Rozhovor: Markus Bendler, svetová ľadová ikona

  • Zima je už za dverami a my vám prinášame zaujímavý kratučký rozhovor a videjko s ľadovou ikonou Marcusom Bendlerom.

Markus Bendler je svetová ikona ľadového a mixového lezenia. Je víťazom niekoľkých desiatok svetových pohárov a niekoľkonásobným majstrom sveta v ľadovom lezení. Na skale má vylezené cesty po obťiažnosť 9a, na ľadoch do WI7 a mixoch M13.

Caption of the figure above.

Markus počas finále na SP v Saas Fee

(zdroj: HoryInfo.cz)

Je to už pár desiatok svetových pohárov, ktoré si vyhral ak sa nemýlim... Veľa ľudí tvrdí, že ľadové lezenie je slepou uličkou a má svoje limity. Kde si myslíš, že smeruje vývoj ľadového lezenia?

Nemyslím si že to je slepá ulička, pretože to je pre mňa forma zábavy :-) Teraz vážne... Ľadové lezenie mám rád. Nie je to len o pretekoch, ale aj o lezení vonku v prírode počas zimného obdobia, čo je niekedy skutočná výzva. Nie je to ako na pretekoch, kde musíte byť silný fyzicky, ale vonku je to aj o sile mysle ak robíte ťažké výstupy na ľadoch a mixoch.

Ak dobre rozumiem tak tvrdíte, že schopnosti, ktoré máte a používate na pretekoch vám pomôžu v horách...

Áno, pretože ak stratíte fyzickú silu, stratíte aj mentálnu silu. Teda ako rýcho prichádza fyzická únava, tak isto rýchlo sa unaví aj vaša myseľ...Preto je toto lezenie určite vecou, ktorá vám v horách pomôže.

Caption of the figure above.

Marcus v Japonsku, WI7

(zdroj: alpinist.com)

Ľadové lezenie sa v porovnaní s letným dosť odlišuje. Považujete tento typ lezenia za viac silový a vytrvalostný?

Áno, je to dosť špecifické. Prvý rozdiel je v tom, že nemáme haly na trénovanie. Nemožeme, prísť do haly chytiť zbrane a jednoducho začať liezť alebo trénovať.  Celý tréningový proces a podmienky si musíme pre seba vytvoriť a toto je ten moment, kedy skutočný boj a problémy začínajú... Samotné ľadové lezenie je boj už od samého začiatku. Normálne ak idete liezť alebo trénovať vonku, tak tam nie je pohodlie haly a sranda s kamarátmi. Vo väčšine prípadoch tam je zima a vôbec to nie je zábavné miesto. Ak človek robí len zábavné veci tal sa v tomto športe nikdy nebude zlepšovať a nebude rovnako mentálne silný... Toto je dôvod prečo musíte chodiť von a byť komplexným lezcom. Toto je pre mňa motivácia... Ak by som nechdodil liezť vonku a nevytvoril si pre tréning sám podmienky, nikdy by som tu nestál. Lezenie nie je pre mňa len o pretekoch ale hlavne o ľadoch a mixoch... So zbraňami sa dajú v zime vyliezť neskutočné veci.

(zdroj: UIAA.org)

Black Soul M12+ - Icemonkey at work from Berni Kogler on Vimeo.

Komentáre (0)

Nikto zatiaľ nepridal komentár. Buď prvý!
Túto položku môžu komentovať iba prihlásený používatelia. Prihlás sa alebo zaregistruj!