Čo ukázali denníčky I.

  • Kto si zapísal najťažšiu cestu? Kto sa najviac zlepšil? Kto navštívil najviac oblastí? V prvej časti "denničkového resumé" sa zameriame viac na osobné výkony… 
  
Hneď takto na úvod treba zdôrazniť, že sa jedná o štatistiky na základe denníčkov, tzn. z toho, čo si kto zapísal do denníčka za predošlé roky. V tabuľkách nižšie nenájdete prelezy ľudí, ktorí si denníček nevedú.  
 
1.      Celkový počet vylezených ciest za rok 2012 :  5520  
31192 ciest ste si zapísali od založenia climb-u. V nasledujúcej tabuľke máte všetky prelezy za rok 2012 rozdelené podľa štýlu prelezu. Ako najpopulárnejší štýl sa ukázal On sight s takmer dvojnásobným počtom bodov pred štýlom PP.
 
Štýl
Počet prelezov
OS
2272
PP
1196
RP
794
Flash
617
TR
495
Solo
63
AF
59
RK
12
GP
10
A0
2
  
Caption of the figure above.
    
2.      Najťažšia vylezená cesta za rok 2012 :   8c+Kubo Kováčik, Mind Control, Oliana
Najťažšou zapísanou cestou v denníčkoch bolo doteraz 8c/c+ (11-) v roku 2003 (M. Leitman) a 2011 (Stano Klimo). Avšak najťažšiu vylezenú cestu doteraz na Slovensku má na konte Juraj Repčík – 9a, Proces, Višňové. Nasledujúci graf znázorňuje čo najťažšie sa za jednotlivé roky za 15 rokov dozadu vyliezlo...
 
Caption of the figure above.
Kubo Kováčik, Kaj ti je deklica, 8b+, Mišja Peč
   
climb.sk : Vďaka tomu, že sa ti tento rok vyhýbali zranenia, ti do denníčka pribudlo celkovo 10 ciest v obtiažnosti 8b až 8c+, pričom cesta Mind control 8c+ je najťažšou zapísanou cestou na climbe od jeho založenia. Prosím ťa popíš trošku túto cestu – prečo si si ju vybral, aký má charakter, kde si padal, koľko ostrých pokusov si na ňu potreboval…
Kubo : Mind control som si vybral "náhodne". Šli sme s Adamom (pozn.red. Adamom Ondrom) do Oliany a keď som odchádzal, Patrik mi vravel, že mám skúsiť aj čosi tažšie. Napríklad Mind control. Takže to bol taký prvý krok k tomu. No a v Oliane sa mi fakt dobre liezlo a cítil som, že je forma, tak som si to skúsill. A Adam ma do toho tiež huckal. Vraj je to lezitelné, tak prečo nie.
Cesta má 45 metrov. Prvých 20 metrov je 7c. Relatívne ľahké lezenie s mega madlami na konci. Takže človek dobre sklepe a môže sa pustiť do druhej časti. Druhá časť začína silovými dlhšími krokmi po stiskoch. Ale všetky sú pozitívne. Potom je tam stredná pasáž, kde je podľa mňa najťažší bouldrik s dosť ťažkým cvakaním, ale ak ho človek vynechá vôbec sa nemusí báť, že padne na zem alebo čosi podobné. Potom opať madlo a zasa bouldrík s nepríjemným krížom a  nohami na nie zrovna najlepších stupoch. Potom treba sklepať na dvoch pozitývnych lištách a dovaliť to na vrch. Nie ťažké lezenie, ale keď má človek natečené, tak to nie je zadarmo.
Padal som v stredom bouldríku. Vymyslel som si ho, ale zjavne ťažko. Keď som tam sedel, urobil som ho vždy. Ale keď som tam doliezol, podarilo sa mi to preliezť len raz. Tak som skúsil zmeniť software a hneď som dané miesto preliezol. Potom som ešte trikrát padol v posledných krokoch.
 
climb.sk : Ktorá cesta, ktorú máš v denníčku, ti dala najviac zabrať?
Kubo : Asi určite Mind control. Aj keď sa to ťažko hodnotí, pretože je rozdiel, keď je človek na výjazde a keď je doma na skalách. Ak je človek doma ide na skaly na víkend, pretože počas týždňa je v práci. Niekedy sa cez víkend nedá, lebo je zlé počasie a potom sa dostane na skaly naozaj striedmo. Kdežto na výjazde je to inak. Človek lezie dva dni, potom deň rest a zasa a stále dokola. To je iné. Inak sa skúša cesta, keď je to v čerstvej pamäti. Ale Mind control mi dal asi najviac zabrať.
  
climb.sk : Tento rok sa ti podarilo obhájiť prvenstvo v rebríčku, pričom si zlepšil svoje minuloročné skóre na úroveň 11600 bodov. V čom spočíva tajomstvo tvojho zlepšenia?
Kubo : To je ľahké. Chce to len stenu, campus, hrazdu, bradlá a závažia. Nič viac k tomu netreba. A ešte chuť trénovať. Potom nejaký systém a človek sa zlepší. S chalanmi sme začali systematickejšie trénovať, nie jak doteraz, že som len liezol. A zdá sa, že to prinieslo svoje ovocie :-).
 
climb.sk : Aké máš lezecké plány na rok 2013? Do akých oblastí sa chystáš a na aké cesty si brúsiš zuby?
Kubo : Ono vieš ako to je. Plánov je veľa, ale nechcem o nich moc vravieť, pokiaľ sa nenaplnia. Ale zostal mi nejaký pytel v Oliane, tak ten by som chcel zvesiť. Potom mám vybratú cestu v Perles a Margalef. Chcel by som sa vybrať v lete do Ceuse a dúfam, že sa mi to tento rok podarí. Ono je toho strašne vela čo by som chcel. Ale v stručnosti chcel by som vyliezť poriadne 8c+, aby sa o ňom nediskutovalo ako o Mind control. A potom skúsiť na OS čosi zaujímavé. Tak dúfam že sa to podarí. 
   
Nasledujúci graf zobrazuje najťažšie vylezené cesty za posledných 15 rokov spolu s lezcami. Zdrojom pre tento graf bol Zoznam skalných prelezov  a denníčky.
   
Caption of the figure above.
 
    
 
3.      Najťažší vylezený boulder za rok 2012 :  8ATomaso Greksák, North of center, Bishop, USA 
Tomaso viedol prelezmi najťažších bouldrov rebríček aj v minulom roku, avšak minulý rok sa mu darilo trošku lepšie, keď zaknihoval boulder Miss Schweiz, 8A+, Chironico.
  
climb.sk: Posledné dva roky si poňal výrazne lezecky a vo veľkom si bouldroval po celom svete. Precestoval si tri kontinenty a navštívil najlepšie bouldrové oblasti. Kde sa ti najviac páčilo (a prečo) a kde ti lezenie najviac sedelo? Kam by si sa rád vrátil?
Tomaso: Ťažko povedať, kde sa mi páčilo najviac, lebo každá oblasť má niečo krásne a výnimočné. Mne veľmi prischol k srdcu americký juhozápad, konkrétne oblasti okolo Bishopu a veľmi ma mrzí, že tento január sa mi nepodarilo nikoho nahovoriť na ďalšiu návštevu. Po pohybovej stránke mám ale najradšej Fontainebleau, kde mi to ale paradoxne moc nejde po číselnej stránke. Určite sa chcem vrátiť do Rocklands, ideálne už tento rok a snáď trošku silnejší ako minule, lebo 8A+ a 8B bouldre sú tam neskutočne krásne.
  
climb.sk: Ako dlho ti trvalo, kym si sa dostal k magickej hranici 8A?
Tomaso: Záleží ako sa na to človek pozerá. Prvý krát som na skale bouldroval na Alande v 2006 a hneď odtiaľ som si doniesol pár 7C a jedno 7C+. To bola obtiažnosť, o ktorej som vedel už vtedy, že nie je moja hraničná, ale dlho som sa do ničoho ťažšieho ani nehrnul. V 2009 som vyliezol Jungle Book v Cresciane, ale medzičasom to zhodili na 7C+, tak prvé 8A mám asi až s prvej Ameriky v januári 2010. Ten nárast bol a ešte stále je veľmi pozvoľný, lebo tréningu moc nedávam odkedy bouldrujem.
 
climb.sk: Aké su tvoje bouldrové ciele? Aká je tá vysnívaná obtiažnosť, ktorú by si chcel vyliezť?
Tomaso: Tak, tento rok by som sa rád udomácnil niekde okolo 8A+, teda rád by som si vyliezol niekoľko naozajstných 8A+, ak by sa podarilo 8B, bolo by úplne super. Hlavne dúfam, že ten posun, aj keď pomalý neprestane a raz zaknihujem aj nejaké to 8B+ a ako 50 ročný aj nejaké 8C :-D
  
climb.sk: Ktorú oblasť, kde si ešte nebol, by si rád navštívil? Prečo práve tam?
Tomaso: Čím viac človek cestuje, tým viac zisťuje, že vlastne ešte nikde poriadne nebol a čo je najhoršie, miesta ktoré navštívil ho ťahajú naspäť. Zo sveta by som ale rád preskúmal bouldre v Južnej Amerike, s Európy sa plánujem pozrieť do Targassone a z najbližšieho okolia som ešte nenavštívil Bor, čo ma veľmi mrzí. Odpoveď na “prečo” je pre všetky rovnaká: lebo som tam ešte nebol a chcel by som.
 
climb.sk : Aké máš lezecké plány na rok 2013? Do akých oblastí sa chystáš a na aké bouldre si brúsiš zuby?
Tomaso : Toto píšem vo Fontáči a sem by som chcel tento rok zopár krát ešte prísť, lebo tu mám veľa projektov, niektoré na spadnutie. V lete to bude určite znovu Rocklands v Juhoafrickej Republike. Chcem sa tiež znovu pozrieť do Albarracinu a cestou možno navštíviť aj už spomínané Targassone a pár víkendov venujem Boru, takže do ďalšieho roku mi zostane už len tá Južná Amerika :-D Čo sa týka bouldrov tak okrem Rocklands a Fontáču nemám špecifické projekty. V Rocklands by som rád vyliezol Black Shadow a Shosolozu a vo Fontáči Tiger a Drak a Karmu. Najväčší plán je ale začať trošku trénovať aj mimo výjazdov ;-) 
 
Caption of the figure above.
Tomaso Greksák, Fontainebleau
Foto: Saška Regecová
      
4.      Priemerná vylezená obtiažnosť za rok 2012 :  6a/6a+
Podiel súčtu všetkých bodov za jednotlivé prelezy a celkového počtu prelezov za rok 2012. (Aj vrátane bouldrov)
  
5.      Najčastejšie lezená obtiažnosť za rok 2012 :
    
 
Obtiažnosť
FR (UIAA)
Počet vylezených ciest
1.
5a (5)
496
2.
6a+ (7-)
419
3.
6b (7)
414
4.
5c (6)
401
5.
5c+ (6+)
375
6.
5a+ (5+)
358
7.
5b+ (6-)
335
8.
4b (4)
284
9.
6c+ (8-)
267
10.
4b+ (4+)
251
11.
7a (8)
200
12.
7a+ (8+)
193
13.
6b+ (7+)
191
14.
7b+ (9-)
173
15.
6a (6+/7-)
128
    
 6.      Zberateľ roka 
Lezec, ktorý vyliezol najviac ciest za rok 2012, až 223 je Koshpold, pričom pri tom navštívil dokopy 35 oblastí (z toho 15 v zahraničí).
 
 
Prezývka
Meno
Počet prelezov
1.
Martin
223
2.
oliv
Vilo_R
139
3.
adamus
Adam
123
4.
sivak
Ivan Sivak
118
5.
aceman
Vladislav Nagy
105
6.
Onndro
Ondro Húserka
103
7.
TPi
TPi
100
8.
Ketrin
Katarína Húserková
95
9.
vrana
Michal Sim
90
10.
jeepo
Michal Ščepánek
83
 
Caption of the figure above.
Zavaky
foto: Adam K. 
  
7.      Lezec s najväčším počtom ciest podľa štýlu za rok 2012
 
a.) štýl OS
 
 
Prezývka
Meno
Počet prelezov
1.
Adam
97
2.
jeepo
Michal Ščepánek
83
3.
koshpold
Martin
76
4.
oliv
Vilo_R
70
5.
vrana
Michal Sim
67
6.
Onndro
Ondro Húserka
55
7.
pulec
Mario Piťuch
51
8.
sivak
Ivan Sivak
49
9.
karolk
Karol
48
10.
sano
Peter
48
 
  
b.) štýl FLASH
  
 
Prezývka
Meno
Počet prelezov
1.
Martin
89
2.
aceman
Vladislav Nagy
25
3.
korman
korman
18
4.
Ketrin
Katarína Húserková
16
5.
Nikuska
Veronika
16
6.
sivak
Ivan Sivak
15
7.
viva
Zuzana Vivodíková
14
8.
jelencek
Tomas Hosa
14
9.
Skuku
pavla
14
10.
Kvaso
Juraj
13
  
 
c.) štýl PP
  
 
Prezývka
Meno
Počet prelezov
1.
Vilo_R
58
2.
Onndro
Ondro Húserka
40
3.
risko
richard kuzma
38
4.
koshpold
Martin
35
5.
Johan
Ján Staš
33
6.
aceman
Vladislav Nagy
31
7.
major
major
31
8.
sivak
Ivan Sivak
30
9.
stygian
Stefan Bednar
28
10.
Ado
Andrej Ďuriga
27
  
 
d.) štýl RP
  
 
Prezývka
Meno
Počet prelezov
1.
TPi
54
2.
turzii
Lukas Turzak
26
3.
sivak
Ivan Sivak
24
4.
koshpold
Martin
22
5.
Milosh
Miloš Tesák
17
6.
adamus
Adam
17
7.
duroS
Juraj Samaš
15
8.
Fero182
František
14
9.
matoo
martin
14
10.
flying
-
14
  
8.      Prelezy za rok 2012 podľa obtiažností
Za rok 2012 ste si zapísali 168 ciest obtiažnosti 9+/10- (8a) a viac, a z toho celkovo46ciest obtiažnosti 10 (8b) a viac. Pre porovnanie, minulý rok ste zapísali 181 ciestobtiažnosti 9+/10- (8a) a viac a z toho celkovo 47 ciest obtiažnosti 10 (8b) a viac. V nasledujúcej tabuľke sú vypísane prelezy ťažšie ako 8b+ zapísané do denníčkov.  
  
 
Meno
Cesta
Oblasť
Klas.
Body
Štýl
1.
Mind control
Oliana
8c+
1250
PP
2.
Stano Klimo
Gekón
Manín
11-
1225
PP
3.
Kubo Kováčik
Doubleoverhead
Adlitzgräben
11-
1225
PP
4.
Stano Klimo
Kanibal
Harmanecká jaskyňa
11-
1225
PP
5.
Paťo Gajdošík
Doubleoverhead
Adlitzgräben
11-
1225
PP
6.
Stano Klimo
Mánia
Súľov
11-
1225
PP
7.
Kubo Kováčik
Fish eye
Oliana
8c
1200
PP
8.
Peter Cáder
Brumík
Súľov
8c
1200
PP
9.
Kubo Kováčik
Grand blau
Oliana
8b+/8c
1175
PP
10.
Kubo Kováčik
Paper mullat
Oliana
8b+/8c
1175
PP
   
Nasledujúci graf znázorňuje rozloženie vylezených obtiažností za rok 2012. Na vrchole krivky sa nachádza priemerná vylezená obtiažnosť za rok 2012. Všetky prelezy vpravo od tohto bodu sú nadpriemerné .
   
  
Caption of the figure above.
 
   
9.      Cestovateľ roka 2012
Nasledujúce tri tabuľky znázorňujú počet navštívených oblastí za rok 2012.
 
a.) celkom
 
 
Prezývka
Meno
Počet  navštívených oblastí
1.
Martin
36
2.
aceman
Vladislav Nagy
24
3.
oliv
Vilo_R
21
4.
sivak
Ivan Sivak
21
5.
Onndro
Ondro Húserka
19
6.
Ketrin
Katarína Húserková
17
7.
major
major
17
8.
Milosh
Miloš Tesák
16
9.
risko
richard kuzma
16
10.
Ado
Andrej Ďuriga
15
   
b.) Slovensko
 
 
Prezývka
Meno
Počet navštívených oblastí
1.
Martin
20
2.
mada
mada
14
3.
marslee
Marcel
14
4.
sivak
Ivan Sivak
13
5.
aceman
Vladislav Nagy
12
6.
Ado
Andrej Ďuriga
12
7.
janino
Ján Grolmus
12
8.
Milosh
Miloš Tesák
12
9.
major
major
11
10.
NinaK
Nina Kovaříková
11
   
c.) svet
  
 
Prezývka
Meno
Počet navštívených oblastí
1.
Vilo_R
19
2.
koshpold
Martin
16
3.
aceman
Vladislav Nagy
12
4.
janau
Jana Uramová
10
5.
sivak
Ivan Sivak
8
6.
Onndro
Ondro Húserka
8
7.
jeepo
Michal Ščepánek
8
8.
Ketrin
Katarína Húserková
7
9.
tomaso
Tomaso Greksák
7
10.
major
major
6
 
   
10.      Skokan roka
 
a.) TOP 1 cesta
 
 
Meno/Prezývka
Naj cesta
Body
Naj cesta za predošlé roky
Body
Rozdiel bodov
1.
8+
750
6+
350
400
2.-3.
8
700
6+
350
350
2.-3.
7-
450
4
100
350
  
Skokan roka je počítaný ako rozdiel bodov najťažšej vylezenej cesty za rok 2012 a k maximálnej vylezenej obtiažnosti za všetky predošlé roky odkedy si lezec vedie denníček. Vo výpočtoch sa neuvažoval štýl prelezu. Z rebríčka boli vyradení všetci tí, ktorí nemali žiadny zápis za predošlé dva roky.
 
 
b.) TOP 10 ciest
 
 
Meno/Prezývka
TOP 10 2012
(body)
TOP 2011
(body)
Rozdiel
1.
6475
2150
4325
2.
6450
3050
3400
3.
4150
1875
2275
 
Skokan roka je počítaný ako rozdiel bodov 10-tich najťažších vylezených ciest v roku 2012 a 2011. Vo výpočtoch sa neuvažoval štýl prelezu. Vzhľadom na zložitosť výpočtu sú do tabuľky započítané aj TR a AF prelezy, pričom za jednotlivé cesty je udeľovaný základný počet bodov (tzn. žiadne body navyše za štýl.). Lezci, ktorí si v roku 2012 alebo 2011 zapísali menej ako 10 ciest, neboli do rebríčka zahrnutí. Takisto boli vyradení lezci, ktorý si založili denníček až v roku 2012 a nemali zápisy z predošlých rokov. 
  
climb.sk: Kedy a ako si sa dostal k lezeniu? Prečo ťa lezenie oslovilo?
Michal: K lezeniu som sa chcel dostať asi odjakživa. Už keď som bol decko liezol som asi na všetko čo sa dalo, na hory sme chodili furt, či uz s rodinou alebo s kamošmi, ale nikdy som nemal nikoho, kto by ma "zasvätil" do matroša, istenia a aj ozajstného lezenia... Takže som mal k tomu blízko a aj ďaleko zároveň. Niekedy pred štyrmi – piatim rokmi som sa v našej partii chopil inciatívy a nahovoril som ich na nejaký kurz, potom sme postupne začali chodiť do Bratislavského Vertiga... ale na skaly to ešte chvíľu trvalo.
 
climb.sk: Denníček si vedieš od roku 2010. Odvtedy si liezol 2 roky max 6+. A potom v roku 2012 si odskočil na 8+. V čom tkvie tajomstvo tvojho úpsechu?
Michal: Denníček si píšem odkedy som natiahol prvú cestu na skale. Dva roky som liezol obmedzene, dokončoval som školu, bol som rád, keď sa mi podarilo ísť na bouldrovku. V roku 2010 som ešte chodil ako tak pravidelne niekedy aj párkrát do týždňa, ale ďaľší rok takmer vôbec. Po skončení školy a hlavne v zime 2011/2012 som bol dlhšie pracovne v Kremnici a tak keď „padla“ radšej ako na pivo som sa zavrel na bouldrovku v Žiari nad Hronom... a až potom išiel na pivo Prišla jar a ja som zistil, že mám formu ako nikdy predtým, začal som lámať prvé sedmičky, chodil liezť vždy, keď sa čo i len trošku dalo. Postupne som nadobudol väčšiu silu, istotu a aj morál. Ku koncu sezóny som už liezol sedmičky s prehľadom, občas dáku aj OS, dokonca sa mi podarilo na x-tý pokus natiahnuť aj pár osmičiek PP. Čerešničkou bol (aspoň pre mňa) posledný pekný októbrový víkend, s kamošom sme pozbierali všetku odvahu, skúsenosti a vercajch a vytrepali sa do liezť do Tatier. Výsledkom boli tri pekné výstupy, z čoho jeden za 5, čo si cením určite viac, ako tú vydretú 8+ na skalke kdesi pri ceste.
 
climb.sk: Aká je tvoja vysnívaná obtiažnosť, ktorú by si chcel raz vyliezť?
Michal: Čo sa týka športového lezenia chcel by som v tomto roku nabrať istotu v osmičkách, a potom uvidíme, možno raz niekedy škrtnem aj nejakú devinku, o tom ale nesnívam. Oveľa viac ma to ťahá do hôr, mám rád aj VHT, milujem tradičné lezenie s vlastným istením, takže už pokukujem viac po Tatranských stenách a nejakých kopcoch v Alpách.
 
 
Caption of the figure above.
Michal Pleidel, po dolezení na Lomničák
foto: Petra Hanáková
 
Kompletné tabuľky na stiahnutie TU.

Komentáre (10)

Čo ukázali denníčky I.

07.01.2013 12:40:59
Anonym - Adam F.

Gratulace všem, Tome tobě obzvlášť. Doufám, že vám trip do JARu vyjde, jen nebuďte překvapení, že se tam toho hodně změnilo. Za Pass a oblasti kolem starého kempu se platí a Black Shadow je odteď bohužel úplně zavřený. Škoda, je to prvotřídní boulder! Ale naděje ještě zůstává... http://www.8a.nu/forum/ViewForumThread.aspx?ObjectId=33399&ObjectClass=CLS_ForumGeneral&CountryCode=GLOBAL

Re: Čo ukázali denníčky I.

07.01.2013 13:31:19

Za Pass a oblasti v udoli sa platilo aj ked sme tam boli my (ale udolie sme mali gratis vramci ubytka a v Passe sme mestretli ani raz rangera ;-)) Black Shadow bol ohrozeny uz minule, ale ak by to uplne zavreli bola by to obrovska skoda. Celkom ma tam ale laka aj nejaky exploring ;-) ty sa nepridas toho roku?

Re: Re: Čo ukázali denníčky I.

07.01.2013 19:25:48
Reakcia Anonym - Adam F.

Co jsem slyšel od Foxe, tak se to dalo ještě nějak šulit, ale teď už rangeri na socky-lezce čekají, takže my jsme bohužel ve výsledku do těchhle oblastí zas tak moc nejezdili. Shadow je na soukromém pozemku, tak se to dalo čekat. Já letos zůstanu na starém kontinentě, je to levnější a na příští Rocklands musím trochu zatrénovat, protože lezitelné věci jsem za těch šest týdnů vyžral:D Takže za pár let... jen doufám, že to tam úplně nepropadne komerci...

Čo ukázali denníčky I.

07.01.2013 14:51:25
Anonym -

pekny report.

Čo ukázali denníčky I.

07.01.2013 15:40:30
Anonym - panic z presova

Dennicky ukazali hovno

Re: Čo ukázali denníčky I.

07.01.2013 17:17:55
Reakcia Anonym -

priemer 6a/a+? naozaj hovno :(

Re: Re: Čo ukázali denníčky I.

08.01.2013 08:42:14

priemer je trosku zradny udaj a uz vobec netreba byt z neho v depresii :) Treba si uvedomit, ze na jeden tazsi prelez ti pripada niekolko lahsich rozlezovych ciest.. matematicky sa tvoj priemer teda automaticky posuva smerom nadol. Samozrejme to plati len ak sa tvoje vykony pocas roka dramaticky nemenia. A priemerna hodnota 6a/6a+ podla mna hovori o celkom slusnej urovni dennickarov.

Re: Re: Re: Čo ukázali denníčky I.

08.01.2013 08:50:32

Good point. Hodil som to rychlo do excelu a ... priemerny dennickar ma najtazsiu vylezenu cestu za tento rok 6c+. Presnejsie 650b za najtazsiu vylezenu cestu, pre statistiky-chtivych smerodajna odchylka 279b. Data k tomu su tu: http://www.climb.sk/ascent.php?action=ranking&rok=2012&typ=0&sex=0&limit=1&ok=Zobraz

Re: Re: Re: Čo ukázali denníčky I.

08.01.2013 09:54:40

A presne kvoli zradnosti priemeru je tam uvadzany aj modus + dalsie najcastejsie lezene obtiaznosti.

Čo ukázali denníčky I.

08.01.2013 15:28:58
Anonym - ondro

mám rád pesničku od Slobodnej Európy - Analýza dokázala hovnooo...

Túto položku môžu komentovať iba prihlásený používatelia. Prihlás sa alebo zaregistruj!