca, ale to nie je biznis. Keď som ešte robil preteky v Zlatých Moravciach, tak ale toto hlavná motivácia bola. A raz sme dokonca dostali od miestnej firmy tenisky za cca 50 000 Sk , ktoré nevedeli predať. Vtedy v nich chodili celé rodiny členov klubu, ale preteky sme nerobili kvôli nim. Dnes sa nové steny nestavajú, staré su splatené, alebo skrachovali, tak to kvôli peniazom už nikto nerobí.
 
climb.sk: Caballo, ty ako predseda komisie komisie máš každým rokom ťažšiu a ťažšiu úlohu. Koncom roka oslovuješ ľudí, či sú ochotní zorganizovať preteky. Koľko ľudí približne každý rok oslovíš na organizáciu pretekov pre dospelých a pretekov pre deti? Počet pretekov do roka potom zrejme zodpovedá počtu ľudí, ktorí prikývnu...
Caballo: Každý rok sa snažím usporiadať celkovo 12 dospeláckých pretekov 6 dotovaných jedniček - z toho tri bouldre a tri obtiažnosti (v tom sú  z každého majstrovstvá) a 6 nedotovaných dvojek - tri bouldre a tri obtiažnosti. Detských pretekov je stále päť. Letos se mi snad poprvé stalo, že mi vypadne jedna jednička a dokonce i dvojka na obtiažnosť. Dokonce se mi zdá, že mi nikdy nevypadla ani ta dvojka. Asi som urobil chybu, že som kalendár príliš brzo zverejnil (vzhľadom k tomu, ako málo tam zatiaľ bolo pretekov - i keď som napísal, že je to zatiaľ ešte pracovná verzia a že preteky ešte budú pribúdať) príliš veľa ludí to poriadne neprečetlo a zostalo v nich zakódované, že chybí plno pretekov - v tu dobu napr. chýbali ešte tri detský - a už ludia pyskovali, ako málo pretekov. Ano, bolo to tím, že som mal s tromi organizátori problémy, jednomu sa moc nechtelo a druhý dva sa nemoholi rozhodnúť s termínom. Takže je to pravda, že je to stále horší prehovoriť organizátorov k usporiadaniu pretekov. Tento systém sa snažím dodržiať už asi deväť rokov - myslím počet pretekov a ich rozdelenie. Na preteky v zahraničí prispieva James pre deti i juniori podľa vzdialenosti preteku. Samozrejme na prvé preteky pošleme každého, kdo chce ísť, i keď je vopred jasné, že väčšina nič nevyleze – chceme, aby si preteky vyskúšal každý, kto chce.
 
climb.sk: Je jednoduchšie dohodnúť sa s ľudmi na organizovaní pretekov pre deti než pre dospelých?
Caballo: Samozrejme, že detí. Máme minimálne raz toľko stien, ktoré môžme využiť na  preteky detí.  Dospeláckých máme vrátane Škorpiona a s cestou na rýchlost (ktorá snad už konečne bude brzo stať) od letoška päť.  Do letoška štyri, takže sa takmer stále točili stejný organizátory.
 
 
Caption of the figure above.
Juraj Repčík, MSR 2010
 
climb.sk: Nezabudnuteľnými pretekmi sú každoročné bouldrové preteky na námestí v Poprade a bouldrové MSR na námestí v Žiline pod taktovkou bratov Repčíkovcov. Kedy ste organizovali prvé preteky, kde to bolo a aké to boli preteky? Koľko pretekov cca ste už organizovali dohromady?
Juro: Prvé preteky sme robili pri otváraní steny K2 v Žiline (2000). Ale prvé na ktoré si aj pamätám boli slovenský pohár 2001 na námestí v Žiline - prvá verzia "prenosnej steny", celkom slušná konkurencia, vecné ceny - horské bicykle... Spolu??? No tak cca 10x na námestí v Žiline, niečo na stenách v ZA a PP. Prenosnú stenu sme stavali aj na festivale v Poprade 7x?, Ostrave 4x a dokonca aj v Poľsku. Dajme tomu 30 pretekov. 
 
climb.sk: Ktoré preteky na Slovensku boli najlepšie zorganizované?
Tomaso: Ťažko povedať, ktoré preteky boli najlepšie zorganizované, keď pretekám všimnem si vačšinou len nedostatky, keď mi niečo naozaj vadí. Ináč vnímam skôr celkovú atmosféru. Z pohľadu pretekára mi z hľadiska organizácie vyhovujú preteky v Poprade a Žiline. Sú už zabehnuté a organizačné chybičky už majú vychytané.
Juro: Naše nehodnotím... Z ostatných regionálnych sa mi páčili Majstrovstvá Poľska v boulderingu Krakow (2004), preteky v Prahe, dobrú atmosféru mali MSR v Bratislave v PKO, ktoré robil Palo Tomka. Kedysi boli dobré aj Košice s lanom, ale postupne to tam trochu upadalo a samozrejme prvé bouldrové  majstrovstvá vo Vrútkach (r. 2000?)
 
climb.sk: A ktoré sú najpopulárnejšie? Prečo?
Tomaso: Ja osobne mám veľmi rád preteky v Poprade, sú vždy dobre zorganizované a v rámci SP 1. kategórie majú asi najlepšiu atmosféru. Mimo SP asi Vertigo Open, aspoň ak je ukazovateľom popularity účasť. Ono, pretekom s flash, s masovou 30 bouldrovou kvalifikáciou sa ťažko konkuruje v rámci SP, ktorý má predsa len nejaké požiadavky na pravidlá a úroveň bouldrov.
Palo: Myslím, že na túto otázku nedokážem odpovedať, nemám vôbec prehľad. Po dlhom čase som bol na pretekoch až vlani na jeseň na Vertigo Open, a tento rok na MSR v Auparku.  Ale čo sa týka účasti, tak jasne najpopulárnejšie bolo zrejme Vertigo Open, akurát že preteky tohto typu a v takom veľkom rozsahu sa asi nikde inde okrem Vertiga urobiť nedajú. 
Juro: Dnes sú určite najpopulárnejšie preteky pre plebs t.j. 20 bouldrov/ciest od 4+ do 10-, finále a na záver párty. Aj keď to už so športovým lezením nemá moc spoločné, nemám nič proti tomuto formátu. Jediný problém je, že sa takýto formát prakticky nedá spraviť na námestí a je len málo stien, kde sa dajú takéto preteky spraviť.
 
climb.sk: Sú preteky typu veľa bouldrov/ciest v kvalifikácii na flash, finále OS a na záver párty receptom ako zorganizovať úspešné preteky? 
Palo:  Áno, presne toto si myslím. A nie je to len prípad Vertigo Open, ale napr. v Česku Mejcup a CupOFF Hudy v Prahe. A podobným spôsobom sa robia aj mládežnícke preteky u nás. Podľa mňa je to krok správnym smerom, ktorý zvyšuje záujem o lezenie, a nemyslím tým iba  preteky.  Asi by sa pri organizovaní pohárových pretekov malo nechať organizátorom trochu viac voľnosti. Napokon kvalifikácia boulderingu v Auparku už prebiehala netradičným spôsobom a zrejme to nikomu z pretekárov neprekážalo.  
 
climb.sk: Koľko času treba investovať do zorganizovania jedných pretekov?
Juro: Menšie preteky na stene vieme spraviť za deň. Ťažko povedať koľko sa pripravujú MSR na námestí. Dajme tomu 5 dní príprav v čistom čase.
Palo: Tak to je asi dosť individuálne, ale nám to trvalo cca týždeň, prevažnú časť z toho zaberie asi stavba ciest. Na prípravu samotných pretekov stačí podľa mňa deň, dva. Ale samozrejme to závisí od toho, na akej úrovni tie preteky chceš mať.
Tomaso: To záleží od náročnosti podujatia. Do bývalej Climbingstar stačilo vždy investovať pár hodín. Tohtoročné MSR v Auparku (pozn. redakcie MSR v boulderingu 2011) zhltlo takmer 500 človekohodín a to nepočítam, koľko času bolo ešte mailovanie a telefonovanie sponzorom a partnerom. Skrátka niektoré projekty sú náročnejšie ako iné. 
 
climb.sk: Koľko ľudí je na to potrebných? Sú to ľudia, ktorí sa organizácii venujú na dobrovoľníckej úrovni a v rámci svojho voľného času, alebo máte aj platených ľudí?
Juro: Jedny preteky robí cca 20 ľudí. Dobrovoľne už dnes nerobí nikto, takže platíme.
Tomaso: S ľuďmi je to ako s časom, záleží od náročnosti pretekov. Kým stála stena v Auparku, dali sa preteky s lanom a drytooling zorganizovať v 4-5 člennom tíme. Organizačnú stránku zväčša zvládol jeden človek, dvaja stavali cesty a potom rozhodovali a dvaja istili. Samozrejme s úrovňou pretekov bolo treba zvyšovať aj počet ľudí (DJ, moderátor, spojka medzi izoláciou, grafik...) Pri bouldrových pretekoch treba ešte viac ľudí, lebo pri každom bouldri by mal byť rozhodca a čistič chytov. Do pretekov, ktoré organizujem, ideme vždy všetci na dobrovoľníckej báze, ak však zvýšia peniaze alebo sa nájdu ešte dodatočný sponzori, prerozdelím ich medzi ľudí. Ono je asi lepšie keď človek od toho nič nečaká a potom dostane aspoň niečo, ako keď niečo očakáva, a dostane menej. Doteraz peniaze takmer vždy zvýšili na
odmeny.
 
climb.sk: Dobrovoľníkov / "pomáhačov" musíte osloviť, alebo sa vám sami hlásia s pomocnou rukou?
Juro: Keďže platíme väčšinou nie je problém zohnať ľudí a pred pretekmi sa hlásia aj sami.
Tomaso: Musím povedať, že mám veľké šťastie na kamarátov. Ja som typ človeka, ktorý si radšej všetko urobí sám a zoderie sa pri tom ako by požiadal o pomoc, hlavne, keď sa jedná o neziskovú pomoc, preto som veľmi rád, že sa mi ľudia sami ponúknu, že by mi s pretekmi radi pomohli.
 
 
Caption of the figure above.
Zuzka Štefanská, Boulder World Cup Viedeň 2010, foto: Zuzana Plšková
 
climb.sk: Kto vám zvykne stavať cesty/bouldre? A podľa čoho sa rozhodujete, kto bude stavať?
Juro: So "stavačmi" je dosť veľký problém. Takých, čo vedia postaviť dobré cesty a hlavne vedia to urobiť samostatne, je málo. Je to práca minimálne na 2 dni, treba mať na to cit, trochu remeselnej zručnosti a samozrejme dobrý staviteľ musí chcieť málo peňazí :-)  Takže väčšinou, na našich pretekoch robím cesty sám + pomocníci.  Niekedy ma to baví, niekedy je to robota na slučku.  
Inzercia: Ak by sa náhodou našiel nejaký obetavec, ktorý chce stavať bouldre v Poprade (garantujeme teplotu do 10°C max) a spĺňa všetky podmienky nech mi hneď volá...
Tomaso: Preteky, ktoré organizujem, beriem dosť osobne a ako pretekár viem, že okrem atmosféry sú najdôležitejšie dobre postavené cesty a bouldre. Preto sa väčšinou podieľam na stavbe ciest a bouldrov. Netvrdím, že to viem nejako extra super, ale mám rád prehľad nad tým, čo sa bude liezť a ako sa to asi bude páčiť, keď už sa pod preteky podpisujem. Pri drytoolingu to bolo iné, ja to moc neleziem, takže tam som sa musel 100% spoľahnúť na chalanov z Extrému a ABC.
 
climb.sk: Čo treba pri organizovaní urobiť ako prvé? (osloviť sponzorov)
Juro: Ako prvé treba hlavne chcieť, bez toho to nejde.  A samozrejme sponzori... My už sa pohybujeme na scéne nejaký ten rok, tak sa sa nám zháňajú lezeckí partneri možno trochu ľahšie. Samozrejme musíme do toho zapojiť všetky naše firmy + snažíme sa dotlačiť k podpore firmy s ktorými obchodujeme (napr. naši dodávatelia do barov K2). Celé to ale stojí a padá na dvoch hlavných partneroch a to sú Northland a Mammut. Bez nich by sme MSR na námestí urobiť nemohli.
Palo: Ako prvé treba postaviť stenu, a mať partiu ľudí, ktorí budú preteky robiť s tebou.. 
 
climb.sk: Sú sponzori ochotní podieľať sa nejakým príspevkom na pretekoch?
Caballo: Ked tam nemá dieťa, nemajú záujem. A poriadny sponzor položí prvú otázku - jazdíte na olympiádu? Koľko máte medailí...
 
climb.sk: Čo očakávajú sponzori na oplátku?
Caballo:Keď máš vlastnú stenu, aspoň trochu navštevovanú verejnosťou, môžeš mu slúbiť na celý rok reklamu na stene.  Záleží od síly sponzora - já dávám od päť do desať tisíc SK (pozn. redakcie: 166-332€).
Juro: Treba prísť s ponukou, ktorá je pre partnerov zaujímavá. Vždy sa snažíme, aby sa preteky čo najviac spropagovali. Robia sa bilbordy, plagáty do autobusov, rozhovory do TV a novín.
Palo: Sponzor v pravom slova zmysle asi neočakáva nič, možno len nejakú zmienku v článku o pretekoch. V Zlatých Moravciach sme na takých mali šťastie, a dávali nám peniaze len preto, že chceli podporiť lezenie, a vedeli že tam to má význam. Ide samozrejme o firmy, ktorých majiteľmi sú lezci.
Ak sponzor sleduje aj nejaký marketingový efekt, tak to, čo očakáva je asi veľmi individuálne. Ale marketingový efekt lezeckých pretekov asi nejaké terno nebude. Firmy sponzorovaním pretekov asi skôr posilňujú image firmy, ale na to, čo naozaj očakávajú sa treba asi spýtať ich. 
 
climb.sk: Okej. Sponzori sú vybavení. Čo treba vybaviť / zabezpečiť ďalej?
Caballo: Já organizujem všetko sám. Klasika - ozvučenie s mikrofónom, poháre, ceny, cesty, židle, plachty na zem, vyškolených rozhodcov, naštudovanie pravidiel. Všetko nájdeš na našej stránke
 
climb.sk: Aký je príspevok Jamesu na zorganizovanie pretekov a ceny pre pretekárov.
Caballo: Príspevok na pretek je
  • Majstrovstvá Slovenska 400 EUR + finančné ceny + 165 EUR juniori
  • Slovenský pohár 1. kategórie 400 EUR + finančné ceny + 165 EUR juniori
  • Slovenský pohár 2. kategórie bez dotácie
  • Slovenský pohár mládeţe 460,- EUR
                Ceny pre závodniky sú nasledovné
 
esMuži
ŽenyJuniori/ky
Majstrovstvá1.165,-100,-

Vecné ceny

v hodnote 165,-

2.100,-65,-
3.65,-35,-
Pohár1.100,-80,-
2.
65,-50,-
3.35,-35,-
Slovenský pohár celkovo1.200,-130,-
2.130,-80,-
3.80,-50,-
 
Juro: MSR - cca. 400€ na zorganizovanie + na finančné ceny cca 500€ + niečo na vecné ceny cca. 200€. Je to tak už zhruba 20 rokov. JAMES je síce "organizátor" pohára, ale jeho organizovanie skončí tým, že pošle dotáciu...  Ostatné veci hodí na hlavu klubov. Tento "urob si sám" systém už prestáva fungovať. To že je to nedostačujúce je vidno aj z toho, že na Slovensku sa nikto do robenia pretekov nehrnie. JAMES by mal zvážiť, či chce robiť pohár? Či to má vôbec význam? A ak chce, mal by zmeniť systém dotácií a podpory pretekov. Ako to môže skončiť sme videli na MSR 2011 s lanom. Samozrejme viem, aký je rozpočet SHS aj komisie športového lezenia, ale viem aj, že nikto z vedenia nerobí nič pre získanie sponzorov pre pohár. Keď dokáže sponzorov zohnať klub, organizácia ako JAMES by mala vedieť zohnať ďaleko viac peňazí. Kontakty aj renomé na to isto má. A prečo by nemohlo niečo ako "Corgoň liga", „Tipos extraliga" byť aj v lezení? (Edelwiess Cup u juniorov je krok správnym smerom. Ani tam však aktivita nevyšla z JAMESU).
 
climb.sk: Juro, spomenul ste, že ste postavili prenosnú stenu a pritom ste mali fungl novú bouldrovku. Formát pretekov na námestí je zaujímavý a osloví aj širšiu nelezeckú verejnosť. Bol to váš nápad alebo ste sa niekde inšpirovali? Bol za tým nejaký skrytý úmysel (napr. spopularizovanie lezenia, ľahšie zhánanie sponzorov, biznis z prenájmu steny na preteky, atď...)?
Juro: Náš nápad to samozrejme nebol. Bolo to prevzaté zo svetového pohára. U nás robil prvé outdoor bouldrové preteky asi Tóno Pacek. A  outdoor majstrák s lanom bol v BA už v 91. No samozrejme, že je to lepšie pre propagáciu a sponzorov. Aj keď spropagovať lezenie sa nepodarí asi nikdy a pre väčšinu ľudí to bude vždy šport pre bláznov čo sa chcú zabiť. 
 
climb.sk: Vežu ste financovali sami alebo sa niekto spolupodieľal?
Juro: Stenu sme financovali sami, samozrejme sme časť financií vykryli zo zisku z organizácie Northland cupov.  Každý rok stenu trochu vylepšili, alebo ju prerobili. Teraz je to už myslím 4. verzia. Prvá verzia bola z trubkového lešenia (konštrukcia a pódium), teraz je kompletne drevená.

climb.sk: Aj ste ju potom prenajímali na preteky? Vrátila sa vám táto investícia?
Juro: Prenajímali sme ju na preteky do Ostravy, Popradu a raz bola postavená aj v Zakopanom. Či sa vrátila investícia? To je ťažko spočítať, ale asi áno. Teda aspoň dúfam.
 
climb.sk: Keby som chcela organizovať preteky zaradené do slovenského pohára a teda pod hlavičkou JAMESu, koľko ma bude stáť prenájom tvojej steny kompletne aj s dovozom, postavením, žinenkami, rozobratím a odvozom.
Juro: Cena je individuálna, podľa miesta a termínu. Na prevoz steny potrebujeme kamión, má cca. 7 ton. Montuje ju 6-8 chlapov tak 12 hodín. Nie je to ani lacné, ani drahé, ale hlavne je to veľké zjednodušenie pre organizátorov, pretože sa nemusia vôbec starať o stavbu steny a riešia si len zorganizovanie pretekov, prípadne stavbu bouldrov. 
Tomaso: To je dosť ťažká a hypotetická otázka. Stena je klubová, nie moja, a do akéhokoľvek prenájmu alebo dokonca full servisu by som nešiel bez ľudí z tímu Urban Apes. Nad komerčným prenájmom sme zatiaľ neuvažovali, čiže asi by sme len rozrátali amortizáciu na základe našich osobných vkladov do steny. Doprava je závislá od vzdialenosti, zatiaľ je však stena v štádiu, kedy nie je moc prevozná, max v rámci Bratislavy. Žinenkami zatiaľ nedisponujeme, požičiavame si ich od chalanov z Anatomicu. Stavba a rozobratie zaberie 5 ľuďom dokopy asi 6 hodín, s tým, že naša stena nemá vlastnú samonosnú konštrukciu. Neviem to teraz rýchlo spočítať ale s našim nulovým ziskom by ťa to aj tak vyšlo okolo 500€ (bez konštrukcie a žineniek).
 
climb.sk: Prečo to (organizovanie pretekov) vlastne robíš?
Caballo: Robím to najlepšie :-) Baví ma, keď vidím, ako je valná väčsina spokojná, hlavne keď si vyberajú ceny zo švédskych stolov, až do posledného miesta. Vlani na poslednom preteku liezli všichni osem ciest. Ked odchádzali, tak som sa nahlas opýtal, či sa im páčilo a či mám ešte urobiť preteky o rok - tak všichni revali „anooooo“. Tak chápeš, že ani na tých pár šupákú sa nemôžem vykašlať.
Juro: Proste nás to baví. Samozrejme je to aj dobrá propagácia našich firiem.
Palo: Podľa mňa ľudí motivuje organizovať preteky zrejme jeden z týchto 4 dôvodov: preteky ako biznis, urobiť preteky iným pre radosť, dokázať niečo sebe, dokázať niečo iným. Možno je ešte nejaký iný, ale mňa nič ďalšie nenapadá. Preteky ako biznis som spochybnil v predchádzajúcej odpovedi, takže motivácia, prečo robiť preteky , bude zrejme kombinácii zvyšných troch bodov . Netrúfam si hovoriť za iných, ale ja sa za nejakého altruistu nepovažujem, tak to bola asi v mojom prípade len kombinácia posledných dvoch. Okrem Zlatých Moraviec som robil preteky v Košiciach, keď s pretekmi iba začínali, v Jacovciach a raz bouldering v PKO v Bratislave. Tým som sebe a iným zrejme niečo dokázal, nebolo to už príliš kam ďalej posunúť, a tak ma to postupne prestalo baviť. Predsa len je s tým spojený celkom veľký stres a keď ti už chýba silná motivácia, tak sa na to postupne vykašleš.
Tomaso: Hmm. Beriem to asi trošku ako splácanie dlhu. Na preteky som začal chodiť ako 7-ročný sopliak v 1992, čiže od vtedy pre mňa vždy niekto organizoval preteky. Nevidím dôvod, prečo by som sa týmto ľuďom neodvďačil tým, že nadviažem na ich snaženie, hlavne keď mám na to čas a podmienky.
  
Caption of the figure above.
 
Kubo Kováčik, Boreal Cup PP 2009, foto: Fredy
 
climb.sk: Máme medzi reprezentantmi (aj detskými) talenty, ktoré by nas úspešne reprezentovali? Čo sa dá v tomto smere zlepšiť?
Caballo: Postaviť este väčie množstvo stien a podporovať deti a jazdiť na preteky. Najlepšie hneď v prvej triede usporiadať  na všech stenách povinne náborové preteky - hneď tak v októbri nebo nám iné sporty decka rozoberú - za dva roky garantujem na pretekoch o päťdesiat % väčšiu účast. Musíte si uvedomiť, že nad fenoménem jednoho vyčnievajúceho sportu – fotbalu, ktorý hrajú stovky decek na každej väčšej dedine a na celom slovensku niekoľko DESIATOK TISÍC decek, sú ďalšie populárne sporty - aspoň sa pokusím o tie vyhladávané - kde deti maj nábor a vyhladávaj talenty už pred základkou - hokej, veškeré lyžováni i se snowboardem, atletika, v poslednej dobe počítačových hier - bojové sporty, cyklistika, plavanie, tenis, prudko sa rozmáhá imídžový golf - už dnes ho na Čechách hraje niekoľko tisíc detí. Na Slovensku lezie, keď to preženiem, asi 50 detí.
 
climb.sk: Posledných pár rokov sa na Slovensku začali organizovať „funny“ preteky – napr. ClimBeer boulder contest, Vertigo open, atď. Ide o preteky, ktoré nie sú súčasťou slovenského pohára a tešia sa veľkej obľube. Rastúci počet účastníkov z roka na rok to len potvrdzuje. Nízka účasť na pretekoch slovenského pohára je pravdepodobne aj jednou z príčin nechuti potenciálnych organizátorov sa do niečoho púšťať. Čím to je, že popularita slovenského pohára upadá a naopak, veľkej obľube sa tešia nepohárové preteky?
Caballo: Nezmeníš to. Horolezci sú sportovní odpad, kde poctivo trénuje jeden človek na svete, ktorý není vybrán absolútne z žiadnej konkurencie na pretekoch. V kozím chlívku sa všetkým páči tá neorganizovanosť a bordel. Najlepšie, keď si sami zapisujú bouldre a sú flash a večer poriadna ožieračka. Väčšina príspevkov sa aj potom kolem večernej chlastačky točí - to im slovenský pohár nenabídne, iba rozhodcov a dodržovanie pravidel.
Juro: Už som to tu spomínal kombinácia 15 x 4+ až 9- a pártydorána je dobrá a bude priťahovať veľa lezcov. Športové lezenie to samozrejme nikam neposunie. To by podľa mňa potrebovalo dve veci - "peniaze a slávu" pre víťazov. Momentálne  nedáva ani jedno, ani druhé. Takže rozhodovanie pre budúcich lezcov je jasné. Radšej ako sa trápiť na MSR, (kde, aj keby vyhrali, nezískajú nič) pôjdu na fun preteky a skúsia tam ohúriť dav tým, ako hravo dajú 8+FL (samozrejme najlepšie zhulení).
Palo: Si mi dala otázku, a zároveň na ňu aj odpovedala - ale v podstate s tvojím názorom v súhlasím J.
 
climb.sk: Ako sa to dá zmeniť?
Caballo: Najväčšia prdel je, keď někdo, čo nemá rozbor pravidelného tréningu si dovolí sestavovat tréningové plány nebo nedaj bože, písať knihu o tréningu. A také rozbory potrebuješ po dobu minimálne 10 rokov a minimálne od 100 decek, ktoré každé trénovalo v skupine po desať detí a štyrikrát do roka im robili funkčné a fyzické testy, ktoré sa potom kompletne vyhodnocujú a vyberajú tie najlepšie metódy. V poriadnych športoch máš predškolskú prípravku, treninkové strediská mládeže, tréningové strediská dospelých. A všichni sú vedení odbornejma trenérama, ktorí majú vyhodnocení tréninku nie 10, ale 30 rokov dozadu.
Tak sa to dá zmeniť, že všetkým vyfúknete aspoň tie decká, čo v piatich umí behať a urobí kotrmelec. Musíte čo najskôr urobiť nábor nebo na nás zasa ostane iba hnoj. Myslíš, že by v inom športe dosiahol svetový rekord (8,7 na stovku nebo zodvihol 250 kg - neviem či už to nie je viacej a mohol by som pokračovať do nekonečna) 15 ročný chlapček nebo 52 ročný deda...?
Juro: Dá sa to zmeniť! Ja som v tomto optimista, popularita ide vo vlnách a teraz je na dne a teda správny čas odraziť sa... Je pravdepodobné, že sa čoskoro postavia nové steny, ktorých majitelia budú robiť kvalitné preteky a v kútiku duše verím, že budeme mať ešte niekedy pohárové preteky, kde príde viac pretekárov ako organizátorov.  Takže svetlo na konci tunela vidím (len dúfam že to nie je vlak)...
Palo: Podľa mňa by bolo zrejme vhodné trochu zľaviť zo strohého formátu pretekov, kde treba stráviť pol dňa v izolácii . Úplne by stačilo, aby preteky mali izoláciu len pre finále - regulérnosť by tým pravdepodobne neutrpela. Akurát zaviesť aspoň nejakú formu kontroly pre kvalifikáciu , a kľudne môže byť Vertigo Open aj v Slovenskom pohári. Akurát, že to sa ľahko napíše,je mi jasné ,že zabezpečiť konrolu 30 bouldrov je v praxi dosť veľký problém... 
 
climb.sk: Tento rok sa konali MSR na obtiažnosť v Prahe. Slovenská účasť bola katastrofálna. Bol dôvodom klesajúci záujem o preteky alebo veľká vzdialenosť?
Caballo: Dosť ľudí nejelo vďaka vzájomnej zlej komunikácii - mali mi napísať. Z chlapov prišli skoro všichni, čo sa venujú obtiažnosti - navíc jel Humpi, škoda, že nejel Matesxxx - mohli byť prví dvaja. Videl som a mohol porovnať a udelat názor na všechny, ktorí trochu lezú a v tomto smere to naprosto splnilo účel. Ženy by tam nemali čo robiť - sú hluboko pod čiarú.
Juro: Myslím, že tu bolo viac nešťastných rozhodnutí, takže účasť tomu viac-menej zodpovedala. Verím že preteky mohli byť perfektne pripravené, dobrá stena,  kvalitné cesty, atď, atď, ale: 1. Dvojdenný formát - naozaj som nepochopil načo? Na Cupoff Prag (preteky pre širokú vrstvu) v najlepšom termíne (február) síce prišlo cca. 80 chlapov, no hádam ani najväčší optimista si nemohol myslieť, že prídu aj na MČR+MSR. Takže sa to v pohode dalo stihnúť za jeden deň... 2. Termín - preteky v hale treba rozhodne robiť v zime, prípadne skorú jar. 3. Pre Slovákov samozrejme aj vzdialenosť. Logika typu: do Považskej prišlo 25, tak to urobme v Prahe mi nejako uniká... No ale hlavný problém je samozrejme nezáujem o preteky, či už v ČR, alebo SR. Slováci do Prahy na preteky chodili (aj Pražáci na naše), neboli to ani MSR a chodilo ich tam viac, ale boli časy boli... Jedno pozitívum však v nízkej účasti vidím, a to, že neprišli žiadne baby. Inač by vyhrala "Kmeťová mama" a pri všetkej úcte, to by asi nebolo optimálne.
V skratke - podľa mňa, to bola veľká chyba, zo strany JAMESu, dať MSR do Prahy.
Palo: Tak za prvé - vôbec si nemyslím, že účasť bola katastrofálna - tí chlapi, ktorí to myslia s pretekmi vážne, tam boli. Čo sa týka žien, tak to odráža realitu - neviem o nikom, kto okrem Lenky, dvojičiek Korcových a dvoch junioriek, ktoré v Prahe kvôli nízkemu veku nemohli štartovať, v súčasnosti aspoň trochu trénuje obtiažnosť. Lenka asi do zahraničia na preteky moc nechodí, a Korcové aj ísť chceli, ale nejak im zlyhala doprava do Prahy. Takže urobiť preteky spoločne s Čechmi je podla mňa správne, a účasť len odráža reálny stav. Samozrejme, že ideálne by to bolo trebárs v Brne, ale tam zase nie je taká dobrá stena ako na Smíchove. Len by to chcelo asi trochu väčšiu ústretovosť usporiadateľov, čo sa týka programu, aby sa dalo na kvalifikáciu normálne docestovať. V Prahe bola kvalifikácia zbytočná, a napriek tomu začínala tak skoro, že sa tam nedalo načas prísť ani z Bratislavy. Ale nemusia to byť zrovna majstrovstvá, stačil by pohár. Slušné preteky bývajú trebárs v Uherskom Brode, čo je nejakých 50 km z Trenčína. 
Tomaso: Z môjho pohľadu ide o klesajúci záujem o preteky s lanom. Keď som bol ešte fagan a bol ešte spoločný československý pohár, jazdili sme všetci do ČR, Česi k nám a nikomu to nevadilo, lebo sme si chceli dobre zaliezť a zapretekať. Teraz pokiaľ sa preteky nekonajú vo vedľajšom dome a nie sú to zrovna populárne bouldrové preteky s flash kvalifikáciou, tak sa tam nikomu nechce. Vzdialenosť, je pre ľudí len výhovorka, nie reálny argument. Množstvom a rozdielnymi druhmi pretekov sme proste ľudí rozmaznali a oni si vyberajú len to, čo im najviac vyhovuje. Na tom samozrejme nie je nič zlé, zlé je keď to vyčítajú tým, čo chodia na všetky preteky bez ohľadu na vzdialenosť. Proste buď chcem alebo nechcem pretekať, keď nechcem, tak potom nezávidím tej hŕstke čo išla do Prahy na kvalitné preteky a dobrú akciu, zhadzovaním celých pretekov a systému.
 
climb.sk: Aké sú výhody a nevýhody organizovania takýchto spoločných pretekov? (jedna z výhod, ktorú ja vidím je porovnanie sa aj s niekým iným ako sami medzi sebou na Slovensku, kde potom aj možno vidieť, ako sme zhruba na tom, v tomto prípade v porovnaní s Čechmi)
Caballo: Presne to som napísal hore.  Aj Česi boli rádi, že ich v chlapoch nestartovalo iba 18, žien mali dosť. Najhorší bol veľmi zlý termín (hlavne pro Čechy), keby to bolo vo februári nebo v novembri -neviem, či tam nemáte mäkké i bolo by čechov raz toľko, slovákov tak + 5.
Juro: Momentálne tie výhody nevidím. 0+0, aj 0x0 je stále nula, žiadne spájanie tomu nepomôže. Takže buď sa preteky v oboch krajinách pozbierajú, alebo... 
Palo:Tak na toto je asi jednoznačná odpoveď - výhodou je pretekanie vo väčšej konkurencii, nevýhodou vzdialenosť.
Tomaso: S chuťou pretekať, u nás upadá aj chuť preteky organizovať. Ja osobne preto vidím cestu v návrate k čiastočne spoločnému poháru Čechov a Slovákov. Nie je to len o porovnaní úrovne výkonnosti, ide hlavne o úplne iné lezecké myšlienky pretavené do ciest a bouldrov. Veď čo už len inovatívne vymyslia notorický stavitelia ciest a bouldrov na Slovensku? Stačí, že človek ide na Mejcup a hneď sa mu rozšíri inventár pohybov, vidí čo a ako sa lezie u susedou a to je prvým kľúčom k tomu aby sme ich vedeli nasledovať keď už sa s nimi toľko porovnávame. Zatiaľ jediné problémy vidím v ochote cestovať a v nastavení nejakej optimálnej cezhraničnej spolupráce (finančný podiel ČHS a SHS JAMES na spoločných pretekoch, unifikácia pravidiel...)
 
climb.sk: V komentároch k článku k "Doldy Cup MČR & MSR 2011" padol návrh, prečo to rovno celé nezrušiť. Prečo áno? A prečo nie?
Juro: Som pravičiar, živiť nefungujúce je podľa mňa hlúposť, takže prečo nie? Ale čosi som tu písal o svetle na konci tunela, tak teda ešte skúsme:-)
Palo: Celkom presne nechápem, čo by sa malo zrušiť, ale ak preteky na Slovensku, tak kardinálny problém v tom nevidím. V blízkom okolí - Česku, Maďarsku a Poľsku je pretekov dosť, šlo by normálne spraviť preteky Slovenského pohára aj tam, a komisia by ešte aj ušetrila. A to aj keby mala všetkým Slovákom zabezpečiť aj preplatiť dopravu a ubytovanie. Ja som tak napríklad kedysi robil majstrovstvá Maďarska v Zlatých Moravciach - pretekári prišli autobusom, zapretekali si a na druhý deň ich zase autobus odviezol do Budapešti.
Tomaso: To je síce dosť primitívna otázka a rovnako by sa onen primitív mohol spýtať na základe toho koľko ľudí chodilo kedysi liezť do Tatier a koľko chodí teraz, že prečo ich rovno nezavrieť pre lezcov. Odpovedí je veľa: Lebo sú tu ľudia, ktorí na preteky stále chodia a baví ich to. Lebo stratiť kontinuitu v pretekoch je vybudovať ešte väčšiu výkonnostnú priepasť medzi nami a zvyškom sveta. Lebo teraz je síce iba hŕstka pretekárov ale za 5 rokov ich môže byť stovka a to bez kontinuity pretekov nikdy nebude. Lebo preteky sú šanca pre ďalšie generácie na kariéru profesionálnych športovcov. Lebo rozvoj športu už nemôže fungovať bez komerčného a mediálneho prostredia, to bez divákov a tí bez čisto športovej formy lezenia – pretekov. Pre zarytých skalných naturistov sú to kacírske myšlienky, ale preteky budú mať (a už aj začali) obrovský vplyv na vývoj lezenia a posúvanie hraníc. Je tu nová doba, ktorej súčasťou sú aj preteky v lezení. Kto nestíha s dobou, zaostane a stane sa z neho slepý a zakomplexovaný anonymný „flejmista“ na diskusných fórach.
 
 
Všetkým zúčastneným by som chcela veľmi poďakovať za ochotu a čas stravený pri odpovediach.
 
 

Komentáre (42)

O pretekoch ... alebo čo to obnáša zorganizovať preteky?

27.06.2011 09:11:16

vinikajúci rozhovor, už dlho ma na climb.sk niečo tak nezaujalo...je fajn vidieť rozdiel v prístupe už len medzi opýtanými organizátormi. každý ma inú motiváciu preteky organizovať a tomu odpovedajú potom aj preteky svojim charakterom. ja osobne si myslím, že žiadne preteky nie sú zbytočné. za každými pretekmi stoja ľudia, ktorí tomu venovali kopec svojho času(často i vlastných prostriedkov) a na Slovensku je fajn už len že sa do toho pustili. nie každý ma možnosť zorganizovať preteky slovenského pohára(možno ani nechce SP), je málo veľkých stien, kde stačí postaviť bouldre a nemusí sa nič stavať, na SP to už musí byť tip top a to chce iste oveľa viac času. za poslednú dobu boli z môjho pohľadu najlepšie preteky na ktorých som sa zúčastnil zo SP jednoznačne MSR v Auparku, stále vynikajúci je Poprad a Žilina. z masoviek to je vertigo, mejcup, košice. myslím že organizovať preteky v SR zmysel má a teiž verím v svetlú budúcnosť.všetkým organizátorom prajem veľa chuti a pevné nervy....

O pretekoch ... alebo čo to obnáša zorganizovať preteky?

27.06.2011 09:14:23
- kmeto

Juro, preco by to nebolo optimalne, keby to vyhrala moja mama? mne by sa to optimalne zdalo velmi:)) <br /> A ak nahodou nebude nejake super pocko na skaly, alebo nebudem mat zrovna cestu do Ospu, tak do Popradu by som stavat siel

Re: O pretekoch ... alebo čo to obnáša zorganizovať preteky?

27.06.2011 15:54:39

Sorry Kmeto, ale chcel som aby vyhrala moja mama (mala aj isť, ale má dačo s rukou a na ľavej robí len 3 zhyby). A Poprad beriem... Na pozvánku dáme - ak bude v Ospe dobré počasie nebudú postavené bouldre - život je krutý...

O pretekoch ... alebo čo to obnáša zorganizovať preteky?

27.06.2011 09:16:55

ešte k účasti JAMES... je ťažké postaviť dobre bouldre/cesty tak, aby to všetci neofrflali.rozhodovanie je ďalšia dilema. možno by pomohlo ak by mal james tím povedzme 6 rozhodcov, 2-3 stavačov a tí by vedeli na nákaldy james zabezpečiť túto stránku na požadovanej úrovni. postaviť stenu, zohnať sponzorov sa ešte dá. ale kvalitne postaviť cesty a hlavne odrozhodovať je práca, ktorá chce aj kopec skúseností, a iste sa to niekomu nepodarí dokonale pri zorganizovaní 1.pretekov, kde to organizujú dobrovoľníci za vlastné

Re: O pretekoch ... alebo čo to obnáša zorganizovať preteky?

27.06.2011 09:58:43

Zaujimavy napad. Preteky by sice stratili svoju unikatnost - kazdy si to stavia teraz po svojom a tym padom su tie cesty/bouldre vzdy charakterovo ine, ale to by sa asi dalo nejako doladit. <br /> Rozhodcov podla mna je lacnejsie najst vzdy lokalnych a zaplatit im tak ako spominal Juro. Usetris za cestu tym ludom, co bude asi aj viac ako ich mzda.

Re: Re: O pretekoch ... alebo čo to obnáša zorganizovať preteky?

28.11.2011 19:14:53

hop

O pretekoch ... alebo čo to obnáša zorganizovať preteky?

27.06.2011 12:43:50
-

Skvele. K tomu nie je co dodat.

O pretekoch ... alebo čo to obnáša zorganizovať preteky?

27.06.2011 14:27:57

No ono vypracovat marketingovy koncept na preteky by nebol problem... ale problem je v tom ze discipliny bouldering, obtiaznost su pre beznych ludi absolutne nezname, nemaju sajnu o co tam ide ... nehovoriac o tom ze ludia vobec nevedia co to lezenie je ... Z tohto pohladu ma jedinu sancu lezenie na rychlost kde je to pre divakov zaujimave meria sa tam cas a je kazdemu jasne kto je najlepsi ... ludia laici maju vacsinou aj taku predstavu o lezeni ze sa to robi na cas ( realita je vsak taka ze lezcov lezenie na cas nebavi ... ) Ti ludia pri telke proste potrebuju mat to napatie z vykonu aby to dokazali prezit s tym sportovcom v tom je to popularne a pre ludi zaujimave ... ako napr. ( sprinty dostihy, a vsetky sporty na cas ) Takyto nazor som si vypocul od pana Hrozu z Prahy a popri studiu sportu sa k tomuto nazoru priklanam ... ze cesta na spopularizovanie lezenia je takato ... :P <br /> V Cesku vela pre propagaciu spravil Mrazek ktoreho davali v telke a to urcite vela spravilo ... Slovenske lezenie by tiez potrebovalo takeho spasitela ... cize ostava len vychovat dobrych lezcov :O darmo sportove lezenie je mlady sport v plienkach ... :-I<br />

Re: O pretekoch ... alebo čo to obnáša zorganizovať preteky?

27.06.2011 15:22:44

Ked treba vzruso, mozme davat so stupajucou vyskou istenia dalej od seba ...

Re: Re: O pretekoch ... alebo čo to obnáša zorganizovať preteky?

27.06.2011 15:26:48

a zasrobovane pripadne hrdzave srobovacky :)

Re: Re: O pretekoch ... alebo čo to obnáša zorganizovať preteky?

28.06.2011 14:53:42

akurat to bude vzruso pre lezca. diviak pri tv to vobec nevytusi :-)))

O pretekoch ... alebo čo to obnáša zorganizovať preteky?

27.06.2011 15:31:38
- mifo

Trochu inac z CZ...<br /> Ja si nemyslim ze disciplina obtiaznost a bouldering su v CZ nezname, skor naopak. Minimalne v Brne to si najoblubenejsie discipliny. O rychlosti sa tu poriadne ani nevie, za to 4 vysoke steny maju o ludi, ktory si chcu zaliezt na obtiaznost postarane, tiez bouldrove preteky mavaju slusnu navstevnost. Tu v tom vedie FLASH BB, kde su preteky niekolko krat za rok, zakazdym uspesne a ludia si ich pochvaluju, lebo su aj pre slabsich lezcov. V tomto uplne suhlasim s Jurom Repcikom, chce to kvalifikaciu, kde je cca 10 boudrikov od 4 do 10 kde si zalezu vseci a potom nech si to vo finale rozdaju ti najlepsi. Jeden z dovodov preco aj ja na Slovensku nepretekam je, je na to proste nemam. &quot;Naco ist pretekat, ked sa do tych 4 ci 5 kvalifikacnych bouldrov ani nepostavim?&quot; Na take preteky mozu prist slabsi lezci iba ak su domaci. Nikam inam by som sa &quot;pozriet&quot; na tie cesty/boude asi neisiel. Takze si myslim ze to chce viac bouldrov a aj lahsich, nech si aj slabsi lezci zvyknu pretekat a ucast za zvysi (minimalne o mna :) ). Takto to funguje v Brne, Prahe, tak preco nie aj na Slovensku? Skusili to na otvaracke Gill areny a ucast bola slusna, nie? Ale podla mna je najvacsi problem, ze OBECNE LEZCI NIE SU ZVYKNUTY PRETEKAT... Poznam ludi co pojdu na rajeckoteplicky triatlon, a na kadejake dalsie preteky ale na typicke lezecke preteky ich nikto nedostane. &quot;Proste, ze preco???&quot; Dalsi sposob ako ludi namotivovat na preteky su prave preteky ako robia v Brne Klajdaci, Lezecka 8 hodinovka, 1 km na lane a podobne... tak si zalezu aj ostatny a potom si mozno skor skusia aj slovensky pohar. Nerypte do mna, to bol len moj skromny nazor, bezvyznamny, skor infantilny vylev... Lezeniu zdar a peace :)

Re: O pretekoch ... alebo čo to obnáša zorganizovať preteky?

27.06.2011 16:18:50
Reakcia - zvk

moj nazor...v Cechach moze mat bouldering a obtiaznost uspech, lebo ma omnoho vacsie lezecke publikum, tam staci, ze to pozeraju len lezci... proste su niekde daleko vpredu pred nami v kvalite aj kvantite. A v takom Spanielsku al. Franc. musi byt 1000x viac lezcov nez v Cechach...tam sa uzivi vsetko!!

Re: O pretekoch ... alebo čo to obnáša zorganizovať preteky?

27.06.2011 16:22:18

mifo, takych pretekov ako pises je aj na SVK dost, v podstate cela druha kategoria. Na takych s ucastou nebol nikdy problem. Riesit tak ale jednotku, je podla mna krok spat... Suhlasim s tebou ale v tom, ze v cechach je vacsia vola pretekat ako u nas aj z radov lezcov nizsej vykonnosti, urovnou bouldrov a ciest to ale nebude...

Re: Re: O pretekoch ... alebo čo to obnáša zorganizovať preteky?

28.06.2011 10:56:43

Otazka preco potom neurobit cely pohar formou pretekov druhej kategorie. Sobota kvalifikacia na cestach 4+ az 10. V nedelu semi a finale. A jeden z tych pretekov nech zaroven aj majstrovstva SR. Inak ludi nepritiahnete. A budme realisti. Na sport v ktorom na majstrovstva SR pride 5 muzov a 0 zien nikto financne silny prachy neda.<br /> <br /> Nepaci sa mi caballove zhadzovanie ludi co lezu na slusnej urovni. To nikoho dalej neposunie.<br /> <br /> Osobne mi je jasne ze som hnoj podobne ako 90% lezcov a ani nemam ambiciu sa posunut vyssie, robim to pre zabavu. Su ale ludia co na sebe tvrdo pracuju a sportove lezenie nikoho z nich nezivi. Verim ze keby s rovnakou vervou robili iny sport, tak su v nom tiez majstri, mozno aj SR ;-)

Re: Re: Re: O pretekoch ... alebo čo to obnáša zorganizovať preteky?

28.06.2011 11:00:14

Este poznamka. Priznacne je ze Repcikovci sa dostali do mienkotvorneho media nie vdaka svojim sportovym vykonom ale vdaka uspechu v podnikani.

Re: Re: Re: Re: O pretekoch ... alebo čo to obnáša zorganizovať preteky?

28.06.2011 12:21:05

Rozhovor Juraj a Marek Repcik, 21.6.2007, http://www.climb.sk/?action=show&amp;link=2007062002

Re: Re: Re: Re: Re: O pretekoch ... alebo čo to obnáša zorganizovať preteky?

28.06.2011 13:45:42

som myslel nieco co cita/pozera aj niekto iny ako lezci<br /> <br /> http://tv.hnonline.sk/successstory/c1-52144110-z-garazovej-firmy-sa-stali-slovenskou-jednot kou-b-font-color-ff9900-video-font-b

Re: Re: Re: O pretekoch ... alebo čo to obnáša zorganizovať preteky?

28.06.2011 16:47:38

za taky model ako si pisal zdvihnem ruku ako prvy, ved koniec koncou som si ho aj presadil na tohorocnych MSR v Auparku, ale pre organizatora to zanmena xy bouldrov navyse, den pretekov navyse a vsetky naklady s tym spojene... keby sa v prahe liezlo prvy den 10 ciest od 4+ po 10 tak je tam tych istych 5 muzov a nula zien, lebo u malo koho su preteky dostatocna priorita na ignorovanie slnecneho vikendu ;-)

Re: Re: Re: Re: O pretekoch ... alebo čo to obnáša zorganizovať preteky?

28.06.2011 16:55:50
Reakcia - brano

Ono dvojdnove preteky byvaju problem. Musis riesit, kde spat ... kopec ludi si to rozmysli uz len kvoli tomu. Lezci a studaci standardne nemaju prachov nazvys, takze s ubytkom je vzdy problem.

O pretekoch ... alebo čo to obnáša zorganizovať preteky?

27.06.2011 15:47:44
- Komár

Skôr ako vymýšľať príťažlivý formát pre preteky je potrebné motivovať ľudí do tréningu a systematickej prípravy. Osobne nie som zástancom toho, aby si na pretekoch I. kategórie zaliezol aj rekreačný lezec. Takto aspoň máme na pretekoch každoročne aktuálne a do určitej miery aj objektívne info o stave pretekárskeho lezenia na Slovensku. Záujemca o športové lezenie dostane jasnú informáciu ako ďaleko je od Slovenskej špičky.

Re: O pretekoch ... alebo čo to obnáša zorganizovať preteky?

27.06.2011 23:02:43

uplne od veci ... motivovat ludi do treningu ? to neexistuje . motivacia sportovca vychadza zvnutra bud chcem byt kurva dobry alebo nechcem byt dobry ... :O tu ide o spopularizovanie sportu ktory ak chce nejako fungovat tak potrebuje byt popularny proste trend je taky ze sport by mal byt produktom ...

Re: O pretekoch ... alebo čo to obnáša zorganizovať preteky?

27.06.2011 23:59:49

ja s Komarom celkom suhlasim co sa tyka pretekarskeho lezenia. Ono je to cele zacarovany kruh. Sport nema peniaze, lebo nema vykonnych sportovcov a ti nemaju motivaciu, lebo sport je financne podviziveny... Ten kruh treba prelomit a vstupit don, ale nebudme naivni v tom, ze sa to zacne prilivom penazi do sportu... Svetovy lezci tiez nedostali najprv sponzorov a potom sa z nich stali hviezdy, tak daleko je so systematikou maloktora krajina. Ked u nas zacnu 2-3 ludia makat, vyhraju nejaky ten svetak, zamavaju s poharom na WCH, mozeme sa bavit o vybavovani sponzorov a &quot;predavani&quot; sportu ako produktu... lezenie nie je hra ako futbal, nestane sa masovym sportom. rychlolezenie kladu vsetci za vzor popularnej discipliny a prirovnavaju ho k atletike... moze byt, ale o kolko je u nas popularnejsia atletika ako lezenie? o kolko viac financii dostava? myslim ze o moc nie a so sportovou zakladnou su na tom mozno este horsie, a vie sa o nej viac, lebo proste tazi z tradicnych popularnych svetovych podujati ako olympijske hry... individualny sport sam o sebe nic nepreda, tu predavaju len uspechy, lebo poskytuju dostatocnu protihodnotu ked sa bavime o marketingu. Spopularizovat lezenie v ramci Slovenska? Nic lahsie - ale podla mna bud dame cely rozpocet spolku nejakej reklamnej agenture alebo sa o to budeme nadalej snazit cez podporu stien a usporiadavanim viditelnych podujati na urovni. mozno by stacilo obcas poslat nejaku tu spravicku do verejnej tlace (to pridavam aj do svojho pretekoveho to-do-listu)

O pretekoch ... alebo čo to obnáša zorganizovať preteky?

28.06.2011 16:05:50
- Libor rebel Hroza

Prostě se někdy stane, a je to i historií dokázané, že sport, který se nejdříve jevil velice zajímavý, a třeba se i dostal na olympiádu, časem zanikne. ( např. šplh, v kterém Československo získalo svou první zlatou medaili na olympiádě) Nezanikne třeba úplně ale stane se popelkou mezi sporty. Je to prostě tak. Přesto, že letos uvidíme určitě mega mistrovství světa v Arcu, tak vývoj ukazuje, že závodění v této podobě bude jen pro pár jedinců, a pokud se nepodaří jej prosadit na olympiádu, do budoucna to bude mít tahle forma závodění velice těžké. Problém je v tom, že současná lezecká špička by musela mít vůli překopat styl závodění a to by znamenalo, že by musela jít v podstatě proti sobě. Musela by říct&quot; ,ano, tenhle model závodění v kterém jsem špička je vlastně nudný a nepřitahuije , kromě pár zasvěcených žádné diváky ani sponzory. A to asi nikdo neudělá :-) myslím, že čas ukáže. Podle mne je potřeba se vydat jiným směrem, který bude sice víc vzdálen lezení po skalách, ale o to se víc přiblíží k divákovi. A je potřeba ten směr určit ze shora a od dětí.

O pretekoch ... alebo čo to obnáša zorganizovať preteky?

28.06.2011 16:15:46
- brano

Mne je furt divne, ze tieto diskusie o tom, preco nikto na preteky nechodi skoncia vzdy pri peniazoch a olympiade. To uz nikto nelezie a nepreketa preto, ze ho to bavi? Su fakt prachy jedinym problemom celeho lezenia? Mne to skor pride, ze je to spolahliva vyhovorka, lebo je jasne, ze prachy v lezeni dostatocne skoro nebudu.

Re: O pretekoch ... alebo čo to obnáša zorganizovať preteky?

30.06.2011 01:09:48
Reakcia - Lubiga

Ahoj Brano. Na to aby si absolvoval preteky mimo svojho posobiska potrebujes aspon 20€. Cestovne, nejake jedlo, pripadne ubytovanie dalsich 20. Nie je to jednoduche. Preto vzdy na pretekoch najvacsiu ucast zaznamenaju miestny, nech je to kdekolvek. Vela ludi to robi prave pre zabavu a preto nemaju financie na to aby isli z BA do KE alebo naopak ak si je vedomy ze tam velmi vodu nenamuti, kedze je lezec nadsenec. Takze peniaze, peniaze a zase peniaze. A az budes mat rodinku tak to pochopis :o)

Re: Re: O pretekoch ... alebo čo to obnáša zorganizovať preteky?

30.06.2011 09:47:15

Davnejsie som cital o nejakych bratoch Schmidovcov, ktori ako prvi preliezli severnu stenu Matterhornu v lete 1931. Predtym vsak museli pod ten kopec dobicyklovat z Mnichova. Samozrejme aj naspat domov isli na bicykloch.<br /> <br /> Tak tu prosim ta navyplakavaj nad 20 Eurami, co potrebujes na posrane preteky. Mam rodinu a nechapem.

Re: Re: Re: O pretekoch ... alebo čo to obnáša zorganizovať preteky?

30.06.2011 10:17:27

Kde je vola, tam je cesta. Milos Nemy tento rok dobicykloval do Blavy na MSR tusim zo Starej Turej.

Re: Re: Re: O pretekoch ... alebo čo to obnáša zorganizovať preteky?

01.07.2011 18:23:21
Reakcia - Lubiga

Vytvor ludom podmienky a budu sa venovat lezeniu profi. Ak ich nevytvoris budu sa mu venovat rekreacne. To je vsetko co som tym chcel povedat. Nikto tu nad 20 eurami neplace. Obetoval som lezeniu ovela viac ako nejakych posratych 20 ecok. No pre niekoho to mozu znamenat listky na obed pre piataka na ZS :o)<br /> Apropo... zelam ti aby sa ti aj dalej darilo tak aby tvojej rodine nikdy nic nechybalo ;o)

Re: Re: Re: Re: O pretekoch ... alebo čo to obnáša zorganizovať preteky?

01.07.2011 19:42:02
Reakcia - Jur

Ale no co to trepes, podmienky nie su dolezite.<br /> <br /> http://sport.sme.sk/c/4857677/kulturista-cibula-sa-stal-piatykrat-majstrom-europy.html <br /> <br /> a tak je to aj v inych sportoch, odhodlanie a chut. Ked musis tak musis!<br />

Re: O pretekoch ... alebo čo to obnáša zorganizovať preteky?

30.06.2011 11:40:04
Reakcia - brano

Ked ide o decka, tak je to samozrejme tazsie, ale pri mladeznikoch a dospelakoch si myslim ze ide viac o vyplakavanie ako snahu o hladanie riesenia. Nie je to vzdy jednoduche, ale ved o to prave ide. :)<br /> Decka a studenti to maju samozrejme problem, lebo ti sami toho moc nenariesia a rodina naozaj moze mat tazku situaciu, to si viem predstavit.<br /> Co som ale chcel povedat je trochu ina konstrukcia. Nie je mi divne, ze existuje par ludi ktory vnimaju prachy ako najvacsi problem, to je samozrejme normalne, ale ze to prijali hadam vsetci. Ked teda tvrdim, ze je to prijalo ako univerzalna vyhovorka, samozrejme tym netvrdim, ze pre niekoho to platit nemoze, ale ze to zneuzivaju aj ludia, ktory tento problem realne nemaju.

O pretekoch ... alebo čo to obnáša zorganizovať preteky?

28.06.2011 16:20:26

No to je jasne ze vykony by pomohli, ale vies ako mediami sa da nafuknut vselico ... staci aby to bolo dobre spravene, ludia to zozeru :D a kde su ludia tam su peniaze ... samozrejme ze na slovensku je treba kvalitnych lezcov ktori to cele potiahnu, ktorych motivacia nebude o peniazoch :-)

O pretekoch ... alebo čo to obnáša zorganizovať preteky?

28.06.2011 16:39:17
-

chce to reklamnu kampan, zober mago nie drogy :)

O pretekoch ... alebo čo to obnáša zorganizovať preteky?

28.06.2011 16:45:27

u nas zober mago nie poldeci ... :D

Re: O pretekoch ... alebo čo to obnáša zorganizovať preteky?

28.06.2011 18:19:16

Zober mago a utekaj...po 5 min. utekania, 10 min. strachu ho predas a mas na poldeci :D

O pretekoch ... alebo čo to obnáša zorganizovať preteky?

29.06.2011 03:22:23
- chyska

dobra diskuze....supr impuls pro nejakej progres....v podstate na vsechny prezentovany nazory se da nejak konstruktivne reagovat....osobne si myslim, ze pokud o to bude mit nekdo opravdovej zajem, tak se da zatraktivnit pro laika i zavodnikovo drepeni v izolaci....a tim padem i pro nej....i obtiznostni lezeni muze byt zajimavy....i rychlost....i lezeni se zavazanejma ocima....cokoliv....jen chtit....a vytrvat....a hledat jiny cesty jak na to....nesouhlasim s tim, ze by v lezeni nebyly prachy....jsou...a hodne....jina vec je ale dostat je do zavodu.....i ten sport jako takovej ma obrovskej marketingovej potencial zasahujici do jinejch oblasti nez je jen lezeni.......naopak nesouhlasim s tim, ze zavody pro sirokou verejnost neposunou nikam vykonostni lezeni....me osobne nesmirne motivovalo byt na jednech zavodech se svejma idolama....ikdyz sem padal od prvni expresky....mel sem moznost je pozorovat...jak se rozcvicujou...jak se v izolaci soustredi....mel sem moznost s nima mluvit...ptat se....a tim se zlepsovat.... tenkrat vsechny zavody byly v podstate pro sirokou verejnost (co to je dofrfele vubec za termin? :) ) dale co se tyka pravidel a rozhodcich....pripadne nejakejch kriterii pro start v tom a tom zavode...vek...vykonnost...startovne.....to vsechno ma smysl, pokud je pretlak zavodniku.....pokud ten pretlak neni..tak je to naopak....tam jakykoliv! omezeni je potom na skodu...dale velmi ocenuju Tomasuv pristup takzvaneho splaceni dluhu...pokud se podari tohle predavat dal tak se dalsi uspechy budou v budoucnu nasobit...thumb up!....dale spolecny mistrovstvi nebo pohar cr sr dava smysl, chce to ale spravne uchopit s perspektivou rekneme zhruba dvou, tri let....atd...atd...atd....:) kazdopadne vsem, kteri do toho slapou, preju hodne sil a elanu....choose your way up! :)

O pretekoch ... alebo čo to obnáša zorganizovať preteky?

29.06.2011 15:46:32
-

spolocne CR a SR preteky je dobry napad ...

Re: O pretekoch ... alebo čo to obnáša zorganizovať preteky?

29.06.2011 23:50:07
Reakcia - Majo

Bolo by to fajn, pritiahlo by to kopec sponzorov a siroku verejnost a isto by to malo vacsi ohlas vo svete ako tie drobne ceske a slovenske pohariky. Usporiadanie ceskoslovenykch pretekov by podla mna bolo len krokom vpred pre cele lezenie. Takze Jamesaci spojte hlavy s cechmi napchajte vsade kopec reklamy a bacha aby vas neusliapali sponzori lebo ti sa tam pohrnu jedna basen. A nech je to pre vsetkych nie len pre Sharmu lebo Sharma je smejd a lezie s cigankou! :P

Re: Re: O pretekoch ... alebo čo to obnáša zorganizovať preteky?

30.06.2011 12:05:46
Reakcia - s.o.s

Si pohulil trochu?

O pretekoch ... alebo čo to obnáša zorganizovať preteky?

29.06.2011 23:58:04

sharma lezie s cigankou pomooooooooooooooooc :D:D:D:D

O pretekoch ... alebo čo to obnáša zorganizovať preteky?

30.06.2011 14:46:34
- marian po

neboj ....ale aj ty by si liezol keby si mohol... :)<br /> ps a už sme pri ženach :D

O pretekoch ... alebo čo to obnáša zorganizovať preteky?

30.06.2011 20:43:42
-

No a co, ved Sharma je chudak, nema domov, zije v roztepanom karavane, zdieraju ho kapitalisticke podniky, ak nieco nevylezie nedaju mu veceru a neda mu ani ta ciganka, ktoru nafasoval spolu s lezeckami :D ...zatial co ja domov mam....len ma z neho ochranari vyhanaju :D

Túto položku môžu komentovať iba prihlásený používatelia. Prihlás sa alebo zaregistruj!